Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανάμεσα στους Παλαιστίνιους που απελευθερώθηκαν εγκαυματίας - Επιδρομή Ισραηλινών στο σπίτι της

Ανάμεσα στους Παλαιστίνιους που απελευθερώθηκαν εγκαυματίας – Επιδρομή Ισραηλινών στο σπίτι της

Ανάμεσα στους Παλαιστίνιους 39 αιχμαλώτους που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς είναι η 37χρονη Ίσρα Τζααμπίς.

Η 37χρονη Ίσρα Τζααμπίς είναι ανάμεσα στους 39 αιχμαλώτους Παλαιστίνιους που απελευθερώθηκαν από τις φυλακές Ντάμον, Μέγκιντο και Οφέρ σε ανταλλαγή με τους 13 Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα στο πλαίσιο της δεύτερης και επεισοδιακής ημέρας της κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Ζούσε με τον πόνο από τα εγκαύματα και αγωνιζόταν να λάβει επαρκή ιατρική περίθαλψη

Η Ίσρα Τζααμπίς συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2015 με εγκαύματα στο μισό της σώμα, αφού, όπως υποστηρίζει η ίδια και η οικογένειά της, μια ελαττωματική φιάλη μαγειρικού αερίου τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά από ένα σημείο ελέγχου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινές Αρχές της απήγγειλαν κατηγορίες για απόπειρα πυροδότησης βόμβας με σκοπό να βλάψει Ισραηλινούς στρατιώτες και καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκισης.

Η Ίσρα Τζααμπίς στην αγκαλιά των συγγενών της

Σύμφωνα με την εκδοχή των ισραηλινών Αρχών, η Τζααμπίς πυροδότησε ένα γκαζάκι στο αυτοκίνητό της αφού τη σταμάτησε η αστυνομία κοντά στον οικισμό Ma’ale Adumim έξω από την Ιερουσαλήμ. Κατευθυνόταν προς το Ισραήλ όπου σκόπευε να πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

Η πυρκαγιά που προκλήθηκε προκάλεσε εγκαύματα στο πρόσωπο και το στήθος του αστυνομικού Μόσε Τσεν και τραυμάτισε επίσης σοβαρά την Τζααμπίς. Το 2022 κατέθεσε αίτημα στην Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ για πλαστική στη μύτη για να αποκαταστήσει τη ζημιά στο πρόσωπό της, το οποίο απορρίφθηκε.

Όσο ήταν φυλακισμένη, η Τζααμπίς ζούσε με τον πόνο από τα εγκαύματα και αγωνιζόταν να λάβει επαρκή ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με τη δικηγόρο της, Λέα Τσέλμελ. Μια έφεση κατά της ποινής της, ώστε να αφεθεί ελεύθερη για θεραπεία, απορρίφθηκε από τις ισραηλινές αρχές.

«Θεού θέλοντος, θα τη δούμε τις επόμενες ώρες»

«Θεού θέλοντος, θα τη δούμε τις επόμενες ώρες», δήλωσε ο γιος της Ίσρα, Μοτασέμ, στον ανταποκριτή του Middle East Eye, Λατίγεφ Αμπντελατίφ, στο σπίτι της οικογένειας Τζααμπίς στην Ιερουσαλήμ.

«Θα δω τη μητέρα μου ελεύθερη μετά από οκτώ χρόνια. Προσεύχομαι για την ελευθερία της και για όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους. Από τότε που η μητέρα μου συνελήφθη, της αρνούνται την ιατρική περίθαλψη. Όταν τη δω για πρώτη φορά θα την αγκαλιάσω και θα τη φιλήσω. Και θα τοποθετήσω ένα στεφάνι από λουλούδια στο κεφάλι της», προσέθεσε.

«Περιμένουμε με ανυπομονησία να απελευθερωθεί η αδελφή μου», είχε δηλώσει επίσης στο MEE η Ρόλα Τζααμπίς, αδελφή της Ίσρα.

Η Ίσρα Τζααμπίς στην αγκαλιά των συγγενών της

«Κάθε φορά που τη βλέπαμε κατά τη διάρκεια των επισκεπτηρίων στη φυλακή συνειδητοποιούσαμε πόσο εξαιρετικός άνθρωπος είναι. Από τότε που ήταν μικρό κορίτσι, ήταν ξεχωριστή. Είναι ένα πολύ ανιδιοτελές άτομο. Δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματά μας ως οικογένεια, ειδικά οι γονείς μου. Δεν μπορώ να βρω τις λέξεις. Μόνο ο Θεός ξέρει πόσο έχουν υποφέρει οι γονείς μου».

Μάλιστα λίγο πριν απελευθερωθεί οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και βαριά οπλισμένοι στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι της λίγο πριν από την προγραμματισμένη απελευθέρωσή της και σύμφωνα με το MEE απομάκρυναν με τη βία δημοσιογράφους και οποιονδήποτε δεν θεωρούνταν συγγενής πρώτου βαθμού.

Επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στο σπίτι της Ίσρα Τζααμπίς (Πηγή: Latifeh Abdellatif/Middle East Eye)

Τελικά, μετά από επτά χρόνια η Ίσρα Τζααμπίς επανενώθηκε με την οικογένειά της σε μία συγκινητική στιγμή.

Αφού μπήκε στο σπίτι της ως ελεύθερη γυναίκα η Τζααμπίς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν απίστευτα ευγνώμων που βγήκε από τις ισραηλινές φυλακές, αλλά αισθάνθηκε επίσης «ντροπή να χαίρεται όταν η Παλαιστίνη πληγώνεται».

«Πρέπει να εργαστούμε για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων από τις φυλακές κατοχής», πρόσθεσε.

Sports in

Oι Πρωταθλητές Ευρώπης «πάτησαν» την ΑΕΚ και βλέπουν... κούπα (3-0)

Λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του Youth League, η Κ19 του Ολυμπιακού επικράτησε με 3-0 της ΑΕΚ για την 17η αγωνιστική της Super League K19 και έκανε αποφασιστικό βήμα για τον τίτλο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024