Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετά το μέλι στον καφέ, έρχεται το αλάτι στο τσάι; - Η Πρεσβεία των ΗΠΑ ασκεί βέτο στη σκανδαλώδη προσθήκη

Μετά το μέλι στον καφέ, έρχεται το αλάτι στο τσάι; – Η Πρεσβεία των ΗΠΑ ασκεί βέτο στη σκανδαλώδη προσθήκη

Η Αμερικανίδα χημικός, Michelle Francl, αναστάτωσε τους Βρετανούς με την εισήγηση της για προσθήκη αλατιού στο τσάι. Χρειάστηκε μάλιστα, να «παρέμβει» η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο μέσω Χ (Twitter).

Μια Αμερικανίδα χημικός προκάλεσε πανικό την Τετάρτη, καθώς διατύπωσε την πρόταση ότι το καθημερινό φλιτζάνι τσάι θα μπορούσε να βελτιστοποιηθεί με την προσθήκη αλατιού, με αποτέλεσμα τα βρετανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία να κάνουν πρωτοσέλιδα που προκαλούν σοκ και να παρέμβει η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο.

Ορισμένοι σημείωσαν ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί τρολάρουν τη Βρετανία υπονοώντας ότι είναι αποδεκτό να φτιάχνει κανείς ένα φλιτζάνι τσάι σε φούρνο μικροκυμάτων

Η κατανάλωση τσαγιού στη Βρετανία, φυσικά, θεωρείται σχεδόν υποχρεωτική – το πρώτο πράγμα που κάνουν οι περισσότεροι συνετοί Βρετανοί όταν επιστρέφουν στο σπίτι τους είναι να βάλουν μπρος τον βραστήρα. Το να ετοιμάζουν ένα νόστιμο φλιτζάνι τσάι αποτελεί την καθημερινή τους «έκσταση».

Θορυβημένοι οι Βρετανοί

Αλλά η Michelle Francl, καθηγήτρια χημείας στο Bryn Mawr College στην Πενσυλβάνια που έχει γράψει ένα νέο βιβλίο για το τσάι, πρότεινε τεχνικές για την παρασκευή ενός τέλειου ροφήματος που είναι πρωτόγνωρες για πολλούς Βρετανούς.

Συστήνει την προσθήκη μιας πρέζας αλατιού ώστε το τσάι να έχει λιγότερο πικρή γεύση. Όμως, το πήγε ακόμα παραπέρα, συνιστώντας μια σταγόνα λεμονιού, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση του «αφρού» που μπορεί να καθίσει στην επιφάνεια του νερού. Είναι επίσης οπαδός του δυνατού βυθίσματος και στυψίματος του φακελίσκου με το τσάι.

Οι Βρετανοί λάτρεις του τσαγιού ήταν ιδιαίτερα θορυβημένοι.

«Ως εκ τούτου, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον αξιότιμο λαό του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η αδιανόητη ιδέα της προσθήκης αλατιού στο εθνικό ρόφημα της Βρετανίας δεν αποτελεί επίσημη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Και δεν θα γίνει ποτέ»

«Αμερικανίδα επιστήμονας αποκαλύπτει το μυστικό της για το τέλειο φλιτζάνι τσάι … αλλά η προσθήκη ζεστού γάλατος και αλατιού κινδυνεύει να οδηγήσει τους Βρετανούς σε «βράσιμο», ανέφερε ένας τίτλος της Daily Mail. Το ITV News έκανε δοκιμές γευσιγνωσίας στις τσαγερί του Μάντσεστερ. Το αλμυρό τσάι είχε γεύση «θαλασσινού νερού», είπε ένας. «Απολύτως απαίσιο», είπε ένας άλλος.

Ενώ η προσθήκη αλατιού στο τσάι μπορεί να είναι σκανδαλώδης στη Βρετανία, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο – το Θιβετιανό τσάι βουτύρου, ή po cha, ετοιμάζεται με μια πρέζα αλάτι, όπως και το Μογγολικό τσάι που ονομάζεται suutei tsai.

Το σωστό το τσάι ζεσταίνεται στα μικροκύματα

Αφουγκραζόμενη ένα πιθανό διπλωματικό επεισόδιο, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο εξέδωσε «μια σημαντική δήλωση σχετικά με την τελευταία διαμάχη για το τσάι».

«Το τσάι είναι το ελιξίριο της συντροφικότητας, ένας ιερός δεσμός που ενώνει τα έθνη μας. Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι καθώς μια τέτοια εξωφρενική πρόταση απειλεί τα ίδια τα θεμέλια της ιδιαίτερης σχέσης μας», ανέφερε η πρεσβεία στο X, πρώην Twitter.

«Ως εκ τούτου, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον αξιότιμο λαό του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η αδιανόητη ιδέα της προσθήκης αλατιού στο εθνικό ρόφημα της Βρετανίας δεν αποτελεί επίσημη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Και δεν θα γίνει ποτέ».

Αλλά η χώρα που κάποτε πέταξε το βρετανικό τσάι στη θάλασσα δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο να προκαλέσει λίγο πρόβλημα. Η πρεσβεία πρόσθεσε ότι το προσωπικό της «θα συνεχίσει να φτιάχνει το τσάι με τον σωστό τρόπο – ζεσταίνοντάς το στα μικροκύματα».

Βρετανοί αξιωματούχοι φώναξαν τον στρατό

Η βρετανική κυβέρνηση συμμετείχε στο γλέντι, γράφοντας σε ανάρτηση: «Εκτιμούμε την ιδιαίτερη σχέση μας, ωστόσο, πρέπει να διαφωνήσουμε ολόψυχα. … Το τσάι μπορεί να φτιαχτεί μόνο με τη χρήση βραστήρα».

Το βράδυ της Τετάρτης, ο «φούρνος μικροκυμάτων» ήταν το trend στο βρετανικό Twitter. Ορισμένοι σημείωσαν ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί τρολάρουν τη Βρετανία υπονοώντας ότι είναι αποδεκτό να φτιάχνει κανείς ένα φλιτζάνι τσάι σε φούρνο μικροκυμάτων. Και μετά από μια αμερικανική παρωδία στο TikTok για την παρασκευή τσαγιού με λεμονάδα σε σκόνη, κανέλα και αναψυκτικό Tang, Βρετανοί αξιωματούχοι φώναξαν τον στρατό για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Ωστόσο, η Francl μοιάζει να παίρνει σοβαρά τις συστάσεις της για το τσάι. Στο νέο της βιβλίο, «Steeped: The Chemistry of Tea», καταγράφει πρακτικές παρασκευής τσαγιού που χρονολογούνται πάνω από 1.000 χρόνια πριν. Προτείνει να χρησιμοποιείτε κοντές κούπες, με μικρότερη επιφάνεια, για να διατηρείται το τσάι ζεστό, και λέει ότι το ζέσταμα του φλιτζανιού από πριν είναι σημαντικό, καθώς αυξάνει την ποσότητα της καφεΐνης και των αντιοξειδωτικών που απελευθερώνονται.

*Με πληροφορίες από WashingPost | Κεντρικό Giff: ptvotn1s57n4 | Tenor

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024