Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
OT FORUM – Σαρμάς: Κύμα προσφυγών για τις συντάξεις δικαστών

OT FORUM – Σαρμάς: Κύμα προσφυγών για τις συντάξεις δικαστών

Τι είπε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις αποφάσεις των δικαστηρίων στο OT FORUM

Το ενδεχόμενο να υπάρξει κύμα προσφυγών δικαστικών για τα αναδρομικά των συντάξεων από το 2012 άφησε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, εφόσον δε λυθεί το θέμα, μιλώντας στο OT FORUM.

Ο κ. Σαρμάς σημείωσε με νόημα ότι η αρχική απόφαση για τις συντάξεις των δικαστικών, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης για δημοσιονομικούς λόγους, ήταν του Μισθοδικείου, την οποία απλώς επικύρωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, απαντώντας ουσιαστικά και στην κριτική που είχε δεχθεί ως πρόσωπο.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «Το Ελεγκτικό Συνέδριο είδε τεχνικά ζητήματα για το πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση», ενώ συμπλήρωσε ότι οι όποιες προσφυγές γίνουν θα οδηγήσουν κάποια στιγμή σε αποζημιώσεις.

Οι εκθέσεις

Από εκεί και πέρα, ο κ. Σαρμάς σημείωσε ότι οι εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εντοπίζουν τις παθογένειες του ελληνικού κράτους «δεν τυγχάνουν προς το παρόν της προσοχής που χρειάζεται», αναφερόμενος διαχρονικά στις κυβερνήσεις.

«Εμείς εντοπίζουμε τη συστημική παθογένεια. Εάν οι κυβερνήσεις διαβάσουν προσεκτικά, θα έχουν έτοιμες τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Αναφορικά με τους λόγους που δεν πετυχαίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ο ίδιος σημείωσε ότι ένας βασικός λόγος είναι ότι  δεν έχει γίνει σωστά η σύλληψή κατά τη θέσπισή τους «κατά τέτοιο τρόπο που να οδηγεί στην εφαρμογή», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν αρκεί να ψηφιστεί ένας νόμος».

Ακόμη αναφέρθηκε και σε εύκολες μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα, όπως για παράδειγμα ο γάμος μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου, ενώ υπάρχουν και άλλες που για να εφαρμοστούν πρέπει να δουλέψει το Δημόσιο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ισχύει ο Νόμος της Αδράνειας», προσθέτοντας ότι δεν αναφέρεται στους υπαλλήλους, αλλά στο ότι κάποιος θα πρέπει να δώσει μια κατεύθυνση.

Δικαστικές αποφάσεις

Ακόμη, ο κ. Σαρμάς αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι μερικές επενδύσεις καθυστερούν ή υπονομεύονται από δικαστικές αποφάσεις. Όπως είπε: «Το πρόβλημα είναι πιο βαθύ. Δεν υπάρχουν δικαστές που να εργάζονται περισσότερο από ό,τι στο Συμβούλιο της Επιρατείας», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «περίπου το 80% παραγωγικού χρόνου δεν πηγαίνει σε δικαστικές πράξεις, οι οποίες είναι περισσότερες από αυτές που αντέχει να δικάσει το δικαστικό μας σύστημα

Επιπλέον, τόνισε πως «για να αλλάξει κάτι στη δικαιοσύνη θα πρέπει να ψηφιστούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις. Η βασική ιδέα να αλλάξουν οι διαδικασίες. Ο μέσος δικαστής και 100% να εργαστεί περισσότερο δε θα αναταποκριθεί στον χρόνο», παραδεχόμενος ότι μπορεί να συμβάλει η ψηφιοποίηση «έως ένα 20%», αλλά όχι να λύσει το πρόβλημα

Τέλος, ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότεροι υπάλληλοι, αλλά κάτι τέτοιο θα είχε «τρομερή δημοσιονομική επιβάρυνση», για αυτό επέμεινε στην ανάγκη αλλαγής των διαδικασιών για να παραχθούν πιο γρήγορα αποφάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και στην εισαγωγή του μονοπρόσωπου.

Sports in

Μοντέιρο – Τσιτσιπάς 2-0: Αντίο με το… καλημέρα στη Μαδρίτη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχασε εύκολα με 2-0 σετ (6-4, 6-4) από τον Τιάγκο Μοντέιρο και αποκλείστηκε πρόωρα από το ATP Masters 1000 της Μαδρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024