Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συντάξεις: Η κόντρα Χατζηδάκη με τους δικαστές για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Συντάξεις: Η κόντρα Χατζηδάκη με τους δικαστές για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ανοίγει ο δρόμος για κύμα προσφυγών – Ποιο το κόστος για τον προϋπολογισμό

Σε «μάχη» μεταξύ των δικαστών και της κυβέρνησης εξελίσσονται οι 3 αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις μνημονιακές περικοπές αναφορικά με τις συντάξεις των πρώτων. Όπως αναφέρει στις τρεις σχετικές αποφάσεις, οι οποίες αναρτήθηκαν ολόκληρες χθες, η επιστροφή των συντάξεων των δικαστών στα προ μνημονίων επίπεδα, δεν αφορά μόνο τους τρεις προσφεύγοντες.

Ειδικότερα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «με τις πιλοτικές δίκες ως οι ανωτέρω επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων».

Υπενθυμίζεται ότι χθεσινό δημοσίευμα του ΟΤ ανέφερε ότι το ενδεχόμενο ισχύος των αποφάσεων για όλους τους συνταξιούχους δικαστές με τρόπο αναδρομικό θα στοίχιζε στον κρατικό προϋπολογισμό περί τα 330 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα και και 30 εκατ. ετησίως από δω και στο εξής.

Το μήνυμα Χατζηδάκη

Την ίδια στιγμή ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βάλει σε περιπέτειες το Ασφαλιστικό και τη χώρα, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μετά την ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστών.

Ουσιαστικά ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι η όποια νομοθετική πρωτοβουλία θα αναλάβει η κυβέρνηση για να προσαρμοστεί στην απόφαση του Ελεγκτικού, θα έχει πάνω ως κύριο γνώμονα και υπεράνω την προστασία του Ασφαλιστικού από νέα ελλείμματα τα οποία πάντα πληρώνουν οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.

«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες», τονίζει στη δήλωσή του ο υπουργός και υπογραμμίζει:

«Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση  θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».

Οι αποφάσεις

Νωρίτερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε δώσει στη δημοσιότητα θεωρημένο το πλήρες κείμενο των τριών πιλοτικών αποφάσεων της μείζονος Ολομέλειας με τις οποίες κρίθηκε ομόφωνα ότι οι περικοπείσες συντάξεις των απόμαχων δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012.

Οι τρεις αυτές αποφάσεις (1330 έως 1332/2023) της μείζονος Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου εκδόθηκαν μετά από αιτήσεις πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου, πρώην πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πρώην αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως επισημαίνεται, οι ομόφωνες αποφάσεις της Ολομέλειας (με μειοψηφία τριών δικαστών ως προς τον χρόνο εφαρμογής των επίμαχων αποφάσεων) που εκδόθηκαν και αφορούν τους εν λόγω τρεις πρώην ανώτερους δικαστές, είναι πιλοτικές και έχουν μια «ουρά» 450 περίπου συνταξιούχων δικαστών που τους καταλαμβάνει το περιεχόμενο των τριών επίμαχων αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


Παράλληλα, οι αποφάσεις αυτές της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνουν τη δικονομική δυνατότητα στους περίπου 4.000 συνταξιούχους δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να διεκδικήσουν με αιτήσεις καρμπόν την αναδρομική επιστροφή των συντάξεων τους στα επίπεδα του 2012, όπως έχουν κρίνει το Μισθοδικείο και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ακολούθησε στην ουσία την απόφαση του Μισθοδικείου του 2021 (υπ. αριθμ. 255/2021) που είχε κρίνει ότι «το Σύνταγμα επιβάλει σταθερή αναλογία των συντάξεων και των αποδοχών ενεργείας των δικαστικών λειτουργών».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε κατά πλειοψηφία (28-3) απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι συντάξεις των δικαστικών λειτουργών πρέπει να καθοριστούν βάσει των όσων ίσχυαν πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012, σύμφωνα με απόφαση που έχει ήδη ληφθεί από το Μισθοδικείο.

Κύμα προσφυγών

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, εκτός από τις προσφυγές των τριών ανώτατων δικαστών, ένας από κάθε Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας (Άρειο Πάγο, Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο), έχουν κατατεθεί και εκκρεμούν και άλλες παρόμοιες προσφυγές, που εκτιμάται ότι φτάνουν τις περίπου 400.

Οι εκκρεμείς αυτές υποθέσεις, όπως επισημαίνουν δικαστικοί κύκλοι, καταλαμβάνονται από το «δια ταύτα» των τριών επίμαχων αποφάσεων της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αποφάσεις αυτές δίνουν τη δικονομική δυνατότητα στους περίπου 5.000 συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς να διεκδικήσουν δια της δικαστικής οδού την επαναφορά των δικών τους συντάξεων στα επίπεδα πριν από το έτος 2012.

Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε περίπτωση που η συνταξιοδοτική διοίκηση δεν κάνει δεκτό το αίτημα δικαστικών λειτουργών, εφόσον ζητηθεί θα πρέπει να εκδοθεί νέα εκτελεστή διοικητική πράξη.

Το κόστος

Λόγω αυτού σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και στο Εργασίας, καθότι η γενίκευση μιας τέτοιας απόφασης θα έθετε ζητήματα δημοσιονομικά.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, κάτι τέτοιο θα στοίχιζε 330 εκατ. ευρώ (μέχρι και φέτος) και θα αφορούσε περί τους 5.000 συνταξιούχους δικαστικούς. Μάλιστα, σε μια τέτοια περίπτωση, το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος θα εξακολουθούσε να ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου στον OT, σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση τότε θα άνοιγε ο «Ασκός του Αιόλου» και για άλλες κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι υπέστησαν περικοπές εντός των μνημονιακών χρόνων. Συνεπώς, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η απόδοση αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους δικαστικούς και μόνο, θα έθετε ευθέως ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης πέραν των βασικών δημοσιονομικών θεμάτων.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024