
Οι Βρετανοί αρνούνται την επιστροφή δύο μαρμάρων απαραίτητων για την αποκατάσταση του Παρθενώνα
Νέα διαμάχη έχει ξεσπάσει, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, ανάμεσα σε Ελλάδα και Βρετανία για το θέμα των μαρμάρων, έπειτα από άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να επιστρέψει δύο θραύσματα μαρμάρου, απαραίτητα για την αποκατάσταση του ναού του Παρθενώνα.
38
Νέα διαμάχη έχει ξεσπάσει, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, ανάμεσα σε Ελλάδα και Βρετανία για το θέμα των μαρμάρων, έπειτα από άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να επιστρέψει δύο θραύσματα μαρμάρου, απαραίτητα για την αποκατάσταση του ναού του Παρθενώνα.
Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε ζητήσει από τη Βρετανίδα ομόλογό του, στην συγχαρητήρια επιστολή του για την ανάληψη των καθηκόντων της τον περασμένο Ιούνιο, να επιστραφούν στην Ελλάδα δύο τμήματα των μαρμάρων που είχαν αφαιρεθεί από το μνημείο το 1800. Τα δύο τμήματα αποτελούν τώρα μέρος της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου.
Η βρετανική πλευρά αρνήθηκε εμμένοντας στη θέση της που συνοψίζεται στο ότι κανένα μέρος από τη «συλλογή του Έλγιν» δεν πρόκειται να επιστραφεί. Η απάντηση, σύμφωνα με τον Independent, δυσαρέστησε την ελληνική πλευρά, που είχε την πρόθεση να αναρτήσει ειδική πλακέτα, η οποία θα έκανε αναφορά στη συμβολή των Βρετανών στην αποκατάσταση του μνημείου.
Στο ίδιο άρθρο φιλοξενείται και δήλωση της μορφωτικής ακολούθου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, Βικτόριας Σολωμονίδου· «όλο το μνημείο αποκαθίσταται. Αλλά μας λείπουν αυτά τα κομμάτια και οι Βρετανοί δεν μας βοηθούν».
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η ελληνική πλευρά επανέλαβε το αίτημά της για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα με τη μορφή του μακροχρόνιου δανεισμού, προσφέροντας σε αντάλλαγμα άλλες πολύτιμες αρχαιότητες.
Το Βρετανικό Μουσείο απάντησε ότι ακόμη δεν έχει δεχτεί επίσημη πρόταση και ότι θα «επανεξετάσει την κατάσταση» μόλις ενημερωθεί επισήμως.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ελλάδα U21 – Γερμανία U21: Αδράνεια στην ελληνική άμυνα, 1-0 οι Γερμανοί (vid)
- ΓΠΚΒ: Εκτροχιάζεται ο πληθωρισμός, υποχωρεί η ανάπτυξη – Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ανατρέπουν τις προβλέψεις
- LIVE: Ουγγαρία – Ελλάδα
- Κακοκαιρία Erminio: Κλειστά τα σχολεία στην Ανατολική Αττική την Τετάρτη και την Πέμπτη
- Κίνδυνος στο εμπόριο: Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις με «παγωμένο» τζίρο
- Αγρίνιο: Παραδόθηκε 17χρονος που ομολόγησε ότι μαχαίρωσε τον 16χρονο – Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες





