Τράπεζα της Ελλάδος: Γιατί αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την οικονομία
Οι τέσσερις κίνδυνοι που απειλούν τις προοπτικές
Ισχυρότερη ανάπτυξη από ό,τι στην ευρωζώνη την επόμενη διετία, αλλά με αναθεωρημένες προβλέψεις προς τα «κάτω» σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του Ιουνίου προβλέπει για την Ελλάδα η Ενδιάμεση Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2023 που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας.
«Είναι σκόπιμο να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και να ενισχυθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του αξιόχρεου της χώρας, καθώς ενδεχόμενες νέες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού Δημοσίου αναμένεται να επιφέρουν επιπρόσθετα θετικά οφέλη σε όρους ανάπτυξης και οικονομικής σταθερότητας»
Ο κεντρικός τραπεζίτης «βλέπει» ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2024 από 3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, λόγω τεσσάρων κινδύνων που απειλούν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας:
1. Τυχόν επιδείνωση της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και οι συνεπαγόμενες επιπτώσεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον,
2. Χαμηλότερος του αναμενομένου ρυθμός απορρόφησης και αξιοποίησης των κονδυλίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
3. Ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές που συνδέονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
4. Καθυστέρηση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που θα επιβράδυνε τη διαδικασία ενίσχυσης της παραγωγικότητας της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
«Η εδραίωση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επισφραγίστηκε με την αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία» τονίζει η ΤτΕ, προσθέτοντας ότι «είναι σκόπιμο να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και να ενισχυθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του αξιόχρεου της χώρας, καθώς ενδεχόμενες νέες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού Δημοσίου αναμένεται να επιφέρουν επιπρόσθετα θετικά οφέλη σε όρους ανάπτυξης και οικονομικής σταθερότητας».
Τι προβλέβει ο Γιάννης Στουρνάρας για:
Ανάπτυξη
- 2,4% το 2023, 2,5% το 2024 και 2,3% το 2025 και το 2026.
- Ιδιωτική κατανάλωση, επενδύσεις και εξαγωγές, οι κινητήριες δυνάμεις.
Πληθωρισμό
- Στο 4,1% το 2023, από 9,3% το 2022, λόγω μεγάλης μείωσης των τιμών ενέργειας.
- Οι επιχειρήσεις να περιορίσουν το περιθώριο κέρδους.
- Οι μισθολογικές αυξήσεις πρέπει να καλύπτουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης, χωρίς να δημιουργούν σπιράλ αυξήσεων μισθών-τιμών.
Δημόσιο χρέος
- 162,2% του ΑΕΠ το 2023, 152,4% το 2024.
- Αυξημένη αβεβαιότητα μακροπρόθεσμα.
- Δημιουργία αποθεμάτων ώστε να υπάρχει δυνατότητα στήριξης σε περιόδους κρίσης.
Πρωτογενές πλεόνασμα
- 1,1% του ΑΕΠ το 2023, 2,1% το 2024.
Μισθοί
- Αύξηση περίπου 5% ετησίως.
Ανεργία
- Στο 11,1% το 2023, στο 8,2% το 2026.
Ακίνητα
- Ισχυρή επενδυτική, ζήτηση και χαμηλή προσφορά.
- Θετικές προσδοκίες για το επόμενο διάστημα.
- Ηπιότεροι ρυθμοί αύξησης των τιμών.
Συστείνει για:
Φυσικές καταστροφές – κλιματική αλλαγή
- Ανάγκη πρόβλεψης ειδικών κονδυλίων για έργα προσαρμογής και για την παροχή έκτακτης βοήθειας.
- Προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης περιουσιακών στοιχείων.
Μεταρρυθμίσεις
- Εμφαση σε τομείς με χρόνιες δυσλειτουργίες, όπως η απονομή της δικαιοσύνης.
- Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος (μείωση γραφειοκρατίας, απλοποίηση φορολογικού).
- Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής.
- Ανάπτυξη-εκσυχρονισμός αγοράς εργασίας (μείωση ασφαλιστικών εισφορών, επιμόρφωση, δεξιότητες).
Τράπεζες
- Ενίσχυση ανθεκτικότητας.
- Περαιτέρω μείωση κόκκινων δανείων.
- Περισσότερα κεφάλαια μέσω κερδοφορίας.
- Διερεύνηση κινδύνων κλιματικής αλλαγής.
Ιδιωτικό χρέος
- Μείωση, γιατί αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη.
- Ρυθμίσεις στους «βιώσιμους» και ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων για τους υπόλοιπους.
- Προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
- Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να διευκολυνθεί η εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων.
- Αναβάθμιση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω διεθνών επενδύσεων χαρτοφυλακίου (υπό τη μορφή εκδόσεων χρέους και μετοχικών συμμετοχών).
- Αξιοποίηση των κεφαλαιαγορών και μετοχικών σχημάτων τύπου Venture Capital και Private Equity ή μέσω εναλλακτικών πηγών.
- Τεχνητή Νοημοσύνη και Απασχόληση: Ποιους κλάδους χτυπά πρώτα;
- Ξύπνησες στα άγρια χαράματα; Έξι τρόποι για να σε πάρει πάλι ο ύπνος
- «Καυτός» Ελ Κααμπί: Ο Μαροκινός έχει περισσότερα γκολ από πέντε ομάδες της Super League
- Καιρός: Συννεφιασμένος την Κυριακή με σημάδια βελτίωσης – Πότε και πού αναμένονται βροχές και χιόνια
- Νικολά Σαρκοζί: Μαρτυρία σε fast forward
- Μπρουνέλο Κουτσινέλι: Αστέρες του Χόλιγουντ τίμησαν τον Ιταλό μεγιστάνα της μόδας
- Απόδραση: Η επιστήμη ξέρει με ποιον είναι καλύτερο να πας ένα ταξίδι
- Περισσότερα από 6.000 ιατρικά λάθη κάθε χρόνο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)



























































![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)

![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442