Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
OT FORUM – Σταμπουλίδης (ΤΑΙΠΕΔ): Έργα 3,5 δισ. ευρώ παραδοτέα μέχρι τέλος του 2025

OT FORUM – Σταμπουλίδης (ΤΑΙΠΕΔ): Έργα 3,5 δισ. ευρώ παραδοτέα μέχρι τέλος του 2025

Δεν ερχόμαστε να εκποιήσουμε δημόσια περιουσία, αλλά να την αναβαθμίσουμε, τόνισε, μιλώντας στο OT Forum ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ

Για τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο έχει ανατεθεί η υλοποίηση έργων ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2025 μίλησε στο ΟΤ Forum και στους δημοσιογράφους του OT ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου.

Ο κ. Σταμπουλίδης εξήγησε ότι το 2021 στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης των δομών που είχαν σχεδιάσει να υλοποιήσουν το μεγάλο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης  αποφασίστηκε η σύσταση μιας νέας δομής μέσα στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ούτως ή άλλων είχε να κάνει με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας- η οποία έχει ως αντικείμενο την ωρίμανση κυρίως έργων τεχνικής φύσεων με ταχείες, συνοπτικές, αλλά διαφανείς διαδικασίες ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Λιμάνια

Αναφερόμενος ενδεικτικά σε μεγάλα έργα τα οποία έχουν περιέλθει στην αρμοδιότητα του φορέα, ο κ. Σταμπουλίδης μίλησε μεταξύ άλλων για τον Λιμένα Αλεξανδρούπολης. Επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε με απόφαση της κυβέρνησης στο ταμείο ανάκαμψης και η εντολή ήταν να βρεθεί τρόπος για την αναβάθμιση των υποδομών ως στρατηγικής σημασίας λιμανιού. «Θεωρούμε ότι έχει όλα τα εχέγγυα ώστε μέσα από την ανάπτυξη των υποδομών να αποτελέσει και οικονομικό πόλο έλξης και για άλλες δραστηριότητες». Με αυτό το σκεπτικό, εξήγησε, δημοπρατήθηκαν ήδη έργα 24 εκατ. ευρώ που έχουν να κάνουν και με το οδικό δίκτυο του λιμένα. Αντίστοιχα αντιμετωπίζονται και τα άλλα λιμάνια, τα οποία είναι  κρίσιμες υποδομές για το κράτος, όπως υπογράμμισε.

Το Ολυμπιακό Στάδιο

Ερωτηθείς σχετικά με το Ολυμπιακό Στάδιο, ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης είπε: «Μας το έχει αναθέσει το υπουργείο Αθλητισμού στο πλαίσιο της αναβάθμισης. Η δράση ξεπερνά τα 53 εκατ. ευρώ. Είμαστε εμπλεκόμενοι στην αναβάθμιση του Καλατράβα και στο ποδηλατοδρόμιο. Ήταν μια πρόδρομη μελέτη που δείχνει και τον δρόμο, πώς, δηλαδή, πρέπει να κινηθούμε τεχνικά ώστε να αποκατασταθεί πλήρως το έργο και οι συνθήκες ασφαλείας. Έχουμε βρει τη στρατηγική με το ΤΕΕ και πολύ σύντομα θα έχουμε διαγωνισμούς που θα προετοιμάζουν το έδαφος για τη μεγάλη παρέμβαση της αποκατάστασης βλαβών και της συντήρησης εκεί όπου δεν υπάρχουν βλάβες». Τόνισε, ακόμη, ότι είναι διασφαλισμένοι οι πόροι ώστε να παραδοθεί ένα ανακαινισμένο στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο με τον περιβάλλοντα χώρο στο υπουργείο Αθλητισμού.

Φωτο: Δημήτρης Μιχαλάκης

Αλλάζω Συσκευή

Ακόμη, ως ενδεικτικά για την κομβική τους σημασία έργα ο εντεταλμένος σύμβουλος του ταμείου ανέφερε δράσεις που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων –είπε ότι προετοιμάζεται το Αλλάζω Συσκευή για επιχειρήσεις και η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών με αποθήκευση ενέργειας ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Βιομηχανικά πάρκα

Επίσης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στα βιομηχανικά πάρκα. Έχει κλείσει ο διαγωνισμός και σύντομα θα έχουμε ένταξη πάρκων στη χρηματοδότηση, είπε ο κ. Σταμπουλίδης, επισημαίνοντας ότι οι βιομηχανικές περιοχές της χώρας έχουν μείνει πίσω και δεν αποτελούν πρότυπο.

Αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ των σημαντικών έργων που έχει αναλάβει το ταμείο σημείωσε τις ενεργειακές κοινότητες που θέλουν να κάνουν οι δήμοι, καθώς και τα έργα για καθαρισμό δασών, κατασκευή αντιπυρικών ζωνών και αντιδιαβρωτικών έργων ύψους 500 εκατ. με χρονικό περιθώριο 2,5 ετών. Μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουν δημοπρατηθεί έργα 240 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς εάν θα επαναληφθεί το μοντέλο που ακολουθήθηκε για την για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πακέτου μετοχών της HELLENIQ ENERGY, ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης επιφυλάχθηκε να απαντήσει καθώς, όπως είπε, αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό της πολιτείας, έδωσε όμως στίγμα λέγοντας: «Θεωρώ ότι θα δείτε και κάτι άλλο».

Δεν είναι ώρα για προσφυγές

Ο κ. Σταμπουλίδης διεμήνυσε μέσω του OT Forum ότι «δεν είναι η ώρα των προσφυγών και των ενστάσεων, γιατί κλονίζουν την επιτυχία του προγράμματος. Προφανώς, κάθε αναθέτουσα μπορεί να έχει κάνει λάθη. Το ζητούμενο είναι να μην κολλάμε σε ανούσιες προσφυγές».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Δεν ερχόμαστε ούτε να εκποιήσουμε ούτε να ξεπουλήσουμε δημόσια περιουσία, αλλά να την αναβαθμίσουμε».

Sports in

Ισπανικός «εμφύλιος» στον τελικό του BCL

Η Μάλαγα πέρασε από τον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη στον τελικό του BCL.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024