Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
OT FORUM – Παπανικολάου: Νέες εξαγορές και είσοδος στο Χρηματιστήριο στα σχέδια της Vivartia

OT FORUM – Παπανικολάου: Νέες εξαγορές και είσοδος στο Χρηματιστήριο στα σχέδια της Vivartia

Για την ακρίβεια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων μίλησε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia

Το ενδεχόμενο νέων εξαγορών αλλά και εισόδου στο Χρηματιστήριο άφησε ανοιχτό ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia, Θανάσης Παπανικολάου, τονίζοντας πως στόχος του ομίλου είναι η μεγέθυνση του αποτυπώματός του, με ισορροπία και υγεία και η παροχή αξίας στους μετόχους.

Μιλώντας στο OT Forum, ο κ. Παπανικολάου αφού υπογράμμισε τα οφέλη από τις πρόσφατες εξαγορές των Δωδώνη, Κουρέλας και Μακεδονική Χαλβατζή σημείωσε η διοίκηση της Vivartia μελετά πολύ προσεκτικά την αγορά και αποκάλυψε ότι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια σχεδιάζει να προχωρήσει σε επιλεκτικές κινήσεις που θα διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία του ομίλου στην αγορά, και ταυτόχρονα θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και των εξαγωγών.

«Θεωρούμε ότι υπάρχουν κινήσεις που μπορούν να γίνουν μικρές και μεσαίες που θα δώσουν αξία στους μετόχους μας. Θέλουμε να εξάγουμε την ελληνική τεχνογνωσία και τα ελληνικά τρόφιμα στο εξωτερικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την πιθανότητα εισόδου στο Χρηματιστήριο παραδέχθηκε πως είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζει ο βασικός μέτοχος, η CVC Capital με δεδομένη και την θετική κινητικότητα που υπάρχει τελευταία γύρω από την εγχώρια αγορά (βλ. τράπεζες), έσπευσε ωστόσο να πει πως δεν είναι κάτι άμεσο αφού σχεδιάζεται να γίνει την κατάλληλη χρονική συγκυρία, ώστε να προσελκύσει επενδυτές. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως μια τέτοια κίνηση δεν πρόκειται να γίνει μέσα στο 2024.

Υπογράμμισε πως ο κλάδος των τροφίμων συγκεντρώνει μαζί με την ενέργεια το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, επισημαίνοντας πως το βασικό κίνητρο βρίσκεται στις αλλαγές που συντελούνται στο κλίμα ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως τα επόμενα χρόνια θα ενταθούν οι επενδύσεις στον κλάδο αλλά και η συγκέντρωση δυνάμεων σε μεγαλύτερα και πιο εύρωστα σχήματα.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Τα αγκάθια στις επενδύσεις

Στον αντίποδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia στάθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο της εστίασης, κάνοντας ειδική αναφορά στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή αλλά και στις αλλεπάλληλες αλλαγές στον ΦΠΑ, οι οποίες λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η ύπαρξη σταθερού φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο δεν θα μεταβάλλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι προϋπόθεση για την τόνωση του επενδυτικού κλίματος.

Ακρίβεια και πληθωρισμός της απληστίας

Κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ και κατά πόσον μπορεί να περάσει στις τελικές τιμές των τροφίμων, ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε πως τα πράγματα δεν είναι ποτέ άσπρο ή μαύρο ενώ σημείωσε δε πως πολλές χώρες έσπευσαν να πάρουν γενναίες αποφάσεις μειώνοντας τον ΦΠΑ, χωρίς ωστόσο να πετυχαίνουν τον στόχο τους.

Αφού τόνισε πως η σταθερότητα βοηθάει τον προγραμματισμό, υποστήριξε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε άλλη φάση πλέον, προσθέτοντας πως οι προσπάθειες που κάνουν οι επιχειρήσεις, οι βιομηχανίες και η κυβέρνηση θα συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα. Και πως σταδιακά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα που σήμερα είναι ψηλά θα υποχωρήσει στα επίπεδα του γενικού πληθωρισμού.

Κλειδί η ενέργεια

Καταλυτικό ρόλο στην υποχώρηση της ακρίβειας, συνέχισε ο κ. Παπανικολάου είναι η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, η οποία αποτελεί τον βασικότερο συντελεστή του κόστους ειδικά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως τα τρόφιμα αλλά και η αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής αστάθειας που σήμερα ταλανίζει την διεθνή αγορά, με δυο πολεμικά μέτωπα ανοιχτά (Γάζα, Ουκρανία). Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στους υπόλοιπους παράγοντες που συντηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές, όπως τα υψηλά επιτόκια και την αύξηση του εργασιακού κόστους (20% πάνω τα δυο τελευταία χρόνια) ενώ έβαλε στην εξίσωση και τη διάσταση του ESG και των ποιοτικών κριτηρίων που προβλέπονται.

Επανέλαβε πως με δεδομένη τη σταθεροποίηση του ενεργειακού κόστους, το οποίο ωστόσο παραμένει υψηλό (50% πάνω από το 2019) και την εξομάλυνση της αγοράς, η πτωτική πορεία των τιμών θα συνεχισθεί.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό της απληστίας και πόσο υπάρχει στον κλάδο των τροφίμων σημείωσε πως μια ματιά στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων αρκεί για να πεισθεί ο εξωτερικός παρατηρητής πως το φαινόμενα δεν ευδοκιμεί στον κλάδο, ενώ υπογράμμισε πως πολλές επιχειρήσεις καθυστέρησαν να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις.

Εξωστρέφεια

Εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να ανταγωνιστούν επάξια τις μεγάλες πολυεθνικές, λέγοντας μάλιστα πως υπάρχουν πολλές καλές μεσαίες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις στον χώρο των τροφίμων. Αναγνώρισε ωστόσο ότι τα πράγματα δυσκολεύουν όταν πρόκειται να επεκταθούν στο εξωτερικό κυρίως λόγω μεγέθους, ενώ επεσήμανε πως χρειάζεται επένδυση στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες.

Στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι πρέπει να εκμεταλλευθούμε τα 35 εκατομμύριων ξένων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα κάθε χώρα, οι οποίες μπορεί να γίνουν οι καλύτερες πρεσβευτές των ελληνικών προϊόντων. «Είναι μια μεγάλη προίκα που όλοι πρέπει να αξιοποιήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Παπανικολάου μίλησε με θετικά σχόλια για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας ειδική μνεία στην επενδυτική βαθμίδα που ανοίγει το δρόμο για την ευκολότερη πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.

Μίλησε για την πρόοδο που έχει καταγραφεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημόσιου τομέα που βοήθησε την καθημερινότητα των επιχειρήσεων ενώ αναφέρθηκε και στις προσκλήσεις της κλιματικής κρίσης και στην βιώσιμη ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση η Vivartia, σημείωσε κλείνοντας έχουν πετύχει σημαντικά πράγματα και έχουν διακριθεί διεθνών για την τήρηση των ESG κριτηρίων.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024