Ανήσυχοι οι επιστήμονες για το ποσοστό διοξίνης στα ψάρια
Βρυξέλλες: Την ανησυχία τους εκφράζουν δύο ανεξάρτητες ευρωπαϊκές επιστημονικές επιτροπές για τον κίνδυνο μόλυνσης από διοξίνη που εντοπίζεται στα ψάρια τα οποία καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι.
Βρυξέλλες: Την ανησυχία τους εκφράζουν δύο ανεξάρτητες ευρωπαϊκές επιστημονικές επιτροπές για τον κίνδυνο μόλυνσης από διοξίνη που εντοπίζεται στα ψάρια τα οποία καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι.
Οι επιτροπές υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο ανεξάρτητες έρευνες για το ποσοστό μόλυνσης των προϊόντων διατροφής από διοξίνη, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη καρκινογόνο ουσία.
Η Επιστημονική Επιτροπή για τη Ζωική Διατροφή και η Επιστημονική Επιτροπή για τη Διατροφή αποκάλυψαν ότι ο μέσος όρος μόλυνσης από διοξίνη είναι μεγαλύτερος στα ψάρια και τα ιχθυέλαια σε σχέση με άλλα διατροφικά προϊόντα.
Η δεύτερη επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι ο μέσος όρος της μόλυνσης στα ψάρια ανοικτής θάλασσας και σε αυτά του ιχθυοτροφείου είναι δέκα έως τριάντα φορές μεγαλύτερος από αυτόν της μόλυνσης στα αβγά. Αντίθετα, τα λαχανικά είναι τα λιγότερο μολυσμένα.
Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει και η πρώτη επιτροπή, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι τα ευρωπαϊκά ψάρια και τα ιχθυέλαια είναι περισσότερο μολυσμένα από αυτά που προέρχονται από τη Χιλή και το Περού.
Τα λιπαρά ψάρια, όπως οι ρέγκες της Μαύρης Θάλασσας, είναι πιο επικίνδυνα, αφού το λίπος ευνοεί την αποθήκευση της διοξίνης.
Όσον αφορά στο θέμα αυτό, αναμένονται οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση νόμων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2001, επισήμανε ευρωπαϊκή πηγή.