Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΤ FORUM – Βερέμης – Μαγιάτης: Έκρηξη στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις – Ζητούμενο η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων

ΟΤ FORUM – Βερέμης – Μαγιάτης: Έκρηξη στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις – Ζητούμενο η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων

H ακτινογραφία του ελληνικού οικοσυστήματος τεχνολογίας από τους Μάρκο Βερέμη, Partner BIG PI και Σπύρο Μαγιάτη, CTO και Συνιδρυτή της Workable

Τις ευκαιρίες που αναδύονται για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας (startups) μέσα σε έναν κόσμο ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών ανέδειξαν, στο πλαίσιο συζήτησης κατά τη διάρκεια του OT FORUM, οι Μάρκος Βερέμης, Partner BIG PI και Σπύρος Μαγιάτης, CTO και Συνιδρυτής Workable.

Με τους επενδυτές διστακτικούς στην επένδυση κεφαλαίων σε τεχνολογικά εγχειρήματα, ελέω διαταραχών και αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία, οι προκλήσεις για τις ελληνικές εταιρείες είναι μεγάλες, αν και το ανθρώπινο δυναμικό προδιαθέτει για σπουδαία επιτεύγματα στο μέλλον.

Στροφή στη βαθιά τεχνολογία – Πόσο αξίζει το ελληνικό οικοσύστημα

«Οι νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας που δημιουργούνται στην Ελλάδα αυξάνονται, ποσοτικά και ποιοτικά, οι νέες προσπάθειες στρέφονται στη βαθιά τεχνολογία και δύσκολες τεχνολογίες, βλέπουμε μία σύζευξη της βιολογίας με την τεχνητή νοημοσύνη. Έχουμε έκρηξη σε αυτό το κομμάτι, το πρόβλήμά μας είναι στις ώριμες εταιρείες Οι επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τεχνολογία στην Ελλάδα αποτιμώνται σήμερα μεταξύ 7 και 10 δισ. ευρώ, απέχουμε ακόμα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το ζήτημα είναι η έλλειψη ξένων κεφαλαίων που θα επενδύσουν σε ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας», επεσήμανε ο Μάρκος Βερέμης, Partner BIG PI.

Φωτό: Δημήτρης Μιχαλάκης

«Βλέπω στροφή σε αυτό που λέμε deep tech, βαθιά τεχνολογία όπως η τεχνητή νοημοσύνη, με την άνοδο των επιτοκίων οι επενδυτές είναι πιο επιφυλακτικοί στις τοποθετήσεις κεφαλαίων σε εταιρείες τεχνολογίας», ανέφερε.

Περίοδος συνεχών ανακαλύψεων

«Ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι σε ένα τεχνολογικό κατώφλι, έχουν γίνει πολλές ανακαλύψεις, ποτέ στο παρελθόν δεν το είχαμε δει αυτό σε τέτοιο βαθμό, είμαστε σε πολύ ιδιαίτερη περίοδο, το βλέπω από την ποιότητα των νέων παιδιών και από τα projects που βλέπω. Αυτή η συνθήκη λειτουργεί ως αντίβαρο στις όποιες ανασφάλειες των επενδυτών λόγω πληθωρισμού, είμαι αισιόδοξος», κατέληξε.

Να βρεθούν νέα κεφάλαια για τις startups

«Βοηθάμε τις επιχειρήσεις στη διαχείριση των προσλήψεων, έχουμε μεγάλο μερίδιο στην αγορά των ΗΠΑ στις μικρομεσαίες με τα αμερικανικά δεδομένα επιχειρήσεις, περί το 15%. Οι περισσότεροι πελάτες μας είναι στην Αμερική, το 30% των εργαζομένων μας είναι σε ΗΠΑ και Αγγλία, η βάση μας είναι στην Ελλάδα. Το μακροοικονομικό περιβάλλον δεν ευνοεί αυτή τη στιγμή τις τοποθετήσεις πόρων σε εταιρείες τεχνολογίας από ιδιώτες, χρειαζόμαστε νέα κεφάλαια, ενδεχομένως και από τις κυβερνήσεις. Οι επενδυτές κοιτούν την τάση, το trend, αυτή τη στιγμή υπάρχει ανασφάλεια. Πρέπει οι  οικονομίες μας να είναι σε θέση να επενδύουν στην τεχνολογία για να διασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», επεσήμανε ο Σπύρος Μαγιάτης, CTO και Συνιδρυτής Workable.

«Δεν αισθάνεσαι πουθενά στις ΗΠΑ ότι δεν έχεις πρόσβαση, όταν ξεκινήσαμε πριν 12 χρόνια η Ελλάδα δεν υπήρχε καν στο χάρτη, μετά αυτό άλλαξε. Για να σε εμπιστευτούν πρέπει να έχεις κάνει κάτι πραγματικά αξιόλογο», ανέφερε.

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024