Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δυτική Όχθη: Θερμή υποδοχή στους Παλαιστίνιους που απελευθερώθηκαν - Μαρτυρίες για βασανίστρια από το Ισραήλ

Δυτική Όχθη: Θερμή υποδοχή στους Παλαιστίνιους που απελευθερώθηκαν – Μαρτυρίες για βασανίστρια από το Ισραήλ

Ένα λεωφορείο με σχεδόν τρεις δωδεκάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός έφτασε στη Δυτική Όχθη τα ξημερώματα της Κυριακής.

Μεγάλη χαρά και ανακούφιση νιώθουν οι Παλαιστίνιοι που τελικά θα μπορέσουν να δουν και να αγκαλιάσουν τους αγαπημένους τους, πολλοί από τους οποίους έχουν περάσει αρκετό καιρό έγκλειστοι σε ισραηλινές φυλακές.

Ένα λεωφορείο με σχεδόν τρεις δωδεκάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός έφτασε στη Δυτική Όχθη τα ξημερώματα της Κυριακής.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Αλ Μπιρέχ, στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη με την προσδοκία να συναντήσουν τους κρατούμενους που απελευθερωθήκαν και να γιορτάσουν μαζί τους και με τις οικογένειές τους. Φυσικά ανάμεσα στο πλήθος εδώ είναι και μέλη των οικογενειών τους.

«Μας μεταχειρίστηκαν βίαια.Έδειραν πολλούς ανθρώπους, μερικοί από αυτούς πέθαναν στα χέρια τους»

Μάλιστα οι περισσότεροι παρόλο που είναι ανήσυχοι από τις συνεχιζόμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές που συμβαίνουν σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έδωσαν το παρών σε μία στιγμή μεγάλης χαράς.

Το πλήθος φώναζε «Ο Θεός είναι μεγάλος» καθώς το λεωφορείο έφτανε, ενώ αρκετοί νεαροί άντρες στάθηκαν στην οροφή του οχήματος. Πολλοί στο πλήθος κρατούσαν σημαίες της Χαμάς και φώναζαν συνθήματα υπέρ της Χαμάς.

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έφτασαν φορώντας γκρι φούτερ, τα ρούχα που δηλαδή που φορούσαν όταν απελευθερώθηκαν από τις φυλακές.

Χρειάστηκε μιάμιση ώρα για να φτάσουν στη Ραμάλα, καθώς το λεωφορείο με το οποίο μεταφέρονταν περνούσε μέσα από το πλήθος. Οι οικογένειες όσων απελευθερώθηκαν μιλώντας στο Al Jazeera εξέφρασαν ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς ήταν σε προσωπικό επίπεδο πανευτυχείς, αλλά η ευτυχία μετριάζεται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα και από το γεγονός ότι τόσες χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι παραμένουν στις ισραηλινές φυλακές.


Τρομακτικές καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης

Αφού αφέθηκε ελεύθερος ο 17χρονος Γιασέρ Ζααμίγιεχ δήλωσε στο Al Jazeera Arabic ότι ο ίδιος και άλλοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι βίωσαν φρικτές συνθήκες υπό ισραηλινή κράτηση, συμπεριλαμβανομένων των ξυλοδαρμών και της παροχής ελάχιστης τροφής.

Ο Ζααμίγιεχ, ο οποίος δήλωσε ότι φυλακίστηκε σε ηλικία 16 ετών και τοποθετήθηκε στη φυλακή Μέγκιντο έξω από τη Χάιφα, ανέφερε στο ειδησεογραφικό κανάλι ότι «η διοίκηση της φυλακής ήταν φρικτή». «Μας μεταχειρίστηκαν βίαια. Έδειραν πολλούς ανθρώπους, μερικοί από αυτούς πέθαναν στα χέρια τους [των Ισραηλινών φρουρών]», δήλωσε ακόμα.

Θερμή υποδοχή και πανηγυρισμοί στη Δυτική Όχθη κατά την άφιξη των Παλαιστινίων που απελευθερώθηκαν

«Τα κεφάλια κάποιων ανθρώπων ανοίχτηκαν στο τμήμα μας της φυλακής, μικρά παιδιά – 10 ετών, 12 ετών – αντιμετωπίζονται με ακραία βία», πρόσθεσε.

Ο Ζααμίγιεχ δήλωσε στον δημοσιογράφο ότι πολλοί από τους κρατούμενους στο Μέγκιντο είναι καλά, αλλά υποφέρουν από «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

Είπε ότι τρέφονται με ξηρό ρύζι και κρατούνται σε θερμοκρασίες ψύχους που τους εμποδίζουν να κοιμηθούν περισσότερο από λίγες ώρες την ημέρα.

Θερμή υποδοχή και πανηγυρισμοί στη Δυτική Όχθη κατά την άφιξη των Παλαιστινίων που απελευθερώθηκαν

Απειλές στους Παλαιστινίους να μην γιορτάσουν γιατί θα συλληφθούν

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την απελευθέρωσή του το βράδυ του Σαββάτου, η  Σορούκ Ντουαγιάτ, η οποία ήταν 18 ετών όταν συνελήφθη δήλωσε ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τους πρόσφατα αποφυλακισθέντες Παλαιστίνιους κρατούμενους ότι δεν πρέπει να γιορτάσουν, διαφορετικά θα μπορούσαν να συλληφθούν εκ νέου. «Η κατοχή είπε στους κρατούμενους να μην γιορτάσουν και απείλησε να μας συλλάβει ξανά», δήλωσε ο Νρουαγιάτ στους δημοσιογράφους.

Η Ντουαγιάτ δήλωσε ότι η απελευθέρωση της ίδιας και άλλων οδήγησε σε ένα μείγμα «μεγάλης χαράς» αλλά και πόνου, αναφερόμενη στους θανάτους χιλιάδων Παλαιστινίων στη Γάζα ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών. «Προσευχόμαστε για τους μάρτυρες της Γάζας και ελπίζουμε ότι ο πόλεμος θα σταματήσει», είπε.

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024