Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΟΤ FORUM – Σταμπουλίδης: Το ΤΑΙΠΕΔ έτοιμο να συμβάλλει σε έργα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές

ΟΤ FORUM – Σταμπουλίδης: Το ΤΑΙΠΕΔ έτοιμο να συμβάλλει σε έργα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές

Ο ΟΤ στην καρδιά της οικονομίας και της πολιτικής

Στο νέο ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να τρέχει διαγωνισμούς πιο γρήγορα στο πλαίσιο των προκλήσεων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ – Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Μιλώντας στο πλαίσιο του ΟΤ Forum, στην 87η ΔΕΘ, ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε ότι κεντρικός άξονας για το ΤΑΙΠΕΔ παραμένουν οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά πλέον υπό το φάσμα της αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων.

Έργα υποδομών σε περιοχές που έχουν πληγεί

Στο ερώτημα αν η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας είναι έτοιμη να αναλάβει διαγωνισμούς για έργα που αφορούν υποδομές στις περιοχές που έχουν πληγεί, ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός που εμπλέκεται με τα δημόσια έργα οφείλει να είναι έτοιμος να εμπλακεί σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Όπως είπε, «η μονάδα δεν σχεδιάστηκε για τέτοιου είδους έργα, αλλά έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε και σε έκτακτες ανάγκες. Είμαστε εργαλείο που φτιάχτηκε για να ενισχύσει την πολιτεία».

Ο κ. Σταμπουλίδης υπενθύμισε ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο «δίνει εργαλεία να πας γρήγορα, ειδικά σε αναθέσεις που αφορούν δίκτυα, δρόμους κλπ». Προέχει η επιλογή της πολιτείας ποιους μηχανισμούς θα επιλέξει, είπε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ ενώ τόνισε ότι τεχνικές υπηρεσίες διαθέτουν αρκετοί φορείς του Δημοσίου, απλά η ιδιαιτερότητα του ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι λειτουργεί σαν «μέσο αποφυγής της γραφειοκρατίας».

Υπό το πρίσμα των πρόσφατων φυσικών καταστροφών, στο ερώτημα τι είδους έργα θα μπορούσε να αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε στην περίπτωση τους Δάσους Δαδιάς, όπου η περυσινή πυρκαγιά σταμάτησε στην αντιπυρική ζώνη που είχε προκύψει από έργο του ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνοντας ότι από την πολιτεία διατέθηκαν πάνω από 160 εκατ. ευρώ για δασική προστασία.

«Αποδεδειγμένα σε δάση που έχουν καθαριστεί δεν έπιασαν πυρκαγιές» σημείωσε με έμφαση.

Ταχύτητα υλοποίησης έργων

Στη συνέχεια ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ «τρέχει» μεν πιο γρήγορα αλλά δεν μπορεί να παρακάμψει συγκεκριμένες διαδικασίες ή δικαστικές ενστάσεις. Παρατήρησε επίσης ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στο πώς κάποιος μπορεί να προσφεύγει στα δικαστήρια. «Έχουμε μπλέξει με δικομανείς που καθυστερούν έργα και διαγωνισμούς», τόνισε.

Ακολούθως ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκε στις πολλές υποθέσεις αποκρατικοποιήσεων για μεγάλα έργα στην Ελλάδα που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας συγκεκριμένα την ΔΕΠΑ Υποδομών, τις Γούρνες, την Αττική Οδό, την Εγνατία.

«Πλέον στόχος είναι να φέρουμε σε πέρας όσα έργα μας έχει αναθέσει το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ πρόκληση είναι η αναβάθμιση 80 νοσοκομείων – κόστους 240 εκατ. ευρώ – με αναβαθμίσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και σε κτιριακές υποδομές, αλλά και σε 136 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα με ενεργειακή αναβάθμιση.

Ανταπόκριση της αγοράς

Ένα σημείο που επισήμανε ο κ. Σταμπουλίδης είναι ότι η αγορά δείχνει απροετοίμαστη να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς. Πλέον υπάρχουν 25-30 εκατ. ευρώ εβδομαδιαίως και οι συμμετοχές είναι ελάχιστες, σημείωσε. «Όταν μεγαλώνει η πίτα φαίνεται ότι δεν υπάρχει ικανότητα της αγοράς να ανταποκριθεί», τόνισε. Εμείς λέμε «έχουμε τα λεφτά, μπαίνεις, δημοπρατείς, αναλαμβάνεις, ολοκληρώνεις, πληρώνεσαι» συμπλήρωσε.

Στα επόμενη πλάνα του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται πλέον τα επόμενα βήματα για Αττική Οδό και Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» αλλά και τα δεκάδες άλλα «έργα που έρχονται κοντά στους πολίτες και στις επιχειρήσεις – έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών».

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024