Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Πώς θα συνεχιστεί η συμφωνία ανταλλαγής ομήρων - Ποιοι θα απελευθερωθούν

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Πώς θα συνεχιστεί η συμφωνία ανταλλαγής ομήρων – Ποιοι θα απελευθερωθούν

Μετά τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και η συμφωνία ανταλλαγής ομήρων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς θα ολοκληρωθεί.

Προβλήματα προέκυψαν στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ανταλλαγής των ομήρων με Παλαιστίνιους αιχμάλωτους.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν τήρησε ο δικό του μέρος της συμφωνίας. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από τη Βηρυτό του Λιβάνου, με θέμα την καθυστέρηση της σημερινής απελευθέρωσης των ομήρων από τη Γάζα.

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι δεν τήρησε τους όρους της συμφωνίας για είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα

Όπως είπε το Ισραήλ δεν εκπλήρωσε το μέρος της συμφωνίας που του αναλογούσε και ότι η Χαμάς «ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές για τις παραβιάσεις του Ισραήλ». Το Τελ Αβίβ από την πλευρά του έχει αρνηθεί ότι παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο Χαμντάν είπε ότι συνολικά 340 φορτηγά με βοήθεια στάλθηκαν στη Γάζα από την Παρασκευή, αλλά μόνο 65 έφτασαν στη βόρεια Γάζα – κάτι που πρόσθεσε ότι είναι λιγότερο από το μισό από αυτό που συμφώνησε το Ισραήλ.

Και πρόσθεσε: «Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στη συμφωνία με τη συνδρομή της Αιγύπτου και του Κατάρ».

Διαδήλωση για την απελευθέρωση των ομήρων στο Τελ Αβίβ

Το πρόβλημα που οδήγησε στην καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς επιλύθηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, ανέφερε ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Ακόμα όπως είπε πιστεύει ότι οι Ισραηλινοί «δεν ανταποκρίνονται με τον σωστό και θετικό τρόπο» από την έναρξη της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός την Παρασκευή.

Επίσης, ανέφερε ότι η Χαμάς «κάλεσε τους μεσολαβητές να καταβάλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για την εκπλήρωση όλων όσων έχουν (συμφωνηθεί)… όπως το να επιτραπεί στα φορτηγά με τη βοήθεια να φτάσουν στο βόρειο τμήμα της Γάζας».

Συνέχισε λέγοντας ότι η Χαμάς πιστεύει ότι «οι Ισραηλινοί χειραγωγούν το θέμα» σχετικά με την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων, προσθέτοντας ότι«»θα σταθούμε απέναντι σε αυτό».

Κατάρ και Αίγυπτος «έσωσαν» τη συμφωνία»

Τελικά, μετά τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και συμφωνήθηκε να απελευθερωθούν συνολικά 20 όμηροι, οι 13 εκ των οποίων είναι Ισραηλινοί και επτά αλλοδαποί.

Σε αντάλλαγμα από την πλευρά του Ισραήλ, θα αποφυλακιστούν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ-Ανσάρι, σημειώνοντας ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε επίσης ότι η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας των ομήρων θα γίνει σήμερα, Σάββατο και εξέφρασε ευχαριστίες προς την Αίγυπτο και το Κατάρ επειδή διασφάλισαν ότι θα συνεχιστεί η προσωρινή κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ.

Η παλαιστινιακή οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα τον πολυαναμενόμενο κατάλογο του δεύτερου γύρου των Παλαιστίνιων κρατουμένων που αναμένεται να απελευθερωθούν.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα ονόματα έξι γυναικών και 33 παιδιών. Ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι, επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο X ότι μεταξύ αυτών που θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές είναι «33 παιδιά και έξι γυναίκες».

Μεταξύ των ισραηλινών ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Γάζα αργότερα σήμερα είναι οκτώ παιδιά, πέντε γυναίκες και επτά ξένοι υπήκοοι, πρόσθεσε.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024