Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα οφέλη του μελιού manuka για τον σκύλο

Τα οφέλη του μελιού manuka για τον σκύλο

Ανακαλύψτε το μέλι που είναι «θησαυρός» για την υγεία του σκύλου σας. Η ημερήσια ποσότητα που μπορείτε να του δίνετε

Καταπολεμά 60 είδη βακτηρίων, αλλά και τις δερματικές παθήσεις, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη στοματική υγιεινή.

Και οι ευεργετικές ιδιότητες αυτού του ξεχωριστού μελιού δεν είναι μόνον αυτές.

«Αυτό το θεραπευτικό μέλι έχει κεντρίσει, τελευταία, το ενδιαφέρον της επιστήμης, καθώς προσφέρει ευεργετικά οφέλη, τόσο για εμάς όσο και για τον σκύλο μας.

Πρόκειται για το μέλι manuka, το οποίο έχει αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιβιοτική δράση, και μπορεί να αντιμετωπίσει, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, παθογόνους οργανισμούς.

Σε έρευνα που έχει γίνει, το μέλι manuka βοήθησε σε ιατρικές προκλήσεις, όπως είναι το βακτήριο σταφυλόκοκκου MRSA, το οποίο είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά

Το μέλι manuka δεν θα πρέπει να δοθεί σε σκύλους κάτω του ενός έτους, καθώς τα καλά του βακτήρια είναι πολύ δραστικά για το ανοσοποιητικό του σύστημα, το οποίο ακόμη αναπτύσσεται

Το 2015 ο FDA (Οργανισμός Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής) ενέκρινε επιθέματα για πληγές με μέλι manuka, κάτι που απέδειξε τη θεραπευτική δύναμη του συγκεκριμένου μελιού στη συμβατική ιατρική.

Επίσης, σε έρευνα που έχει γίνει, το μέλι manuka βοήθησε σε ιατρικές προκλήσεις, όπως είναι το βακτήριο σταφυλόκοκκου MRSA, το οποίο είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά», ενημερώνει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

Οι δραστικές ουσίες του μελιού manuka, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, είναι οι εξής: α) methylglyoxal (MGO), β) dihydroxyacetone (DHA) και γ) leptosperin, οι οποίες του δίνουν τις αντιβιοτικές, αντιμικροβιακές και αντιμυκητισιακές ιδιότητες.

Αν αναζητήσετε το μέλι manuka, θα δείτε ότι στη συσκευασία αναγράφεται, όπως λέει η κα Παλαιολογοπούλου, ο βαθμός MGO που περιέχει. Όσο πιο μεγάλο είναι αυτό το νούμερο, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η δράση του, καθώς ενισχύει τη δυναμική του.

Έρευνες σε εργαστήρια έχουν δείξει ότι το μέλι manuka μπορεί να καταπολεμήσει με επιτυχία 60 είδη βακτηριδίων, και η κα Παλαιολογοπούλου αναφέρει ορισμένα από αυτά:

– Escherichia coli

– Proteus mirabilis

-Pseudomonas aeruginosa

– Salmonella typhimurium

– Serratia marcescens

– Staphylococcus aureus

– Streptococcus pyogenes

– Candida albicans

Πώς συμβάλλει το μέλι manuka στην υγεία και στην προστασία του σκύλου μας

Ας δούμε, λοιπόν, με τη βοήθεια της κας Παλαιολογοπούλου, πώς συμβάλλει το μέλι manuka στην υγεία, αλλά και στην προστασία του σκύλου μας.

Επούλωση πληγών

Εάν χτυπήσει ο σκύλος μας, και πρόκειται για μια μικρή αμυχή, μπορούμε να καθαρίσουμε την πληγή καλά και, στη συνέχεια, όπως μας προτείνει η κτηνίατρος Dr Jane Laura Doyle, βάζουμε πάνω μέλι manuka.

Δένουμε την πληγή για να μην τη γλύψει ο σκύλος μας. Αν η πληγή είναι πολύ μικρή, μπορούμε να μην τη δέσουμε, αλλά θα πρέπει να αποσπάσουμε την προσοχή του σκύλου μας, ώστε να μην γλύψει αμέσως το μέλι, και να μπορέσει να δράσει.

Εάν η πληγή είναι μεγάλη, επικοινωνούμε με τον θεράποντα ιατρό του, γιατί μπορεί να χρειαστεί ράμματα.

Καταπολεμά δερματικές ασθένειες

Επειδή έχει όλες αυτές τις ιδιότητες, το μέλι manuka μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από δερματικά συμπτώματα, όπως φαγούρα, φλεγμονή,κοκκινίλα. Ακόμη, αντιμετωπίζει δραστικά τους μύκητες που έχουν αρχίσει να υπεραναπτύσσονται στο δέρμα του σκύλου μας.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι ο σκύλος, εάν παρουσιάσει αλλεργίες και τροφικές δυσανεξίες, αρχίζει την χαρακτηριστική φαγούρα και γλείψιμο της πατούσας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να το εφαρμόσετε, τόσο τοπικά όσο και εσωτερικά.

Μπορεί να δοθεί ως πρεβιοτικό

Τα πρεβιοτικά τρέφουν τα καλά βακτήρια του οργανισμού και προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Συνεπώς, αποτελούν τη βάση της υγείας ενός οργανισμού.

Περίπου το 90% της υγείας του ανοσοποιητικού του σκύλου μας ξεκινά από το πεπτικό του.

Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ειδικά όταν πέφτει το ανοσοποιητικό του σκύλου μας από κάποια ασθένεια, ή από κάποιο μικρόβιο, είναι σημαντικό να του προσφέρουμε τροφές που ενισχύουν τον οργανισμό του.

Ακόμη και το έντονο άγχος μπορεί να ρίξει το ανοσοποιητικό του σκύλου μας. Γι’ αυτό και αρκετοί σκύλοι, έπειτα από κάποια αλλαγή περιβάλλοντος, μπορεί να εμφανίσουν σημάδια ασθένειας. Και σε αυτή την περίπτωση το μέλι manuka θα βοηθήσει.
Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού στις ασθένειες κennel cough και γρίπη σκύλου (canine influenza)

Δίνοντας στο στόμα του σκύλου μας το μέλι αυτό, θα ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού του ενάντια στα παθογόνα που προκαλούν αυτές τις ασθένειες.

Αντιοξειδωτική προστασία

Το μέλι manuka έχει αντιοξειδωτική δράση, που σημαίνει ότι προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Παράλληλα, βοηθά στην αναδόμηση τον κυττάρων του σώματος, ώστε να είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Υποστηρίζει τη στοματική υγεία

Αν ο σκύλος μας έχει προβλήματα στοματικής υγιεινής, όπως ασθένεια των ούλων, το μέλι manuka μπορεί να βοηθήσει, γιατί έχει αντιμικροβιακή δράση.

Όμως, αν ο σκύλος μας έχει δύσοσμη αναπνοή, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας, γιατί μπορεί να μην οφείλεται σε στοματικά προβλήματα, αλλά σε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας (πχ στο πεπτικό).

Δοσολογία για σκύλους

Αν αποφασίσουμε να δώσουμε στον σκύλο μας μέλι manuka, καλό θα είναι να ξεκινήσουμε με μια μικρή δοσολογία, για να δούμε αν είναι καλά ανεκτό. Στη συνέχεια μπορούμε να ανεβάσουμε την ποσότητα.

Το μέλι manuka έχει αρκετή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να δοθεί σε διαβητικούς σκύλους

Η ποσότητα που αναλογεί σε κάθε σκύλο, εξαρτάται από τα κιλά του.

-Για σκύλους κάτω των 10 κιλών: ½ κουτ. γλυκού δύο φορές την ημέρα

– Για σκύλους από 10-30 κιλά: 1 κουτ. γλυκού δύο φορές την ημέρα

– Για σκύλους από 30 κιλά και πάνω: 2 κουτ. γλυκού δύο φορές την ημέρα.

Προφυλάξεις

«Είναι σημαντικό, όταν δίνουμε οτιδήποτε στον σκύλο μας, είτε είναι τρόφιμο ή βότανο, είτε συμπλήρωμα, να μιλάμε πάντα με τον διατροφολόγο του. Ή τον εναλλακτικό κτηνίατρο, ή με όποιον τον έχει αναλάβει, ώστε να βεβαιωθούμε ότι είναι κατάλληλο για την κάθε περίπτωση.

Το μέλι manuka έχει αρκετή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να δοθεί σε διαβητικούς σκύλους.

Επίσης, δεν θα πρέπει να δοθεί σε σκύλους κάτω του ενός έτους, γιατί τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στο μέλι μπορεί να είναι πολύ δραστικά για το ανοσοποιητικό του σύστημα, το οποίο ακόμη αναπτύσσεται», επισημαίνει η κα Παλαιολογοπούλου και καταλήγει: «Βλέπουμε για άλλη μια φορά πως η φύση μάς δίνει ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε, και έχει φροντίσει για τροφές, οι οποίες, όχι μόνο ωφελούν, αλλά και καταπολεμούν ασθένειες».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

* Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of IintegrativeVeterinary Therapies), και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024