
Εκατοντάδες θάνατοι προκαλούνται από πνιγμό κάθε χρόνο στην Ελλάδα
Εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό στις ελληνικές θάλασσες κάθε χρόνο
Ιδιαίτερα υψηλοί είναι οι αριθμοί των ατόμων που πεθαίνουν από πνιγμό κάθε έτος στην Ελλάδα, προκαλώντας ανησυχία. Το 2024 καταγράφηκαν 388 θάνατοι από πνιγμό, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2025 οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 91.
Ψηλά στους θανάτους από πνιγμό η Ελλάδα
«Οι λόγοι για τους οποίους κινδυνεύει ένας άνθρωπος είναι συνήθως υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του και κατά κύριο λόγο η κατάποση τροφής ή αλκοόλ πριν από την είσοδο στο νερό», λέει στο MEGA o ναυαγοσώστης, Χρήστος Παζαΐτης.
Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 7η υψηλότερη θέση στην Ευρώπη στους πνιγμούς στην θάλασσα. Ένας στους 17 πνιγμούς που καταγράφονται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμβαίνει στην Ελλάδα.
Επικίνδυνος παράγοντας ο αέρας και τα κύματα που οι τολμηροί αψηφούν χωρίς να υπολογίζουν τις πιθανές συνέπειες.
Συγκεκριμένα, το 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων, 398 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό στην θάλασσα ενώ το 2024 άλλοι 388 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Η εικόνα είναι καλύτερη για το πρώτο εξάμηνο του 2025 καθώς καταγράφηκαν 91 θανάσιμα δυστυχήματα στη θάλασσα, αριθμός μειωμένος κατά 23% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του περσινού έτους.
Ανεπαρκής η ναυαγοσωστική κάλυψη
«Τα περισσότερα ατυχήματα δυστυχώς, οι πνιγμοί είναι στους Έλληνες, περισσότερο είναι στους άντρες με 85% και κυρίως στις μεγάλες ηλικίες, μετά ακολουθούν τα μικρά παιδιά», λέει στο MEGA ο διευθυντής της ελληνικής ναυαγοσωστικής ακαδημίας, Νίκος Γιοβανίδης.
Πάντως η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών δεν φαίνεται να είναι επαρκής για όλη την θερινή σεζόν.
«Οι πνιγμοί δεν γίνονται πάντα εκεί που υπάρχουν ναυαγοσώστες, οι περισσότεροι πνιγμοί γίνονται εκεί που δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες. 1η Ιουνίου οι παραλίες οι περισσότερες δεν έχουν ναυαγοσώστη, αργότερα όπως είναι τώρα ο Αύγουστος σε μεγάλο ποσοστό στο 95% έχουν καλυφθεί από ναυαγοσώστες», πρόσθέτει.
- Νάσος Αθανασίου: Η ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά έναν εκλεκτό συνάδελφο – «Άνθρωπος ευαίσθητος, βαθιά καλλιεργημένος και προσηνής»
- Η Charli xcx μας συστήνει τη θρυλική παρέα της (και το νέο της άλμπουμ)
- Λουτράκι: Συναγερμός για άντρα που αγνοείται – Μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών
- Σε ισχύ τα νέα πρόστιμα για τη μετακίνηση χωρίς εισιτήριο στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ
- Φως στο Τούνελ: Στην κορυφή της τηλεθέασης όλο τον Μάιο
- Πάτρα: «Νομίζαμε ήταν πλάκα» λένε οι φίλοι του 17χρονου που σκοτώθηκε μαζί με τον πατέρα του σε τροχαίο

