Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΟΤ FORUM – Αδαμόπουλος: Σε δυνατό momentum η ελληνική οικονομία, να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις

ΟΤ FORUM – Αδαμόπουλος: Σε δυνατό momentum η ελληνική οικονομία, να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις

Τα 5 δισ. ευρώ προσεγγίζει το ανεκτέλεστο έργων της ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε, στο πλαίσιο τοποθέτησής του στο OT FORUM, ο Κώστας Αδαμόπουλος, CFO ομίλου INTRAKAT ενώ αναφέρθηκε και στο τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η εταιρεία, διαβεβαιώνοντας πως εντός του 2024 θα παραδοθεί το μετρό Θεσσαλονίκης.

«Δυνατό momentum, έλλειμμα ιδιωτικών επενδύσεων»

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σε ένα πολύ δυνατό momentum, η οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα και ανάπτυξη που κανείς δεν περίμενε. Η επιβράδυνση που έδειξαν τα τελευταία στοιχεία οφείλεται στην συγκράτηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, υπάρχει δυσανάλογη εξάρτηση της οικονομίας από τουρισμό και κατανάλωση, υπάρχει έλλειμμα ιδιωτικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, πρέπει να το λύσουμε αυτό, χρειάζεται να ξεπεράσουμε το 20% του ΑΕΠ σε επενδύσεις, είμαστε στο 14%, για να φτάσουμε την ΕΕ, πάμε όμως καλά, υπάρχουν θετικά σημάδια», σημείωσε ο Κώστας Αδαμόπουλος, CFO ομίλου INTRAKAT.

«Η επενδυτική βαθμίδα θα βοηθήσει να προσελκύσουμε μακροπρόθεσμους επενδυτές που έρχονται για να μείνουν, ο πληθωρισμός σε Αμερική και Ευρώπη πέφτει, είμαι αισιόδοξος, το πρόβλημα θα λυθεί», πρόσθεσε.

«Μεγάλο ανεκτέλεστο, μας ενδιαφέρει η ενέργεια, θα πέσουν τα επιτόκια»

Για τις κατασκευαστικές εταιρείες στάθηκε στο θέμα των εγγυητικών επιστολών, «οι συστημικές τράπεζες δε θα μπορούν να εξυπηρετήσουν υγιή κερδοφόρα έργα, ενδεχομένως θα μπορούσαν και οι ασφαλιστικές εταιρείες να παίξουν ρόλο. Είναι πολλά τα έργα που πρέπει να γίνουν, οι τράπεζες είναι λίγες. Οι κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα έχουν εξυγιανθεί».

Για τα επιτόκια εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει πτώση τους το 2024, «οι ελληνικές επιχειρήσεις, όχι μόνο στις κατασκευές, ξεπεράσαμε τον σκόπελο».

Για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με τον Άκτωρα, ανέφερε πως «αποκτούμε εμπειρία και διευρύνουμε το γεωγραφικό μας αποτύπωμα, το ανεκτέλεστο έργων της εταιρείας φτάνει τα 5 δισ. ευρώ. Θα εστιάσουμε σε επενδύσεις σε ενέργεια και real estate».

Για το φλέγον ζήτημα του μετρό Θεσσαλονίκης, διαβεβαίωσε πως θα ολοκληρωθεί εντός του 2024, «θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα μετρό της Ευρώπης».

Η Intakat αυτή τη στιγμή «τρέχει» 350 έργα, «κοιτάμε και τον ΒΟΑΚ, οι ΑΠΕ για εμάς είναι στρατηγικός πυλώνας, έχουμε 100 πάρκα φωτοβολταϊκά και αιολικά (ισχύος 2,8 Gw), θα χρειαστούν επενδύσεις πάνω από 100 εκατ. Ευρώ, αυτό θα σήμαινε για εμάς λειτουργικά κέρδη 240 εκατ. Ευρώ. Παράλληλα, μπαίνουμε και σε έργα αποθήκευσης ενέργειας που είναι ένα νέο πεδίο, ενδιαφερόμαστε για όλα τα ενεργειακά project».

«Η χώρα διψάει για επενδύσεις, υπάρχει τεράστιο ανεκτέλεστο έργων, πρέπει να κάνουμε κάτι για να αυξήσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας, τα υγιή κερδοφόρα έργα είναι αυτά τα οποία εκτελούνται στην ώρα τους», κατέληξε.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024