Τεράστιος ανεμοστρόβιλος σκόνης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ο εντυπωσιακός ανεμοστρόβιλος έκανε την εμφάνισή του σε δρόμο στην πόλη Σάρτζα.
Γιγαντιαίος ανεμοστρόβιλος σκόνης έκανε την εμφάνισή του στην πόλη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την περασμένη Τετάρτη (23/10).
Το εντυπωσιακό φαινόμενο καταγράφηκε σε βίντεο από διερχόμενους. Σε ορισμένα πλάνα διακρίνονται να πέφτουν κεραυνοί εντός του ανεμοστρόβιλου.
Ο ανεμοστρόβιλος σκόνης έχει ορισμένες διαφορές από τον τυπικό ανεμοστρόβιλο. Αρχικά είναι συνήθως ακίνδυνος. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να μεγαλώσει αρκετά ώστε να αποτελέσει απειλή τόσο για τους ανθρώπους όσο και για ιδιωτικές περιουσίες.
Ο ανεμοστρόβιλος σκόνης είναι και αυτός ένα καιρικό φαινόμενο που περιλαμβάνει μια κατακόρυφα προσανατολισμένη περιστρεφόμενη στήλη ανέμου.
Σχηματίζεται ως ένα στροβιλιζόμενο ανοδικό ρεύμα υπό ηλιόλουστες συνθήκες κατά τη διάρκεια καλοκαιρίας.
Ο ανεμοστρόβιλος σκόνης σχηματίζεται όταν ένας θύλακας ζεστού αέρα που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της γης ανεβαίνει γρήγορα μέσω ενός ψυχρότερου αέρα που περνά από πάνω της, σχηματίζοντας ένα ανοδικό ρεύμα. Εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, το ανοδικό ρεύμα μπορεί να αρχίσει να περιστρέφεται.
Οι συνθήκες που ευνοούν
Ένας πλήρως σχηματισμένος ανεμοστρόβιλος σκόνης, είναι επί της ουσίας μια «καμινάδα» σαν χωνί, μέσα από την οποία κινείται ο ζεστός αέρας, τόσο προς τα πάνω όσο και κυκλικά.
Καθώς ο ζεστός αέρας ανεβαίνει, ψύχεται, χάνει την άνωση του και τελικά παύει να ανεβαίνει. Αυτός ο δροσερός αέρας που επιστρέφει, ισορροπεί το περιστρεφόμενο εξωτερικό τοίχωμα ζεστού αέρα και διατηρεί το σύστημα σταθερό.
Οι συνθήκες που ευνοούν τον σχηματισμό ανεμοστρόβιλου σκόνης είναι: άγονο έδαφος, έρημος ή άσφαλτος.
Επίσης βοηθούν ο αίθριος ουρανός ή η ελάχιστη συννεφιά. Ακόμη, σε ελαφρύ ή καθόλου αέρα και σε δροσερή ατμοσφαιρική θερμοκρασία.
Θυελλώδεις συνθήκες αποσταθεροποιούν το φαινόμενο περιστροφής ενός ανεμοστρόβιλου σκόνης.
- Το 1-0 της ΑΕΚ επί της Τσέλιε με κεφαλιά του Βάργκα (vid)
- Πώς οι ΗΠΑ έχουν εντάξει ενεργά τις κυβερνοεπιθέσεις στις πολεμικές τους επιχειρήσεις
- Η Νικόλ Κίντμαν αποκάλυψε το χειρότερο φιλί της στη μεγάλη οθόνη – Και δεν έχει καμία σχέση με τον Τομ Κρουζ
- ΗΠΑ: Αντιδράσεις στο Κογκρέσο για την αποστολή τουρκικών F-16 στην κατεχόμενη Κύπρο
- Νετανιάχου: Συντρίβουμε το τρομοκρατικό καθεστώς στο Ιράν – Πλήττουμε και κατατροπώνουμε τους εντολοδόχους του
- Νορβηγία: Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη υπόπτου μετά από περιστατικό σε συναγωγή στο Τρόντχαϊμ
- Σαμσουνσπόρ – Ράγιο Βαγιεκάνο 1-3: «Αγκαλιά» με την πρόκριση οι Ισπανοί
- Μονακό – Ολυμπιακός 81-80: «Ερυθρόλευκη»… αυτοκτονία στο Πριγκιπάτο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 12.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/maximilien-t-scharner-GExOn1lUED0-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442