Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σκύλος και γάτα: Οι τροφές που είναι επικίνδυνες για την υγεία τους

Σκύλος και γάτα: Οι τροφές που είναι επικίνδυνες για την υγεία τους

Το πασίγνωστο μπαχαρικό, που εάν το καταναλώσουν, ο σκύλος και η γάτα, μπορεί να τους σκοτώσει. Οι βλαβερές τροφές, που δεν βάζει ο νους σας!

Είναι γνωστό, ότι με τον σκύλο και τη γάτα μας δεν πρέπει να μοιραζόμαστε το φαγητό μας.

Υπάρχουν κάποιες τροφές, και συστατικά, που είναι επικίνδυνες για την υγεία τους.

«Μπορεί να είναι ακίνδυνες για εμάς, όμως για το κατοικίδιο μας ενέχουν πολλούς κινδύνους. Μπορεί να του προκαλέσουν, από διατροφικές δυσανεξίες, μέχρι και πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.

Λίγο – πολύ, όλοι μας γνωρίζουμε ότι η σοκολάτα, η καφεΐνη, τα κρεμμύδια, τα σταφύλια, το αλκοόλ και οι ξηροί καρποί μακαντέμια, είναι βλαβερά για τα ζωάκια μας.

Υπάρχουν, όμως, κι άλλες τροφές, και συστατικά τροφών, που δεν προτείνονται για τα κατοικίδιά μας», προϊδεάζει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

Ο ολιστικός κτηνίατρος και πρωτοπόρος σε θέματα διατροφής, Dr. Ian Billinghurst, όπως ενημερώνει η κα Παλαιολογοπούλου, αναλύει ποια είναι αυτά και πώς μπορούν να βλάψουν το κατοικίδιο μας.

Ας δούμε, λοιπόν, τι δεν πρέπει να τρώνε οι χνουδωτοί μας φίλοι.

Μοσχοκάρυδο

Το μοσχοκάρυδο περιέχει μια τοξίνη που λέγεται μυριστικίνη, η οποία, όπως μας διαβεβαιώνει και η κτηνίατρος Stephanie Liff, δεν είναι ασφαλής για τον σκύλο και τη γάτα μας.

Αποφύγετε τα μπισκότα, αλλά και τα φαγητά που ετοιμάζετε στο σπίτι και περιέχουν μοσχοκάρυδο


Τα συμπτώματα που θα εμφανίσουν, εάν καταναλώσουν μοσχοκάρυδο, είναι επιληπτικές κρίσεις και τρέμουλο. Επίσης, μπορεί να προκληθούν προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ακόμη και θάνατος.

Αποφύγετε τα μπισκότα, αλλά και τα φαγητά που ετοιμάζετε στο σπίτι και περιέχουν μοσχοκάρυδο.

Ξυλιτόλη

Η αγνή ξυλιτόλη είναι μια σακχαροαλκοόλη που βρίσκεται, σε μικρές ποσότητες, στα φρούτα και στα λαχανικά.

Είναι ένα υποκατάστατο που μοιάζει με τη ζάχαρη, και έχει και τη γεύση της. Πρόκειται για υδατάνθρακα που προέρχεται από ξηλώδη ινώδη φυτά, όπως είναι το κοτσάνι καλαμποκιού. Από το 1960 χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό σε τρόφιμα και, συνήθως, τη συναντάμε σε προϊόντα διαίτης.

Επίσης, χρησιμοποιείται ευρέως από τους διαβητικούς ως γλυκαντικό.
Αν και ωφελεί τον άνθρωπο, η ξυλιτόλη μπορεί να βλάψει τον σκύλο και τη γάτα μας.

Στην περίπτωση που καταναλωθεί από το κατοικίδιο μας, μπορεί να του προκαλέσει απότομη πτώση στην τιμή του σακχάρου του αίματος, που θα οδηγήσει στην απώλεια συντονισμού και σεεπιληπτικές κρίσεις.

Εάν δεν δοθεί άμεσα θεραπεία, μπορεί η κατάσταση να μην είναι αναστρέψιμη.
Εάν, λοιπόν, χρησιμοποιείτε προϊόντα με ξυλιτόλη, κρατήστε τα μακριά από τα ζωάκια σας.

Μπείκιν πάουντερ

Το συστατικό αυτό χρησιμοποιείται για να φουσκώσουν οι ζύμες και τα μπισκότα που φτιάχνουμε.
Περιέχει, συνήθως, φωσφορικό αργίλιο νατρίου ή όξινο φωσφορικό ασβέστιο.

Εάν ο σκύλος ή η γάτα μας καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα από μπείκιν πάουντερ, μπορεί να προκληθεί ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες τους, μυϊκοί σπασμοί και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
Γι’ αυτό, όταν χρησιμοποιείτε αυτό το υλικό, προσέξτε μη σας πέσει το μίγμα στο πάτωμα, και το καταναλώσουν.

Πράσινες πατάτες

Η πατάτα είναι μια τροφή που, σε ορισμένες περιπτώσεις και σε ειδικές δίαιτες, είναι σημαντική για την υγεία του σκύλου μας.

Μάλιστα, η ολιστική κτηνίατρος, Dr. Jean Dodds, προτείνει την πατάτα ως βασικό συστατικό σε δίαιτες για σκύλους που χρειάζεται να ακολουθήσουν συγκεκριμένο διαιτολόγιο για το συκώτι ή τα νεφρά τους.

Τι γίνεται, όμως, με τις πατάτες που έχουν αρχίσει να πρασινίζουν;

Οι πράσινες πατάτες περιέχουν, συνήθως, αυξημένα επίπεδα σολανίνης, μια τοξίνη η οποία είναι επικίνδυνη για τον σκύλο μας.

Η δηλητηρίαση από σολανίνη οδηγεί σε γαστρεντερολογικά και νευρολογικά συμπτώματα, όπως ναυτία, διάρροια, εμετό, στομαχικές κράμπες, κάψιμο στον λαιμό, καρδιακή δυσρυθμία και ζαλάδα.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να έχουμε απώλεια των αισθήσεων, παράλυση, πυρετό, διεσταλμένες κόρες οφθαλμών, υποθερμία ακόμη και θάνατο.

Ωστόσο, οι πράσινες πατάτες είναι αρκετά πικρές, κάτι που θα κάνει τα περισσότερα ζώα να αποφύγουν να τις καταναλώσουν.

Κουκούτσια φρούτων

Τα κουκούτσια είναι τοξικά για τον σκύλο, γι΄αυτό τα αφαιρούμε πάντα κάθε φορά που θέλουμε να του δώσουμε φρούτο (μήλο, κεράσι, αχλάδι, ροδάκινο, βερίκοκα).

Τα κουκούτσια περιέχουν την κυανιούχο ουσία που λέγεται κυανίδιο (cyanide), η οποία εμφανίζεται στους πυρήνες σχεδόν όλων των φρούτων.

Η ουσία αυτή είναι αρκετά τοξική για τα ζωάκια μας.

Στην περίπτωση που μας ξεφύγουν 2-3 κουκούτσια μήλου και τα καταναλώσει ο σκύλος μας, μπορεί να μην του προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα. Αλλά, εάν του δίνουμε συστηματικά, τότε θα συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα και θα προκαλέσει προβλήματα. Όπως, αναπνευστικές δυσκολίες, διεσταλμένες κόρες οφθαλμών, σοκ, υπεραερισμός.

Εν κατακλείδι, η κα Παλαιολογοπούλου λέει: «Ενημερωνόμαστε όσο μπορούμε για τα τρόφιμα και τα συστατικά που είναι κατάλληλα για τον σκύλο και τη γάτα μας, ώστε να τους προσφέρουμε ό,τι είναι βιολογικό και πιο θρεπτικό για τον οργανισμό τους».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of IintegrativeVeterinary Therapies), και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στον χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές

● Danger foods for dogs and cats Dr. Ian Billinghurst-ebook

● https://www.petmd.com/nutmeg-safe-dogs

● https://hemopet.org/cleansing-diets-2/

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024