Σάββατο 25 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
OT FORUM: Τα όπλα της ελληνικής επιχειρηματικότητας απέναντι στις νέες προκλήσεις

OT FORUM: Τα όπλα της ελληνικής επιχειρηματικότητας απέναντι στις νέες προκλήσεις

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο OT FORUM

Τον «οδικό χάρτη» για τη διατήρηση του θετικού μομέντουμ στην ελληνική οικονομία, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και τις προκλήσεις που αναδύονται εν μέσω έντονων γεωπολιτικών εντάσεων σκιαγράφησαν κορυφαίοι παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής σκηνής του τόπου στο πλαίσιο του OT FORUM «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+» που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το διήμερο 12 και 13 Δεκεμβρίου 2023.

Μέσα από έναν γόνιμο διάλογο στον υψηλού συμβολισμού ιστορικό χώρο του Μικρού Χρηματιστηρίου βγήκαν σημαντικές ειδήσεις που αναπαρήχθησαν από πλήθος μέσων ενημέρωσης, ενώ ακούστηκαν βαρύνουσας σημασίας απόψεις και κατατέθηκαν δημιουργικές προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας.

Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες που αναδύονται, στάθηκαν στα εμπόδια που φρενάρουν τις νέες επενδύσεις, με επίκεντρο το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό και υπογράμμισαν τα προβλήματα που εξακολουθούν να λειτουργούν ως «τροχοπέδη» για την αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων της εγχώριας επιχειρηματικότητας (γραφειοκρατία, φοροδιαφυγή, αργή απονομή δικαιοσύνης, κα.).

Σε πρώτο πλάνο βρέθηκαν τα πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν περαιτέρω, ενώ αναλύθηκαν διεξοδικά τα «όπλα» των ελληνικών επιχειρήσεων στο νέο τοπίο, όπου κυριαρχούν η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι Πράσινες Τεχνολογίες και η Καινοτομία σε όλα τα επίπεδα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις σημαντικές ελλείψεις που καταγράφονται σε κομβικούς κλάδους, όπως οι κατασκευές και η γεωργική παραγωγή ενώ τονίστηκε η ανάγκη αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Το OT FORUM μεταδόθηκε live από τη σελίδα του Οικονομικού Ταχυδρόμου (ot.gr), το in (in.gr), την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΝΕΑ (tanea.gr), την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ (tovima.gr) την υβριδική τηλεόραση Mega Play και τα social media της Alter Ego Media.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Στουρνάρας: Καμπανάκι για χρέος, φοροαπαλλαγές – Τώρα η ώρα για μεταρρυθμίσεις

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας άνοιξε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έκρουσε «καμπανάκι» τόσο για το δημόσιο χρέος όσο και για τις φοροαπαλλαγές , ενώ επέμεινε για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία.

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε την αλματώδη πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία όπως είπε έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς για τις ελληνικές επιχειρήσεις ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τα επόμενα χρόνια.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ο κ. Στουρνάρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία θα υπερκαλύπτουν τα τοκοχρεοωλύσια από το 2032 και μετά. Όπως είπε, θα πρέπει «Να μειώσουμε κι άλλο το δημόσιο χρέος και όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, να το μειώσουμε το δημόσιο χρέος και σε ονομαστικούς όρους», προσθέτοντας ότι «το 2032, θα έρθουν τα τοκοχρεολύσια που τώρα είναι παγωμένα, που έχουν περίοδο χάριτος. Άρα  όταν φτάσουμε στο 2032, που θα μπουν τοκοχρεολύσια 250 δισεκατομμυρίων χρέους, – το χρέος έχει μπει, είναι μέσα στο χρέος -, αλλά τα τοκοχρεολύσια αυτού του κομματιού θα αρχίσουν να πληρώνονται από το ’32 και μετά.»

Λεκκός: Χάσαμε 20 χρόνια ανάπτυξης

Για την πορεία του ελληνικού χρέους, τις προοπτικές ανάπτυξης, και την ευκαιρία που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία, μίλησε στο OT FORUM, ο Ηλίας Λεκκός, Chief Economist του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Λεκκός κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα επίσης στο OT FORUM, υπογράμμισε ότι ορθώς η ΤτΕ εμμένει στις δηλώσεις της περί δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Ωστόσο για να παραμείνει το χρέος σε πτωτική τροχιά δεδομένης της ευνοϊκής χρηματοδότησης από τους θεσμούς, το μόνο που χρειάζεται ότι είναι το δημόσιο να καταγράφει μικρά πρωτογενή πλεονάσματα» ανέφερε και τόνισε ότι είναι σημαντικό το βάρος να δοθεί στον παρονομαστή, δηλαδή στην ονομαστική ανάπτυξη.

Αχείμαστος – Φρυδάς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγικός κόμβος ενέργειας

Για «πανδαισία έργων και μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα που μπορεί να την καταστήσουν πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην πράσινη μετάβαση», έκανε λόγο ο Νίκος Φρυδάς, principal στον κλάδο Ενέργειας και αντιπρόεδρος της Grant Thornton, ενώ στη σπουδαιότητα του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας που ήταν «ένα από τα πιο προβεβλημένα έργα στην COP28», αναφέρθηκε ο Θωμάς Ι. Αχείμαστος, αντιπρόεδρος του ομίλου Κοπελούζου και Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών & Στρατηγικής του ομίλου, μιλώντας αμφότεροι από το βήμα του OT FORUM με θέμα την «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+».

Αναφερόμενος στο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας –Αιγύπτου ο κ. Αχείμαστος υπογράμμισε ότι δε συνδέει μόνο δύο χώρες αλλά δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Αφρική και ενισχύει τον στόχο της πράσινης μετάβασης. Το έργο αυτό θα μεταφέρει 3 GW πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Από αυτά τα 6 GW θα προέρχονται από αιολικά πάρκα και τα άλλα 3-3,5 GW από φωτοβολταϊκά πάρκα. Το καλώδιο διασύνδεσης θα έχει μήκος περίπου 950 χιλιόμετρα και από την Αίγυπτο θα καταλήγει στην Αττική.

Σκυλακάκης: «Διάλεξα πράσινο τιμολόγιο και θα περιμένω να ανακοινωθούν οι τιμές»

Ως τη «βάση του ανταγωνισμού» χαρακτήρισε τα χρωματιστά τιμολόγια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στο FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι οι καταναλωτές πρέπει να αναζητήσουν τη χαμηλότερη τιμή ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός. «Το να ψάξουν οι καταναλωτές για τη φθηνότερη τιμή είναι η βάση για να υπάρξει φθηνότερη τιμή», σημείωσε.

«Ο ανταγωνισμός έχει μόλις ξεκινήσει», σημείωσε, καλώντας τους καταναλωτές να καταλάβουν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και να κρίνουν τη συμπεριφορά των παρόχων.

Υποστήριξε ότι θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση στις τιμές του ηλεκτρισμού, εκτίμηση που βασίζει στην εξομάλυνση της εικόνας στην αγορά μετά την αρχική αναταραχή λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, στο γεγονός ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης της ΕΕ παραμένουν γεμάτες σε ποσοστό 90% παρότι βρισκόμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς και στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον καιρό που δείχνουν υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες για τον Ιανουάριο.

Τσακλόγλου: Δεν θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης

Κατηγορηματικά αρνητικός για οποιαδήποτε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης μέσα στην επόμενη τριετία δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάντος Τσακλόγλου, μιλώντας ΟΤ FORUM και στους δημοσιογράφους του ΟΤ Ελένη Στεργίου και Γιάννη Αγουρίδη.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε ότι, με βάση το ισχύον σύστημα, ανά τριετία εξετάζεται το προσδώκιμο ζωής και αναλόγως προσαρμόζονται τα όρια συνταξιοδότησης. Λόγω κορωνοϊού, είπε ο υφυπουργός, υπήρξαν ανατροπές στα δεδομένα. Πάντως, για το ενδεχόμενο αυξήσεων των ορίων, τόνισε: «την επόμενη τριετία κατηγορηματικά όχι».

Ο κ. Τσακλόγλου έδωσε επίσης έμφαση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, αλλά και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων σε αυτά έδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας ΟΤ FORUM και στους δημοσιογράφους του ΟΤ Ελένη Στεργίου και Γιάννη Αγουρίδη.

Μαυρουδής [Neuropublic]: Φέρνουμε την τεχνολογία στο χωράφι

Για τις προκλήσεις της ευφυούς γεωργίας και για το πώς η Ελλάδα αποτελεί role model στην Ευρώπη στον συγκεκριμένο τομέα, μίλησε στο OT FORUM, ο Ιωάννης Μαυρουδής, αντιπρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος της Neuropublic.

Κάνοντας μια μικρή περιγραφή της ιστορίας της, είπε ότι ιδρύθηκε το 2003 ως μια μικρή εταιρεία software με μόλις 13 εργαζομένους και σήμερα είκοσι χρόνια μετά απασχολεί 118 εργαζομένους και εκτείνεται σε Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Κύπρο και Αίγυπτο, μεταφέροντας τεχνογνωσία πάνω στην ευφυή γεωργία.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ανέφερε ότι στόχος είναι βοηθήσουν τον Έλληνα παραγωγό «να παράγει περισσότερα με λιγότερα» και να μπει στο καινούριο πνεύμα που δημιουργεί η νέα ΚΑΠ .

Ο κ. Μαυρουδής περιέγραψε τις πρώτες δυσκολίες που αντιμετώπισε αρχικά η εταιρεία, καθώς αρκετοί αγρότες ήταν δύσπιστοι ως προς τα τεχνολογικά εργαλεία στο χωράφι τους, πρόσθεσε ωστόσο ότι με αρωγό ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών κατάφεραν να τους πείσουν ότι η «τεχνολογία βοηθάει, δεν είναι εμπόδιο».

Αυγενάκης: «Τέλος» στη μαύρη σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ – Να φύγετε όλοι

Να μπει τέλος στην «μαύρη σελίδα» του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζήτησε από το βήμα του ΟΤ FORUM «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, καλώντας τον πρόεδρο του Οργανισμού Ευάγγελο Σημανδράκο να αποχωρήσει άμεσα από τη θέση του.

«Ζήτησα την παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΠΕΚΕ γιατί πραγματικά δεν είναι ικανός. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν μπορεί να διοικήσει», είπε χαρακτηριστικά ο ΥπΑΑΤ, απαριθμώντας τα «κακώς κείμενα» του Ευάγγελου Σημανδράκου, επισημαίνοντας μάλιστα, ότι οι ελεγκτές της ΕΕ για τις κοινοτικές ενισχύσεις που πραγματοποίησαν ελέγχους στη χώρα μας «δεν έφυγαν ευχαριστημένοι».

Να μπει τέλος στην «μαύρη σελίδα» του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζήτησε από το βήμα του ΟΤ FORUM «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, καλώντας τον πρόεδρο του Οργανισμού Ευάγγελο Σημανδράκο να αποχωρήσει άμεσα από τη θέση του.

«Ζήτησα την παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΠΕΚΕ γιατί πραγματικά δεν είναι ικανός. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν μπορεί να διοικήσει», είπε χαρακτηριστικά ο ΥπΑΑΤ, απαριθμώντας τα «κακώς κείμενα» του Ευάγγελου Σημανδράκου, επισημαίνοντας μάλιστα, ότι οι ελεγκτές της ΕΕ για τις κοινοτικές ενισχύσεις που πραγματοποίησαν ελέγχους στη χώρα μας «δεν έφυγαν ευχαριστημένοι».

Καρατσώλης – Μπέλση: Άσχετοι με την αγορά της ανακύκλωσης όσοι νομοθετούν στις Βρυξέλλες

Tις ανεπάρκειες και τα ελλείμματα της ανακύκλωσης στη χώρα μας αλλά και το ασφυκτικό περιβάλλον που δημιουργούν για τις επιχειρήσεις οι ντιρεκτίβες των Βρυξελλών ανέδειξαν ο Πρόεδρος του δικτύου «Συμβάλλω» και Πρόεδρος της VKC, Βασίλης Καρατσώλης και η Ελένη Μπέλση, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης κα Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ), στο πλαίσιο του OT FORUM.

«Το δίκτυό μας ήταν μία πρωτοβουλία 26 εταιρειών οι οποίες είναι ευαισθητοποιημένες στην προστασία του περιβάλλοντος, θέλουν να αποδαιμονοποιήσουν την επιχειρηματικότητα, η προστασία του περιβάλλοντος συμβαδίζει με την επιχειρηματικότητα», σημείωσε ο Πρόεδρος του δικτύου «Συμβάλλω» και Πρόεδρος της VKC, Βασίλης Καρατσώλης.

«Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο, είναι δύσκολο να πετύχουμε τους πράσινους στόχους της ΕΕ, πολλές φορές οι αυστηροί στόχοι φέρνουν αθέμιτο ανταγωνισμό και προβλήματα στις επιχειρήσεις της ΕΕ», ανέφερε η Ελένη Μπέλση, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης κα Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ).

Κρίστιαν Χατζημηνάς – «Χρειάζεται επαναβιομηχανοποίηση, νέα μυαλά, ψηφιακές δεξιότητες και ελεγχόμενη τεχνητή νοημοσύνη»

H ελληνική επιχειρηματικότητα χρειάζεται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική. «Έχουμε ήδη μεγάλη ανάπτυξη, όπως εξάλλου μας μεταφέρουν οι συνεργάτες μας στο εξωτερικό –your country is booming!- πρέπει όμως να είμαστε εγκρατείς και να θωρακίσουμε την οικονομία μας», ανέφερε στο OT FORUM ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), πρόεδρος και ιδρυτής EFA Group.

Στη σημαντική σύνδεση της δικαιοσύνης με την οικονομία και το πώς η μεταρρύθμισή της θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιχειρηματικότητα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ. «Η κυβέρνηση νομοθέτησε περί συγχωνεύσεων και εξαγορών, έχοντας ως ζητούμενο να πάμε σε πολυμετοχικά σχήματα. Μπορεί όμως κάποιος Έλληνας να συμμετέχει σε τέτοια σχήματα; Θα πρέπει να είναι μειοψηφία και αναγκαστικά υπόλογος στην πλειοψηφία – μόνο η νομοθεσία μπορεί να προστατεύσει τη μειοψηφία. Κι εκεί χρειάζεται μια γρήγορη δικαιοσύνη, για γρήγορες αποφάσεις.

«Η αλλαγή θα επιτευχθεί με μια επαναβιομηχανοποίηση, μια διαδικασία που θα πρέπει να βασίζεται στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού», επισήμανε ο κ. Χατζημηνάς. «Εμείς στην ΕΕΝΕ θα θέλαμε να υπάρχει ένα διαφορετικό αντίκρισμα για κάποια πχ επιδόματα που δίνει η εκάστοτε κυβέρνηση για το καλό της κοινωνίας. Τι σημαίνει αυτό; Αν θέλουμε επαναβιομηχανοποίηση με ψηφιακές δεξιότητες, θα πρέπει να γίνει μια επανάσταση από κάτω προς τα πάνω», συμπλήρωσε.

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση ασκεί πολιτική με τον πληθωρισμό

Για αξιοποίηση του πληθωριστικού κύματος από την κυβέρνηση ώστε να αυξάνονται τα δημόσια έσοδα και κατόπιν μικρό τους μέρος να επιστρέφεται ως προνοιακό επίδομα προς τους πλέον ευάλωτους, εμφανιζόμενη με αυτόν τον τρόπο να ασκεί κοινωνική πολιτική, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως ανέφερε από το βήμα του OT Forum, η συντριπτική πλειοψηφία των αυξημένων δημοσίων εσόδων προέρχεται από τον ΦΠΑ και τους διάφορους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης τους οποίους καταβάλλουν κυρίως «η μεσαία τάξη και οι αδύναμοι».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποδίδει την ακρίβεια μόνο στις εξελίξεις εκτός συνόρων, όμως δεν λαμβάνει δομικής φύσης μέτρα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις του φαινομένου. Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε την ανάγκη για ελέγχους, για κανονικοποίηση της λειτουργίας της αγοράς καθώς και για την επιβολή πλαφόν σε ορισμένα είδη ή για μείωση του ΦΠΑ.

Πιερρακάκης: Ναυαρχίδα της πολιτικής μας το δημόσιο πανεπιστήμιο

«Τα πολύ μεγάλα ξένα πανεπιστήμια θέλουμε να έρθουν μέσα από τα δημόσια που είναι ναυαρχίδα της πολιτικής της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Άρα θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια να συμπράξουν ώστε να γίνουν εδώ προγράμματα». Αυτό είπε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο OT FORUM και στους δημοσιογράφους του ot Νίκο Φιλιππίδη και Μάρνυ Παπαματθαίου.

Σε ό, τι αφορά τη συζήτηση για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και από ποιους φορείς, ο κ. Πιερρακάκης απάντησε ότι «όταν λέμε παραρτήματα μιλάμε για εφαρμογή προγραμμάτων σπουδών». Πρόσθεσε ότι «αυτήν τη στιγμή έχουμε 33 κολέγια που παράγουν επαγγελματικά δικαιώματα, αναγνωρίζονται διεθνώς και, λόγω του ότι κάνουμε πως δεν το βλέπουμε, έχουμε απεμπολήσει το δικαίωμα να πούμε τι είναι ποιοτικό. Η συζήτηση πρέπει να γίνει σε επίπεδο ποιότητας και αυτό θα κάνουμε».

Μπετενιώτης: Η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου στα μη κρατικά ΑΕΙ

Αισιόδοξος ότι και η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, εμφανίστηκε ο επίκουρος καθηγητής και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Μανώλης Μπετενιώτης.

Ο κ.Μπετενιώτης τόνισε ότι η πορεία της Κύπρου, «η διαδρομή για την επιτυχή λειτουργία, είχε να κάνει με όλα τα κόμματα. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ένα από τα κορυφαία περιφερειακά πανεπιστήμια, που εδραιώθηκε επι Χριστόφια και με απόλυτη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και για αυτό πέτυχε. Η Κύπρος, πλέον, είναι ένα πρότυπο μη κρατικών πανεπιστήμιων, ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, με πολλούς φοιτητές.

Ο κ.Μπετενιώτης πάντως, επισήμανε ότι για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων βασική προϋπόθεση είναι να μπουν υψηλά ακαδημαϊκά κριτήρια. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου έχουμε υποχρεωτική παρακολούθηση με εικονικές δίκες και άλλες δραστηριότητες ώστε ο φοιτητής μας να είναι έτοιμος λειτουργός της Δικαιοσύνης. Δείτε τη γίνεται στην Ελλάδα και θα δείτε τη διαφορά».

Πατέλης: Ο οδικός χάρτης του οικονομικού επιτελείου για το 2024

Τον οδικό χάρτη των παρεμβάσεων που θα προωθήσει εντός του 2024 η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας παρουσίασε από το βήμα του ΟΤ Forum ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Όπως σημείωσε ο κ. Πατέλης, προτεραιότητα αποτελεί η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ενώ έμφαση θα δοθεί και στη διεξαγωγή πολλών ψηφιακών ελέγχων για φοροδιαφυγή. Επόμενο σημαντικό ραντεβού αποτελεί η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα, αλλά και από την Τράπεζα Πειραιώς – κάτι που αναμένεται να προχωρήσει την άνοιξη. Σημαντικό σταθμό θα αποτελέσει η ένταξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενώ παράλληλα, όπως ανέφερε ο οικονομικό σύμβουλος του πρωθυπουργού, θα τρέχει η αναδιάρθρωση της Τράπεζας Αττικής για να δημιουργηθεί ένας 5ος ισχυρός πόλος στο τραπεζικό σύστημα. Σημαντικό στόχο αποτελεί η αναβάθμιση του χρηματιστηρίου σε ανεπτυγμένη αγορά, κάτι που απαιτεί ύπαρξη ρευστότητας καθώς και μεγάλων επιχειρήσεων με μεγάλη διασπορά.

Σκρέκας – Μούργος: Τώρα είναι η Ελλάδα φιλικός επενδυτικός πόλος

Για την αλλαγή των κριτηρίων επιδοτήσεων, το πράσινο πρόσημο στις επενδύσεις που χρειάζεται πλέον η ελληνική επιχειρηματικότητα αλλά και τα νέα έργα στον τομέα της ανακύκλωσης, συζήτησαν στο OT Forum ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ανάπτυξης, και ο Δρ. Παναγιώτης Μούργος, διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ.

Διαφοροποιείται πλέον το 2024 ο πυρήνας των βελτιώσεων στα υφιστάμενα καθεστώτα αναπτυξιακών νόμων, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Αυτή την στιγμή η αξιολόγηση των προτάσεων συμβαίνει με ένα συγκριτικό τρόπο και ιεραρχούνται οι προτάσεις ανάλογα. Στα νέα καθεστώτα που θα ανακοινώσουμε, θα μπουν κάποια νέα κριτήρια που θα αφορούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προτάσεων», επισήμανε ο κ. Σκρέκας.

Επενδύσεις που πετυχαίνουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των εκπομπών άνθρακα, που εντάσσονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, θα λαμβάνουν την αντίστοιχη μοριοδότηση στις αιτήσεις και το αντίστοιχο σύστημα, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν μια προτεραιοποίηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, το πρώτο εξάμηνο του 2024 πρόκειται να ανακοινωθεί το εν λόγω σύστημα και θα αρχίσουν οι αιτήσεις στη βιομηχανία και στον κλάδο της μεταποίησης. «Πρόκειται για απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια, δεν υπάρχει καμία υποκειμενικότητα, οπότε με το κλείσιμο της πλατφόρμας αιτήσεων θα έχουμε τον προσωρινό πίνακα και μετά τις ενστάσεις, τα τελικά αποτελέσματα. Έτσι, με την αντικειμενοποίηση των κριτηρίων θα έχουμε και επιτάχυνση των διαδικασιών. Ομοίως θα μοριοδοτείται και η εξωστρέφεια ώστε να προτεραιοποιήσουμε τις επιχειρήσεις που θα είναι και εξαγωγικές», πρόσθεσε.

Σταϊκούρας: Προχωρούν στα χρονοδιαγράμματα τα μεγάλα έργα

Σε 3,3 δισ. ευρώ αποτιμάται το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία και στην ευρύτερη περιοχή από την θεομηνία του Σεπτεμβρίου, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιούνται σε χρόνο ρεκόρ.

Αυτό είπε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ΟΤ FORUM και στους δημοσιογράφους του OT Αθανασία Ακρίβου και Νίκο Φιλιππίδη.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι προσωρινή αποκατάσταση υφίσταται, αλλά δεν έχει γίνει η μόνιμη με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα απέναντι στις κλιματικές αλλαγές.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για πλήρη αποκατάσταση και μακροχρόνια αντοχή των έργων σε μεγαλύτερης έντασης φαινόμενα, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών ανέφερε ότι μέσα στο 2024 θα συσταθεί το μητρώο γεφυρών όπου θα καταγραφούν όλες οι υπάρχουσες γέφυρες και τα ακριβή χαρακτηριστικά τους ώστε να αποφασιστεί τι παρεμβάσεις χρειάζονται.

Σκλήκας: Τα ΕΛΤΑ έχουν μεγάλη ιστορία και τεράστια προοπτική

Για την ιστορία, το παρόν και το μέλλον των Ελληνικών Ταχυδρομείων, μίλησε στο πλαίσιο του OT FORUM «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+» ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, κ. Γρηγόριος Σκλήκας.

Όπως είπε ο κύριος Σκλήκας τα ΕΛΤΑ είναι ένας οργανισμός με τεράστια προοπτική και ιστορία που σχεδόν ξεκινάει από την απαρχή του ίδιου του ελληνικού κράτους. «Τα ΕΛΤΑ κουβαλάνε φορτίο 200 χρόνων», είπε, ενώ σημείωσε ότι πλέον ο οργανισμός είναι σε φάση επικαιροποίησης του μοντέλου λειτουργίας το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει προοπτικές ώστε «να είμαστε παντού, καλύτερα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Χατζηδάκης: Έκτακτο ECOFIN στις 20 Δεκεμβρίου – Κλειδώνει το Σύμφωνο Σταθερότητας

Νέα σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Αυτό ανέφερε από το βήμα του OT Forum ο υπουργός εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως σημείωσε, μεταξύ των Ευρωπαίων ετέρων έχει επιτευχθεί συμφωνία σε ποσοστό 95%. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα, από κοινού με άλλες χώρες, προκρίνει την ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων. «Δεν θέλουμε οι δημοσιονομικοί κανόνες να υπονομεύουν την ανάπτυξη», ξεκαθάρισε, ενώ σημείωσε ότι μαζί με άλλες χώρες «θα πετύχουμε αρκετά», όπως να μην προσμετρώνται οι αμυντικές δαπάνες στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι με βάση τη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι, ο προϋπολογισμός που έχει καταθέσει η κυβέρνηση καλύπτει τις απαιτήσεις που θα προκύψουν. Το 2024 πάντως θα χρειαστεί να κατατεθεί νέο μεσοπρόθεσμο με βάση τους νέους κανόνες.

Παμπουκίδης: Η Ελλάδα μπορεί να φτάσει στην κορυφή στην πληροφορική

Τις νέες δυνατότητες και τους καινούργιους ορίζοντες που ανοίγει για την Ελλάδα ο κλάδος της πληροφορικής ανέδειξε ο Σπύρος Παμπουκίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της O.T.S., στο πλαίσιο του ΟΤ FORUM, εστιάζοντας και στον νέο κόσμο που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη, έναν κόσμο ναι μεν συναρπαστικό αλλά με τις παγίδες να καραδοκούν.

«Ο κλάδος της τεχνολογίας έχει κάνει πολλά βήματα, πρέπει να συμβάλλει στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, ο κλάδος αποτελεί περίπου το 4% του ΑΕΠ της χώρας, στην Ιρλανδία βρίσκεται στο 15%. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, πρέπει να το πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι, μας ταιριάζει η πληροφορική, χρειάζεται ανθρώπους και μυαλά», ανέφερε φέρνοντας σαν παραδείγματα την Pfizer και την Accenture που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα.

«Είναι αναγκαίο να συστρατευτούμε σε μία κοινή προσπάθεια, το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού είναι παγκόσμιο, στην Ελλάδα θα χρειαζόμαστε 15.000 πληροφορικάριους τον χρόνο μέχρι το 2030, σήμερα έχουμε τους μισούς. Οι επιχειρήσεις πρέπει να τρέξουν συνδυασμένα προγράμματα πρακτικής άσκησης, σε κάθε τομέα χρειάζεται η πληροφορική, πρέπει να τρέξουμε, υπάρχουν εμπόδια αλλά δεν είναι ανυπέρβλητα.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Το FORUM άνοιξε ο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, ο οποίος ξεκίνησε την παρέμβασή του με τη σημαντική συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε το πρωί, και αφορά την κατασκευή της πρώτης υψηλής μεταφορικής ισχύος υποθαλάσσιας διασύνδεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το πρωί ανακοινώθηκε το μεγαλύτερο έργο που έχουμε αναλάβει στο εξωτερικό. Πρόκειται για το υποθαλάσσιο καλώδιο που ενώνει Σκοτία και Αγγλία» υπογράμμισε

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στην π0ρεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι ο τουρισμός επανεκκίνησε μετά την πανδημία με πανηγυρικό και πολύ ουσιαστικό για το σύνολο της οικονομίας, τρόπο.

Τόνισε ότι η βιομηχανία ταλανίζεται πάρα πολύ από προβλήματα όπως είναι κυρίως το ενεργειακό κόστος, αλλά και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού: «Ωστόσο, στέκεται καλά στον διεθνή ανταγωνισμό. Οι εξαγορές μας πάνε καλά».

«Για τα ενεργειακά σχέδια που υπάρχουν στην Ελλάδα, και αυτά που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση και απαιτούν μεγάλες επενδύσεις, και ήδη δρομολογούνται, τα αποτέλεσμα  ήδη φαίνονται. Το εμβληματικό έργο FSRU της Αλεξανδρούπολης θα αρχίσει τη λειτουργία καθιερώνοντας την Ελλάδα ως ενεργειακό κέντρο».

Η επενδυτική βαθμίδα γεγονός με μεγάλο αντίκτυπο

Στο δεύτερο πάνελ του ΟΤ Forum βρέθηκαν ο Χρήστος Καλογεράκης, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής του Shopflix, ο Γιώργος Ξηρογιάννης, γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, και ο Γιώργος Μαντέλας, διευθυντής των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα».

Η συζήτηση των τριών με συντονιστή τον Νίκο Φιλιππίδη άνοιξε με το θέμα της πολιτικής σταθερότητας και πώς αυτή επηρεάζει την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία. Όπως είπε ο κ. Μαντέλας η πολιτική σταθερότητα είναι πλέον γεγονός και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος της αναβάθμισης της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μαντέλας, υπάρχουν επιφυλάξεις μόνο για τι πραγματικές μεταρρυθμίσεις καθώς ακόμη δεν έχουμε δει κάτι ξεκάθαρο. Ο κ. Μαντέλας τόνισε ότι έντονος προβληματισμός υπάρχει για την Ευρώπη. «Η Ευρώπη να βρει βηματισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί κεντρικό άξονα στην πολιτική της ΔΕΗ

Η ΔEH μετασχηματίζεται σε όλα τα επίπεδα, τόνισε η Έλενα Γιαννακοπούλου, διευθύντρια Στρατηγικής της ΔΕΗ, μιλώντας από το βήμα του OT FORUMμε θέμα «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0»

Περιγράφοντας τη στρατηγική της ΔΕΗ αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες της, τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) μαζί με την πολιτική απολιγνιτοποίησης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης και την πελατοκεντρικότητα προσφέροντας μια ευρεία γκάμα προϊόντων με το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας να έχει στο κέντρο της τον πελάτη.

Κύμα προσφυγών για τις συντάξεις δικαστών

Το ενδεχόμενο να υπάρξει κύμα προσφυγών δικαστικών για τα αναδρομικά των συντάξεων από το 2012 άφησε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, εφόσον δε λυθεί το θέμα.

Μιλώντας στο OT FORUM, ο ίδιος σημείωσε με νόημα ότι η αρχική απόφαση για τις συντάξεις των δικαστικών, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης για δημοσιονομικούς λόγους, ήταν του Μισθοδικείου, την οποία απλώς επικύρωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, απαντώντας ουσιαστικά και στην κριτική που είχε δεχθεί ως πρόσωπο. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «Το Ελεγκτικό Συνέδριο είδε τεχνικά ζητήματα για το πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση», ενώ συμπλήρωσε ότι οι όποιες προσφυγές γίνουν θα οδηγήσουν κάποια στιγμή σε αποζημιώσεις.

Νέες εξαγορές και είσοδος στο Χρηματιστήριο στα σχέδια της Vivartia

Το ενδεχόμενο νέων εξαγορών αλλά και εισόδου στο Χρηματιστήριο άφησε ανοιχτό ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia, Θανάσης Παπανικολάου, τονίζοντας πως στόχος του ομίλου είναι η μεγέθυνση του αποτυπώματός του, με ισορροπία και υγεία και η παροχή αξίας στους μετόχους.

Μιλώντας στο OT Forum, ο κ. Παπανικολάου αφού υπογράμμισε τα οφέλη από τις πρόσφατες εξαγορές των Δωδώνη, Κουρέλας και Μακεδονική Χαλβατζή σημείωσε η διοίκηση της Vivartia μελετά πολύ προσεκτικά την αγορά και αποκάλυψε ότι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια σχεδιάζει να προχωρήσει σε επιλεκτικές κινήσεις που θα διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία του ομίλου στην αγορά, και ταυτόχρονα θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και των εξαγωγών.

«Θεωρούμε ότι υπάρχουν κινήσεις που μπορούν να γίνουν μικρές και μεσαίες που θα δώσουν αξία στους μετόχους μας. Θέλουμε να εξάγουμε την ελληνική τεχνογνωσία και τα ελληνικά τρόφιμα στο εξωτερικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έρχονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο «OT FORUM Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+».

Ερωτηθείς εάν απεργάζεται αλλαγές στο ύψος του επιδόματος, ο αρμόδιος υπουργός απάντησε πως «δεν έχουμε καταλήξει σε αποφάσεις», προσθέτοντας, προαναγγέλλοντας ωστόσο, ότι «σκέφτομαι σενάρια, θέλω να το κάνω πιο ευέλικτο». Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνισε, «το επίδομα ανεργίας το έχει πληρώσει ο εργαζόμενος. Είναι δικά του λεφτά που διαχειριζόμαστε με ευθύνη».

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε «αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας», αν όχι τον Ιανουάριο, πιθανότατα τον Φεβρουάριο, «και για το θέμα του επιδόματος και για την κλιμακωτή εισφορά αλληλεγγύης».

Εποχικό επίδομα

Επίσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι στον νόμο που κατατέθηκε, οι δικαιούχοι του εποχικού επιδόματος δεν το χάνουν, εάν σε αυτό το τρίμηνο αποφασίσουν να δουλέψουν μέχρι 12 ημερομίσθια, δηλαδή τα σαββατοκύριακα, μια διάταξη, που, όπως εξήγησε, λύνει και το πρόβλημα της ανεύρεσης προσωπικού στον κλάδο του τουρισμού κατά το συγκεκριμένο διάστημα.

Ενδιαφέρον ΑΔΜΗΕ για επενδύσεις σε διαχειριστές των Βαλκανίων

Προς όλα τα σημεία του ορίζοντα έχει στραμμένο το «βλέμμα» του ο ΑΔΜΗΕ, όσον αφορά πρότζεκτ διεθνών διασυνδέσεων, με ιδιαίτερη βαρύτητα όμως να δίνεται στις γειτονικές χώρες της βαλκανικής χερσονήσου.

Μιλώντας στο OT FORUM ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, σημείωσε ότι υπάρχουν επαφές με χώρες των Βαλκανίων καθώς, δεδομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών, του αραιού δικτύου στα δυτικά Βαλκάνια αλλά και της οικονομικής ευρωστίας του ΑΔΜΗΕ, ανοίγει ο δρόμος για μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή που θα οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα «win-win». Μάλιστα ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει και το μοντέλο της εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο αντίστοιχων εταιρειών (Διαχειριστών) των γειτονικών βαλκανικών χωρών.

Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο δεν φοβάται τον ανταγωνισμό – Επόμενο βήμα η διεθνοποίηση

Το φλέγον ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ο ανταγωνισμός που θα δεχθούν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και οι τρόποι με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν ό,τι εξαγγελθεί από το υπουργείο Παιδείας, βρέθηκε στο επίκεντρο του πάνελ με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Συνόδου των πρυτάνεων, Δημήτρη Μπουραντώνη, και με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μιχαήλ Σφακιανάκη.

Μιλώντας στο OT Forum, οι πρυτάνεις ανέδειξαν τους παράγοντες εκείνους που ενδεχομένως να στερούσαν την ανταγωνιστικότητα από τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια έναντι οποιασδήποτε νέας συνθήκης με την έλευσης ιδιωτικών.

Σε δυνατό momentum η ελληνική οικονομία, να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε, στο πλαίσιο τοποθέτησής του στο OT FORUM, ο Κώστας Αδαμόπουλος, CFO ομίλου INTRAKAT ενώ αναφέρθηκε και στο τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η εταιρεία, διαβεβαιώνοντας πως εντός του 2024 θα παραδοθεί το μετρό Θεσσαλονίκης.

«Δυνατό momentum, έλλειμμα ιδιωτικών επενδύσεων»

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σε ένα πολύ δυνατό momentum, η οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα και ανάπτυξη που κανείς δεν περίμενε. Η επιβράδυνση που έδειξαν τα τελευταία στοιχεία οφείλεται στην συγκράτηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, υπάρχει δυσανάλογη εξάρτηση της οικονομίας από τουρισμό και κατανάλωση, υπάρχει έλλειμμα ιδιωτικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, πρέπει να το λύσουμε αυτό, χρειάζεται να ξεπεράσουμε το 20% του ΑΕΠ σε επενδύσεις, είμαστε στο 14%, για να φτάσουμε την ΕΕ, πάμε όμως καλά, υπάρχουν θετικά σημάδια», σημείωσε ο Κώστας Αδαμόπουλος, CFO ομίλου INTRAKAT.

«Η επενδυτική βαθμίδα θα βοηθήσει να προσελκύσουμε μακροπρόθεσμους επενδυτές που έρχονται για να μείνουν, ο πληθωρισμός σε Αμερική και Ευρώπη πέφτει, είμαι αισιόδοξος, το πρόβλημα θα λυθεί», πρόσθεσε.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν έχει να φοβηθεί τα ιδιωτικά

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν έχει να φοβηθεί τα ιδιωτικά», τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής Γεράσιμος Σιάσος μιλώντας στο OT FORUM.

Όπως είπε σχετικά, «Όταν έρθει η ρύθμιση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα δούμε. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε κάποιο κείμενο αλλά έχει σημασία «οι μεταρρυθμίσεις να γίνονται με εποικοδομητικό διάλογο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι φοιτητές μας να έχουν ισχυρά πτυχία. Οποιαδήποτε αλλαγή οφείλει να διασφαλίζει τα πτυχία».

«Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο και ο ιστορικότερος θεσμός ανάπτυξης στη χώρα, υπογράμμισε ο κ.Σιάσος για να προσθέσει: «Η τριτοβάθμια εκπαίδευση εξελίσσεται σε διεθνές επίπεδο, τα πανεπιστήμια εξελίσσονται , δημιουργούν προγράμματα σπουδών, συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας και δίνουν την ευκαιρία να επιστρέψουν επιστήμονες στην πατρίδα τους. Ιδρύσαμε 33 προγράμματα σπουδών, έχουμε προσελκύσει ξένους φοιτητές και κάναμε ξενόγλωσσα προγράμματα στη Φιλοσοφική και στην Ιατρική, τα οποία προσελκύουν φοιτητές από όλο τον κόσμο.»

«Πρέπει να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας»

Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τις προκλήσεις και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να επισπευσθούν οι επενδύσεις, μίλησε στο OT FORUM  «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+», ο Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Eurobank, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΕΤ.

Ο κ. Αναστασάτος παραδέχθηκε ότι υπάρχει επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε ωστόσο ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανάπτυξη: «Αν αυτό το συγκρίνουμε με τη στασιμότητα που υπάρχει στην Ευρώπη, αυτό συνιστά υπεραπόδοση».

Οικονομικό μοντέλο

Ο κ. Αναστασάτος είπε επίσης ότι θα πρέπει να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της χώρας, ώστε να μην βασίζεται τόσο πολύ στην κατανάλωση κα στον τουρισμό, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις: «Μέχρι το τέλος του 22 δεν υπήρχε καθαρή θετική επένδυση. Από φέτος θα αρχίσουμε να καλύπτουμε την απόσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστούμε περίπου μία δεκαετία για να φτάσουμε σε επίπεδα προ κρίσης.

Για τον αναλυτή της Eurobank χρειάζονται όχι μόνο περισσότερες αλλά καλύτερες επενδύσεις: «Όχι μόνο σε κατοικίες, αλλά και κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και υποδομές , τεχνολογία και έρευνα στα οποία υστερούμε σε σχέση με την ΕΕ».

Στα θετικά που έχουν συντελεστεί το τελευταίο διάστημα αναφέρει την απελευθέρωση αγοράς εργασίας από τις αγκυλώσεις, τους μηχανισμούς ελέγχου της φοροδιαφυγής, αλλά και την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών και προϊόντων.

Μύθος ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια

Προς μία δεκαετία υψηλότερου πληθωρισμού και επιτοκίων σε σχέση με τα προηγούμενα δέκα περίπου χρόνια βαδίζει η παγκόσμια οικονομία.

Αυτό ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης και ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος μιλώντας στο OT FORUM. Τόνισαν παράλληλα ότι οι ελληνικές τράπεζες, παρά την περί του αντιθέτου γενικευμένη αίσθηση, χορηγούν δάνεια.

Οι δύο τραπεζίτες αναφέρθηκαν και στη νέα περίοδο στην οποίαν εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες. Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας υπογράμμισε ότι, παρά την περί του αντιθέτου αίσθηση που επικρατεί, οι ελληνικές τράπεζες χορηγούν δάνεια (ανήλθαν σε 25 δις. στο εννεάμηνο). Ωστόσο τα υψηλά επιτόκια αποτελούν αντικίνητρο για τον τραπεζικό δανεισμό.

Έργα 3,5 δισ. ευρώ παραδοτέα μέχρι τέλος του 2025

Για τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο έχει ανατεθεί η υλοποίηση έργων ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2025 μίλησε στο ΟΤ Forum και στους δημοσιογράφους του OT ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου.

Ο κ. Σταμπουλίδης εξήγησε ότι το 2021 στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης των δομών που είχαν σχεδιάσει να υλοποιήσουν το μεγάλο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης  αποφασίστηκε η σύσταση μιας νέας δομής μέσα στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ούτως ή άλλων είχε να κάνει με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας- η οποία έχει ως αντικείμενο την ωρίμανση κυρίως έργων τεχνικής φύσεων με ταχείες, συνοπτικές, αλλά διαφανείς διαδικασίες ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Έκρηξη στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις

Τις ευκαιρίες που αναδύονται για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας (startups) μέσα σε έναν κόσμο ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών ανέδειξαν, στο πλαίσιο συζήτησης κατά τη διάρκεια του OT FORUM, οι Μάρκος Βερέμης, Partner BIG PI και Σπύρος Μαγιάτης, CTO και Συνιδρυτής Workable.

Με τους επενδυτές διστακτικούς στην επένδυση κεφαλαίων σε τεχνολογικά εγχειρήματα, ελέω διαταραχών και αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία, οι προκλήσεις για τις ελληνικές εταιρείες είναι μεγάλες, αν και το ανθρώπινο δυναμικό προδιαθέτει για σπουδαία επιτεύγματα στο μέλλον.

Στροφή στη βαθιά τεχνολογία – Πόσο αξίζει το ελληνικό οικοσύστημα

«Οι νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας που δημιουργούνται στην Ελλάδα αυξάνονται, ποσοτικά και ποιοτικά, οι νέες προσπάθειες στρέφονται στη βαθιά τεχνολογία και δύσκολες τεχνολογίες, βλέπουμε μία σύζευξη της βιολογίας με την τεχνητή νοημοσύνη. Έχουμε έκρηξη σε αυτό το κομμάτι, το πρόβλήμά μας είναι στις ώριμες εταιρείες Οι επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τεχνολογία στην Ελλάδα αποτιμώνται σήμερα μεταξύ 7 και 10 δισ. ευρώ, απέχουμε ακόμα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το ζήτημα είναι η έλλειψη ξένων κεφαλαίων που θα επενδύσουν σε ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας», επεσήμανε ο Μάρκος Βερέμης, Partner BIG PI.

Η πράσινη μετάβαση χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια

Για την ανάγκη αύξησης χρηματοδότησης για επενδύσεις με πράσινο πρόσημο, όπως και τη συνειδητοποίηση των ωφελειών των κριτηρίων ESG και των πρακτικών βιωσιμότητας από κάθε μεγέθους εταιρεία, μίλησε ο Ορέστης Ομράν, partner DLA, νομικός, σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων και Ευρωπαϊκού Δικαίου – Επικεφαλής διεθνούς τμήματος ΕΕΝΕ, και η Ανθή Τροκούδη, διευθύντρια επικοινωνίας και βιωσιμότητας του Υπερταμείου σε πάνελ του OT Forum.

Όχι μόνο θεωρία, αλλά πράξη

Και οι δύο συμφώνησαν για την αναγκαιότητα και την ανεπάρκεια των κεφαλαίων στο κομμάτι της περιβαλλοντικής επένδυσης. «Τα κεφάλαια δεν είναι ποτέ αρκετά – όχι μόνο για να χρηματοδοτήσουμε το χρέος αλλά και για να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις», τόνισε ο Ορέστης Ομράν. «Η κουλτούρα του ESG, η συζήτηση για την πράσινη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα -όσα ακούγονταν δηλαδή ως ‘ευαγγέλιο’ παλαιότερα- τώρα βρίσκονται μπροστά μας, ως πράξη και βίωμα. Και με την είσοδο και της νέας γενιάς στην επιχειρηματικότητα, γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι στην περιβαλλοντική αλλά και την κοινωνική τροχιά».

Κυρίως όμως επρόκειτο για την απαίτηση της αγοράς. «Το ζήτησαν οι πελάτες των εταιρειών. Είναι οι άνθρωποι που ψηφίζουν, που ζουν, που λειτουργούν στην κοινωνία. Και με τον τρόπο αυτό οδήγησαν τα πολιτικά συστήματα να νομοθετήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και να προκύψει έτσι η ανάγκη για ευρύτερη χρηματοδότηση», πρόσθεσε. «Εξάλλου, ο τομέας χρηματοδότησης μέχρι σήμερα ακολουθούσε μια παλιά τυπική λογική, βασισμένη σε οικονομικά μεγέθη. Τώρα όμως πια, χρειάζεται βιώσιμες προϋποθέσεις για καλύτερα επιτόκια και καλύτερες συνθήκες δανεισμού».

Θα έρθουν κι άλλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα μας

Στις περιπτώσεις της Chios Bank, της Nova Bank αλλά και της Millenium Bank αναφέρθηκε ο Γεώργιος Τανισκίδης, πρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος της Optima Bank, από το βήμα του OT FORUM «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+».

«Θα έλεγα ότι όλες αυτές οι τράπεζες ήταν δημιουργήματα εκ του μηδενός και για αυτό ίσως απαιτούσαν κάποια αυξημένη προσοχή. Αλλά θα έλεγα ότι όλα ήταν πολύ επιτυχημένα εγχειρήματα, όμορφες εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις. Όλες αυτές οι τράπεζες, ήταν αυτό λέμε εμπορικές τράπεζες, η κάθε μία από αυτές στην εποχή  της προσέφερε κάτι πρωτοποριακό, ήταν επιτυχίες των καιρών τους» υπογράμμισε, περιγράφοντας την πορεία τους και μια σειρά από επιχειρηματικά deals.

Ξένοι επενδυτές

Κληθείς να σχολιάσει τη πρόσφατη συμφωνία της Alpha Bank με τη UniCredit, υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντική γιατί στέλνει ένα μήνυμα ότι η χώρα μας είναι μια χώρα, όπου κάποιος μπορεί να επενδύσει τα χρήματά του, και θα σηματοδοτήσει τον ερχομό κι άλλων επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρας μας: «Είμαι αισιόδοξος και ελπίζω να μην χάσουμε μια πολύ ωραία ευκαιρία, που φαίνεται να υπάρχει στη χώρα μας»

Cloud και Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του πελάτη

Τη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού της «Φυσικό Αέριο – ελληνική εταιρεία ενέργειας» παρουσίασε από το βήμα του OT FORUM ο διευθυντής πληροφορικής της εταιρείας, Αλέξανδρος Στεργίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Στεργίου, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας υποβοηθήθηκε από το γεγονός ότι η «φυσικό αέριο» με τη σημερινή της μορφή αναδημιουργήθηκε εκ του μηδενός (το 2017). Αυτό βοήθησε τα στελέχη της εταιρείας να δουν τα ελαττώματα στην προηγούμενη μορφή λειτουργίας, τα πλεονεκτήματα ενός νέου τρόπου οργάνωσης και με αυτόν τον τρόπο να ορίσουν τη στρατηγική με στόχο η εταιρεία να προσεγγίσει τον πελάτη.

Περιγράφοντας τα βήματα που ακολουθήθηκαν, ο κ. Στεργίου εξήγησε ότι από το 2019 το σύνολο των κρίσιμων εφαρμογών της εταιρείας μεταφέρθηκε στο cloud. Το 2020 το σύνολο του προσωπικού μπόρεσε να εργαστεί με τηλεργασία μέσω virtual cloud. Το 2021 ενεργοποιήθηκε ο ψηφιακός βοηθός, ενώ το 2022 η πρώτη υπηρεσία ΑΙ. Το 2023, έγινε το βήμα προς την generative AI.

Βάζουμε την τεχνητή νοημοσύνη στη μεταρρύθμιση του δημόσιου βίου

Στο mAIgov, την ολοκαίνουργια εφαρμογή που παρουσιάστηκε σήμερα, τον ψηφιακό βοηθό που απαντάει στον πολίτη για 3.300 καταγεγραμμένες διαδικασίες ελληνικού δημοσίου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αναφέρθηκε μιλώντας στο ΟΤ FORUM και στους δημοσιογράφους του ΟΤ ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι πρόκειται για έναν διαλεκτικό μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να απαντήσει σε συνεχόμενα ερωτήματα επί ενός θέματα και σε οτιδήποτε έχει να κάνει με το δημόσιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορεί κανείς να ρωτήσει πώς θα βγάλει ταυτότητα, πώς θα συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά και πόσο χρόνο θα πάρει η έκδοση. Ακόμη, όμως, απατά σε ερωτήματα του τύπου «ακούω φασαρία στο διπλανό διαμέρισμα, εικάζω ότι ασκείται βία, τι μπορώ να κάνω;».

Ερωτηθείς για τα επόμενα σχέδια του υπουργείου στο θέμα της ψηφιοποίησης, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε μεταξύ άλλων τον Δαίδαλο, έναν υπερυπολογιστή, όπως εξήγησε, ο οποίος θα επισπεύσει τη διαδικασία της ψηφιοποίησης των 600 εκατ. σελίδων που αφορούν το δημόσιο. Τα τεύχη δημοπράτησης θα είναι έτοιμα τον Δεκέμβριο και ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στον Ιανουάριο.

Η τεχνολογία αλλάζει τις κατασκευές

Με την τεχνολογία «σύμμαχο» των κατασκευαστικών εταιρειών, ο κλάδος χρησιμοποιεί τη μοντελοποίηση για να για να προβλέψει την εξέλιξη και το κόστος ενός έργου, ανέφερε ο Πέτρος Σουρέτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο πλαίσιο του ΟΤ FORUM.

«Η τεχνολογία δε θα μπορούσε να λείπει από τις κατασκευές, οφείλουμε όλοι να προσαρμοζόμαστε, τα ψηφιακά εργαλεία δίνουν τη δυνατότητα μοντελοποίησης στα έργα, αυτή ξεκινά από τον σχεδιασμό μέχρι την ολοκλήρωση, μπορούμε να ελέγχουμε κόστη και να προβλέπουμε την εξέλιξη του έργου. Το κατασκευαστικό αντικείμενο αλλάζει, εντάσσουμε την υιοθέτηση των αλλαγών στην κουλτούρα μας», επεσήμανε.

Οδεύουμε πλέον στις έξυπνες πόλεις; «Όλες οι αλλαγές που γίνονται αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου, σε μία καλύτερη και φθηνότερη ζωή, δε θα καθυστερούμε να πάμε στη δουλειά με τις έξυπνες μεταφορές, δε θα καθυστερούμε να βρούμε πάρκινγκ, θα πληρώνουμε μικρότερο κόστος με τα φώτα LED. Σήμερα με έξυπνες κινήσεις μπορούμε και με τη συνεργασία του δημοσίου να βελτιώσουμε την ζωή μας», σημείωσε, φέρνοντας σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα μία παλαιότερη πρόταση της εταιρείας, που έμεινε στα συρτάρια, για να αποσυμφορηθεί ο Κηφισός.

«Οι σύγχρονες προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται με business as usual»

Τη σημερινή πρώτη ημέρα του FORUM έκλεισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας «Νέα Αριστερά», Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος παρουσίασε το στίγμα του νέου πολιτικού σχηματισμού.

Έκανε λόγο για ένα πολιτικό σχηματισμό που θέλει να έχει ξεκάθαρο αριστερό πρόσημο, χωρίς βεβαίως ένα κλειστό ιδεολογικό πλαίσιο. Που είναι «νέος» γιατί θέλει να αρθρώσει σύγχρονο λόγο για τα σύγχρονα προβλήματα.

Ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για ανάγκη ρεαλιστικών αλλά και ριζοσπαστικών τομών, καθώς με το business as usual δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις. Προκλήσεις που εστιάζονται σε τρεις τουλάχιστον τομείς: Στην πράσινη μετάβαση και την κλιματική δικαιοσύνη, τις κοινωνικές ανισότητες και την επανεκκίνηση της δημοκρατίας. «Θέλουμε μια Αριστερά που να λέει αυτό που πιστεύει και να πιστεύει αυτό που λέει», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Σημείωσε ότι «δεν κοιτάμε προς το παρελθόν, αλλά προς το μέλλον», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «κρατάμε την κληρονομιά» από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά «με το βλέμμα μπροστά».

Sports in

Ιστορικό «ραντεβού» στο ΣΕΦ, με «φόντο» το ευρωπαϊκό!

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Βάλουρ στο ΣΕΦ (20:00), στον δεύτερο τελικό του EHF European Cup, με στόχο να ανατρέψει το σκορ του πρώτου αγώνα (30-26) και να σηκώσει το πρώτο ευρωπαϊκό της ιστορίας του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Μαϊου 2024