Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Αψηφούν τις εντολές του ισραηλινού στρατού οι εκτοπισμένοι - Επιστρέφουν στη βόρεια Γάζα

Γάζα: Αψηφούν τις εντολές του ισραηλινού στρατού οι εκτοπισμένοι – Επιστρέφουν στη βόρεια Γάζα

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στα σπίτια τους στην βόρεια Γάζα αψηφώντας τις εντολές του ισραηλινού στρατού. Πηγαίνουν να θάψουν τους νεκρούς τους και να διασώσουν ο,τι σώζεται.

Σύμφωνα με το Al Mayadeen, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι επιστρέφουν από το πρωί, την ώρα που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας από το νότο, το οποίο επικαλείται και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Τα μέσα ενημέρωσης πρόσθεσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα λάβουν αυστηρά μέτρα για να εμποδίσουν τους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν μεταξύ του νότιου και του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας.

Κατάπαυση του πυρός σε πλήρη ανασφάλεια για τους κατοίκους

Σε απάντηση, το μέλος του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου Ισραέλ Κατζ δήλωσε στο Κανάλι 12 ότι «ο στρατός προσπαθεί να εμποδίσει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», δηλώνοντας ότι «η κατάσταση στο βορρά δεν θα επιστρέψει στο παρελθόν».

«Η εκεχειρία είναι σύντομη»

Ο Ισραηλινός υπουργός Ασφαλείας Γιοάβ Γκαλάντ επανέλαβε ότι «η εκεχειρία είναι σύντομη και ο ισραηλινός στρατός θα επιστρέψει με πλήρη ισχύ στο τέλος της».

Παρά τις απειλές των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, οι οποίες είχαν αναπτύξει άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα στο βορρά και είχαν βάλει στο στόχαστρο τους εκτοπισμένους που εγκατέλειψαν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας για το νότο, οι ίδιοι εκτοπισμένοι, μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, άρχισαν να επιστρέφουν στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Συγκεντρώθηκαν στα σπίτια τους, στα νοσοκομεία και στα νεκροταφεία τους σε μια κατάφωρη πρόκληση προς την ισραηλινή κατοχή.

Η ισραηλινή κατοχή «απειλεί να ανοίξει πυρ εναντίον οποιουδήποτε πλησιάσει τις δυνάμεις της που σταθμεύουν στην πόλη Beit Hanoun», ανέφερε ανταποκριτής του Al Mayadeen.

«Οι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν στην Beit Hanoun με την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και την έναρξη της εκεχειρίας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι κατοχικές δυνάμεις, με τους στρατιώτες τους που σταθμεύουν στην πόλη, εμποδίζουν τους κατοίκους να προχωρήσουν.

Οι κάτοικοι της Μπέιτ Χανούν επιβεβαίωσαν ότι οι κατοχικές δυνάμεις ανοίγουν πυρ εναντίον όσων προσπαθούν να περάσουν ένα συγκεκριμένο σημείο στην Μπέιτ Χανούν, ενώ ο ανταποκριτής του Al Mayadeen εξήγησε ότι οι κάτοικοι επιμένουν να επιθεωρούν τις περιουσίες τους, ανεξάρτητα από τις απειλές που διατυπώνονται από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

Ορισμένοι κάτοικοι στην οδό Σαλαχεντίν ή Σάλαχ αλ Ντιν στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας δήλωσαν ότι η κατοχή ανοίγει πυρ προς τις συγκεντρώσεις των κατοίκων που βγήκαν για να επιθεωρήσουν τις ιδιοκτησίες τους, με τα τανκς της να είναι τοποθετημένα μπροστά από την πλατεία Κουβέιτ.

Ανταλλαγή αιχμαλώτων, ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα στην Γάζα

Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της βόρειας Γάζας επιστρέφουν για να επιθεωρήσουν τις περιουσίες τους και να θάψουν τους νεκρούς τους.

Νωρίτερα σήμερα, φορτηγά με βοήθεια και καύσιμα άρχισαν να εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα, καθώς τέθηκε σε ισχύ σήμερα το πρωί η προσωρινή κατάπαυση του πυρός, η οποία θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

Η περίοδος αυτή περιλαμβάνει την απελευθέρωση αρκετών κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και παιδιών, από τις ισραηλινές φυλακές, καθώς και την είσοδο βοήθειας και ποσοτήτων καυσίμων. Σε αντάλλαγμα, οι παλαιστινιακές οργανώσεις θα απελευθερώσει ορισμένους από τους αιχμαλώτους που βρίσκονται υπό την επιτήρησή της.

Τις ώρες που προηγήθηκαν της εφαρμογής της προσωρινής εκεχειρίας, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πραγματοποίησαν εντατικές αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο, κεντρικό και νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με στόχο σχολεία που φιλοξενούν εκτοπισμένους, νοσοκομεία και κτίρια κατοικιών, με αποτέλεσμα δεκάδες μάρτυρες και τραυματίες.

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024