Φωτιά: Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική – Οι περιοχές ακραίου κινδύνου
Σε πολύ υψηλό και υψηλό κίνδυνο για φωτιά βρίσκονται πολλές περιοχές στην ηπειρωτική χώρα και αρκετές στη νησιωτική Ελλάδα
Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις περιοχές όπου αναμένεται ακραίος κίνδυνος για φωτιά (κατηγορία κίνδυνου 5), ενώ ο ισχυρός καύσωνας παραμένει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα έχοντας μετατρέψει όλη τη χώρα σε καμίνι.
Ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών θα είναι ακραίος σε πολλές περιοχές της χώρας – Συνεχείς περιπολίες εναέριας επιτήρησης
Λόγω της κλιμάκωσης του πυρομετεωρολογικού κινδύνου, η Πυροσβεστική ενημερώνει ότι τίθεται επίσης σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών που στην περιοχή ευθύνης τους αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).
Οι περιοχές που έχουν ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι οι εξής: Αττική και Κύθηρα, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία.
Σε πολύ υψηλό και υψηλό κίνδυνο βρίσκονται το σύνολο της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και αρκετές περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας.
⚠ Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου 🔥 για αύριο Σάββατο 26/07
🔴 Ακραίος Κίνδυνος 5⃣ σε:
📍 #Αττική & #Κύθηρα
📍 #Βοιωτία
📍 #Εύβοια
📍 #Κορινθία
📍 #Αργολίδα
📍 #Αρκαδία
📍 #Μεσσηνία
📍 #Λακωνία🟠🟡 Πολύ υψηλός 4️⃣ & υψηλός κίνδυνος 3️⃣ στο σύνολο της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και… pic.twitter.com/qpNRQWMH8C
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 25, 2025
Όπως επισημαίνει το Πυροσβεστικό Σώμα σε ανακοίνωσή του, ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών θα είναι ακραίος σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς θα επικρατούν εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωσή τους. Επιπλέον, συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας
Στις περιοχές αυτές το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων.
Επίσης απαγορεύεται η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.
Εκκλήσεις προς τους πολίτες
Παράλληλα η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:
Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.
Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
- Ακίνητα: Πότε συμφέρει η αγορά παλαιάς ή νέας κατοικίας – Τα 10 σημεία ελέγχου
- Συνταξιοδότηση στο παρά πέντε
- ΕΝΦΙΑ: Τα δύο «κλειδιά» για φορο-εκπτώσεις
- Το beef του Ράσελ Κρόου με το Gladiator II συνεχίζεται – «Δεν εκτίμησαν την πρώτη ταινία»
- Θέλει τρόπο: Το μυστικό των επιτυχημένων ανθρώπων για να «πιάνουν» τους στόχους τους
- Capital Economics: Οι πέντε κίνδυνοι για την οικονομία το 2026 – Η πραγματική δύναμη ανατροπής




