Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας στον ΟΤ: Θα αποκτήσουμε δύο «θόλους», αντιαεροπορικό και αντι-drone - Δεσμεύτηκαν 2 δισ. ευρώ

Δένδιας στον ΟΤ: Θα αποκτήσουμε δύο «θόλους», αντιαεροπορικό και αντι-drone – Δεσμεύτηκαν 2 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε στον ΟΤ το κόστος για την απόκτηση των δύο θόλων, ενός αντιαεροπορικού και ενός αντι-drone για το Αιγαίο.

Στο πρόγραμμα μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων και τη απόκτηση δύο θόλων για την άμυνα της χώρας, ενός αντιαεροπορικού και ενός αντι-drone αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην ειδική εκπομπή του ΟΤ από το Beyond 2024.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε εξαιρετικά αισιόδοξος ότι η χώρα θα μπορέσει να τα καταφέρει, αποκαλύπτοντας ότι το κόστος για την απόκτηση των δύο θόλων θα φτάσει στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός οικοσυστήματος αμυντικών βιομηχανιών που θα παράξουν καινοτόμα προϊόντα, τα οποία θα καλύψουν υπαρκτές και καταγεγραμμένες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, όλο το αμυντικό μας οικοσύστημα προσφέρει στο ΑΕΠ 0,74%, ποσοστό το οποίο χαρακτήρισε αμελητέο. «Όταν χαλάμε 3,7% τον χρόνο για τις αμυντικές ένοπλες δυνάμεις σημαίνει ότι το 2,9%, άρα 3%, αν βγάλετε τη μισθοδοσία, πηγαίνει πακέτο στο εξωτερικό» σημείωσε.

«Αγοράζουμε πράγματα για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, την εδαφική μας κυριότητα. Και για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε τουλάχιστον σε μια φάση που να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του περιβάλλοντός μας» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και συμπλήρωσε ότι απέναντι στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας «πρέπει να έχουμε μια έλλογη απάντηση. Δεν λέμε να μπούμε σε έναν διαγωνισμό ποιος θα είναι πρώτος. Εμείς να αμυνθούμε θέλουμε, αλλά να μπορούμε να έχουμε μια δυνατότητα αποτροπής».

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη και Αλεξάνδρα Φωτάκη για το τι φταίει που η χώρα είναι πίσω στην παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, είπε χαρακτηριστικά ότι «υπήρχε μια λογική “αγοράζω από το ράφι”, πάνω σε αυτό έπεσε η κρίση και μετά το πράγμα έγινε ούτε αγοράζω από το ράφι, ούτε παράγω».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει το σχετικό οικοσύστημα. «Αυτό το 0,74% δυνάμει δεν είναι αμελητέο. Είναι μόνο ως ποσοστό πολύ μικρό. Αν του δώσεις δυνατότητες και ευκαιρίες θα ανθίσει», προβάλλοντας ως παράδειγμα ο Ισραήλ για το οποίο είπε χαρακτηριστικά: «Το Ισραήλ έγινε από το μηδέν. Όλο το τεράστιο οικοσύστημά του, το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εξαγωγικό στον πλανήτη σήμερα έγινε από μια αγροτική οικονομία».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε ότι το κόστος για την απόκτηση των δύο θόλων θα φτάσει στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ

Ακόμη, ο κ. Δένδιας είπε ότι το ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας) θα ζητήσει από το οικοσύστημα των αμυντικών βιομηχανιών λύσεις για τις καταγεγραμμένες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων. Εάν οι λύσεις που προσφέρονται εγκριθούν από τις ένοπλες δυνάμεις, τότε θα ζητηθεί να κατασκευστεί ένα πρωτότυπο το οποίο θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες και εφόσον ανταποκριθεί θα γίνει η παραγγελία.

Οι ζητούμενοι τομείς είναι τα drones, τα αντι-drones, αντιαεροπορικά, αντιαεροπορικός θόλος, αυτόνομα κινούμενα στη θάλασσα, αυτόνομα κινούμενα κάτω από τη θάλασσα, αυτόνομα κινούμενα στη στεριά, συστήματα, ηχητικά ή λέιζερ, συστήματα προστασίας αρμάτων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δένδιας είπε ότι στην ΕΑΒ η προσπάθεια είναι πολύ μεγάλη. «Βρέθηκαν μέσα στην ΕΑΒ τεχνολογίες και δυνατότητες που αν εξελιχθούν θα μας εκπλήξουν όλους. Υπήρχε, όμως, πλήρης έλλειψη σύδεσης με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και το αμυντικό οικοσύστημα. λειτουργούσε σαν μια νησίδα με ανθρώπους που είχαν εξαιρετικές ιδέες πρωτοτύπων που ποτέ δεν παρήχθησαν και ακόμη χειρότερα ποτέ δεν δοκιμάστηκαν. Αυτά η νέα διοίκηση τα παίρνει και τα παρουσιάζει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «θέλουμε να υπάρχει συνεργασία», επισημαίνοντας ότι αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι το σύστημα που θα εντάξει το ανθρώπινο κεφάλαιο σε μια συγκροτημένη προσπάθεια που κατευθύνεται προς δεδομένο στόχο».

Τέλος, σε σχέση με τα ναυπηγεία, υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ελλάδα μπαίνει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation».

Sports in

Ολυμπιακός: Ο Γκαρντίνι, ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν και τα δεδομένα για Ιντάλγκο

Η ομάδα βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού «τρέχει» το σχεδιασμό της νέας αγωνιστική σεζόν. Με τον σπουδαίο Αντρέα Γκαρντίνι να διαδέχεται τον Ντανιέλ Καστελάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024