Oι 100 καλύτερες ταινίες κατά Νίνο Φένεκ Μικελίδη
Oι 100 καλύτερες ταινίες μου είναι ο τίτλος του βιβλίου του κριτικού κινηματογράφου, Νίνου Φένεκ Μικελίδη, ο οποίος τις επιλέγει ανάμεσα από 40.000 βουβές και ομιλούσες ταινίες που έχει δει. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε χθες, Δευτέρα, στη Στοά του Βιβλίου, με ομιλητές τους Κ.Λαλιώτη, Γ.Μπακογιαννόπουλο, Σ.Φυντανίδη και Ευ.Βενιζέλο.
45
Oι 100 καλύτερες ταινίες μου είναι ο τίτλος του βιβλίου του κριτικού κινηματογράφου, Νίνου Φένεκ Μικελίδη, ο οποίος τις επιλέγει ανάμεσα από 40.000 βουβές και ομιλούσες ταινίες που έχει δει. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε χθες, Δευτέρα, στη Στοά του Βιβλίου, με ομιλητές τους Κ.Λαλιώτη, Γ.Μπακογιαννόπουλο, Σ.Φυντανίδη και Ευ.Βενιζέλο.
Στο βιβλίο παρουσιάζονται ταινίες από τις αρχές της ιστορίας του κινηματογράφου έως το τέλος του 20ού αιώνα. Όπως αναφέρει ο Γιουγκοσλάβος σκηνοθέτης, Εμίρ Κοστουρίτσα, ο οποίος προλογίζει το βιβλίο, «με τέτοιες ταινίες από έναν άνθρωπο που αγαπά πραγματικά και με πάθος τον κινηματογράφο μπορεί κανείς να μάθει ολόκληρη την ιστορία του σινεμά και όχι μόνο του αμερικανικού».
Δίπλα στις 100 ταινίες, ο συγγραφέας παραθέτει και δέκα ελληνικά φιλμ της εποχής 1955 – 1984, με συνέπεια να απουσιάζουν οι περισσότεροι νεότεροι σκηνοθέτες και το έργο τους. «Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να τους αξιολογήσω κάποτε στο μέλλον» διευκρινίζει σχετικά ο συγγραφέας.
Στην προσφορά των Ελλήνων σκηνοθετών, που «μας έχουν δώσει υψηλές απολαύσεις καθιστώντας τον ελληνικό κινηματογράφο έναν θαυμάσιο και ανέξοδο πρεσβευτή της χώρας μας σε όλο τον κόσμο», αναφέρθηκε ο σύμβουλος κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ και κριτικός κινηματογράφου, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος.
Για το βιβλίο μίλησε επίσης ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, που επισήμανε ότι ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης «μας υποβάλλει και μας προκαλεί να συζητήσουμε για τον κινηματογράφο, προσθέτοντας ή αφαιρώντας τις ταινίες που εμείς έχουμε επιλέξει».
Ιδιαίτερα θερμός ήταν στο χαιρετισμό του ο Σεραφείμ Φυντανίδης, διευθυντής της Eλευθεροτυπίας -που έχει δημοσιεύσει σε συνέχειες την επιλογή αυτή- ο οποίος εξήρε τη συνεισφορά του συγγραφέα στη δημιουργία του κινηματογραφικού φεστιβάλ Πανόραμα της εφημερίδας, κατά τα τελευταία 12 χρόνια. Την εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: 3+1 SOS από Πάφο
- OpenAI: Οι λόγοι που έφεραν την παραίτηση της Καϊτλίν Καλινόφσκι
- Wall Street: Άνοδος μετά τις δηλώσεις Τραμπ για πιθανό τέλος του πολέμου
- Ολυμπιακός: Ο Θρύλος της Ευρώπης έγινε 101 ετών – 341 τίτλοι για τον μεγαλύτερο πολυαθλητικό σύλλογο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 10.03.2026]
- Ολυμπιακός: Έφηβος ετών… 101 (pics)
- Η Αυστραλία δέχθηκε να χορηγήσει βίζες σε πέντε μέλη της εθνικής γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν
- Πρόωρος… τελικός στους «8» του FΑ Cup Αγγλίας μετά την κλήρωση: Μάντσεστερ Σίτι εναντίον Λίβερπουλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 10.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/fausto-garcia-menendez-6p_jg_Ayldo-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442