Κόλαφος για την Τουρκία η έκθεση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου
Ανεπαρκείς παραμένουν οι έως σήμερα προσπάθειες της Τουρκίας να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, που παρουσίασε την Τρίτη ενώπιον της Ολομέλειας ο Γάλλος ευρωβουλευτής Φιλίπ Μοριγιόν. Στο κείμενο τονίζεται επίσης ότι είναι απαράδεκτη η διαίρεση της Κύπρου και ότι επείγει ο περιορισμός του ρόλου του στρατού στην πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας.
30
Ανεπαρκείς παραμένουν οι έως σήμερα προσπάθειες της Τουρκίας να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, που παρουσίασε την Τρίτη ενώπιον της Ολομέλειας ο Γάλλος ευρωβουλευτής Φιλίπ Μοριγιόν. Στο κείμενο τονίζεται επίσης ότι είναι απαράδεκτη η διαίρεση της Κύπρου και ότι επείγει ο περιορισμός του ρόλου του στρατού στην πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας.
Ο κ. Μοριγιόν, αφού χαιρέτισε τις προσπάθειες της Αγκυρας για τον καθορισμό ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε ότι το γενικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι η χώρα δεν πληροί προς το παρόν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.
Ο Γάλλος ευρωβουλευτής επισήμανε ότι οι Τούρκοι πολίτες αναγνωρίζουν πλέον ότι η είσοδος στην ΕΕ δεν είναι μόνο ζήτημα θεσμικών μεταρρυθμίσεων, αλλά γενικότερης αλλαγής νοοτροπίας.
Σχετικά με τη θέση του τουρκικού στρατού στην κοινωνία, ο κ. Μοριγιόν τόνισε ότι η Αγκυρα οφείλει να προχωρήσει στο διαχωρισμό των εξουσιών, ιδίως σε ό,τι αφορά το ρόλο του στρατού στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων.
Αναφερόμενος στις ιστορικές εκκρεμότητες της Τουρκίας, ο εισηγητής υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο να παραμένει η Κύπρος χωρισμένη. «Κοιτάξτε τι έγινε στο Βερολίνο, το Σαράγεβο ή ακόμη με το θέμα των σχέσεων Βορείου και Νοτίου Κορέας. Το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μοριγιόν, για να συμπληρώσει ότι τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν από τη νήσο.
Στο κείμενο γίνεται αναφορά και στο κουρδικό ζήτημα, το οποίο «πρέπει επίσης να επιλυθεί», καθώς και στο θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων. «Το (Ευρωπαϊκό) Κοινοβούλιο αναγνώρισε το 1987 τη γενοκτονία των Αρμενίων. Το ίδιο οφείλει να κάνει και η Τουρκία» τονίζεται στην έκθεση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η κουβέντα του ESPN για τον Αντετοκούνμπο: «Ήρθε η ώρα να φύγει»
- Στα «κάρβουνα» η κυβέρνηση μετά την ανάπαυλα του Πάσχα – Σκάνδαλα, ενεργειακή κρίση και αστάθεια
- Τροχαίο ατύχημα με έναν σοβαρά τραυματία στο Μενίδι
- ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ και υποκλοπές: Δεν είναι σκάνδαλα ενός απρόσωπου βαθέος κράτους αλλά του προσωπικού κράτους Μητσοτάκη
- «Έτριψε το αηδιαστικό αιδοίο της επάνω μου» – Η Ρούμπι Ρόουζ καταγγέλει την Κέιτι Πέρι για σεξουαλική επίθεση
- Τα must‑have προϊόντα για το απόλυτο no‑makeup makeup look
- Η ώρα της τετράδας: Οι πρώτες ρεβάνς στις τιτανομαχίες των προημιτελικών του Champions League
- Κεφαλονιά: 19χρονη βρέθηκε νεκρή στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442