43

Επικεντρωμένη στην κυκλοφορία του πρώτου μυθιστορήματος του Πέτρου Μάρκαρη «Νυχτερινό Δελτίο» στη γερμανική αγορά ήταν η δεύτερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο ελληνικό περίπτερο στην 52η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

«Ως αστυνομικό μυθιστόρημα, σκιαγραφεί την εικόνα του σύγχρονου Έλληνα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, θεματοποιεί δύσκολα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και τονίζει τη διαφθορά και τη διαφορετική ποιότητα της εγκληματικότητας» επισήμανε κατά την παρουσίαση του βιβλίου ο Γερμανός δημοσιογράφος Τόμας Πλάουλ, τονίζοντας, παράλληλα, το μεταφραστικό έργο του Πέτρου Μάρκαρη σε έργα των Μπρεχτ, Βέντεκιτ, Σνίτσλερ και Μπέρνχαρντ.


Αναφερόμενος στο «Νυχτερινό Δελτίο», ο Έλληνας συγγραφέας τόνισε: «Μέσω ενός αστυνομικού μυθιστορήματος, η σημερινή κοινωνική κατάσταση ενός τόπου μπορεί να φωτιστεί καλύτερα και σαφέστερα. Πώς είναι να ζεις στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του 90 με ανθρώπους που τρέχουν πίσω από την επιτυχία και άλλους που είναι άνεργοι και προσπαθούν να επιβιώσουν;».


Στην εκδήλωση, ωστόσο, πήραν μέρος και άλλοι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα Μικαέλα Πρίντσινγκερ, η οποία, αφού δήλωσε πως η φιγούρα του Κώστα Χαρίτου ήταν αυτή που περίμενε ως μεταφράστρια, επισήμανε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι Γερμανοί εκδότες ανοίγουν τις πύλες τους στην ελληνική λογοτεχνία εν όψει του 2001, οπότε η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ