Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ανταλλαγή ομήρων - αιχμαλώτων

Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ανταλλαγή ομήρων – αιχμαλώτων

Δείτε live στο in - Συνεχίζεται η κατάπαυση πυρός στη Γάζα καθώς η συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ φαίνεται να τηρείται μέχρι τώρα και όσον αφορά τις ανταλλαγές ομήρων με κρατούμενους

Την πρώτη ήρεμη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Γάζας μετά από επτά εβδομάδες αδιάκοπων βομβαρδισμών, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ η ισραηλινή επίθεση – το τελευταίο 24ωρο πριν την εκεχειρία – ήταν από τις χειρότερες από την αρχή του πολέμου.

Οι ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και σήμερα πρόκειται να απελευθερωθούν περισσότεροι.

Αναπτερώνονται οι ελπίδες για παράταση της εκεχειρίας με το Ισραήλ να υπενθυμίζει ωστόσο σε κάθε ευκαιρία ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

04:50 Θερμή υποδοχή αλλά και χαρμολύπη στη Δυτική Όχθη κατά την άφιξη των Παλαιστίνιων που απελευθερώθηκαν

Ένα λεωφορείο με σχεδόν τρεις δωδεκάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός έφτασε στη Δυτική Όχθη τα ξημερώματα της Κυριακής.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Αλ Μπιρέχ, στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη με την προσδοκία να συναντήσουν τους κρατούμενους που απελευθερωθήκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός Χαμάς – Ισραήλ και να γιορτάσουν μαζί τους και με τις οικογένειές τους.

Θερμή υποδοχή και πανηγυρισμοί στη Δυτική Όχθη κατά την άφιξη των Παλαιστινίων που απελευθερώθηκαν

Διαβάστε περισσότερα εδώ

04:37 Κόντρα Ισραηλινού με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό για την απελευθέρωση της Έμιλι Χαντ

Διαδικτυακή κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Ισραήλ, Εϊλόν Λεβί και τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ με αφορμή μία ανάρτηση του τελευταίου σχετικά με την απελευθέρωση της 9χρονης Έμιλι Χαντ από τη Χαμάς στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

Οι λέξεις «χαθεί και επέστρεψε» δεν άρεσαν στους Ισραηλινούς αξιωματούχους με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με ανάρτησή του επίσης στο X να απαντάει σε σκληρή γλώσσα στον Ιρλανδό πρωθυπουργό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

04:20 Ανάμεσα στους Παλαιστίνιους που απελευθερώθηκαν εγκαυματίας Ίσρα Τζααμπίς

Η 37χρονη Ίσρα Τζααμπίς είναι ανάμεσα στους 39 αιχμαλώτους Παλαιστίνιους που απελευθερώθηκαν από τις φυλακές Ντάμον, Μέγκιντο και Οφέρ σε ανταλλαγή με τους 13 Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα στο πλαίσιο της δεύτερης και επεισοδιακής ημέρας της κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Η Ίσρα Τζααμπίς συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2015 με εγκαύματα στο μισό της σώμα, αφού, όπως υποστηρίζει η ίδια και η οικογένειά της, μια ελαττωματική φιάλη μαγειρικού αερίου τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά από ένα σημείο ελέγχου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Ίσρα Τζααμπίς στην αγκαλιά των συγγενών της

Οι ισραηλινές Αρχές της απήγγειλαν κατηγορίες για απόπειρα πυροδότησης βόμβας με σκοπό να βλάψει Ισραηλινούς στρατιώτες και καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκισης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

04:06 Συγκινητικές στιγμές με ομήρους παιδιά να επανενώνονται με τους συγγενείς τους μετά από 50 ημέρες

Αγκαλιά με τις οικογένειές τους βρίσκονται οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς, μάλιστα ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της επανένωσης της Έμιλι Χαντ με τον πατέρα της Τομ μετά από 50 ημέρες.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) δημοσιεύουν φωτογραφίες και βίντεο από την απελευθέρωση, συμπεριλαμβανομένου ενός βίντεο που δείχνει την Έμιλι Χαντ να συναντά τον πατέρα της Τομ για πρώτη φορά μετά από 50 ημέρες και τη Χίλα Ροτέμ, 13 ετών, να την υποδέχεται και να την αγκαλιάζει ο θείος της.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:48 Η πρώτη όμηρος που είχε απαχθεί από το μουσικό φεστιβάλ και απελευθερώθηκε χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ αναφέρει ότι η Μάγια Ρέγκεβ η οποία απελευθερώθηκε από τη Χαμάς έφτασε στο Ιατρικό Κέντρο Σοράκο στη Μπερσεμπά σε σταθερή κατάσταση.

Η Ρέγκεβ είχε απαχθεί από το μουσικό φεστιβάλ Supernova μαζί με τον αδελφό της, Ιτάι, ήταν η μόνη απελευθερωμένη όμηρος που χρειάστηκε άμεση ιατρική περίθαλψη. Επίσης είναι η πρώτη όμηρος από όσους απήχθησαν στο μουσικό φεστιβάλ που απελευθερώθηκε.

Το νοσοκομείο περιγράφει την κατάστασή της ως μέτρια και αναφέρει ότι η ζωή της δεν κινδυνεύει.

03:34 Αυτοί είναι οι τέσσερις Ταϊλανδοί που απελευθερώθηκαν

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Σρέτα Ταβίσιν επιβεβαίωσε ότι τέσσερις υπήκοοι της Ταϊλάνδης είναι μεταξύ των τελευταίων αιχμαλώτων που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς.

«Όλοι είναι υγιείς. Κανείς δεν χρειάστηκε επείγουσα ιατρική φροντίδα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

«Όλοι μιλούν και περπατούν κανονικά. Όλοι είναι χαρούμενοι που απελευθερώθηκαν».

Ο Σρέτα πρόσθεσε ότι η ψυχική υγεία των αιχμαλώτων είναι καλή και μεταφέρονται στο νοσοκομείο του Ιατρικού Κέντρου Σαμίρ.

Παράλληλα ο Σρέτα έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των τεσσάρων Ταϊλανδών που απελευθερώθηκαν. Πρόκειται για τους: Natthaphon Onkaew, Khomkrit Chombua, Anucha Angkaew και Manee Jirachat.

Η απελευθέρωση των τεσσάρων σημαίνει ότι 16 υπήκοοι της Ταϊλάνδης παραμένουν σε αιχμαλωσία, αφού η Χαμάς επέτρεψε σε 10 να αφεθούν ελεύθεροι την Παρασκευή.

03:18 «Ημέρα χαράς και ανακούφισης» – Η αντίδραση του Ιρλανδού πρωθυπουργού για την απελευθέρωση της Έμιλι Χαντ

Ανακουφισμένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ για την απελευθέρωση της 9χρονης Έμιλι Χαντ, η οποία επίσης έχει και ιρλανδική υπηκοότητα.

«Αυτή είναι μια μέρα τεράστιας χαράς και ανακούφισης για την Έμιλι Χαντ και την οικογένειά της. Ένα αθώο παιδί που είχε χαθεί βρέθηκε και επέστρεψε, και εμείς ανασαίνουμε με ανακούφιση. Οι προσευχές μας εισακούστηκαν», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ.

03:00 Το Ισραήλ παρέλαβε τον κατάλογο των ομήρων που θα απελευθερωθούν την Κυριακή

Το Ισραήλ έλαβε τον κατάλογο των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν την Κυριακή, δήλωσε στους Times of Israel αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει αρχίσει να ενημερώνει τις οικογένειες των οποίων οι αγαπημένοι βρίσκονται στον κατάλογο που παραδόθηκε από το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Θα είναι η τρίτη ημέρα μιας τετραήμερης εκεχειρίας, η οποία το Κατάρ δήλωσε νωρίτερα ότι ελπίζει ότι θα παραταθεί περαιτέρω με την απελευθέρωση περισσότερων απαχθέντων.

02:46 Οι Ταξιαρχίες Τουλκάρεμ εκτέλεσαν δύο Παλαιστίνιους, κατηγορώντας τους για «συνεργασία» με το Ισραήλ

Παλαιστίνιοι μαχητές στη Δυτική Όχθη ανέφεραν το Σάββατο ότι εκτέλεσαν δύο άνδρες τους οποίους κατηγορούν ότι συνεργάζονταν με τις ισραηλινές αρχές και κρέμασαν τα πτώματα «ως προειδοποίηση».

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ταξιαρχίες Τουλκάρεμ, μια ομάδα που έχει την έδρα της στην ομώνυμη πόλη και συνδέεται με τη Φάταχ, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει ασυλία για κανέναν πληροφοριοδότη ή προδότη, είμαστε σε επιφυλακή και θα τον κάνουμε να λογοδοτήσει».

Σε βίντεο που ανάρτησαν οι Ταξιαρχίες Τουλκάρεμ στο Telegram ένας άνδρες φαίνεται να ομολογεί ότι συνεργάζεται με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας και δίνει λεπτομέρειες της δράσης του. Σε άλλα πλάνα, που το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει, δύο πτώματα κρέμονται από έναν τοίχο και μια κολόνα του ηλεκτρικού, μπροστά σε ένα εξαγριωμένο πλήθος.

Οι Ταξιαρχίες έδωσαν διορία μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου σε όσους συνεργάζονταν με τις ισραηλινές αρχές να εμφανιστούν και να μετανοήσουν.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια παλαιστινιακή οργάνωση, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επικρίνει τις εξωδικαστικές εκτελέσεις αλλά προσθέτει ότι οι ισραηλινές αρχές ευθύνονται για τη στρατολόγηση Παλαιστίνιων πρακτόρων.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα σχόλιο από την Παλαιστινιακή Αρχή και τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας.

02:32 Η στιγμή της απελευθέρωσης των 13 ομήρων από τη Χαμάς

Το ένοπλο τμήμα της Χαμάς οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ δημοσίευσε βίντεο από τη στιγμή που παραδίδει τους 13 Ισραηλινούς ομήρους γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας στον Ερυθρό Σταυρό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:17 Η Γερμανία χαιρετίζει την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων, συμπεριλαμβανομένων 4 Γερμανοϊσραηλινών

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή την απελευθέρωση δεύτερης ομάδας ομήρων από τη Χαμάς, οι τέσσερις εκ των οποίων είναι Γερμανοϊσραηλινοί, εκφράζοντας «ανακούφιση» μέσω X (του πρώην Twitter).

Ήδη προχθές Παρασκευή είχαν αφεθεί ελεύθεροι άλλοι τέσσερις Γερμανοϊσραηλινοί, που σημαίνει ότι συνολικά έχουν αφεθεί ελεύθερα οκτώ πρόσωπα με τη γερμανική υπηκοότητα.

«Τους σκέφτομαι, όπως κι αυτούς που βρίσκονται ακόμη στα χέρια της Χαμάς. Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανακτήσουν την ελευθερία τους το συντομότερο», ανέφερε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Μπέρμποκ.

02:00 Στη Δυτική Όχθη οι 39 Παλαιστίνιοι που απελευθερώθηκαν από τις ισραηλινές φυλακές

Το Al Jazeera μετέδωσε ζωντανά πλάνα το βράδυ του Σαββάτου από ένα λεωφορείο που, όπως λέει, μετέφερε Παλαιστίνιους κρατούμενους που είχαν αποφυλακιστεί από ισραηλινή φυλακή και περνούσε από την πόλη Μππεϊτούνια της Δυτικής Όχθης.

Το λεωφορείο έγινε δεκτό από μεγάλα πλήθη Παλαιστινίων που ζητωκραύγαζαν.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε επίσης ότι ένας αριθμός νεοαποφυλακισθέντων Παλαιστίνιων κρατουμένων έφτασε στην Ιερουσαλήμ.

01:44 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη

Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού χθες Σάββατο στη Δυτική Όχθη, οι τέσσερις εξ αυτών στην Τζενίν, οχυρό ένοπλων οργανώσεων στο βόρειο τμήμα της περιοχής που βρίσκεται υπό ισραηλινό έλεγχο για 56 χρόνια, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:30 Ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί νοσοκομεία στη Δυτική Όχθη

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRSC) αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί το κυβερνητικό νοσοκομείο της Τζενίν και το νοσοκομείο Ιμπν Σίνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε ανάρτησή της στο Χ, η PRCS ανέφερε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός παρεμποδίζει και εμποδίζει τις ομάδες επείγουσας ιατρικής υπηρεσίας τους να φτάσουν στους τραυματίες και «επιθεωρεί συνεχώς» τα οχήματα των ασθενοφόρων τους.

01:14 Ισραήλ: Απελευθερώθηκαν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Οι υπηρεσίες φυλακών του Ισραήλ αναφέρουν ότι 39 άνδρες και γυναίκες κρατούμενοι ασφαλείας απελευθερώθηκαν από τις φυλακές Ντάμον, Μέγκιντο και Οφέρ.

01:00 Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι παραβίασε τους όρους της συμφωνίας

Πηγές στο Ισραήλ κατηγόρησαν τη Χαμάς ότι παραβίασε τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας, απελευθερώνοντας ένα παιδί χωρίς τη μητέρα του.

Η Χίλα Ροτέμ, 12 ετών, απελευθερώθηκε απόψε, αλλά η μητέρα της, Ράια Ρότεμ, 54 ετών, παραμένει όμηρος στη Γάζα.

Ισραηλινές πηγές λένε ότι η διαφορά αυτή ήταν ένα από τα σημεία που έμειναν πίσω κατά τη διάρκεια των καθυστερήσεων και των διαφωνιών νωρίτερα σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:50 Η στιγμή που οι όμηροι εισέρχονται στο Ισραήλ

;

00:42 Δύο οι Παλαιστίνιοι νεκροί και επτά οι τραυματίες από την επίθεση στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις σήμερα το απόγευμα στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA μετέδωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην Τζενίν νωρίς το απόγευμα «από διάφορες κατευθύνσεις, πυροβολώντας και περικυκλώνοντας κυβερνητικά νοσοκομεία και την έδρα της Ερυθράς Ημισελήνου».

00:25 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει στοχοποίηση ασθενοφόρου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι ένα από τα ασθενοφόρα της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη «στοχοποιήθηκε» κοντά στη φυλακή Οφέρ.

Η επίθεση «είχε ως αποτέλεσμα να θρυμματιστεί το πίσω παράθυρο και η ομάδα μας είναι ασφαλής», ανέφερε η PCRS σε ανάρτησή της στο X.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν έξω από την περιοχή της Οφέρ περιμένοντας την επικείμενη απελευθέρωση του δεύτερου γύρου Παλαιστίνιων κρατουμένων.

00:10 Στο Ισραήλ οι όμηροι που απελευθερώθηκαν

Σε ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αναφέρεται ότι οι απελευθερωμένοι όμηροι βρίσκονται πλέον σε ισραηλινό έδαφος, συνοδεύονται από ειδικές δυνάμεις και τη Shin Bet και θα υποβληθούν σε μια πρώτη ιατρική αξιολόγηση.

«Οι δυνάμεις μας συνοδεύουν τους απελευθερωμένους ομήρους μέχρι να φτάσουν στις οικογένειές τους στα νοσοκομεία», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Οι διοικητές των IDF και οι στρατιώτες τους χαιρετούν και αγκαλιάζουν τους ομήρους κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα», συνεχίζει.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα όργανα του αμυντικού κατεστημένου για την επιστροφή όλων των ομήρων», προσθέτει η ανακοίνωση.

Οι IDF ζητούν επίσης από το κοινό «να δείξει υπομονή και ευαισθησία και να σεβαστεί την ιδιωτική ζωή των απελευθερωμένων ομήρων και των οικογενειών τους».

00:05 Αυτοί είναι οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία της ταυτότητας των 13 Ισραηλινών ομήρων που απελευθερωθήκαν είναι:

    • Σοχάμ Χαράμ, 67 ετών
    • Η κόρη της Άντι Σοχάμ, 38 ετών, και τα παιδιά της Άντι Γιαχέλ, 3 ετών, και Ναβέχ, 8 ετών.
    • Σίρι Βάις, 53 ετών και η κόρη της, Νόγκα Βάις, 18 ετών.
    • Μάγια Ρεγκέβ, 21 ετών
    • Χίλα Ροτέμ, 12 ετών
    • Έμιλι Χαντ, 9 ετών
    • Νόαμ Ορ, 17 ετών και Άλμα Ορ, 13 ετών
    • Νόαμ Αβιγκντόρι, 12 ετών, και η μητέρα της Σάρον Αβιγκντόρι, 52 ετών

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:45 Επιβεβαιώνει το Κατάρ την απελευθέρωση 17 αιχμαλώτων

Τον αριθμό των αιχμαλώτων επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Ματζίντ αλ-Ανσάρι.

«13 Ισραηλινοί πολίτες και 4 αλλοδαποί παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό κι είναι καθοδόν προς τη Ράφα», έγραψε ο αλ-Ανσάρι σε ανάρτησή του στο Χ.

Ο Χαμντά Σουλούτ του Al Jazeera, ανέφερε πως οι όμηροι στη «συνέχεια θα παραδοθούν στον ισραηλινό στρατό, θα μεταφερθούν σε αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ για έναν αρχικό έλεγχο και στη συνέχεια θα μεταφερθούν αεροπορικώς σε διάφορα νοσοκομεία στην περιοχή του Τελ Αβίβ για πρόσθετους ιατρικούς και ψυχολογικούς ελέγχους».

23:40 IDF: 13 Ισραηλινοί και 4 Ταϊλανδοί κατευθύνονται από τη Ράφα στο Ισραήλ

Σύμφωνα με τον των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) υποναύαρχο, Ντάνιελ Χαγκάρι 17 όμηροι, μεταξύ των οποίων 13 Ισραηλινοί και τέσσερις υπήκοοι Ταϊλάνδης, είναι καθ’ οδόν προς το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ.

«17 όμηροι, μεταξύ των οποίων 13 Ισραηλινοί και 4 υπήκοοι Ταϊλάνδης, μεταφέρθηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό στην Αίγυπτο και κατευθύνονται προς το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στο νότιο Ισραήλ», έγραψε στο Χ ο Ντανιέλ Χαγκάρι.

23:25 Έφτασαν στο πέρασμα της Ράφα τα ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού με τους Ισραηλινούς ομήρους – Οι πρώτες εικόνες

Στο πέρασμα της Ράφα βρίσκονται τα ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού που μεταφέρουν τους 13 Ισραηλινούς γυναίκες και παιδιά όπως φαίνεται σε εικόνες και βίντεο από το σημείο.

Έφτασαν στο πέρασμα της Ράφα τα ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού με τους Ισραηλινούς ομήρους

Έφτασαν στο πέρασμα της Ράφα τα ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού με τους Ισραηλινούς ομήρους

23:11 Επιβεβαιώνουν οι IDF ότι 13 Ισραηλινοί όμηροι παρελήφθησαν από τον Ερυθρό Σταυρό

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) επιβεβαιώνουν ότι 13 Ισραηλινοί όμηροι βρίσκονται στα χέρια του Ερυθρού Σταυρού, καθ’ οδόν προς το πέρασμα της Ράφα.

Το γραφείο του εκπροσώπου των IDF επιβεβαίωσε ότι οι Ισραηλινοί όμηροι βρίσκονται στα χέρια του Ερυθρού Σταυρού και κατευθύνονται προς το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο.

Εκεί θα τους συναντήσουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι και θα τους μεταφέρουν στο ισραηλινό έδαφος.

23:00 Η Χαμάς παρέδωσε 13 Ισραηλινούς ομήρους, επτά ξένους υπηκόους στον Ερυθρό Σταυρό

22:46 Μεγάλη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στο Λονδίνο

Δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί βγήκαν και πάλι σήμερα στους δρόμους του Λονδίνου για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους και να ζητήσουν τη μόνιμη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πορεία ξεκίνησε το μεσημέρι από την Παρκ Λέιν με προορισμό το Γουάιτχολ. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε τον βομβαρδισμό της Γάζας» ή «Τέλος στην πολιορκία».

«Ως Άραβας, μουσουλμάνος και άνθρωπος, είμαι εδώ και να υπερασπιστώ τους Παλαιστίνιους και το δικαίωμά τους να ζουν, να ανασαίνουν, να είναι ελεύθεροι», είπε ένας 24χρονος διαδηλωτής, εργαζόμενος στον τομέα της υγείας. «Η κατάληψη της Γάζας πρέπει να τελειώσει, θέλουμε πραγματική εκεχειρία, όχι μόνο μια τετραήμερη παύση», πρόσθεσε.

Ο Γκρέιαμ Φουρντ, 56 ετών, δήλωσε συγκλονισμένος από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης και την κυβέρνηση αυτές οι φιλειρηνικές πορείες που διεξάγονται κάθε εβδομάδα από τα μέσα Οκτωβρίου. Η μέχρι πρόσφατα υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν τις είχε χαρακτηρίσει «πορείες μίσους».

Περισσότεροι από 1.500 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο για τη διαφύλαξη της τάξης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ότι ένας άνδρας που κρατούσε ένα πλακάτ με ναζιστικά σύμβολα συνελήφθη στην αρχή της διαδήλωσης.

Μια πορεία κατά του αντισημιτισμού θα γίνει αύριο Κυριακή στο Λονδίνο, με πρωτοβουλία της οργάνωσης «Εκστρατεία Κατά του Αντισημιτισμού».

22:28 IDF: Σημαντική πρόοδος στις προσπάθειες απελευθέρωσης ομήρων

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) υποναύαρχος, Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι υπάρχει «σημαντική πρόοδος» στις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας απόψε, μετά από καθυστερήσεις της Χαμάς.

«Η προσπάθεια επιστροφής των ομήρων είναι ηθικό και δεοντολογικό μας καθήκον. Είμαστε αποφασισμένοι να το εκπληρώσουμε με κάθε τρόπο», είπε ο Χαγκάρι σε απογευματινή συνέντευξη Τύπου.

«Η προσπάθεια απόψε εξελίσσεται και θα ενημερώσουμε τις οικογένειες και το κοινό όταν συμβούν τα πράγματα. Απαιτείται υπομονή».

«Υπάρχει σημαντική πρόοδος», προσέθεσε.

Ο Χαγκάρι είπε ότι «τίποτα δεν είναι οριστικό μέχρι να συμβεί πραγματικά», καθώς το Ισραήλ διαπραγματεύεται έμμεσα με μια «διαβολική τρομοκρατική ομάδα».

«Θα επιστρέψουμε τους ομήρους με οποιονδήποτε τρόπο, μέσω της συμφωνίας ή μέσω των επόμενων σταδίων του πολέμου», είπε απαντώντας σε ερώτηση.

«Εάν η συμφωνία δεν τηρηθεί, θα επιστρέψουμε στη μάχη», κατέληξε.

Βίντεο από χθεσινή απελευθέρωση ομήρων που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισραήλ

22:11 Τουλάχιστον 100.000 Ισραηλινοί σε μεγάλη συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ – Ζητούν επιστροφή ομήρων

Περίπου 100.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι λαμβάνουν μέρος σε μια συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ, ζητώντας την επιστροφή όλων των ομήρων από τη Γάζα, κι ενώ υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς κατά τη δεύτερη ημέρα ανταλλαγής ομήρων.

Μάλιστα ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με τους Times of Israel, οι Ισραηλινοί συγκεντρώνονται στην Πλατεία Ομήρων μπροστά από το Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ, πίσω από το υπουργείο Άμυνας, σε εκδήλωση που σηματοδοτεί τις «50 ημέρες της κόλασης».

Χιλιάδες Ισραηλινοί στην πλατεία Ομήρων στο Τελ Αβίβ ζητάνε την απελευθέρωση των ομήρων

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:56 Ποιοι όμηροι και αιχμάλωτοι θα απελευθερωθούν

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα τον πολυαναμενόμενο κατάλογο του δεύτερου γύρου των Παλαιστίνιων κρατουμένων που αναμένεται να απελευθερωθούν.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα ονόματα έξι γυναικών και 33 παιδιών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ-Ανσάρι, επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο X ότι μεταξύ αυτών που θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές είναι «33 παιδιά και έξι γυναίκες».

Μεταξύ των ισραηλινών αιχμαλώτων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Γάζα αργότερα σήμερα είναι οκτώ παιδιά, πέντε γυναίκες και επτά ξένοι υπήκοοι, πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:50 Αιγυπτιακό λεωφορείο και ασθενοφόρα κατευθύνονται στη Ράφα

Μια αυτοκινητοπομπή αιγυπτιακών ασθενοφόρων και ένα λεωφορείο βρίσκονται εν κινήσει για να παραλάβουν την παράδοση των ομήρων από τον Ερυθρό Σταυρό, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο CNN το βράδυ του Σαββάτου τοπική ώρα.

Η αυτοκινητοπομπή κατευθύνεται από την αιγυπτιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα προς την πλευρά της Γάζας.

21:34 Επικοινωνία Μπάιντεν με τον εμίρη του Κατάρ για να επιλύθει το ζήτημα με την απελευθέρωση ομήρων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον εμίρη του Κατάρ και τον πρωθυπουργό του Κατάρ το Σάββατο στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να προσπαθήσει να επιλύσει την καθυστέρηση της δεύτερης ημέρας απελευθέρωσης των ομήρων, δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον.

Άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ήταν σε επαφή με τους Ισραηλινούς, Καταριανούς και Αιγύπτιους ομολόγους τους, ενώ ο Μπάιντεν ενημερωνόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τη Γουάτσον.

Εντός της τελευταίας ώρας, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ενημερώθηκαν από αξιωματούχους του Κατάρ ότι το ζήτημα είχε επιλυθεί και ότι ο Ερυθρός Σταυρός προχωρούσε στην ανάκτηση των ομήρων που επρόκειτο να απελευθερωθούν σήμερα.

21:20 Το Ιράν μεσολάβησε για την απελευθέρωση των Ταϊλανδών ομήρων

Η Τεχεράνη αναφέρει ότι «το θέμα των κρατουμένων της Ταϊλάνδης επιδιώχθηκε από κοινού από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και το Κατάρ».

«Ένας κατάλογος με τα ονόματα αυτών των κρατουμένων δόθηκε σε αξιωματούχους της Χαμάς για να εξετάσουν και να βοηθήσουν το ζήτημα από ανθρωπιστική άποψη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανάνι στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης επιβεβαίωσε τις απελευθερώσεις το Σάββατο, λέγοντας ότι τα 10 άτομα – εννέα άνδρες και μία γυναίκα – είχαν μεταφερθεί στο Ισραήλ μέσω Αιγύπτου.

Πρόσθεσε ότι περίπου 20 Ταϊλανδοί είναι μεταξύ των περίπου 215 ανθρώπων που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα.

21:10 Χαμάς: Η διαφορά για τη συμφωνία ανταλλαγής ομήρων έχει επιλυθεί

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες της Αιγύπτου, του Κατάρ αφού εξασφάλισαν τη δέσμευση του Ισραήλ στους όρους της συμφωνίας

Ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος από την πλευρά που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες που διεξάγονται στο Κατάρ δήλωσε στο BBC ότι η διαφορά απόψε έχει επιλυθεί.

Οι όμηροι θα μεταφερθούν απόψε στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Δεκατρείς Ισραηλινοί όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι και 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι.

Επτά ξένοι υπήκοοι που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα αναμένεται επίσης να απελευθερωθούν.

21:00 Κατάρ: Η συμφωνία ανταλλαγής ομήρων συνεχίζεται – Κάμφθηκαν τα εμπόδια

Απόψε θα απελευθερωθούν 39 Παλαιστίνιοι πολίτες και 13 Ισραηλινοί όμηροι από τη Γάζα, επιπλέον επτά αλλοδαποί, δηλώνει ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ-Ανσάρι

Ο εκπρόσωπος προσέθεσε ότι «τα εμπόδια ξεπεράστηκαν με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου».

20:45 Η Αίγυπτος προσπαθεί να επιλύσει την καθυστέρηση στην απελευθέρωση των ομήρων

Η Αίγυπτος προσπαθεί να επιλύσει το ζήτημα με την καθυστέρηση στον δεύτερο γύρο απελευθέρωσης ισραηλινών ομήρων από τη Γάζα, δήλωσε το Σάββατο στο Reuters Παλαιστίνιος αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα και δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Το Κατάρ βρίσκεται επίσης σε συνεχείς συνομιλίες με το Ισραήλ και τη Χαμάς για την επίλυση της καθυστέρησης «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο αξιωματούχος.

20:36 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες στην Τζενίν – Περικυκλωμένα από στρατιώτες τα νοσοκομεία

Ο 21χρονος Αμά Αμπού αλ-Γουάφα σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες στην Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, είπε ο Δρ. Φαουάζ Χαμάντ, επικεφαλής του νοσοκομείου αλ-Ράζι.

Ο Χαμάντ δήλωσε ότι άλλοι πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Το αλ-Ράζι είναι επί του παρόντος το μοναδικό νοσοκομείο στο οποίο μπορούν να μεταφερθούν οι τραυματίες σε όλη την Τζενίν, διότι τα άλλα τέσσερα νοσοκομεία είναι περικυκλωμένα από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος εμποδίζει την κίνηση των ασθενοφόρων», δήλωσε ο Χαμάντ στο Al Jazeera.

20:30 Χαμάς: Το Ισραήλ παραβίασε τη συμφωνία – Μόνο 65 από τα 340 φορτηγά βοήθειας έφτασαν στη βόρεια Γάζα

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από τη Βηρυτό του Λιβάνου, με θέμα την καθυστέρηση της σημερινής απελευθέρωσης των ομήρων από τη Γάζα.

Όπως είπε το Ισραήλ δεν εκπλήρωσε το μέρος της συμφωνίας που του αναλογούσε και ότι η Χαμάς «ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές για τις παραβιάσεις του Ισραήλ». Το Ισραήλ έχει αρνηθεί ότι παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο Χαμντάν είπε ότι συνολικά 340 φορτηγά με βοήθεια στάλθηκαν στη Γάζα από την Παρασκευή, αλλά μόνο 65 έφτασαν στη βόρεια Γάζα – κάτι που πρόσθεσε ότι είναι λιγότερο από το μισό από αυτό που συμφώνησε το Ισραήλ.

Και πρόσθεσε: «Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στη συμφωνία με τη συνδρομή της Αιγύπτου και του Κατάρ».

20:25 Ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων

      • Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς υποστηρίζει ότι η δεύτερη παράδοση των ισραηλινών ομήρων καθυστερεί λόγω των ισραηλινών παραβιάσεων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών
      • Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι το Ισραήλ εμπόδισε 97 φορτηγά με βοήθεια να φτάσουν στη βόρεια Γάζα, και επίσης πως πέταξαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη νότια Γάζα
      • Το Ισραήλ αρνείται ότι παραβίασε τους όρους της συμφωνίας με τη μεσολάβηση του Κατάρ – η οποία επέφερε τετραήμερη κατάπαυση των εχθροπραξιών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα – και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές
      • Μια ομάδα έως και 14 ομήρων αναμενόταν να απελευθερωθεί σήμερα
      • Οι οικογένειες των ομήρων που απελευθερώθηκαν την Παρασκευή κατά την πρώτη παράδοση μίλησαν για την ανακούφιση που ένιωσαν αλλά και τον πόνο τους για όσους έμειναν πίσω
      • Νωρίτερα, η Αίγυπτος δήλωσε ότι είχε λάβει «θετικά μηνύματα από όλα τα μέρη» ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσε να παραταθεί «για μία ή δύο ημέρες» – δεν είναι σαφές αν αυτό θα συμβεί τώρα

20:01 Το Κατάρ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters, το Κατάρ βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες τόσο με τη Χαμάς όσο και με το Ισραήλ για να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό τα όποια προβλήματα υπάρχουν και να συνεχιστεί η ανταλλαγή των ομήρων με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

19:58 Χιλιάδες κόσμου στο Τελ Αβίβ για τις 50 ημέρες από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ για την επέτειο των 50 ημερών από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Η συγκέντρωση γίνεται στην «πλατεία Ομήρων» έξω από το Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ.

19:40 Οι IDF περιμένουν εντολές

Όπως δηλώνουν τα στελέχη των IDF περιμένουν εντολές από την κυβέρνηση σε περίπτωση που η Χαμάς αθετήσει τη συμφωνία για ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

«Ο Σινουάρ ντροπιάζει τον εαυτό του μπροστά στη διεθνή κοινότητα» υπογραμμίζουν την ίδια ώρα ισραηλινές πηγές ασφαλείας, μετά τη σύγχυση που έχει προκληθεί από την καθυστέρηση της απελευθέρωσης των 13 ομήρων που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

19:30 Τελεσίγραφο του Ισραήλ για τους ομήρους

Διορία μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα δίνουν οι Ισραηλινοί στη Χαμάς, προκειμένου να συνεχιστεί η ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Όπως ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος αν η επόμενη ομάδα Ισραηλινών ομήρων δεν απελευθερωθεί από τη Γάζα μέχρι τα μεσάνυχτα, οι IDF θα «ξεκινήσουν εκ νέου χερσαίες επιχειρήσεις» στη Λωρίδα της Γάζας.

Την είδηση αναφέρουν πολλά ισραηλινά ΜΜΕ, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα επιβεβαίωση από τους IDF.

19:25 «Γίνονται προσπάθειες» απαντά η Χαμάς

Τη δική της εξήγηση για την καθυστέρηση της ανταλλαγής ομήρων δίνει η Χαμάς, με κορυφαίο στέλεχος να δηλώνει από το Λίβανο ότι «συνεχίζονται οι προσπάθειες επίλυσης των ζητημάτων σχετικά με την καθυστερημένη ανταλλαγή».

Όπως δήλωσε ο Οσάμα Χαμντάν στο κανάλι Al-Mayadeen «γίνεται προσπάθεια επίλυσης των ζητημάτων» σχετικά με τη συνέχιση της συμφωνίας για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και των Παλαιστινίων κρατουμένων.

19:20 «Η Χαμάς παίζει μαζί μας» λένε οι συγγενείς των Ισραηλινών ομήρων

Συγγενείς και γείτονες των Ισραηλινών που επρόκειτο να απελευθερωθούν σήμερα από τη Χαμάς δηλώνουν την αγωνία τους για την εξέλιξη της ανταλλαγής, καθώς η Χαμάς έχει καθυστερήσει σημαντικά.

«Είναι δύσκολο. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω. Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε πια», δήλωσε μια κάτοικος που προτίμησε να μην αποκαλύψει το όνομά της. «Ο πατέρας μου δολοφονήθηκε, αλλά η καλύτερη φίλη της κόρης μου υποτίθεται ότι θα αποφυλακιστεί σήμερα και τους ξέρω όλους», συμπλήρωσε. «Η Χαμάς παίζει μαζί μας και είμαστε διχασμένοι, απλά διχασμένοι» κατέληξε.

18:39 Η Χαμάς καθυστερεί την απελευθέρωση των ομήρων

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να καθυστερήσουν τον δεύτερο γύρο της απελευθέρωσης των ομήρων, μέχρι το Ισραήλ να δεσμευτεί ότι θα επιτρέψει σε φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στη βόρεια Γάζα.

Η δεύτερη ομάδα, σύμφωνα με την πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, αποτελείται από 14 άτομα -άλλες πηγές κάνουν λόγο για 13- και θα παραδοθεί στους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή του Χαν Γιουνές, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Χθες η Χαμάς απελευθέρωσε 24 ομήρους, εκ των οποίων οι 13 ήταν Ισραηλινοί. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ μέσω της Αιγύπτου, αφού πέρασαν από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα.

18:16 «Θα συνεχίσουμε μέχρι να διαλύσουμε τη Χαμάς»

Τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα θα συνεχίσουν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με τον αρχηγό των IDF, Herzl Halevi.

Ο Halevi δήλωσε ότι μετά την κατάπαυση του πυρός, οι IDF θα επαναλάβουν τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο τη διάλυση της Χαμάς. «Η κατάπαυση του πυρός δεν έγινε με αυτή τη συμφωνία αν δεν υπήρχε η πίεση που άσκησαν οι IDF. Δεν έχουμε καμία πρόθεση, επιθυμία ή ετοιμότητα να σταματήσουμε αυτή την προσπάθεια πριν φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους» συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο στρατός εκμεταλλεύεται τη διακοπή των μαχών για να μάθει και να προετοιμάσει τις επόμενες κινήσεις του. «Θα επιστρέψουμε για να δημιουργήσουμε τεράστια πίεση για να φέρουμε πίσω όσο το δυνατόν γρηγορότερα όσους περισσότερους αιχμαλώτους μπορούμε, κάθε έναν από αυτούς. Έχουμε καθήκον να πολεμήσουμε και να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν και να ζήσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους», δήλωσε ο Halevi.

18:00 Καθυστέρηση για την απελευθέρωση των ομήρων

Η Χαμάς αναμένεται να αφήσει ελεύθερους 13 Ισραηλινούς ομήρους σήμερα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων κρατουμένων, δήλωσε ο Ολιβιέ Ράφοβιτζ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Ωστόσο, η διαδικασία ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 16:00, ωστόσο μία νέα ενημέρωση ανέφερε ότι θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα. Ωστόσο, ακόμη η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό συνέβη για τεχνικούς λόγους.

17:01 Πίεσε για παραπάνω ομήρους το Ισραήλ

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις, το Ισραήλ πίεσε για την απελευθέρωση 14 ομήρων το Σάββατο σε αντάλλαγμα για 42 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδώθηκαν και η δεύτερη φάση της συμφωνίας θα προχωρήσει με τους προβλεπόμενους 13 ομήρους.

16:52 Από το κιμπούτς Μπε’ερί η πλειοψηφία των ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα

Οι περισσότεροι από τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα και πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα είναι από το κιμπούτς Μπε’ερί, όπως αναφέρει το Κανάλι 12.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κοινότητα ήταν από αυτές με τις περισσότερες απώλειες στις 7 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι 13 Ισραηλινοί αναμένεται να παραδοθούν σήμερα από τη Χαμάς.

16:34 Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας

Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, η ανάπαυλα στις μάχες θα μπορούσε να παραταθεί για μία ή δύο ακόμη ημέρες, ώστε να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση περισσότερων ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τις δυνάμεις της Χαμάς στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan επικαλείται αιγυπτιακές πηγές που λένε ότι υπάρχουν «θετικές ενδείξεις» ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να παραταθεί.

16:17 Al Jazeera: Περισσότεροι κρατούμενοι και όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν

Φαίνεται ότι υπάρχει σύγχυση ως προς το πόσοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν σήμερα από τους Ισραηλινούς.

Ορισμένες αναφορές λένε ότι θα είναι 39, ενώ άλλες λένε ότι θα μπορούσαν να φτάσουν τους 42. Αναμένουμε να έχουμε σαφήνεια σχετικά με αυτό τις επόμενες ώρες, μεταδίδει το Al Jazeera.

16:10 Αγρυπνία για τους γιατρούς της Γάζας στο Λονδίνο

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στο Λονδίνο ζητούν μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς πάνω από 200 Παλαιστίνιοι γιατροί έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου.

15:54 Ένας Πολωνός υπήκοος μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν χθες

Ένας Πολωνός υπήκοος είναι μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν χθες από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας.

«Καλωσορίζουμε τις πληροφορίες για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που επέτρεψε την απελευθέρωση της πρώτης ομάδας ομήρων, συμπεριλαμβανομένου ενός Πολωνού πολίτη, και αύξησε τις προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Ταυτόχρονα, η Πολωνία συνεχίζει σταθερά να ζητά από το Ισραήλ να συναινέσει στην ασφαλή αναχώρηση άλλων Πολωνών υπηκόων από τη Λωρίδα της Γάζας», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Ορισμένοι από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν χθες Παρασκευή έχουν διπλή υπηκοότητα.

15:37 Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν ιατρικές ομάδες κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Γάζας

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Munir al-Bursh, μίλησε στο Al Jazeera αποκαλύπτοντας ότι ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά ιατρικών ομάδων στη Γάζα.

Επιπλέον ανέφερε ότι εάν δεν σταλθούν αρκετά καύσιμα και επαρκής εξοπλισμός δεν μπορεί να αποκατασταθεί η λειτουργία του νοσοκομείου al Shifa.

15:23 Ανθρωπιστική βοήθεια και στη Βόρεια Γάζα

Το Ισραήλ θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και στη Βόρεια Γάζα σύμφωνα με την ΕΡΤ. Στο μεταξύ ακόμη 200 φορτηγά με νερό, φαγητό και ιατρικές προμήθειες εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα.

15:05 Γεμάτη κόσμο κεντρική αγορά της Γάζας

Με κόσμο γέμισε η αγορά Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας και τα τη δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας προκειμένου να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες προμήθειες τροφίμων.

14:59 Ερυθρά Ημισέληνος: Παραδώσαμε τη «μεγαλύτερη» παρτίδα βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου

Η Ερυθρά Ημισελήνος της Παλαιστίνης (PRCS) ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι παρέδωσε 61 φορτηγά με βοήθεια «στην πόλη της Γάζας και στις βόρειες διοικητικές περιφέρειες», κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη τέτοια παράδοση από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Η Λωρίδα της Γάζας χωρίζεται σε πέντε διοικητικά διαμερίσματα: Γάζα, Πόλη της Γάζας, Ντέιρ ελ Μπάλα, Χαν Γιουνίς και Ράφα.

Τα φορτηγά ήταν «φορτωμένα με τρόφιμα και μη επισιτιστικά είδη, νερό, φάρμακα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και επείγουσες ιατρικές προμήθειες», ανέφερε η PRCS στο X.

14:48 Οι πέντε προηγούμενες συμφωνίες ανταλλαγής Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Στις 23 Νοεμβρίου 1983, περίπου 4.500 κρατούμενοι, στην πλειοψηφία τους Παλαιστίνιοι, αποφυλακίζονται από το Ισραήλ σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση έξι από τους στρατιώτες του που είχαν αιχμαλωτιστεί έναν χρόνο νωρίτερα στον Λίβανο, μετά από μια συμφωνία με την ΟΠΑ (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης).

Οι στρατιώτες είχαν απαχθεί από πολιτοφύλακες της Φατάχ κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στο Λίβανο.

Διαβάστε για τις υπόλοιπες συμφωνίες εδώ 

14:43 Περισσότερα από 2 εκατ. στη Γάζα χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια

Στο πλαίσιο της τετραήμερης συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, 137 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα την Παρασκευή.

Ωστόσο, οι οργανισμοί βοήθειας λένε ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα για να βοηθηθούν τα 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στον πολιορκημένο θύλακα, χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες «καταστροφικές».

Ακολουθεί μια σύνοψη της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα:

      • Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια.
      • Πολλοί αναζητούν ασφάλεια σε σχολεία και καταφύγια του ΟΗΕ, τα οποία είναι υπερπλήρη.
      • Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.
      • Έχουν αναφερθεί περισσότερα από 44.000 κρούσματα διάρροιας και 70.000 κρούσματα αναπνευστικών λοιμώξεων.

14:37  Διαμαρτυρία για την Παλαιστίνη στην κυβέρνηση της Αυστραλίας

Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Αυστραλίας Richard Marles στο Geelong για να διαμαρτυρηθούν για τη στάση της κυβέρνησης στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Οι διαδηλωτές έγραψαν «Ντροπή σας» στον εξωτερικό τοίχο του γραφείου, όπου τοποθέτησαν και την παλαιστινιακή σημαία.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση των Εργατικών της Αυστραλίας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζε, αντιτίθεται στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. Εν τω μεταξύ, νωρίτερα αυτό το μήνα, παλαιστινιακές και αυστραλιανές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεκίνησαν νομική προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας, επιδιώκοντας να ρίξουν φως στο σκοτεινό εμπόριο όπλων της χώρας.

14:26 Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι πολύ «δύσκολη»

Ο Aed Yaghi, διευθυντής της Παλαιστινιακής Ιατρικής Εταιρείας Αρωγής, λέει ότι η τετραήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν στον θύλακα.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Μιλάμε για 1,6 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στον Νότο. Τα καταφύγια είναι πολύ γεμάτα. Δεν αρκούν ούτε για το 10% αυτών των ανθρώπων», δήλωσε στο Al Jazeera από τη Χαν Γιουνίς.

«Δεν υπάρχει καθαρό νερό ή σωστή αποχέτευση».

Επιπλέον, ο Yaghi είπε ότι η ομάδα βοήθειας είχε χάσει την επαφή με το προσωπικό της στη βόρεια Γάζα, όπου έχει λάβει χώρα μεγάλο μέρος των μαχών. «Ανησυχούμε για την ασφάλεια των ομάδων μας».

14:17 Επιτροπή θα πιέσει για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στο προσεχές Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi λέει ότι «η ασφάλεια θα επιτευχθεί μόνο με τη διευθέτηση της σύγκρουσης και την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών.

«Το Ισραήλ δεν θα απολαμβάνει την ασφάλεια σκοτώνοντας τους Παλαιστίνιους… Η φετινή χρονιά θεωρείται η πιο αιματηρή για τους Παλαιστίνιους εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια», δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, Joao Gomez Cravinho, και Tanja Fajon.

«Το Ισραήλ επιτίθεται σε όποιον δεν συμφωνεί με την πολιτική του και δεν μπορεί να παραμείνει υπεράνω του διεθνούς δικαίου. Όλοι θέλουμε αυτή η εκεχειρία να μετατραπεί σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να τερματιστεί πλήρως αυτή η επιθετικότητα».

Είπε ότι στην επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη, η Αραβο-Ισλαμική Επιτροπή Συνδέσμου θα πιέσει για την κατάπαυση του πυρός.

«Εάν δεν ληφθεί αυτή η απόφαση, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι υπεύθυνο για τη διαιώνιση αυτής της βαρβαρότητας που αντιπροσωπεύει η ισραηλινή επίθεση εναντίον του λαού μας στη Γάζα».

14:07 Εικόνες ολέθρου στη νότια Γάζα

Μαζική καταστροφή στα ανατολικά της Χαν Γιουνίς

14:00 Η συγκινητική επανασύνδεση της Εμίλια με τη γιαγιά της έπειτα από 49 ημέρες ομηρείας στη Γάζα

Η 5χρονη Emilia Alony αφέθηκε εχθές ελεύθερη μαζί με τη μητέρα της Danielle στο πλαίσιο της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η μικρή Emilia και η μητέρα της βρίσκονταν σε ομηρεία για 49 ημέρες.

Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από το Νοσοκομείο Παίδων Schneider, δείχνουν την Emilia στην αγκαλιά της γιαγιάς της.

Η στιγμή που η Emilia αγκαλιάζει τη γιαγιά της

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:47 «Τίποτα δεν έμεινε όρθιο»

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera Hisham Zaqout επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό Bureij στην κεντρική Γάζα που μίλησε με αρκετούς Παλαιστίνιους που εκμεταλλεύτηκαν την κατάπαυση πυρός για να γυρίσουν στις γειτονιές τους, όπου τελικά βρήκαν μόνο καταστροφή.

«Το σπίτι μας έχει καταστραφεί, τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο. Και οι περισσότερες από τις πάπιες και τα κοτόπουλα φαγώθηκαν από πεινασμένα σκυλιά του δρόμου», δήλωσε μια ηλικιωμένη γυναίκα.

«Αυτό δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία», πρόσθεσε. «Είναι πρωτοφανή εγκλήματα».

Ο Zaqout είπε ότι πολλοί κάτοικοι του προσφυγικού καταυλισμού Bureij αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν προς τον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat, πιο δυτικά, λόγω των έντονων αδιάκοπων βομβαρδισμών.

Όταν επέστρεψαν, βρήκαν τα σπίτια τους ισοπεδωμένα και νεκρούς θαμμένους κάτω από τα συντρίμμια. Η ηλικιωμένη γυναίκα είπε ότι «ερχόταν κάθε τόσο, παρά τους ανελέητους βομβαρδισμούς».

«Ήταν πολύ επικίνδυνο, αλλά έπρεπε να έρχομαι για να ελέγξω τα κοτόπουλα που έχω. Δεν φοβάμαι. Αν είναι γραφτό να σκοτωθώ, θα πεθάνω. Η ζωή μου δεν είναι στα χέρια των Σιωνιστών».

Ένας νεαρός άνδρας δήλωσε: «Ειλικρινά, δεν φανταζόμουν ποτέ το μέγεθος της καταστροφής, ούτε καν το ένα εκατοστό της.

Το σπίτι μου βομβαρδίστηκε. Υπέστη ζημιές και δεν είναι πια κατάλληλο για να ζει κανείς σε αυτό. Πρέπει να ξαναχτιστεί από την αρχή», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να μείνει ξανά εκεί, απάντησε ότι είναι καλύτερο να ζει σε ένα σπίτι χωρίς τοίχους «από το να ταπεινώνεται σε υπερπλήρη σχολεία – καταφύγια του ΟΗΕ».

«Πίνουμε θαλασσινό νερό και προσποιούμαστε ότι είναι γλυκό νερό. Τι μπορούμε να κάνουμε;»

13:38 Χαμάς: «Το Ισραήλ παραβιάζει τη συμφωνία – Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε προτάσεις για νέα συμφωνία»

Ο σύμβουλος του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Taher al-Nunu, δήλωσε το Σάββατο στο Al Jazeera ότι «υπάρχουν πολλές παραβιάσεις της συμφωνίας από την πλευρά του Ισραήλ» και σημείωσε: «Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις από διαμεσολαβητές και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε προτάσεις για νέες συμφωνίες».

Την είδηση μεταδίδει με αναφορά στο Al Jazeera η ισραηλινή Haaretz.

Οι δηλώσεις του ειπώθηκαν με φόντο την άφιξη της αντιπροσωπείας του Κατάρ στο Ισραήλ, η οποία αναμένεται να συζητήσει πιθανές εξελίξεις στη συμφωνία για την απελευθέρωση των απαχθέντων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ δεν τήρησε τις συμφωνίες που αφορούσαν την απελευθέρωση των κρατουμένων και την είσοδο φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εάν το Ισραήλ δεν δεσμευτεί να παράσχει βοήθεια στη βόρεια Γάζα, απειλεί ολόκληρη τη συμφωνία», είπε, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ παραβίασε επίσης τη συμφωνία βάζοντας στρατιώτες να ανοίξουν πυρ σε διάφορα σημεία, γεγονός που οδήγησε στο θάνατο δύο ανθρώπων».

13:31 Όλα είναι ρευστά για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Δυτική Όχθη, Zein Basravi, μεταδίδει ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ούτε πότε ούτε πόσοι θα είναι τελικά οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν σήμερα από τις ισραηλινές φυλακές.

«Ακούγαμε ότι θα απελευθερωθούν 42 άτομα, μεταξύ των οποίων 24 παιδιά και 18 γυναίκες, αλλά μιλώντας με παλαιστινιακές οργανώσεις, τώρα ακούμε ότι ο μπορεί πάλι σήμερα να είναι μόνο 39.

Όλα είναι πολύ ρευστά και της τελευταίας στιγμής», αναφέρει.

13:15 Οι Χούθι πίσω από την επίθεση του πλοίου ισραηλινών συμφερόντων στην Αραβική Θάλασσα;

Ένα μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούθι στην Υεμένη, ο Χιζάμ αλ Άσαντ, δημοσίευσε στο κοινωνικό δίκτυο Χ τη φωτογραφία ενός πλοίου και άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για το ισραηλινό πλοίο που φέρεται να δέχθηκε επίθεση στον Ινδικό Ωκεανό.

13:01 Η αντιπροσωπεία του Κατάρ επισκέπτεται το Ισραήλ για να διασφαλιστεί η συμφωνία

Αναφέραμε νωρίτερα ότι αντιπροσωπεία του Κατάρ προσγειώθηκε στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τη Haaretz η επίσκεψη έχει σκοπό να εξασφαλίσει ότι η συμφωνία για τους ομήρους εξελίσσεται ομαλά.

Διπλωμάτης δήλωσε ότι «μέρος της ομάδας αποστολής του Κατάρ έφτασε για μια επίσκεψη που έχει σχεδιαστεί για να συντονίσει τα μέρη στο πεδίο και τους ομολόγους τους στη Ντόχα, ώστε να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία συνεχίζει να εξελίσσεται ομαλά και να συζητηθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εν εξελίξει συμφωνία».

12:48 «Εκπέμπουμε SOS για το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ashraf Al Qudrah εκπέμπει sos για τα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας. Περιγράφοντας την κατάσταση είπε:

      • Δεν υπάρχει χώρος στα νοσοκομεία της νότιας Γάζας και δεν μπορούν να δεχτούν περισσότερους ασθενείς.
      • Ζητάμε να βρεθούν καλύτεροι μηχανισμοί για τη διάσωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στη λωρίδα.
      • Απευθύναμε έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς να μας βοηθήσουν να σώσουμε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Σε βίντεο που δημοσιεύει το Quds News Network φαίνεται τραυματίας να κατευθύνεται με τα πόδια στη νότια Γάζα λόγω του περιορισμού των Ισραηλινών δυνάμεων στην κυκλοφορία ασθενοφόρων για τη μεταφορά ασθενών και ηλικιωμένων.

12:42 Η καταστροφή σε πόλη της Χαν Γιουνίς αποτυπώνεται σε βίντεο

Το Al Jazeera επαλήθευσε βίντεο του Παλαιστίνιου φωτογράφου Ισμαήλ Αμπού Ομάρ στο οποίο αποτυπώνεται η τεράστια καταστροφή της πόλης Abasan στην επαρχία Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

12:32 Το Ιράν ζήτησε από τη Χαμάς την απελευθέρωση των Ταϊλανδών ομήρων

Η πρεσβεία του Ιράν στην Ταϊλάνδη ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Τεχεράνη παρέδωσε στη Χαμάς κατάλογο αιχμαλώτων της Ταϊλάνδης που κρατούνται από την οργάνωση και ζήτησε την απελευθέρωσή τους.

Σε ανάρτησή της στο Χ, η πρεσβεία ανέφερε ότι το έπραξε μετά από αίτημα της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των αξιωματούχων της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Βηρυτό, το Ιράν παρείχε στους αξιωματούχους της Χαμάς έναν κατάλογο αυτών των ομήρων και ζήτησε από τους ηγέτες της Χαμάς να απελευθερώσουν τους Ταϊλανδούς ομήρους, λαμβάνοντας υπόψη τις φιλικές σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Ταϊλάνδης», αναφέρεται στην ανάρτηση της πρεσβείας.

12:14 Η Αίγυπτος έλαβε κατάλογο με τους 14 ομήρους που πρόκειται να απελευθερώσει η Χαμάς

Πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Αίγυπτος έλαβε από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς κατάλογο με 14 ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν το Σάββατο.

Νωρίτερα, το Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι έλαβε κατάλογο ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς στη Γάζα το Σάββατο.

12:05 Ουρές για να προμηθευτούν γκάζι

Ουρές σχηματίζουν οι Παλαιστίνιοι με μποτίλιες στα χέρια για να προμηθευτούν γκάζι μετά την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Γυναίκες και παιδιά περιμένουν στην ουρά για να προμηθευτούν γκάζι για μαγείρεμα

Τα καύσιμα συνεχίζουν να εισέρχονται με το σταγονόμετρο στη Λωρίδα της Γάζας

Παιδιά περιμένουν στην ουρά

11:58  Αιφνιδιαστική κίνηση: Αξιωματούχοι του Κατάρ προσγειώνονται στο Ισραήλ

Σε μία ασυνήθιστη κίνηση που δεν είχε γίνει γνωστή προχώρησαν αξιωματούχοι του Κατάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Haaretz προσγειώθηκαν στο Ισραήλ λίγες ώρες πριν από την αναμενόμενη απελευθέρωση των 14 ομήρων.

11:40 Βέλγιο: Εκεχειρία και πολιτική λύση είναι μονόδρομος

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Βελγίου, Petra De Sutter ανέφερε σε ανάρτησή της ότι ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου έστειλε ένα «σαφές μήνυμα» κατά τη διάρκεια της διπλωματικής αποστολής του στην περιοχή με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

«Οι δολοφονίες αθώων ανθρώπων πρέπει να σταματήσουν. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση. Μια γενική κατάπαυση του πυρός και μια πολιτική λύση είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός», δήλωσε η De Sutter.

Τα σχόλιά της έρχονται μετά τη δήλωση του Ντε Κρου χθες στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο κατά τη διάρκεια αυτής της κατάπαυσης του πυρός. Η μόνη διέξοδος από αυτή τη σύγκρουση είναι ο διάλογος. Χωρίς αυτόν, όλες οι πλευρές είναι χαμένες».

11:23 Τι γνωρίζουμε για τους Παλαιστίνιους που θα απελευθερωθούν σήμερα

Η Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές για την απελευθέρωση 42 Παλαιστινίων κρατουμένων σήμερα, λέγοντας ότι αυτός είναι ο αριθμός που της δόθηκε από τις ισραηλινές αρχές.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 18 γυναίκες και 24 ανήλικοι. Όπως και χθες, η απελευθέρωση θα γίνει μέσω της φυλακής Ofer, λίγο έξω από τη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν έχει γίνει ακόμα σαφές.

11:05 Ο γιος του κυβερνήτη της Τζενίν είναι ο 25χρονος νεκρός από σφαίρα των ισραηλινών δυνάμεων

Ο γιος του εκτελούντος χρέη κυβερνήτη της Τζενίν στη Δυτική Όχθη, ο 25χρονος γιατρός Σαμέχ Αμπί Αλ Ρομπ, σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά σε επιδρομή στη Δυτική Όχθη. Ειδικότερα σύμφωνα με το πρακτορείο Wafa οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει κτίριο στο Qabatiyeh κοντά στην Τζενίν, και πυροβόλησαν στο στήθος τον 25χρονο με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Στο βίντεο ο πατέρας του θρηνεί λέγοντας: «Για χάρη της Παλαιστίνης, ο γλυκός μου γιος Shamekh».

10:53 AFP: Θα απελευθερωθούν 42 Παλαιστίνιοι και 14 Ισραηλινοί

Το AFP επικαλείται ισραηλινές πηγές για τη σημερινή συμφωνία ανταλλαγής

10:35 Το Ιράν κατηγορούν οι ΗΠΑ για την επίθεση σε ισραηλινό πλοίο στον Ινδικό Ωκεανό

Αναφέραμε προηγουμένως ότι το λιβανέζικο κανάλι Al-Mayadeen που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι ισραηλινό πλοίο δέχτηκε επίθεση στον Ινδικό Ωκεανό λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η τετραήμερη παύση πυρός.

Το κανάλι επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές για την αναφορά, την οποία μετέδωσαν αργότερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες για το πλοίο δόθηκαν από το Associated Press που επικαλέστηκε Αμερικανό αξιωματούχο της Άμυνας που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Σύμφωνα με τον ίδιο το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Μάλτας που ανήκει σε ισραηλινό δισεκατομμυριούχο δέχτηκε επίθεση από drone του Ιράν.

Όπως είπε εικάζεται ότι το πλοίο αποτέλεσε στόχο ενός τριγωνικού σχήματος μη επανδρωμένου αεροσκάφους Shahed-136, το οποίο έφερε βόμβα, ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξερράγη, προκαλώντας ζημιές στο πλοίο, αλλά χωρίς να τραυματιστεί κανένα μέλος του πληρώματός του.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», δήλωσε ο αξιωματούχος. Ακόμα αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί ο αμερικανικός στρατός πιστεύει ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

10:23 Ισραηλινός γιατρός: Η κατάσταση των γυναικών και των παιδιών είναι καλή

Αξιωματούχοι των νοσοκομείων που υποδέχτηκαν τους απελευθερωμένους ισραηλινούς ομήρους δήλωσαν οτι φαίνονται σε καλή κατάσταση.

Το νοσοκομείο Schneider, στα ανατολικά του Τελ Αβίβ που παρέλαβε οκτώ ομήρους εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάστασή τους:

«Η κατάσταση των τεσσάρων παιδιών και των τεσσάρων γυναικών που επέστρεψαν στο Ισραήλ χθες το βράδυ έχει διαπιστωθεί ότι είναι καλή, βρίσκονται μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους σε ειδικό ξεχωριστό χώρο, περιτριγυρισμένοι από ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες».

10:18 Νεκρός Παλαιστίνιος από σφαίρα στο στήθος στην Τζενίν

Ένας Παλαιστίνιος που δέχτηκε πυρά στο στήθος κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στο Qabatiyeh κοντά στην Τζενίν υπέκυψε στα τραύματά του, δήλωσαν ιατρικές πηγές στο Al Jazeera.

10:15 Ισραηλινό πλοίο δέχτηκε επίθεση στον Ινδικό Ωκεανό – Λιβανέζικα ΜΜΕ

Ο ειδησεογραφικός σταθμός Al-Mayadeen του Λιβάνου μετέδωσε ότι ένα ισραηλινό φορτηγό πλοίο δέχθηκε επίθεση στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Παρασκευή, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πλοίο χτυπήθηκε και έπιασε φωτιά.

09:58 Πόλη φάντασμα στη βόρεια Γάζα

Η κατάπαυση του πυρός δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε μια γεύση από την καταστροφή που έχει συντελεστεί στη βόρεια Γάζα.

Βίντεο από την καταστροφή των πύργων Sheikh Zayed στα βόρεια της Γάζας είναι ενδεικτικό της κατάστασης μετά από επτά εβδομάδες ανελέητων βομβαρδισμών.

09:40 Συνεχίζονται οι επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αρκετές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ακολουθούν οι τελευταίες εξελίξεις:

      • Οι ισραηλινές δυνάμεις περικυκλώνουν ένα κτίριο στην πόλη Qabatiyeh νότια της Τζενίν, απαιτώντας από τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται εκεί να παραδοθούν. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, οι συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη και έχουν οδηγήσει στον τραυματισμό τουλάχιστον δύο Παλαιστινίους.
      • Νοτιότερα, στον προσφυγικό καταυλισμό Askar, ανατολικά της Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν πέντε Παλαιστίνιους.
      • Άλλες επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Aqabet Jabr, νότια της Ιεριχώ και στο χωριό Araneh, βορειοανατολικά της Τζενίν. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε επιδρομή και στην πόλη al-Bireh.

09:22 Δεν έχει απομείνει τίποτα όρθιο – Ισοπεδωμένες περιοχές στη νότια Γάζα

Ο Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ Magdi Fathi έχει καταγράψει τις μαρτυρίες πολλών γυναικών που λένε ότι τίποτα δεν έχει απομείνει από τα σπίτια τους στη Χαν Γιουνίς μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

«Ήρθα στο σπίτι μου για να βγάλω κάποια πράγματα, αλλά δεν βρήκα τίποτα. Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε το μέρος με έναν τρόπο που δεν περιμέναμε», δήλωσε μια γυναίκα.

Μια άλλη γυναίκα, κάτοικος της Khuzaa στα ανατολικά της Χαν Γιουνίς, δήλωσε ότι ήταν «σοκαρισμένη» από την καταστροφή του σπιτιού της.

«Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη», είπε.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν μετακομίσει στη νότια Λωρίδα της Γάζας αφού το Ισραήλ τους διέταξε να εκκενώσουν τη βόρεια περιοχή, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν «ασφαλέστερη» εν μέσω της χερσαίας επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων εκεί.

Ωστόσο, οι νότιες περιοχές, όπως τη Χαν Γιουνίς, έχουν επανειλημμένα γίνει στόχος των ισραηλινών δυνάμεων.

09:13 Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε τις δηλώσεις υποκίνησης ρατσιστικού μίσους του ακροδεξιού ηγέτη που κέρδισε τις εκλογές στην Ολλανδία

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις «δηλώσεις υποκίνησης ρατσιστικού μίσους» του Geert Wilders, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα PVV Freedom κέρδισε τις ολλανδικές εκλογές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Wilders είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ και τάσσεται υπέρ της μεταφοράς της πρεσβείας της Ολλανδίας στην Ιερουσαλήμ και του κλεισίματος της ολλανδικής διπλωματικής αποστολής στη Ραμάλα, έδρα της ΠΑ.

Το προεκλογικό πρόγραμμα του PVV ανέφερε ότι το κόμμα θέλει «λιγότερο Ισλάμ στις Κάτω Χώρες».

08:48 Ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε για πρώτη φορά στη βόρεια Γάζα

Ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας και κάποια φορτηγά πέρασαν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Η βοήθεια που θα διανείμει ο ΟΗΕ προορίζεται για αυτούς που είναι παγιδευμένοι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να παραδοθεί στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς η ισραηλινή κατοχή δεν επέτρεπε στον ΟΗΕ ή σε άλλους διεθνείς οργανισμούς να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή αυτή, η οποία θεωρείται ζώνη μάχης για τις ισραηλινές δυνάμεις.

Οι άνθρωποι δεν είχαν πια τρόφιμα και νερό και ακόμη και τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα δεν έλαβαν καμία ιατρική βοήθεια καθ’ όλη τη διάρκεια των επτά εβδομάδων των μαχών.

Ο ΟΗΕ διανέμει αυτή τη βοήθεια για τους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο μέσα στο σχολείο του και προσπαθεί να εγγυηθεί ότι όλοι οι άνθρωποι στο βορρά θα έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Η ποσότητα που εισήλθε και αναμένεται να εισέλθει εξακολουθεί να είναι μικρή σε σχέση με τις ανάγκες της Λωρίδας της Γάζας.

08:41 Ψάχνουν ρούχα στα συντρίμμια

Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Ismail Abu Omar δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει έναν άνδρα να αναζητά τα ρούχα της οικογένειάς του κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους στη Γάζα, το οποίο καταστράφηκε από τον ισραηλινό βομβαρδισμό.

Το βίντεο έχει επαληθευτεί από το Al Jazeera.

08:34 Τι να περιμένουμε τη δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, 24 αιχμάλωτοι που κρατούνταν στη Γάζα απελευθερώθηκαν την Παρασκευή, ενώ συνολικά 39 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά απελευθερώθηκαν από ισραηλινές φυλακές. Περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να απελευθερωθούν το Σάββατο.

Τι να αναμένουμε:

      • Η Χαμάς θα παραδώσει τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Γάζα, η οποία στη συνέχεια θα τους μεταφέρει στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα.
      • Στη συνέχεια οι αιχμάλωτοι θα μεταφερθούν σε στρατιωτική βάση στην έρημο Νεγκέβ στο Ισραήλ για ιατρικές εξετάσεις. Στη συνέχεια, ελικόπτερα θα τους μεταφέρουν σε νοσοκομεία σε όλο το Ισραήλ, όπου είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί η επανένωση με τις οικογένειές τους.
      • Οι Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι στο Ισραήλ πρόκειται να επιστραφούν στις οικογένειές τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ή στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.
      • Διακόσια φορτηγά με βοήθεια αναμένεται να εισέλθουν στη Γάζα.

08:19 Τέσσερις από τους δέκα Ταϊλανδούς που απελευθερώθηκαν δεν είχαν καταγραφεί ως όμηροι

Η Χαμάς απελευθέρωσε την Παρασκευή 10 υπηκόους της Ταϊλάνδης μαζί με Ισραηλινούς ομήρους που ήταν μέρος της πρώτης ανταλλαγής στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός – συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων πολιτών της Ταϊλάνδης που δεν είχαν καταγραφεί επισήμως ως απαχθέντες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης.

Σήμερα οι καταγεγραμμένοι όμηροι από την Ταϊλάνδη ανέρχονται σε 20.

08:10 Ο ισραηλινός στρατός ανακρίνει τον διευθυντή του Αλ Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «προχωρά» στην ανάκριση του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα, Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε δηλώσει ότι δεν έχει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του και τριών άλλων συλληφθέντων ιατρών.

«Προς το παρόν προχωράμε με την ανάκρισή του για το γεγονός ότι ήταν ο επικεφαλής ενός νοσοκομείου που βρισκόταν πραγματικά στην κορυφή ενός ολόκληρου τρομοκρατικού δικτύου», δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Doron Spielman.

«Πώς γίνεται να μην ξέρει τι συμβαίνει;», ανέφερε.

Η Χαμάς και οι αξιωματούχοι του νοσοκομείου έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι το νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι κρατούσε τον Αμπού Σαλμίγια για ανάκριση σχετικά με στοιχεία ότι το νοσοκομείο χρησίμευε ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς υπό τη διεύθυνσή του.

Ο ΠΟΥ δήλωσε νωρίτερα το Σάββατο ότι δεν είχε καμία πληροφορία για τον Αμπού Σαλμίγια και των άλλων τριών ιατρών που κρατούνται, ενώ ζήτησε να τηρηθούν πλήρως τα «νομικά και ανθρώπινα δικαιώματά τους κατά τη διάρκεια της κράτησής τους».

08:00 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

      • Οι κάτοικοι της Γάζας έζησαν την πρώτη τους ειρηνική νύχτα μετά από επτά εβδομάδες πολέμου, καθώς η πρώτη μέρα της εκεχειρίας είναι σε εξέλιξη.
      • Σκηνές ανακούφισης και χαράς εκτυλίχθηκαν σε Ισραήλ και Δυτική Όχθη καθώς αιχμάλωτοι της Γάζας και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας.
      • Το Ισραήλ φέρεται να έλαβε μια δεύτερη λίστα με 13 αιχμαλώτους που θα απελευθερώσει η Χαμάς το Σάββατο. Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές αναμένεται επίσης να αφεθούν ελεύθεροι.
      • Αξιωματούχοι νοσοκομείων δήλωσαν ότι οι περισσότεροι από τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους που απελευθερώθηκαν την Παρασκευή φαίνεται να είναι καλά στην υγεία τους.
      • Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η Γάζα υπέστη μερικούς από τους πιο έντονους ισραηλινούς βομβαρδισμούς του πολέμου τις ώρες πριν από την έναρξη της εκεχειρίας.

07:58 Ο Μπάιντεν περιμένει να είναι και Αμερικανοί πολίτες ανάμεσα σε αυτούς που θα απελευθερωθούν σήμερα

07:52 «Μας ταπείνωναν, μας συμπεριφερόταν πολύ άσχημα» – Παλαιστίνια που απελευθερώθηκε με τη συμφωνία μιλά για το καθεστώς στις ισραηλινές φυλακές

Η Farida Nijim, μία από τις Παλαιστίνιες που απελευθερώθηκε χθες, μίλησε στο Al Jazeera και περιέγραψε τις συνθήκες που υφίστανται οι κρατούμενες στις ισραηλινές φυλακές.

Είπε ότι δεν είχαν καθαρό πόσιμο νερό ή αρκετό φαγητό.

«Υποφέραμε πολύ στις φυλακές», δήλωσε η Nijim, η οποία κατάγεται από τη Ναμπλούς. «Μας ταπείνωσαν κατά την επιστροφή μας. Μας συμπεριφέρονταν πάντα με πολύ άσχημο τρόπο», πρόσθεσε.

Η Nijim δήλωσε ότι είναι «πολύ χαρούμενη» που αφέθηκε ελεύθερη.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους στη Γάζα για την αντίστασή τους και μακάρι ο Θεός να τους ευλογήσει με υπομονή».

H Farida Nijim/ Πηγή: AJ

07:48 Για εξηγήσεις καλεί η Ισπανία την Ισραηλινή πρέσειρα

Η Ισπανία κάλεσε την πρέσβειρα του Ισραήλ γιο εξηγήσεις μετά από αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με αφορμή τα σχόλια του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για τις δολοφονίες αμάχων στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες δήλωσε την Παρασκευή ότι κάλεσε τη Ροντίκα Ραντιάν-Γκόρντον για να εξηγήσει τους «ψευδείς και απαράδεκτους» ισχυρισμούς της κυβέρνησής της για τον Ισπανό ηγέτη.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με τον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρόο την Παρασκευή, ο Σάντσεθ και ο Ντε Κρόο χαρακτήρισαν «απαράδεκτους» τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα, γεγονός που οδήγησε το Ισραήλ να καλέσει τους πρεσβευτές της Ισπανίας και του Βελγίου.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Eli Cohen δήλωσε ότι οι πρεσβευτές κλήθηκαν για να λάβουν μια «σκληρή επίπληξη» και ότι το Ισραήλ ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο καθώς πολεμά μια «δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το ISIS».

07:44 Δεκατρείς όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα

Τη δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας, μπορούμε να περιμένουμε τον ίδιο αριθμό Ισραηλινών αιχμαλώτων, δηλαδή 13, να απελευθερωθούν στις 4μμ τοπική ώρα.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι έλαβε τον κατάλογο με τα ονόματα εκείνων που αναμένεται να απελευθερωθούν από τη Λωρίδα της Γάζας, και έχει ενημερώσει τις οικογένειες αυτών.

Ο Ερυθρός Σταυρός θα διευκολύνει τη μεταφορά στο πέρασμα της Ράφα, όπου οι αιχμάλωτοι θα περάσουν στη συνέχεια στα χέρια του ισραηλινού στρατού. Θα μεταβούν σε αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ για έναν αρχικό ιατρικό έλεγχο και στη συνέχεια θα μεταφερθούν με ελικόπτερο σε διάφορα νοσοκομεία γύρω από το Τελ Αβίβ.

07:30 Δεύτερη μέρα εκεχειρίας

Καλημέρα σας. Και σήμερα θα παρακολουθήσουμε μαζί τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ. Στη δεύτερη μέρα της εκεχειρίας οι κάτοικοι της Γάζας προσπαθούν να μετακινηθούν προς τα σπίτια τους, να μάθουν νέα για τους δικούς τους και να ορθοποδήσουν μετά από επτά εβδομάδες αδιάκοπων βομβαρδισμών.

Για να δείτε όσα προηγήθηκαν διαβάστε εδώ 

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024