Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η συναρπαστική ιστορία πίσω από την προέλευση των αγαπημένων σας πιάτων

Η συναρπαστική ιστορία πίσω από την προέλευση των αγαπημένων σας πιάτων

Το 1894, ο Λιμούλ Μπένεντικτ, ένας χρηματιστής της Wall Street, μπήκε στο ξενοδοχείο Waldorf για πρωινό. Τότε, συνέβη κάτι μαγικό.

Σχεδόν για όλους/ες μας, το φαγητό είναι ένα μέσο για να έρθουμε κοντά με την οικογένεια και τους φίλους μας. Η διασκέδαση, το γλέντι και ο ενθουσιασμός που συνοδεύουν μια συνάντηση των «εραστών του φαγητού» είναι μια μακρόχρονη ανάμνηση στο μυαλό μας.

Επίσης, όταν υπάρχουν πολλοί λάτρεις του φαγητού, υπάρχουν διάφορα πιάτα που πρέπει να παραγγείλουμε. Ακόμη και αν δεν πρόκειται για κοινωνική συγκέντρωση, όλοι έχουμε κάποια αγαπημένα πιάτα που μας αρέσει να γευόμαστε όταν βρισκόμαστε στο σπίτι. Είτε πρόκειται για ζυμαρικά, είτε για πίτσα, είτε για μπιφτέκι, είτε για σάντουιτς, είτε για πατατάκια, είτε για ποπ κορν.

Η πιο γνωστή ιστορία για την προέλευση του ντόνατ βασίζεται στην Ελίζαμπεθ Γκρέγκορι, μητέρα ενός καπετάνιου στη Νέα Αγγλία

Όλα τα φαγητά και τα εδέσματα έχουν μια ιστορία και μια παράδοση που συνδέεται με αυτά. Κάπου, κάποτε, σε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή ένα πιάτο εφευρέθηκε και παρασκευάστηκε για πρώτη φορά. Πολλές φορές αυτές οι ιστορίες ή η προέλευση ορισμένων πιάτων είναι ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές.

Ο Βρετανός πολιτικός και κόμης του Σάντουιτς (πόλη της Αγγλίας) Τζον Μοντάγκου ήταν χαρτοπαίκτης. Κάποτε, απορροφήθηκε υπερβολικά στο πόκερ και δεν ήθελε να κάνει διάλειμμα για φαγητό

Αυτές οι ιστορίες μας πληροφορούν για την παράδοση των διαφόρων πιάτων και για το πώς ταξίδεψαν μέσα στο χρόνο και τους τόπους. Ιδού μια αναδρομή στις ρίζες των 5 -μάλλον- αγαπημένων σας πιάτων.

Αυγά Μπένεντικτ

Το 1894, ο Λιμούλ Μπένεντικτ, ένας χρηματιστής της Wall Street, μπήκε στο ξενοδοχείο Waldorf για πρωινό. Λόγω του hangover της προηγούμενης βραδιάς από την κατανάλωση αλκοόλ, παρήγγειλε ένα κράμα από μια ποικιλία τροφίμων. Το μείγμα αποτελείτο από αυγά ποσέ, βουτυρωμένες φρυγανιές και μπέικον, με μια πλευρά σάλτσας ολαντέζ.

Ο διευθυντής του εστιατορίου δοκίμασε το δημιούργημα και του άρεσε πολύ. Έτσι, το πρόσθεσε στο μενού και το ονόμασε έτσι προς τιμήν του Μπένεντικτ.

Σαλάτα του Καίσαρα

Μια ευρέως διαδεδομένη παρανόηση είναι ότι η σαλάτα Καίσαρα προέρχεται από τη Ρώμη και πήρε το όνομα της από τον Ιούλιο Καίσαρα. Αντίθετα, εφευρέθηκε το 1924 από τον Καίσαρα Καρντίνι, έναν Ιταλό μετανάστη στο Μεξικό.

Μια μέρα με πολλή δουλειά, ο Καρντίνι, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, δεν είχε πολλά υλικά. Πολύ σύντομα έφτασαν πολλοί πελάτες και στην προσπάθειά του να φτιάξει κάτι, πέταξε μαζί μερικά εναπομείναντα αντικείμενα. Αυτά ήταν μαρούλι, σκόρδο, κρουτόν, παρμεζάνα, ελαιόλαδο, αυγά και σάλτσα Worcestershire. Έτσι γεννήθηκε η σαλάτα του Καίσαρα.

Ντόνατ

Η πιο γνωστή ιστορία για την προέλευση του ντόνατ βασίζεται στην Ελίζαμπεθ Γκρέγκορι, μητέρα ενός καπετάνιου στη Νέα Αγγλία. Συνήθιζε να ετοιμάζει τηγανητή ζύμη για να την τρώει το πλήρωμα του πλοίου στα ταξίδια. Σύμφωνα με τον γιο της, Χάνσον Γκρέγκορι, εφηύρε το σχήμα δαχτυλιδιού το 1847, ενώ βρισκόταν σε ένα ταξίδι.

Για να αφαιρέσει το ωμό εσωτερικό, υποστηρίζει ότι άνοιξε μια τρύπα στο κέντρο της ζύμης με το τσίγκινο κουτί με το πιπέρι του πλοίου. Με αυτόν τον τρόπο παρήγαγε το πρώτο ντόνατ.

​French Toast

Αν νομίζετε ότι το French Toast εφευρέθηκε στη Γαλλία, κάνετε μεγάλο λάθος. Στην πραγματικότητα, η προέλευση του πιάτου δεν είναι σαφής. Ένα πολύ φημισμένο πιάτο γνωστό ως «suppe dorate» υπήρξε δημοφιλές στην Αγγλία κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Η ονομασία «French toast» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία του 17ου αιώνα.

Η συνταγή και το όνομα μεταφέρθηκαν στην Αμερική από τους πρώτους αποίκους. Είναι ενδιαφέρον ότι στα γαλλικά, το πιάτο ονομάζεται «pain perdu» που μεταφράζεται ως «χαμένο ψωμί», επειδή το πιάτο αξιοποιεί το μπαγιάτικο ψωμί.

Σάντουιτς

Ο Βρετανός πολιτικός και κόμης του Σάντουιτς (πόλη της Αγγλίας) Τζον Μοντάγκου ήταν χαρτοπαίκτης. Κάποτε, απορροφήθηκε υπερβολικά στο πόκερ και δεν ήθελε να κάνει διάλειμμα για φαγητό. Ζήτησε λοιπόν από τον υπηρέτη του να του φέρει ένα κομμάτι κρέας γεμιστό ανάμεσα σε δύο φέτες τοστ, ώστε να μπορεί να φάει χωρίς να διακόψει το παιχνίδι. Γρήγορα οι φίλοι του άρχισαν επίσης να ζητούν το ίδιο ως «σάντουιτς».

*Με πληροφορίες από Timesofindia | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Sex and the City

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024