Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
OT FORUM – Παπαστεργίου: Βάζουμε την τεχνητή νοημοσύνη στη μεταρρύθμιση του δημόσιου βίου

OT FORUM – Παπαστεργίου: Βάζουμε την τεχνητή νοημοσύνη στη μεταρρύθμιση του δημόσιου βίου

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε το OT Forum

Στο mAIgov, την ολοκαίνουργια εφαρμογή που παρουσιάστηκε σήμερα, τον ψηφιακό βοηθό που απαντάει στον πολίτη για 3.300 καταγεγραμμένες διαδικασίες του ελληνικού δημοσίου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΟΤ FORUM ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι πρόκειται για έναν διαλεκτικό μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να απαντήσει σε συνεχόμενα ερωτήματα επί ενός θέματα και σε οτιδήποτε έχει να κάνει με το Δημόσιο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορεί κανείς να ρωτήσει πώς θα βγάλει ταυτότητα, πώς θα συγκεντρώσει τα διακαιολογητικά και πόσο χρόνο θα πάρει η έκδοση. Ακόμη, όμως, απαντά σε σημαντικά ερωτήματα, του τύπου «ακούω φασαρία στο διπλανό διαμέρισμα, εικάζω ότι ασκείται βία, τι μπορώ να κάνω;».

Ερωτηθείς για τα επόμενα σχέδια του υπουργείου στο θέμα της ψηφιοποίησης, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε μεταξύ άλλων τον Δαίδαλο, έναν υπερυπολογιστή, όπως εξήγησε, ο οποίος θα επισπεύσει τη διαδικασία της ψηφιοποίησης των 600 εκατ. σελίδων που αφορούν στο Δημόσιο. Τα τεύχη δημοπράτησης θα είναι έτοιμα τον Δεκέμβριο και ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στον Ιανουάριο.

Παράλληλα, πρόσθεσε ο υπουργός, αναβαθμίζουμε τα data center. «Με 30 εκατ. δημοπρατούμε και χώρους εκτός του στενού μας πυρήνα. Αναβαθμίζουμε υποδομές και πάμε σε public cloud», είπε.

Φωτο: Δημήτρης Μιχαλάκης

«Το gov.gr wallet δεν θα είναι ένα παθητικό αποθετήριο εγγράφων»

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου ανήγγειλε ότι τελείωσε η δημοπράτηση και υπογράφεται σε λίγες μέρες το ultra fast product, ύψους 700 εκατ., ενώ τρέχει ήδη το smart rediness, ένα voucher για κάθε οικοδομή, για την επιχορήγηση εργασιών που θα πραγματοποιηθούν σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες εφόσον αυτές βρίσκονται εντός των περιοχών παρέμβασης και δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση.

Ως περιοχές παρέμβασης ορίζονται αυτές από τις οποίες διέρχεται ή πρόκειται να διέρχεται έως το 2026, δίκτυο οπτικών ινών που δύναται να παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps.

Αναφερόμενος στο gov.gr wallet, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι αυτό θα είναι το επόμενο μέσο επαφής με το κράτος. «Μια εφαρμογή που θα είναι τα πάντα. Όχι μόνο παθητικό αποθετήριο εγγράφων», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «Το πιο σημαντικό είναι πώς θα βάλουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε διάφορες πτυχές της μεταρρύθμισης του δημόσιου βίου».

Τέλος, για το κατά πόσον μπορεί να φηφιοποιηθεί η διαδικασία των εκλογών, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι εκτιμά πως είναι αναγκαίο να ωριμάσει η ιδέα στον πολίτη ότι μπορεί να φηφίσει χωρίς να είναι μπροστά σε μια κάλπη, μια ιδέα που προετοιμάζει η επιστολική ψήφος.

Η επιστολική ψήφος με βελτιώσεις και τροποποιήσεις θα είναι η αρχή για να ανοίξουμε μια τέτοια κουβέντα, κατέληξε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024