Μαγειρίτσα: Η σούπα «κανόνας» του Πάσχα
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου εξηγεί πώς η μαγειρίτσα, αυτή η παραδοσιακή σούπα με εντόσθια και αρωματικά, έγινε το απόλυτο έδεσμα της Ανάστασης.
Μόλις ηχήσουν οι καμπάνες το Μ. Σάββατο με το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού η μαγειρίτσα θα κάνει την εμφάνισή της στο Αναστάσιμο δείπνο της οικογένειας. Αυτή η παραδοσιακή κλασσική σούπα με τα εντόσθια και τα διάφορα αρωματικά μας προετοιμάζει για το φαγοπότι της επομένης μέρας. Η συνταγή της γεννήθηκε από την ανάγκη για ένα έδεσμα μεταβατικό από την πολυήμερη νηστεία της Σαρακοστής.
Ο συμβολισμός της μαγειρίτσας
Η συνταγή της μαγειρίτσας προέκυψε θέλοντας να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέρη του αρνιού που κατά κανόνα σφαγιάζονταν τις ήμερες του Πάσχα και καταναλώνονταν ανήμερα, μέσα στην καρδιά της άνοιξης. Καθώς οι βροχές λιγοστεύουν και η βλάστηση, όσο ζεσταίνει ο καιρός, μειώνεται έπρεπε να μειωθεί και ο αριθμός των αιγοπροβάτων γιατί δεν θα υπήρχε τροφή.
Διαβάστε πώς η μαγειρίτσα εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα στο argiro.gr.
- ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-3: Πήρε το ντέρμπι και έβαψε «ερυθρόλευκο» το League Cup
- «Ήταν βάρβαρα βασανιστήρια» – Φρικιαστικές μαρτυρίες επιζώντων από τις «θεραπείες» μεταστροφής
- Πολεμικό κλίμα καλλιεργεί το Μαξίμου με τους αγρότες: Τρακτέρ κινείται με την όπισθεν εναντίον ΜΑΤ – Βροχή δακρυγόνων
- Ωραίο το πουλόβερ σου – Μήπως είναι φτιαγμένο από μαλλί gay προβάτων;
- Γερμανία: Δια πυρός και σιδήρου ο Μερτς – Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που έθεσε σε δοκιμασία την κυβέρνηση
- Live streaming: Η κλήρωση του Μουντιάλ 2026
