Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
OT FORUM – Σκρέκας – Μούργος: Τώρα είναι η Ελλάδα φιλικός επενδυτικός πόλος

OT FORUM – Σκρέκας – Μούργος: Τώρα είναι η Ελλάδα φιλικός επενδυτικός πόλος

Για την πράσινη ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό συζήτησαν στο OT Forum ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ανάπτυξης, και ο Δρ. Παναγιώτης Μούργος, διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ

Για την αλλαγή των κριτηρίων επιδοτήσεων, το πράσινο πρόσημο στις επενδύσεις που χρειάζεται πλέον η ελληνική επιχειρηματικότητα αλλά και τα νέα έργα στον τομέα της ανακύκλωσης, συζήτησαν στο OT Forum ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ανάπτυξης, και ο δρ. Παναγιώτης Μούργος, διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ.

Η πράσινη αλλαγή της πολιτικής

Διαφοροποιείται πλέον το 2024 ο πυρήνας των βελτιώσεων στα υφιστάμενα καθεστώτα αναπτυξιακών νόμων, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Αυτή την στιγμή η αξιολόγηση των προτάσεων συμβαίνει με ένα συγκριτικό τρόπο και ιεραρχούνται οι προτάσεις ανάλογα. Στα νέα καθεστώτα που θα ανακοινώσουμε, θα μπουν κάποια νέα κριτήρια που θα αφορούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προτάσεων», επισήμανε ο κ. Σκρέκας.

Επενδύσεις που πετυχαίνουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των εκπομπών άνθρακα, που εντάσσονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, θα λαμβάνουν την αντίστοιχη μοριοδότηση στις αιτήσεις και το αντίστοιχο σύστημα, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν μια προτεραιοποίηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, το πρώτο εξάμηνο του 2024 πρόκειται να ανακοινωθεί το εν λόγω σύστημα και θα αρχίσουν οι αιτήσεις στη βιομηχανία και στον κλάδο της μεταποίησης. «Πρόκειται για απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια, δεν υπάρχει καμία υποκειμενικότητα, οπότε με το κλείσιμο της πλατφόρμας αιτήσεων θα έχουμε τον προσωρινό πίνακα και μετά τις ενστάσεις, τα τελικά αποτελέσματα. Έτσι, με την αντικειμενοποίηση των κριτηρίων θα έχουμε και επιτάχυνση των διαδικασιών. Ομοίως θα μοριοδοτείται και η εξωστρέφεια ώστε να προτεραιοποιήσουμε τις επιχειρήσεις που θα είναι και εξαγωγικές», πρόσθεσε.

Στο μικροσκόπιο αμερικανικών επενδύσεων

«Έχουν υπάρξει και πολλές άλλες αλλαγές που οδήγησαν στην θετική εικόνα της Ελλάδας και την επιλογή της από τις ΗΠΑ για να υλοποιηθεί η μονάδα ανακύκλωσης και διαλογής υλικών από την ΤΕΧΑΝ επί ελληνικού εδάφους», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΧΑΝ, Δρ. Παναγιώτης Μούργος.

Αναφέρθηκε, δε, εκτενώς στο φιλικό πλαίσιο και την πολύ πιο φιλική κυβέρνηση στις επενδύσεις, την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα. «Με εξαιρετικό εργατικό δυναμικό, αποσυμπίεση της φορολογίας αλλά και εξοπλισμό που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα – δημιουργώντας έτσι υπεραξία- μπορέσαμε τον Σεπτέμβριο του 2018 να ανακοινώσουμε από τη ΔΕΘ την κατασκευή της μονάδας και αργότερα να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, προχωρώντας σε μια τέτοια επένδυση, την πρώτη αμερικανική κίνηση στη χώρα μας που άρχισε τότε να βγαίνει από την κρίση», διευκρίνισε ο κ. Μούργος.

«Τώρα με τα νέα κίνητρα για την κυκλική οικονομία και ην πράσινη μοριοδότηση, η Πολιτεία θα γίνει αρωγός σε μια πράσινη μετάβαση. Γι’ αυτό και εμείς προετοιμαζόμαστε για δύο νέες παραγωγικές μονάδες, μία στην Αττική, και 1.000 νέες θέσεις εργασίας».

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ρεκόρ επενδύσεων

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας «έχουμε πετύχει ρεκόρ άμεσων επενδύσεων στη χώρα. Η Ελλάδα αποτελεί πια έναν φιλικό και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό – κι αυτό το κερδίσαμε – ακόμη και από την διαχείριση της πανδημίας. Τότε εξάλλου ακούστηκε για πρώτη φορά με θετικό πρόσημο το όνομα της χώρας όταν η κυβέρνηση πρωτοπόρησε με ηλεκτρονικά πιστοποιητικά εμβολιασμού, online σύστημα για ραντεβού εμβολιασμού χωρίς ουρές. Όλα αυτά εξέπληξαν θετικά την παγκόσμια αγορά».

Στο ερώτημα «γιατί ο τουρισμός πηγαίνει πολύ καλύτερα στην Ελλάδα, απ΄ ότι στην Ισπανία και άλλες χώρες», ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η χώρα κατάφερε να πείσει ότι είναι ασφαλής. «Τίποτα δεν έγινε τυχαία, αντιθέτως όλα συμβαίνουν επειδή η διακυβέρνηση της χώρας πλέον είναι πολύ αποτελεσματική, όπως επιβεβαιώνεται από διεθνείς αναλυτές», επισήμανε.

«Δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε – αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να έχουμε για πολλά χρόνια ακόμη την ίδια ανάπτυξη που έχουμε τα τελευταία δύο χρόνια, ώστε να φτάσουμε στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών. Να δημιουργήσουμε συνθήκες υψηλής και σταθερής ανάπτυξης για τη βελτίωση της διαβίωσης όλων. Το νόημα είναι να δημιουργηθούν δουλειές, να αυξηθούν τα εισοδήματα και η ευημερία. Μόνο με τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας εξάλλου μπορεί να βελτιωθεί όλη η εικόνα».

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγγειλε ότι «η κυβέρνηση θα παρατείνει για τουλάχιστον έξι μήνες τη διάταξη για πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων – όσες το ξεπερνούν και παραβιάζουν το νόμο, θα έχουν πρόστιμα τα οποία και θα ανακοινώνονται. Δεν διστάσαμε να ακολουθήσουμε αυτή τη λογική και με τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και θα συνεχίσουμε. Εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στο βασικότερο πρόβλημα που αφορά τις τιμές των προϊόντων και ιδιαίτερα των βασικών που έχει ανάγκη ένα νοικοκυριό για μια αξιοπρεπή διαβίωση», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Δεν είναι μεν ελληνικό πρόβλημα – αλλά μας ενδιαφέρει πώς θα το αντιμετωπίσουμε εδώ. Επιμένουμε στη δέσμη μέτρων και μάλιστα πρωτοποριακών που δεν έχουν ψηφιστεί αλλού στην Ευρώπη. Με το πλαφόν στο κέρδος, την πρωτοβουλία Μόνιμης Μείωσης Τιμής με 1286 επώνυμα προϊόντα, το Καλάθι του Νοικοκυριού με τα πιο οικονομικά και private label πολλές φορές είδη, το Καλάθι των Χριστουγέννων που ανακοινώθηκε σήμερα και είναι πιο φθηνό από πέρυσι».

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024