Δευτέρα 13 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νύχτα τρόμου στη Δυτική Όχθη - Ισραηλινή επιδρομή στο Τουλκαρέμ - Τουλάχιστον 5 νεκροί από επίθεση drone

Νύχτα τρόμου στη Δυτική Όχθη – Ισραηλινή επιδρομή στο Τουλκαρέμ – Τουλάχιστον 5 νεκροί από επίθεση drone

Χωρίς τέλος το δράμα των Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα που προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών χωρίς βασικές παροχές υγείας

Άνευ προηγουμένου η ανθρωπιστική καταστροφή στη βόρεια Γάζα, με τα νοσοκομεία να έχουν μπει στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού.

Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι ακόμα και τραυματίες προσπαθούν να φύγουν προς τα νότια, χωρίς πρόσβαση σε βασικές προμήθειες.

Εικόνες που θυμίζουν τη Νάκμπα – την αναγκαστική μετακίνηση χιλιάδων Παλαιστινίων από τα εδάφη τους το 1948 – κατακλύζουν τα διεθνή ΜΜΕ όσο οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός πέφτουν στο κενό.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις στη Γάζα – παρά τη διεθνή πίεση – χωρίς ωστόσο να φαίνεται να έχει ένα ρεαλιστικό σενάριο απεμπλοκής.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

05:51 Επίθεση Λούλα στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγόρησε το Ισραήλ πως «σκοτώνει αθώους χωρίς κανένα κριτήριο» στη Λωρίδα της Γάζας, κρίνοντας πως η ανταπόδοση του ισραηλινού στρατού στην επίθεση της Χαμάς αποδείχθηκε «εξίσου βαριά».

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας υπογράμμισε ακόμη πως το Ισραήλ «ρίχνει βόμβες εκεί όπου βρίσκονται παιδιά», ειδικά «σε νοσοκομεία», χρησιμοποιώντας «ως πρόσχημα το ότι είναι τρομοκράτες εκεί».

«Αυτό είναι ανεξήγητο. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σώζεις τις γυναίκες και τα παιδιά, μετά μπορείς να πολεμήσεις όποιον θες», επέμεινε ο Λούλα (περισσότερα εδώ).

04:27 Τουλάχιστον 5 νεκροί από επίθεση drone στο Τουλκαρέμ

Σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic ο αριθμός των νεκρών από ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό του Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αυξήθηκε σε πέντε.


Τουλάχιστον εννέα άλλοι τραυματίστηκαν επίσης και μεταφέρθηκαν στο κυβερνητικό νοσοκομείο Thabet Thabet για περίθαλψη. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι χτύπημα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε τον καταυλισμό, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν για άλλη μια νύχτα επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν νωρίτερα δύο Παλαιστίνιους.

Ο Μαχμούντ Αλί Χαντάιντα, 25 ετών, και ο Χαζέμ Μοχάμεντ Χοσάρι, 28 ετών, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις που εισέβαλαν στο Τουλκάρεμ αργά το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο ένας από αυτούς ήταν Παλαιστίνιος μαχητής και ο άλλος ήταν πολίτης, κάτοικος της περιοχής.

Μέχρι στιγμής, έχουν σκοτωθεί 190 Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

04:10 Ακόμα 500 αλλοδαποί πέρασαν από τη διέλευση της Ράφα

Πάνω από 500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων κατάφεραν να φύγουν από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας χθες Δευτέρα και να περάσουν στο έδαφος της Αιγύπτου μέσω της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, γνωστοποίησαν οι αρχές στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων (στη φωτογραφία του Reuters/Hadeer Mahmoud, επάνω, το βλέμμα ενός παιδιού που έχει επιβιβαστεί σε πούλμαν και απομακρύνεται από τη Λωρίδα της Γάζας).

Ο κατάλογος των ανθρώπων που μπόρεσαν να φύγουν συμπεριλαμβάνει υπηκόους Ισπανίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, ΗΠΑ, Μαρόκου, Ιορδανίας και Ρωσίας, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:53 Φόβοι για παιδιά που χρειάζονται θεραπεία για τον καρκίνο στη Γάζα

Ο Στηβ Σόσεμπι, ιδρυτής του Palestine Children’s Relief Fund, αναφέρει ότι τα παιδιά που λάμβαναν θεραπεία για τον καρκίνο στο νοσοκομείο αλ-Ραντίσι – τη μοναδική εξειδικευμένη παιδιατρική μονάδα για τον καρκίνο στη Γάζα – αντιμετωπίζουν τώρα μια δύσκολη κατάσταση.

Όπως δήλωσε στο Al Jazeera έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγίσει τις οικογένειες των παιδιών και να προσπαθήσει να συντονίσει την απομάκρυνσή τους από τον θύλακα.

«Αυτά τα παιδιά είναι ανοσοκατασταλμένα, οπότε είναι πολύ εύκολο για αυτά να αρρωστήσουν και να προσβληθούν από κάποιο ιό που θα μπορούσε ακόμη και να τα σκοτώσει. Βρίσκονταν σε ένα πολύ καθαρό και απομονωμένο περιβάλλον όπου ήταν προστατευμένα», δήλωσε.

«Τώρα είναι έξω στους δρόμους σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει καθαρό νερό, όπου τα λύματα οργιάζουν, όπου οι υποδομές έχουν καταστραφεί και ανησυχούμε αρκετά για την ασφάλεια και την ευημερία τους».

03:36 Λούλα κατά Ισραήλ: «Σκοτώνει αθώους χωρίς κανένα κριτήριο»

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «σκοτώνει αθώους ανθρώπους χωρίς κανένα κριτήριο» στη Λωρίδα της Γάζας, θεωρώντας τις ενέργειές του εκεί «εξίσου σοβαρές» με τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μετά την τρομοκρατική πράξη που προκάλεσε η Χαμάς, οι συνέπειες, η λύση του κράτους του Ισραήλ, είναι εξίσου σοβαρή με εκείνη της Χαμάς. Σκοτώνουν αθώους ανθρώπους χωρίς κανένα κριτήριο, δήλωσε ο Λούλα σε εκδήλωση στη Μπραζίλια.

Ο ηγέτης της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι «ρίχνει βόμβες εκεί όπου υπάρχουν παιδιά, νοσοκομεία, με το πρόσχημα ότι εκεί βρίσκεται ένας τρομοκράτης».

«Αυτό είναι ανεξήγητο. Πρώτα πρέπει να σώσετε τις γυναίκες και τα παιδιά και μετά να πολεμήσετε με όποιον θέλετε», δήλωσε ακόμα ο Λούλα.

Εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας της Βραζιλίας κατήγγειλαν τις δηλώσεις αυτές ως «λανθασμένες», «άδικες» και «επικίνδυνες», προσθέτοντας ότι «εξισώνουν το Ισραήλ με τη Χαμάς»

03:21 Εντείνονται τα ισραηλινά χτυπήματα στο Τουλκαρέμ – Πληροφορίες για έκρηξη και τραυματίες μετά από χτύπημα με drone

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο X δείχνει τραυματίες να μεταφέρονται εσπευσμένα σε ιατρικές εγκαταστάσεις αφού τραυματίστηκαν σε προφανές χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος.

Σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic, οι επιδρομές στο Τουλκαρέμ συνεχίζουν να εντείνονται και περισσότερα στρατιωτικά οχήματα φτάνουν στο σημείο.

Επίσης υπάρχουν αναφορές για  μια δυνατή έκρηξη. Οι άνθρωποι με τους οποίους επικοινώνησε το Al Jazeera δεν είναι σίγουροι αυτή τη στιγμή για το τι ακριβώς την προκάλεσε, αλλά λένε ότι είναι ένα σημάδι ότι η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται εκεί.

Τα οχήματα που έχουν εισέλθει δεν είναι μόνο οχήματα που μεταφέρουν ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και οχήματα που μεταφέρουν τεθωρακισμένες μπουλντόζες και ότι μερικές από αυτές τις τεθωρακισμένες μπουλντόζες έχουν πραγματικά διαλύσει μερικούς από τους δρόμους τόσο στον προσφυγικό καταυλισμό του Τουλακρέμ όσο και κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ αλ-Σαμς Αυτοί είναι δύο προσφυγικοί καταυλισμοί που βρίσκονται στην πόλη Τουλκαρέμ.

03:04 Επικοινωνία Τριντό – Μακρόν για τη Γάζα – Ούτε λέξη για κατάπαυση του πυρός

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «συμφώνησαν για τη σημασία της απρόσκοπτης πρόσβασης στη σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους πολίτες».

Ο Τριντό «υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για μια διαρκή ανθρωπιστική παύση» στη συζήτησή τους. Επίσης έκαναν έκκληση για άμεση απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Καναδού πρωθυπουργού δεν ανέφερε τη λέξη «κατάπαυση του πυρός».

02:48 Ομάδα Εβραίων κατέλαβε κτίριο στην Καλιφόρνια ζητώντας κατάπαυση του πυρός

Η εβραϊκή ομάδα Jewish Voice for Peace (JVP) αναφέρει ότι περισσότεροι από 700 υποστηρικτές κατέλαβαν το ομοσπονδιακό κτίριο του Όκλαντ στην Καλιφόρνια για να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Βιντεοσκοπημένο υλικό και φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία έδειξαν εκατοντάδες διαδηλωτές στο λόμπι του κτιρίου, πολλοί από τους οποίους φορούσαν μαύρα μπλουζάκια με τις λέξεις «Οι Εβραίοι ζητάνε κατάπαυση πυρός τώρα» τυπωμένες με μεγάλα λευκά γράμματα.

«Δεν φεύγουμε, απαιτούμε να σταματήσει αυτή η αιματοχυσία, δεν θα δούμε τη θλίψη των Εβραίων να χρησιμοποιείται για τη διάπραξη γενοκτονίας», ανέφερε το παράρτημα του JVP της Bay Area στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Σταματήστε το τώρα», προσθέτει.

Σε μια άλλη ανάρτηση της ομάδας, ο λογαριασμός έχει κάνει tag τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και αναφέρει: «Αυτή θα είναι η υστεροφημία σου; Μία γενοκτονία στα χέρια σου; Μία γενοκτονία που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ;».

02:34 Ο Ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε για πρώτη φορά την ταυτότητα ομήρου μετά από βίντεο της Χαμάς

O Ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε για πρώτη φορά την ταυτότητα ομήρου που κρατείται από τη Χαμάς μετά από ένα  βίντεο που δημοσίευσε η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης, οι ταξιαρχίες  Αλ Κασάμ.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) αναφέρουν ότι η νεαρή κοπέλα κρατείται όμηρος από τη Χαμάς και δεν επιβεβαιώνουν ότι είναι νεκρή. Σύμφωνα με τον στρατό πρόκειται για τη 19χρονη Νόα Μαρτσιάνο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:18 Ο πρόεδρος της Ινδονησίας ζήτησε από τον Μπάιντεν «να κάνει περισσότερα για να σταματήσουν οι φρικαλεότητες στη Γάζα»

Ο ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο, «να κάνει περισσότερα για να τερματιστούν οι φρικαλεότητες» στη Λωρίδα της Γάζας και να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Η Ινδονησία καλεί τις ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα για να τερματιστούν οι φρικαλεότητες στη Γάζα. Η κατάπαυση του πυρός είναι απόλυτα απαραίτητη για το καλό της ανθρωπότητας», είπε ο Τζόκο Ουιντόντο κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:06 Διευκρινίσεις του Λευκού Οίκου για το «πρέπει να προστατευτούν τα νοσοκομεία στη Γάζα»

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να διευκρινίσει τα σχόλια του προέδρου Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα ότι τα νοσοκομεία «πρέπει να προστατευθούν» στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν αναφερόταν σε «αυτό το επιπλέον βάρος που αντιμετωπίζουν οι IDF καθώς μπαίνουν στη Γάζα – επειδή η Χαμάς όντως κρύβεται πίσω από πολιτικές υποδομές», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Αυτό περιλαμβάνει μέρη όπως νοσοκομεία, σχολεία ή σήραγγες κάτω από κτίρια κατοικιών, είπε.

Η Χαμάς λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο θέτει τους αμάχους στη Γάζα σε μεγαλύτερο κίνδυνο, γεγονός που αποτελεί δύσκολο πρόβλημα για τις IDF όταν «νόμιμοι στόχοι» είναι θαμμένοι μέσα σε μη στρατιωτικές υποδομές, δήλωσε ο Κίρμπι.

«Κάνει πολύ πιο δύσκολο για οποιαδήποτε στρατιωτική δύναμη να κυνηγήσει αυτούς τους στόχους, επειδή το ίδιο το νοσοκομείο θα έπρεπε -όπως είπε ο πρόεδρος- να προστατεύεται. Έτσι, μιλάει πραγματικά για αυτό το απίστευτα δύσκολο αίνιγμα που αντιμετωπίζουν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή», δήλωσε ακόμα ο Κίρμπι.

01:52 Ραγίζει καρδιές φωτορεπόρτερ – «Έκλαιγα για τα παιδιά των άλλων και τώρα κλαίω για τα δικά μου»

Το προσωπικό του δράμα και ακόμα μία ιστορία πόνου και θρήνου εξαιτίας των ανελέητων βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα περιέγραψε ο φωτορεπόρτερ, Μοχάμεντ Αλαλούλ.

Σε κείμενο του στο Middle East Eye, ο φωτορεπόρτερ περιγράφει πως αποφάσισε να γίνει δημοσιογράφος για να κάνει ρεπορτάζ από το πεδίο στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη καταγράφοντας τον ανθρώπινο πόνο και κλαίγοντας για τα παιδιά των άλλων, αλλά πλέον κατέληξε να καταγράφει τον δικό του δράμα καθώς το σπίτι του βομβαρδίστηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:40 Ανάμεσα στους νεκρούς από την επίθεση της Χαμάς ακτιβίστρια για την ειρήνη

Σύμφωνα με τους Τimes of Israel, οι ιατροδικαστές ταυτοποίησαν τη σορό της ακτιβίστριας για την ειρήνη Βίβιαν Σίλβερ, επιβεβαιώνοντας ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η καναδικής καταγωγής Σίλβερ, 74 ετών, είχε καταγραφεί ως αγνοούμενη από τότε που το σπίτι της στο Κιμπούτς Μπεερί δέχθηκε επίθεση τον περασμένο μήνα.

Έτσι 38 ημέρες αφότου θεωρήθηκε ότι είχε απαχθεί στη Γάζα, η Βίβιαν Σίλβερ αναγνωρίστηκε ως ένα από τα θύματα της θανατηφόρας επίθεσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:26 Εκτόξευση ρουκετών και ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Άμυνας (IDF) ανέφεραν ότι ένας αριθμός ρουκετών εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο εναντίον μιας θέσης του στρατού στα βόρεια σύνορα, κοντά στην κοινότητα Μαλίκα.

Ένα βλήμα αναχαιτίστηκε από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, ενώ τα υπόλοιπα προσγειώθηκαν σε ανοιχτές περιοχές, αναφέρουν οι IDF.

Οι IDF προσθέτουν ότι έπληξαν επίσης μια σειρά από τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο ως απάντηση σε προηγούμενες επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ.

01:10 «Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε ασθενείς, υπάρχουν πτώματα» – Γιατρός περιγράφει την κατάσταση στο Αλ Σίφα

Αφού ανέκτησαν επαφή με ένα μέλος του προσωπικού που έχει παγιδευτεί στο νοσοκομείο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) εξέδωσαν μια ανακοίνωση με τα τελευταία νέα από το εσωτερικό του πολιορκημένου ιατρικού συγκροτήματος.

Μάλιστα ένας ελεύθερος σκοπευτής έχει ανοίξει πυρ κατά ασθενών ενώ στην κεντρική πύλη υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, τους οποίους δεν μπορούν να φτάσει το ιατροφαρμακευτικό προσωπικό. Ταυτόχρονα το Αλ Σίφα είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φαγητό.

«Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν υπάρχει νερό στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει φαγητό. Οι άνθρωποι θα πεθάνουν σε λίγες ώρες χωρίς λειτουργικούς αναπνευστήρες. Μπροστά στην κεντρική πύλη υπάρχουν πολλά πτώματα. Υπάρχουν επίσης τραυματισμένοι ασθενείς- δεν μπορούμε να τους φέρουμε μέσα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:56 Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί στο Τουλκαρέμ

Σύμφωνα με το Al Jazeera το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας επιβεβαιώνει ότι ένα δεύτερο άτομο σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στο Τουλκαρέμ.

Το υπουργείο δήλωσε ότι το θύμα, που αναγνωρίστηκε ως ο 28χρονος Χαζέμ Μουχάμαντ Χασρί, πυροβολήθηκε θανάσιμα στο στήθος.

Το Τουλκαρέμ βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, δυτικά των πόλεων Ναμπλούς και Τζενίν.

00:44 Εκπρόσωπος της Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι άλλαξε τους όρους των διαπραγματεύσεων για τους ομήρους

Μιλώντας τηλεφωνικά στο Αλ Τζαζίρα, ο Οσάμα Χαμντάν δήλωσε ότι οι διαμεσολαβητές έχουν επανειλημμένα πλησιάσει σε συμφωνία για την απελευθέρωση αιχμαλώτων, αλλά κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αλλάζει επανειλημμένα τους όρους την τελευταία στιγμή.

Είπε ότι η πιο πρόσφατη συμφωνία θα έβλεπε το Ισραήλ να απελευθερώνει 200 παιδιά και 75 γυναίκες από ισραηλινές φυλακές με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 αιχμαλώτων σε διάστημα πέντε ημερών.

Είπε ότι ο όρος της Χαμάς ήταν επίσης ότι το Ισραήλ θα επέτρεπε την απρόσκοπτη πρόσβαση βοήθειας στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα από την Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής καυσίμων στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

00:30 UNICEF: Περισσότερα από 700.000 παιδιά έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών δήλωσε ότι περισσότερα από 700.000 παιδιά στη Γάζα «αναγκάστηκαν να αφήσουν τα πάντα πίσω τους».

«Καθώς οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται, η UNICEF ζητά άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, συνεχή και ανεμπόδιστη πρόσβαση για την παροχή βοήθειας και την ασφαλή απελευθέρωση όλων των απαχθέντων παιδιών», αναφέρει η UNICEF.

00:12 Αναφορές ότι σκοτώθηκε Παλαιστίνιος βολεϊμπολίστας στην Τζαμπάλια

Σύμφωνα με το Quds News Network, νεκρός είναι ο διεθνής Παλαιστίνιος βολεϊμπολίστας, Ιμπραχίμ μετά από τους βομβαρδισμούς στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

00:00 Εισέβαλαν στο χωριό Όριφ στη Δυτική Όχθη οι ισραηλινές δυνάμεις

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει να κάνουν επιδρομές σε μια σειρά σημεία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Νέο βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα από το χωριό Όριφ.

Δείτε βίντεο:

11:49 Οι παίκτες της Παλεστίνο στη Χιλή μπήκαν να παίξουν φορώντας καφίγια για συμπαράσταση στη Γάζα

Σε νέα συμβολική κίνηση υπέρ των πολιορκημένων στη Γάζα προχώρησαν οι παίκτες της Παλεστίνο στη Χιλή αφού βγήκαν να παίξουν απέναντι στη Νουμπλένσε φορώντας καφίγια (σ.σ. την παλαιστινιακή παντίλα).

Δείτε βίντεο:

11:40 Στη Γενεύη ταξιδεύει ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, θα συναντηθεί με τους επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού και του ΠΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν θα ταξιδέψει αύριο Τρίτη στην Ελβετία μαζί με αρκετούς συγγενείς αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα.

Το γραφείο του Κοέν αναφέρει ότι θα συναντηθεί στη Γενεύη με την πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Μιριάνα Σπόλιαριτς Έγκερ, καθώς και με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγεσούς.

Ο Κοέν θα ενημερώσει, επίσης, τους ξένους πρεσβευτές για τη διεθνή προσπάθεια απελευθέρωσης των περίπου 240 ομήρων που κρατούν οι μαχητές της Χαμάς στη Γάζα.

11:30 Για false alarm στο βόρειο Ισραήλ κάνουν λόγο οι IDF

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στο βόρειο Ισραήλ μετά τον συναγερμό που υπήρξε για «εχθρικό αεροσκάφος».

11:22 Νέα ισραηλινή επιδρομή στην Τουλκαρέμ

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν νέα επιδρομή στην Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη.

Δείτε βίντεο:

11:12 Αδερφή της Τσούρκοφ: Είμαστε χαρούμενοι που είναι ζωντανή

Η Έμα Τσούρκοφ, η αδελφή της Ελίζαμπεθ Τσούρκοφ που απήχθη στο Ιράκ, σχολίασε το βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα: «Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε τη Λίζα μας ζωντανή. Δεν θα σχολιάσουμε το περιεχόμενο των λεγομένων της, καθώς είναι σαφές ότι την ανάγκασαν να τα πει».

Η μητέρα της πρόσθεσε: «Ωστόσο, φαίνεται να είναι καλά στην υγεία της, αν αναλογιστεί κανείς την κατάστασή της και το βίντεο φαίνεται να τραβήχτηκε πριν από λίγο καιρό. Η δημοσιοποίηση του βίντεο είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθειά της να επιστρέψει στο σπίτι της στην αγαπημένη της οικογένεια».

11:05 Ισραηλινή καθηγήτρια η οποία εξαφανίστηκε τον Μάρτιο στο Ιράκ εμφανίστηκε σε βίντεο στο Telegram

Όμηρος φαίνεται να κρατείται η Ισραηλινο – Ρωσίδα καθηγήτρια, Ελίζαμπεθ Τσούρκοφ που εξαφανίστηκε στο Ιράκ τον περασμένο Μάρτιο.

Βίντεο με την ίδια δημοσίευσαν ιρακινά φιλοστρατιωτικά κανάλια στο Telegram.

Η 37χρονη Τσούρκοφ βιντεοσκοπήθηκε λέγοντας ότι ζητά να σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα και ζητά να ενεργήσουν για την απελευθέρωσή της.

Το βίντεο μεταδόθηκε, μεταξύ άλλων, από το κανάλι Al-Arabiya. Η πηγή του είναι άγνωστη.

Η Ισραηλινο – Ρωσίδα καθηγήτρια, Ελίζαμπεθ Τσούρκοφ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:55 Οι Παλαιστίνιοι μηνύουν τους Μπάιντεν, Μπλίνκεν και Όστιν για τη «γενοκτονία» στη Γάζα

Το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα στις ΗΠΑ αναφέρει ότι η ομοσπονδιακή αγωγή κατατέθηκε εκ μέρους παλαιστινιακών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του προέδρου Τζο Μπάιντεν, του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

«Οι ΗΠΑ αποτυγχάνουν να τηρήσουν τη νομική τους υποχρέωση να αποτρέψουν τη γενοκτονία και ο Πρόεδρος Μπάιντεν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι βοηθούν ενεργά και υποθάλπουν τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ», δήλωσε η νομική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:52 Συγκλονιστικές εικόνες μετά από το νέο χτύπημα στην Τζαμπάλια

Τουλάχιστον 31 είναι οι νεκροί μετά από το νέο ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό στην Τζαμπάλια.

Οι διασώστες σκάβουν με γυμνά χέρια στα συντρίμια για επιζώντες.

22:41 Συναγερμός για εχθρικά αεροσκάφη στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, συναγερμός για εχθρικά αεροσκάφη υπάρχει στο βόρειο Ισραήλ.

22:32 Ποια θα ήταν η καταστροφή αν η Γάζα ήταν η πόλη σου

Το Al Jazeera με μία σειρά χαρτών δείχνει πώς θα ήταν αν η Γάζα ήταν η πόλη μας, επιχειρώντας να μας δώσει να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:22 Ερυθρά Ημισέληνος: Κραυγαλέα απόπειρα αιτιολόγησης της πολιορκίας και των πληγμάτων στο νοσοκομείο

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος καταδίκασε απόψε τους «ψευδείς ισχυρισμούς» των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) περί επιθέσεων που δέχθηκαν από ενόπλους που χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Αλ Κουντς στη Γάζα.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), κάνει λόγο για κραυγαλέα απόπειρα αιτιολόγησης της πολιορκίας και των πληγμάτων στο νοσοκομείο, που συνιστούν «σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».


Εκπρόσωπος των IDF δήλωσε σήμερα πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν συλλέξει στοιχεία που αποδεικνύουν πως η Χαμάς χρησιμοποιεί νοσοκομεία για να εξαπολύσει επιθέσεις.

Στον επίσημο λογαριασμό των IDF στην πλατφόρμα X είχε αναρτηθεί νωρίτερα σήμερα βίντεο στο οποίο διακρίνονται ένοπλοι που εξαπολύουν επίθεση εναντίον ισραηλινών δυνάμεων, συνοδευόμενο από το σχόλιο «Τι κάνουν αυτοί οι τρομοκράτες της Χαμάς με RPG (σ.σ. ρουκετοβόλο) στο νοσοκομείο Αλ Κουντς;».


Λίγες ώρες αργότερα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος διέψευσε τους «αβάσιμους ισχυρισμούς», υπογραμμίζοντας ότι στο επίμαχο βίντεο «φαίνεται ξεκάθαρα ότι ένοπλοι πλησιάζουν από (παρακείμενο) δρόμο, ενώ άρματα μάχης των δυνάμεων κατοχής βρίσκονται μπροστά στο νοσοκομείο», θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή γιατρών, νοσηλευτών και ασθενών.

Επαναλαμβάνει πως δεν υπάρχουν ένοπλοι στις εγκαταστάσεις του Αλ Κουντς, συμπληρώνοντας πως μέσα στο νοσοκομείο βρίσκονται μόνο «ασθενείς, οι οικογένειές τους και το ιατρικό προσωπικό», ζητώντας την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:11 Εκπρόσωπος των IDF: Η Χαμάς πιθανώς κρατούσε ομήρους στο νοσοκομείο Ραντίσι της Γάζας

Σύμφωνα με τις IDF και τον στρατιωτικό τους εκπρόσωπο, Ντάνιελ Χαγκάρι η Χαμάς είχε όπλα και πιθανώς κρατούσε ομήρους στο νοσοκομείο Ραντίσι της Γάζας.

Τα όπλα που υποστηρίζουν οι IDF ότι βρέθηκαν στο νοσοκομείο Ραντίσι:

Πηγή φωτογραφίας: IDF

Οι IDF έκαναν και σχετική ανάρτηση στο Twitter:

22:01 Μπάιντεν: Το νοσοκομείο Σίφα «πρέπει να προστατευτεί»

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ Σίφα, «πρέπει να προστατευτεί» και ζήτησε «λιγότερο παρεμβατική δράση» από τις ισραηλινές δυνάμεις.

21:50 Ποια συμφωνία για τους ομήρους προτείνει η Χαμάς

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, δήλωσε ότι το Κατάρ εργάζεται για την εξασφάλιση μιας ανταλλαγής μεταξύ της οργάνωσης και του Ισραήλ που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 200 παιδιών και 75 γυναικών από τις ισραηλινές φυλακές.

Σε αντάλλαγμα, η Χαμάς θα απελευθερώσει 50 έως 70 αιχμαλώτους – μόνο γυναίκες και παιδιά. «Ο εχθρός είχε ζητήσει την απελευθέρωση 100 αιχμαλώτων», δήλωσε ο Αμπού Ομπάιντα.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ ζήτησαν πενθήμερη εκεχειρία που θα περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και θα επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αλλά ο εχθρός υπεκφεύγει και κωλυσιεργεί. Θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές των Παλαιστινίων αμάχων, αλλά δεν νοιάζεται και για τη θανάτωση των δικών του αιχμαλώτων», δήλωσε ο Αμπού Ομπάιντα.

Έφερε το παράδειγμα της Ισραηλινής στρατιώτη που είχε συλληφθεί ζωντανή, αλλά σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με τον Αμπού Ομπάιντα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:40 Βίντεο με τη νεκρή Ισραηλινή στρατιώτη που ήταν όμηρος δημοσίευσαν οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, ανάρτησαν βίντεο όπου φαίνεται η Φάουλ Αζάνι Μαρκ Ασιάνι, η οποία φέρεται να έχει σκοτωθεί μετά από ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα όπου κρατούνταν όμηρος.

Σύμφωνα με τις Αλ Κασάμ, το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε στις αρχές της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.

21:36 Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ: Οι Ισραηλινοί ματαίωσαν συμφωνία για απελευθέρωση κρατούμενων γυναικών και παιδιών

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ υποστηρίζουν ότι μια 5ήμερη κατάπαυση του πυρός, η οποία περιλάμβανε την απελευθέρωση τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων κρατούμενων γυναικών και παιδιών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ήταν επικείμενη, αλλά οι Ισραηλινοί τη ματαίωσαν.

Την τοποθέτηση των Ταξιαρχιών μεταφέρει το Quds News Network που σχετίζεται με τη Χαμάς.

21:31 Αποστάσεις από τις δηλώσεις Νετανιάχου για τη μεταπολεμική Γάζα από το State Department

Το State Department σχολίασε τις δηλώσεις Νετανιάχου για τη μεταπολεμική Γάζα.

«Έκανε σχόλια που είναι διαφορετικά από το όραμα που έθεσε ο Μπλίνκεν, τόσο όταν ήμασταν στην περιοχή όσο και στη συνέχεια στο Τόκιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, Μάθιου Μίλερ σχετικά με τα σχόλια του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Θα συνεχίσουμε να το ξεκαθαρίζουμε αυτό, τόσο άμεσα σε συζητήσεις με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου όσο και σε άλλες συζητήσεις με τους ηγέτες της κυβέρνησης του Ισραήλ – όπως και ο ίδιος δημοσίως», πρόσθεσε.

21:21 Νέος βομβαρδισμός στην Τζαμπάλια – Πάνω από 30 οι νεκροί

Τριάντα ένα πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια του προσφυγικού καταυλισμού στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Δώδεκα σπίτια επλήγησαν από την ισραηλινή επίθεση στην περιοχή Νάντι Χανταμάτ της Τζαμπάλια, η οποία έχει ήδη υποστεί μεγάλες καταστροφές από ισραηλινά πλήγματα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης.

Δείτε βίντεο:

21:10 Ισπανία: Περίπου 40 υπήκοοί μας απομακρύνθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας

Περίπου 40 Σεφαραδίτες (σ.σ. η ονομασία αυτή προέρχεται από τη λέξη Σεφεράδ, που αποτελεί την παλιά βιβλική ονομασία της εβραϊκής γλώσσας για την Ισπανία) έφτασαν στην Αίγυπτο από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Άλμπερς.

Περίπου 150 Ισπανοί πολίτες και οι συγγενείς τους έχουν αιτηθεί να απομακρυνθούν από τη Γάζα.

21:00 Στο κοινοβούλιο της Γάζας εισέβαλαν οι IDF

Eικόνα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει στρατιώτες της ταξιαρχίας Golani των IDF μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου της Γάζας στην πόλη της Γάζας, μετά την κατάληψη του χώρου.

Στρατιώτες των IDF μέσα στο κοινοβούλιο της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:56 Μάχη για να αναγνωρίσουν τους νεκρούς στη Γάζα

Σε φορτηγά ψυγεία παραμένουν εκατοντάδες πτώματα στη Λωρίδα της Γάζας, με τις Αρχές να δίνουν μάχη με το χρόνο για την αναγνώρισή τους.

Διαβάστε την ανταπόκριση της Βελίκας Καραβάλτσιου για το in εδώ

20:46 Αρχηγός του ισραηλινού στρατού: Σε αυξημένη επιφυλακή στον βορρά οι IDF

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, Χερζλ Χαλέβι μίλησε στη Βόρεια Διοίκηση στη Σάφεντ, γνωστοποίησε την εκτίμησή του για την κατάσταση και δήλωσε ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή και «προετοιμάζονται έντονα με σχέδια επιχειρήσεων για τον Βορρά» έτσι ώστε να αποκαταστήσουν την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο Χερζλ Χαλέβι (αριστερά) με τον αρχηγό της Βόρειας Διοίκησης, Όρι Γκόρντιν.

20:37 Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ: «Η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο της Γάζας»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι «οι τρομοκράτες διαφεύγουν στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι πολίτες λεηλατούν τις άδειες βάσεις».

«Η Χαμάς δεν έχει καμία δύναμη ικανή να σταματήσει τις IDF», δήλωσε ο Γκάλαντ.

Ο Γκάλαντ πρόσθεσε ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουμε εντείνει τις επιχειρήσεις μας με στόχο τις σήραγγες (σ.σ. της Χαμάς)», προσθέτοντας ότι αυτό «θα βγάλει τους τρομοκράτες από τις σήραγγες και από εκεί είτε θα εξαλειφθούν είτε θα παραδοθούν άνευ όρων. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή».

«Κάθε μέρα εξουδετερώνουμε περισσότερους διοικητές της Χαμάς, δεκάδες και μερικές φορές εκατοντάδες τρομοκράτες και ο στρατός επιχειρεί στην καρδιά της πόλης της Γάζας», πρόσθεσε ο Γκάλαντ.

20:30 Ρουκέτα έπεσε σε σπίτι στα περίχωρα του Τελ Αβίβ – Δεν υπάρχουν θύματα

Ρουκέτα έπεσε το απόγευμα της Δευτέρας σε σπίτι στα περίχωρα του Τελ Αβίβ. Δεν υπάρχουν θύματα.

Δείτε βίντεο:

Σειρήνες ακούγονται τόσο στο υπόλοιπο κεντρικό Ισραήλ, όσο και στην Ασκελόν και άλλες περιοχές στα νότια.

20:20 Η Ολλανδή ΥΠΕΞ δηλώνει ότι «συζητά» να μεταφερθούν τραυματισμένα παιδιά από την Παλαιστίνη στην Ολλανδία

Η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικών, Χάνκε Μπρούινς Σλοτ εξέφρασε βαθιά ανησυχία «για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και για τους ενήλικες και τα παιδιά που χρειάζονται επειγόντως ιατρική περίθαλψη».

Η Ολλανδή ΥΠΕΞ πρόσθεσε: «Συζητάμε με τους διεθνείς εταίρους τη δυνατότητα να δεχθούμε άρρωστα και τραυματισμένα παιδιά από την Παλαιστίνη στην Ολλανδία».

20:16 Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι ζήτησε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, λέγοντας ότι η έκταση των θανάτων αμάχων και της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί «ηθικά».

«Οι σκοτωμοί πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο Τζάστιν Γουέλμπι, προσθέτοντας ότι η έκκληση για κατάπαυση του πυρός είναι μια «ηθική κραυγή».

20:10 Jerusalem Post: Πλάνα από τον καμεραμάν της Χαμάς – Γιατί οι μαχητές φοράνε casual ρούχα

Η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post υποστηρίζει ότι οι μαχητές της Χαμάς δεν φορούν στρατιωτικά ρούχα έτσι ώστε να καταμετρώνται ως άμαχοι όταν σκοτώνονται.

Επίσης, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει εξασφαλίσει πλάνα από τον καμεραμάν της Χαμάς, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Γάζα.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

20:00 Άμεση ανθρωπιστική παύση στη Γάζα εισηγήθηκε ο Γεραπετρίτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, εισηγήθηκε άμεση ανθρωπιστική παύση, η οποία θα επιτρέψει την περίθαλψη τραυματιών και – όπου χρειάζεται – τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία εκτός Γάζας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Επίσης, πρότεινε την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση των βασικών δικτύων και την εξασφάλιση των βασικών αγαθών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόνισε ότι οι ίδιες αρχές πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις επιθετικότητας, προσβολής της κυριαρχίας και τρομοκρατίας. Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής ροή βοήθειας.

Σημείωσε, επίσης, τη σημασία εγκατάστασης κέντρων αφαλάτωσης για τη μαζική παραγωγή πόσιμου νερού. Είναι αντιληπτό, δήλωσε, ότι η ανθρωπιστική παύση δεν είναι αρκετή, ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία και ρεαλιστική σε αυτή τη φάση, έστω και μικρής κλίμακας. Θα μπορούσε, κατέληξε, να δημιουργήσει μια δυναμική για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:54 Η Νορβηγία καλεί το Ισραήλ να αποδεσμεύσει το σύνολο των παλαιστινιακών φόρων

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στόερ προέτρεψε τη Δευτέρα το Ισραήλ να αποδεσμεύσει το σύνολο της μεταφοράς φόρων που παρακρατεί από την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ), λέγοντας ότι η πληρωμή είναι «κρίσιμη» για την ευημερία του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Η Νορβηγία κατέχει το προεδρείο της διεθνούς ομάδας δωρητών για τα παλαιστινιακά εδάφη, γνωστής ως Ad Hoc Επιτροπή Σύνδεσης.

Υπήρξε διαμεσολαβητής στις συνομιλίες του 1992-93 μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, οι οποίες οδήγησαν στις συμφωνίες του Όσλο που προβλέπουν περιορισμένη παλαιστινιακή αυτοδιοίκηση.

Στις 6 Νοεμβρίου, η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε ότι δεν θα δεχόταν τη μερική μεταφορά φορολογικών πόρων από το Ισραήλ.

Η ΠΑ εκτιμάται ότι δαπανά περίπου το 30% του προϋπολογισμού της στη Γάζα, όπου πληρώνει επίσης για φάρμακα και προγράμματα κοινωνικής βοήθειας.

19:44 Αποδέχθηκε τις απαιτήσεις του Ισραήλ η Αίγυπτος για την ιρανική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα;

Η Αίγυπτος φέρεται να αποδέχθηκε τις απαιτήσεις του Ισραήλ να εμποδίσει την παράδοση 60 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας που στάλθηκε από το Ιράν για τον πληθυσμό της Γάζας στις 13 Νοεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:38 Η στιγμή που ισραηλινά τανκς δέχονται επίθεση στο κέντρο της πόλης της Γάζας

Το Al Jazeera μετέδωσε βίντεο όπου αποτυπώνεται επίθεση από μαχητές της Χαμάς σε ισραηλινά τανκς στην πόλη της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός είχε δώσει στη δημοσιότητα νωρίτερα φωτογραφίες με τανκς στο κέντρο της πόλης της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι το ελέγχει.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

19:29 Ξένοι πολίτες θα μπορούν να κηρύσσονται τρομοκράτες στο Ισραήλ – ακόμα και αν αυτό δεν ισχύει σε άλλες χώρες

Η ισραηλινή Κνέσετ ψήφισε τροποποίηση νόμου που επιτρέπει στο Ισραήλ να κηρύσσει ξένους πολίτες τρομοκράτες, ακόμη κι αν δεν είχαν προηγουμένως χαρακτηριστεί ως τέτοιοι από εξουσιοδοτημένο φορέα εκτός της χώρας.

Η τροπολογία, η οποία πέρασε από την Κνέσετ, αναφέρει ότι ο υπουργός Άμυνας θα μπορεί να κηρύσσει ανεξάρτητα και άμεσα έναν ξένο πολίτη τρομοκράτη. Προηγουμένως, ο υπουργός Άμυνας μπορούσε να το κάνει μόνο εάν ένα εξουσιοδοτημένο όργανο εκτός του Ισραήλ είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο άτομο ως τέτοιο.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο σημερινός ορισμός του νόμου για τον τρομοκράτη θα επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει άτομα που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων τρομοκρατικών οργανώσεων ή την υποστήριξή τους, ακόμη και αν το άτομο αυτό δεν είναι μέλος της οργάνωσης.

19:20 Αιγυπτιακό κανάλι: «140 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα»

Το αιγυπτιακό κανάλι Al-Qahara Al-Ahbariya μετέδωσε ότι 140 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 600 άτομα με διπλή υπηκοότητα έφτασαν στο πέρασμα προκειμένου να βγουν από τη Λωρίδα.

19:10 Νετανιάχου: «Είναι ένας πόλεμος μέχρι το τέλος – Αν δεν τους τελειώσουμε θα επιστρέψουν»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε σε στρατιώτες ότι ο σημερινός πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα θα είναι ένας «πόλεμος μέχρι τέλους» και όχι άλλος ένας γύρος μαχών.

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε με στρατιώτες που ανήκουν στο τάγμα πεζικού Caracal των IDF κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και τους είπε ότι «αν δεν τους τελειώσουμε (σ.σ. τη Χαμάς), θα επιστρέψουν».

Ο ίδιος εξήρε τις ενέργειες των στρατιωτών κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας: «Αυτό που κάνατε εδώ – καθορίσατε την κατεύθυνση της μάχης – (σ.σ. ήταν) ένα ασυνήθιστο επίτευγμα, πραγματικά τεράστιο.

«Το να αντιστρέψεις τη μάχη από τη χειρότερη δυνατή κατάσταση σημαίνει πολλά», είπε ο Νετανιάχου.

Διαβάστε εδώ τι είχε πει νωρίτερα ο Νετανιάχου στους στρατιώτες της μονάδας περιπολίας στην έρημο.

18:58 «Ο δρόμος ήταν σαν εφιάλτης»

Γιατροί που αποχώρησαν από το νοσοκομείο Σίφα περιέγραψαν την απομάκρυνσή τους σαν εφιάλτη αφού σημειώνονταν βομβαρδισμοί και το πυροβολικό των ισραηλινών δυνάμεων συνέχιζε να ρίχνει, ενώ στρατιώτες τους σημάδευαν.

18:48 Για τα παιδιά της Παλαιστίνης η «ειρήνη» μοιάζει με ψευδαίσθηση λέει ο καλλιτέχνης Μοχάμεντ Άμους

Τα παιδιά της Παλαιστίνης βιώνουν τον πόλεμο ως μια μόνιμη πραγματικότητα κατά την οποία η έννοια της «ειρήνης» μοιάζει με ψευδαίσθηση, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο εικονογράφο Μοχάμεντ Άμους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Τα παιδιά είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τον πόλεμο στη Γάζα.

18:40 Οι φυλακές του Ισραήλ γεμίζουν με Παλαιστίνιους

Ο αριθμός των Παλαιστινίων κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ έχει διπλασιαστεί μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια συγκρούσεων

18:31 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: Στις 11.360 οι νεκροί σε Γάζα και Δυτική Όχθη – 4.609 τα σκοτωμένα παιδιά

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ έχει αυξηθεί σε 11.360 ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επίθεσης από τις 7 Οκτωβρίου και μέχρι το βράδυ της περασμένης Κυριακής στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει φτάσει τις 28.200.

Το υπουργείο τονίζει ότι μεταξύ των νεκρών είναι 4.609 παιδιά, 3.100 γυναίκες και 678 ηλικιωμένοι.

Στη Δυτική Όχθη, ο αριθμός των σκοτωμένων Παλαιστινίων ανήλθε σε 180 και των τραυματιών σε 2.700, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.

Το υπουργείο εξήγησε στην ημερήσια έκθεσή του, η οποία καλύπτει την περίοδο από τις 7 Οκτωβρίου έως το βράδυ της Κυριακής, ότι είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν πληροφορίες με την απώλεια της επικοινωνίας, αλλά ανέφερε ότι 3.250 πολίτες εξακολουθούν να αγνοούνται ή να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων 1.700 παιδιά.

Ο αριθμός των τραυματιών στη Γάζα έχει φτάσει τις 28.200.

18:25 Οι IDF πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας ότι πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον πολλών στόχων στον νότιο Λίβανο, μεταξύ των οποίων και σε μια τοποθεσία που χρησιμοποιούνταν για την εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ.

18:20 Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Πρόκληση η επίσκεψη Ερντογάν – Ξεκάθαρη η θέση της Γερμανίας για το Ισραήλ»

«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης έναντι του Ισραήλ παραμένει ακλόνητη και ο καγκελάριος θα την καταστήσει σαφή στον τούρκο πρόεδρο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στο Βερολίνο, την Παρασκευή.

«Υπάρχουν πάντα δύσκολοι εταίροι, τους οποίους πρέπει να διαχειριστούμε (…) Η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε πολλά θέματα και έχει σημασία να προχωρήσουμε σε αυτά τα ζητήματα. Υπό τις παρούσες συνθήκες η επίσκεψη θα αποτελέσει πρόκληση», σημείωσε ο κ. Χεμπεστράιτ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις θέσεις που έχει εκφράσει το τελευταίο διάστημα ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος χαρακτήρισε την Χαμάς «απελευθερωτική οργάνωση» και κατηγόρησε το Ισραήλ για «φασισμό», λόγω του βομβαρδισμού της Γάζας.

Ο Ερντογάν θα έχει δείπνο εργασίας την Παρασκευή το βράδυ στην καγκελαρία. Προηγουμένως θα έχει γίνει δεκτός από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, δεν θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Ενόψει της επίσκεψης, η συμπρόεδρος των Πράσινων, Ρικάρντα Λανγκ κάλεσε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να μιλήσει με ξεκάθαρη γλώσσα στον Τούρκο πρόεδρο.

Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε όλους τους διπλωματικούς διαύλους και να παραμείνουμε σε συνομιλίες και για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα «το Σαββατοκύριακο βιώσαμε απεχθείς δηλώσεις από τον (Ταγίπ) Ερντογάν προς το Ισραήλ, καθώς και υποβάθμιση της τρομοκρατίας της Χαμάς», τόνισε η κυρία Λανγκ.

18:11 IDF: «Σκοτώσαμε ακόμη έναν διοικητή» και «τον πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών» της Χαμάς

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι IDF και η Shin Bet «εξουδετέρωσαν» τον Για’ακόβ Ασούρ, υπεύθυνο του αντιαρματικού συστήματος στην Ταξιαρχία Χαν Γιουνίς, καθώς και τον Μουχάμαντ Χαμίς Νταμπαμπάς, τον πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Χαμάς.

Σύμφωνα με τις IDF, ο Ασούρ συμμετείχε στην καθοδήγηση επιθέσεων κατά των δυνάμεων των IDF στο πλαίσιο των καθηκόντων του και ο Νταμπαμπάς συμμετείχε στην καθοδήγηση της επίθεσης στον οικισμό Ατζμόνα το 2002, κατά την οποία δολοφονήθηκαν πέντε Ισραηλινοί.

Επίσης, την προηγούμενη ημέρα σκοτώθηκαν ο Ταχσίν Μασλάμ, διοικητής του λόχου υποστήριξης μάχης της Χαμάς, ο Τζιχάντ Αζάμ, αξιωματικός έρευνας της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Χαμάς στο Ζεϊτούν και ο Μουνίρ Χαρέβ, επικεφαλής του συστήματος πληροφοριών στην Ταξιαρχία Ράφα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:01 «Δεν υπάρχουν κανόνες» – Καταγγελία εναντίον του Ισραήλ από πρώην αξιωματούχο του ΟΗΕ

Ο Μουκές Καπίλα, πρώην συντονιστής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, λέει ότι έχει περάσει 30 χρόνια δουλεύοντας σε πολλές συγκρούσεις σε όλον τον κόσμο, αλλά περιγράφει τη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα ως «μοναδική».

Ο Καπίλα λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα πιο σύγχρονα όπλα χρησιμοποιούνται σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη.

Ο ίδιος κατήγγειλε επίσης τις επανειλημμένες επιθέσεις του Ισραήλ κατά των εργαζομένων στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τις υπεράριθμες ιατρικές εγκαταστάσεις.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι όλοι οι κανόνες έχουν καταρρεύσει και δεν υπάρχουν κανόνες επειδή πρόκειται για πόλεμο σε μια ολόκληρη κοινωνία. Δεν υπάρχουν πραγματικά καθόλου κανόνες. Αυτό που πρέπει να συμβεί, επομένως, είναι μια διάσωση από έξω», δήλωσε στο Al Jazeera ο Καπίλα.

Τι μπορεί να προκαλέσει μια βόμβα:

Πηγή: Al Jazeera

17:52 Ιορδανία: Δεκάδες υπήκοοί της φεύγουν από τη Γάζα μέσω του περάσματος στη Γάζα

Ο υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι επιχείρηση εκκένωσης είναι σε εξέλιξη από τη Γάζα προς την Αίγυπτο από το πέρασμα της Ράφα.

Συνολικά 69 άτομα έχουν πάρει άδεια να απομακρυνθούν από τον πολιορκημένο θύλακα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το ιορδανικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι μια ομάδα από την πρεσβεία της Ιορδανίας στην Αίγυπτο βρίσκεται στο πέρασμα και υποδέχεται τους πολίτες, παρέχει ιατρική βοήθεια και θα εξασφαλίσει την επιστροφή τους στην Ιορδανία το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με το ιορδανικό ΥΠΕΞ, 640 Ιορδανοί που διαμένουν στη Γάζα είναι επί του παρόντος εγγεγραμμένοι στο υπουργείο.

17:42 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά των IDF στη Δυτική Όχθη, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Δυτική Όχθη ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού στην πόλη Καλκίλια της Δυτικής Όχθης, με έναν από αυτούς να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση από πυροβολισμό στο κεφάλι.

17:33 Βίντεο από την επίθεση του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο

Δημοσιογράφοι κινδύνευσαν μετά από ισραηλινό χτύπημα στον νότιο Λίβανο, ενώ τραυματίστηκε ελαφριά φωτογράφος του Al Jazeera.

17:26 Παραδοχή από Ισραηλινό ΥΠΕΞ: «Δεχόμαστε πιέσεις για κατάπαυση του πυρός»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν δήλωσε ότι: «Αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ δέχεται περισσότερες πιέσεις – υπάρχουν εκείνοι που επιδιώκουν την κατάπαυση του πυρός».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «έχουμε δύο ή τρεις εβδομάδες πριν αρχίσει η μεγάλη διεθνής πίεση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «από πολιτικής άποψης, αναγνωρίζουμε ότι έχει αρχίσει η πίεση στο Ισραήλ. Η πίεση δεν είναι πολύ υψηλή, αλλά αυξάνεται. Στις συνομιλίες που διεξάγω, δίνεται έμφαση στο ανθρωπιστικό ζήτημα. Μειώνεται το κομμάτι της ταύτισης και του σοκ από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Υπάρχουν επίσης εκείνοι που ζητούν να μην επιδιώκεται δημόσια η κατάπαυση του πυρός».

17:20 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: Πάνω από 3.250 άνθρωποι κάτω από τα ερείπια – 1.700 τα παιδιά

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι δέχεται κλήσεις στην πόλη της Γάζας και στις βόρειες περιοχές για «τεράστιο αριθμό ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια και δεκάδες τραυματίες που χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη, όπου ούτε τα ασθενοφόρα ούτε η πολιτική προστασία είναι σε θέση να τους προσεγγίσουν».

17:11 Times: Καταρρέουν οι διαπραγματεύσεις, το Ισραήλ ετοιμάζεται να εισβάλει στα τούνελ για να βρει τους ομήρους

Ο ισραηλινός στρατός φέρεται έτοιμος για την εισβολή σε δίκτυα τούνελ στη Γάζα, προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση ομήρων, καθώς οι ελπίδες για συμφωνία ανταλλαγής με τη Χαμάς απομακρύνονται.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:05 Νέο ισραηλινό χτύπημα στη νότια Γάζα με νεκρούς και πολλούς τραυματίες

Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε την Μπάνι Σουχάιλα, μια πόλη ανατολικά της Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας.

Το Quds News Network, που σχετίζεται με τη Χαμάς, κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς.

17:03 Κρατικός Ελεγκτής προς Νετανιάχου: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την καθυστερημένη αφύπνιση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του εσωτερικού μετώπου»

Ο Κρατικός Ελεγκτής, Ματανιάχου Ένγκελμαν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την καθυστερημένη αφύπνιση της ισραηλινής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του εσωτερικού μετώπου – ο κοινός παρονομαστής των ελλείψεων είναι η έλλειψη ετοιμότητας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Ο Ένγκελμαν πρόσθεσε ότι «όταν ξεκινήσουμε τον έλεγχο, θα ανατρέψουμε κάθε πέτρα προκειμένου να φτάσουμε στην αλήθεια και να επισημάνουμε τις ευθύνες των εμπλεκόμενων μερών, από όλες τις βαθμίδες – πολιτικές, στρατιωτικές και πολιτικές».

17:00 Νετανιάχου από τον νότο: «Δεν υπάρχουν παύσεις εδώ, πάμε μέχρι την ολοκληρωτική νίκη»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με στρατιώτες των IDF από τη μονάδα περιπολίας στην έρημο και δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν διαλείμματα εδώ, δεν υπάρχουν μισά πράγματα εδώ. Δεν είναι μια ‘επιχείρηση’, δεν είναι ένας ‘γύρος’. Εδώ πάμε μέχρι την ολοκληρωτική νίκη».

Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στον βορρά, προσθέτοντας: «Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορούν να επεκτείνουν τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών μας και εναντίον αμάχων – αυτό είναι παιχνίδι με τη φωτιά. Η φωτιά θα απαντηθεί με πολύ ισχυρότερη φωτιά. Ας μην μας δοκιμάσουν».

Προφανώς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εννοούσε τη Χεζμπολάχ, ωστόσο δεν την κατονόμασε.

Δείτε βίντεο:

16:51 Στη Μέση Ανατολή ταξιδεύει ο Μπορέλ

Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή για συνομιλίες για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα ταξιδέψω στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ (και) την Ιορδανία αυτή την εβδομάδα για να συζητήσω την ανθρωπιστική πρόσβαση (και) τη βοήθεια (και) τα πολιτικά ζητήματα με τους περιφερειακούς ηγέτες», έγραψε σήμερα Δευτέρα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Χρειαζόμαστε έναν πολιτικό ορίζοντα που να κοιτάζει προς τη λύση των δύο κρατών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου», πρόσθεσε.

16:42 Τραυματίστηκε φωτογράφος του Al Jazeera μετά από ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο

Δημοσιογράφοι κινδύνευσαν από δύο ισραηλινά χτυπήματα στον νότιο λίβανο, ενώ ένας φωτογράφος του Al Jazeera τραυματίστηκε ελαφριά.

Η είδηση έρχεται ακριβώς έναν μήνα μετά το χτύπημα σε δημοσιογράφους του Reuters, του AFP και του Al Jazeera, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο δημοσιογράφος του Reuters, Ισάμ Αμπντάλα.

Δείτε το βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης:

16:33 Ο Ιορδανός βασιλιάς απορρίπτει κάθε τα σχέδια του Ισραήλ για τη Γάζα

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα δηλώνει ότι απορρίπτει κάθε σχέδιο του Ισραήλ να καταλάβει τμήματα της Γάζας ή να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας εντός του παλαιστινιακού θύλακα.

Την είδηση αναμεταδίδει και το Al Arabiya.

16:24 Διευθυντής UNRWA: Σταματά για 48 ώρες η ανθρωπιστική επιχείρηση στη Γάζα

Η ανθρωπιστική επιχείρηση στη Γάζα θα σταματήσει τις επόμενες 48 ώρες, καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος καυσίμων στη Γάζα, ανακοίνωσε ο Τόμας Γουάιτ, διευθυντής της UNRWA.

16:14 Τραγικό – Κάθε 1.000 μαθητές στη Γάζα, οι πέντε είναι νεκροί

Η Παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι 3.117 μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι σε σχολεία στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

Είκοσι τέσσερις μαθητές σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη, κατά την ίδια περίοδο.

Όλες οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν κλείσει από τις 7 Οκτωβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 608.000 μαθητές δεν έχουν πάει σχολείο από τότε.

Η ίδια υπηρεσία ανακοίνωσε ότι 70 κυβερνητικά και 145 σχολικά κτίρια της UNRWA χρησιμοποιούνται ως καταφύγια για τους εσωτερικά εκτοπισμένους.

Η υπηρεσία έδωσε επίσης τους ακόλουθους αριθμούς:

  • Τραυματισμένοι μαθητές: 4.613 στη Γάζα και 250 στη Δυτική Όχθη
  • Κρατούμενοι μαθητές: 67 στη Δυτική Όχθη
  • Δάσκαλοι και διευθυντές σχολείων που σκοτώθηκαν: 130 στη Γάζα
  • Εκπαιδευτικοί και διευθυντές σχολείων που τραυματίστηκαν: 403 στη Γάζα και 40 στη Δυτική Όχθη
  • Επιθέσεις σε κυβερνητικά σχολεία: 239 στη Γάζα και 27 στη Δυτική Όχθη
  • Κυβερνητικά σχολεία που καταστράφηκαν: 45 στη Γάζα
  • Επιθέσεις σε σχολεία της UNRWA: 50 στη Γάζα

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:05 Πού βρίσκονται τα νοσοκομεία που έχει στοχοποιήσει ο ισραηλινός στρατός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ανακοινώσει ότι το νοσοκομείο Al-Shifa – το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας – «δεν λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο».

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι υπάρχουν «συνεχείς πυροβολισμοί και βομβαρδισμοί στην περιοχή» γύρω από αυτό στην πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με το προσωπικό του νοσοκομείου, τρία μωρά φέρονται να έχουν πεθάνει, από τα 39 που δεν μπορούσαν πλέον να λάβουν εντατική θεραπεία λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Την Κυριακή, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PCRS) ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο Al-Quds είχε ξεμείνει από καύσιμα και δεν λειτουργούσε πλέον.

Τη Δευτέρα, η PCRS ανέφερε ότι υπήρχαν «έντονα πυρά» και «βομβαρδισμοί» στην περιοχή και ότι ισραηλινά τανκς και στρατός βρίσκονταν κοντά στο νοσοκομείο, «από όλες τις κατευθύνσεις».

Η PCRS σημείωσε ότι το ιατρικό προσωπικό και οι ασθενείς ήταν παγιδευμένοι χωρίς φαγητό, νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα και ότι μια αυτοκινητοπομπή που συνοδευόταν από τον Ερυθρό Σταυρό για την εκκένωση του νοσοκομείου σταμάτησε λόγω των επικίνδυνων συνθηκών στη διαδρομή.

Το εξειδικευμένο νοσοκομείο για παιδιά Rantisi και η παρακείμενη εγκατάσταση Al-Nasr στα βόρεια της πόλης της Γάζας εκκενώθηκαν την Παρασκευή, εκτός από ελάχιστους ασθενείς και προσωπικό που παρέμειναν. Το Rantisi διέθετε τον μοναδικό παιδιατρικό καρκινικό θάλαμο της Γάζας.

15:54 Οι IDF λένε ότι σκότωσαν «21 τρομοκράτες» που τους πυροβολούσαν από νοσοκομείο στη Γάζα

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν «μια ομάδα 21 τρομοκρατών» που άνοιξαν πυρ εναντίον τους από την είσοδο του νοσοκομείου Al-Quds στην πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η ομάδα ήταν ενσωματωμένη σε μια ομάδα πολιτών στην είσοδο του νοσοκομείου όταν πυροβόλησε με RPG και φορητά όπλα προς τις ισραηλινές δυνάμεις. Οι στρατιώτες απάντησαν με πραγματικά πυρά και οβίδες.

Στην απόπειρα ενέδρας συμμετείχαν και άλλοι «τρομοκράτες» που βγήκαν από κτίρια της περιοχής και αργότερα κρύφτηκαν στην περιοχή του νοσοκομείου, λένε οι IDF. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:50 Τα λύματα ρέουν στους βομβαρδισμένους δρόμους της Γάζας

Τα λύματα ξεχειλίζουν στους δρόμους της Γάζας εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος προκαλώντας υγειονομική και περιβαλλοντική καταστροφή.

«Η πλήρης διακοπή όλων των αντλιών λυμάτων – που οδήγησε στην υπερχείλιση των λυμάτων στους δρόμους και τις γειτονιές – δημιουργεί ένα υγειονομικό και περιβαλλοντικό έκτρωμα και την εξάπλωση ασθενειών», δήλωσε ο Ahmad al-Soufi, πρόεδρος του δήμου της Ράφα.

«Γινόμαστε πλέον μάρτυρες μιας επιδείνωσης της περιβαλλοντικής κατάστασης που προκύπτει από τη συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους, τα σοκάκια και όλες τις γειτονιές και την εξάπλωση ασθενειών και επιδημιών κάθε είδους» πρόσθεσε.

15:43 14 νυχτερινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Υπήρξαν περίπου 14 επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λίγο λιγότερες από τον μέσο όρο των περίπου 40 επιδρομών ανά νύχτα από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά εξακολουθούν να είναι επιθέσεις σοβαρών συνεπειών.

Σημειώθηκαν επίσης 50 συλλήψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι από 2.500 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου και βρίσκονται σε διοικητική κράτηση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να κρατούνται χωρίς δίκη ή κατηγορία επ‘ αόριστον.

15:35 Η διακοπή των επικοινωνιών θα επιδεινώσει την κρίση

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει ότι ένα μπλακ-άουτ στις επικοινωνίες στη Γάζα –που αναμένεται την Πέμπτη– θα σήμαινε ότι δεν θα υπήρχε δυνατότητα επικοινωνίας με τους πρώτους ανταποκριτές και δεν θα υπήρχε τρόπος να κινηθούν οι διασώστες.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι όλες οι επικοινωνίες στη Γάζα θα σταματήσουν εντελώς λόγω της έλλειψης καυσίμων για την ηλεκτροδότηση.

«Οι απελπισμένοι Παλαιστίνιοι δεν θα είναι σε θέση να ζητήσουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, διάσωσης και ανακούφισης», δήλωσε το γραφείο του ΟΗΕ.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, ανησυχούμε βαθύτατα ότι θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολο να λάβουμε πληροφορίες από το εσωτερικό της Γάζας, μεταξύ άλλων για παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου».

15:29 Πάνω από 200.000 Παλαιστίνιοι έχουν μετακινηθεί νότια της Γάζας από τις 5 Νοεμβρίου λένε οι IDF

15:23 Η ΕΕ καταδικάζει τη Χαμάς για τη χρήση νοσοκομείων και αμάχων ως «ανθρώπινες ασπίδες», όπως λένε

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν από κοινού τη Χαμάς για τη χρήση νοσοκομείων και αμάχων ως «ανθρώπινες ασπίδες» στον πόλεμο κατά του Ισραήλ.

Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι την ίδια στιγμή το μπλοκ ζήτησε από το Ισραήλ «τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση στη στόχευση, προκειμένου να αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες«.

15:10 Σειρά επιθέσεων κατά της Χεζμπολάχ εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δηλώνουν ότι πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον μιας σειράς εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ως απάντηση σε επιθέσεις με ρουκέτες, πυραύλους και όλμους εναντίον του βόρειου Ισραήλ σήμερα.

Οι τοποθεσίες περιλάμβαναν υποδομές της Χεζμπολάχ, συγκροτήματα με αποθήκες όπλων και ένα κέντρο διοίκησης, λένε οι IDF.

15:02 Σουηδοί κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας δήλωσε ότι ορισμένοι Σουηδοί κατάφεραν να φύγουν από τη Γάζα αφού πέρασαν τα σύνορα της Ράφα στην Αίγυπτο.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι Σουηδοί έχουν εγκαταλείψει τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή αριθμό», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Την Κυριακή, η συνοριακή αρχή της Γάζας ανακοίνωσε ότι το πέρασμα θα ανοίξει και πάλι για τους κατόχους ξένων διαβατηρίων για να εγκαταλείψουν τον πολιορκημένο θύλακα.

14:53 Η Γερμανία μετρά πάνω από 1.000 διαδηλώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1. 068 διαδηλώσεις στη Γερμανία που σχετίζονται με τη σύγκρουση, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Έγιναν 553 φιλοϊσραηλινές και 515 φιλοπαλαιστινιακές εκδηλώσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Συνολικά 99 εκδηλώσεις από το φιλοπαλαιστινιακό φάσμα απαγορεύτηκαν επειδή οι αρχές φοβήθηκαν αντισημιτικά αδικήματα.

14:47 Σειρήνες ρουκετών ήχησαν σε ισραηλινές πόλεις στα σύνορα με τον Λίβανο

14:42 Η Αμνηστία καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός

Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία λέει ότι οι χώρες της ΕΕ «πρέπει» να ζητήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Η επεκτεινόμενη ανθρωπιστική καταστροφή και η καταστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκτυλίσσεται στη Γάζα πρέπει επειγόντως να τερματιστεί», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της εν μέσω της τρέχουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

14:23 Ο γιος του ισραηλινού προέδρου πολεμά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας

Η σύζυγος του προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ αποκαλύπτει ότι ένας από τους γιους τους είναι μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων Ισραηλινών που έχουν κληθεί και πολεμούν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν είχαμε καμία επαφή μαζί του εδώ και αρκετό καιρό, αλλά έχουμε ελπίδες» είπε η Michal Herzog στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan.

14:10 «Ασθενείς και μωρά μπορεί να καταλήξουν σύντομα σε ομαδικούς τάφους»

Τα μωρά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα και οι ασθενείς με αιμοκάθαρση που είναι συνδεδεμένοι με μηχανήματα που εξαρτώνται από καύσιμα διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο – ειδικά καθώς το Al-Aqsa είναι η μοναδική εγκατάσταση για νεφροπαθείς στην κεντρική διοικητική περιφέρεια της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ο Khalil al-Dakran, εκπρόσωπος του νοσοκομείου, στο Al Jazeera.

14:04 Ο ισραηλινός στρατός διέγραψε ανάρτηση όπου αποκαλούσε «τα ασθενοφόρα και τα νοσοκομεία νόμιμους στόχους»

Σε ένα tweet που αργότερα διαγράφηκε, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι τα ασθενοφόρα και τα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για τους μαχητές της και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της.

«Αυτό είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τους μετατρέπει σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους», έγραψε ο στρατός.

Ο Dian Buttu, δικηγόρος και πρώην νομικός σύμβουλος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει προβεί στο παρελθόν σε παρόμοιες καταγγελίες, αλλά ποτέ δεν τις απέδειξε.

«Παλαιστίνιοι γιατροί, διεθνείς γιατροί από διεθνείς οργανισμούς, έχουν δηλώσει ότι αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και επομένως είναι παράνομο.

»Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο να αποδείξει ότι είναι παράνομο, αλλά ακόμη και αν προσπαθήσει να το κάνει αυτό, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει το Ισραήλ είναι να διαπράξει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων και πρέπει να σταματήσει τώρα», πρόσθεσε.

13:58 Επτά τα νεκρά νεογέννητα στο Αλ Σίφα – Άλλοι 27 ασθενείς πέθαναν από το Σάββατο

Ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο «επτά πρόωρων βρεφών» και «27 ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας» από το Σάββατο λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος στο νοσοκομείο αλ Σίφα.

Ο απολογισμός αυτός δόθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τον υφυπουργό Υγείας, Γιούσεφ Αμπού Ρις.

13:45 Ισραηλινά ΜΜΕ: Το Τελ Αβίβ «κοιτά» προς τον Μπλερ για συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Το Ισραήλ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο ο Τόνι Μπλερ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, να αναλάβει ρόλο συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας.

Η κίνηση αυτή, όπως αναφέρει το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Ynet, επικαλούμενο ανώτερους αξιωματούχους χωρίς να τους κατονομάζει, αποσκοπεί στη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στην παλαιστινιακή περιοχή και στον μετριασμό των διεθνών επικρίσεων στο Τελ Αβίβ.

Το γραφείο του Μπλερ, αν και δήλωσε ότι δεν του έχει προσφερθεί επίσημα κάποιος ρόλος, δεν αρνήθηκε ευθέως ότι έγινε οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος.

Οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες και εξουσίες αυτού του πιθανού ρόλου παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Το 2007, ο Μπλερ διορίστηκε απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή για το Κουαρτέτο – μια ομάδα διεθνών δυνάμεων που περιλάμβανε τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία και τον ΟΗΕ. Παραιτήθηκε από το ρόλο αυτό το 2015.

13:31 «Ανακαλύψαμε όπλα στη θαλάσσια περιοχή της Γάζας» λέει το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ

Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό αναφέρει ότι ανακάλυψε δεκάδες όπλα και πολεμικό εξοπλισμό στη θαλάσσια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, «που θα χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς σε διεισδύσεις στο ισραηλινό έδαφος».

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, «αποκαλύφθηκαν διάφορα όπλα, όπως πύραυλοι, λαστιχένιες βάρκες, εκρηκτικά, κεφαλές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ρουκέτες και πυρομαχικά, τα οποία εξουδετερώθηκαν από μονάδες μηχανικού».

13:18 Ερυθρά Ημισέληνος: Κονβόι ασθενοφόρων δεν μπορεί να πλησιάσει το Αλ Κουντς

«Συνεχίζουν οι μαζικοί πυροβολισμοί κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κουντς, στο Tal Al-Hawa, στην πόλη της Γάζας. Στην περιοχή ακούγονται βομβαρδισμοί και βίαιες εκρήξεις», αναφέρει σε ανάρτησή της η Ερυθρά Ημισέληνος .

Η αυτοκινητοπομπή οχημάτων που ξεκίνησε από τη νότια Λωρίδα της Γάζας προς το νοσοκομείο, συνοδευόμενη από την Ερυθρά Ημισέληνο για να διασφαλίσει την εκκένωση των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού από το νοσοκομείο Αλ Κουντς σταμάτησε στο κυβερνείο Al-Wusta.

Η αυτοκινητοπομπή εξακολουθεί να μένει στο σημείο έως ότου ηρεμήσει η κατάσταση στη γύρω περιοχή του νοσοκομείου για να μπορέσει να φτάσει σε αυτό και να ξεκινήσει τη διαδικασία εκκένωσης.

13:12 Περισσότερα νέα για την κατάσταση στο Αλ Σίφα

Περίπου 650 ασθενείς, 500 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και περίπου 2.500 εκτοπισμένοι παραμένουν εντός του πολιορκημένου νοσοκομειακού συγκροτήματος, λέει ο Mohammed Zaqout, διευθυντής των νοσοκομείων στη Γάζα.

Υπάρχει μία σημαντική απόκλιση στους αριθμούς από το Σαββατοκύριακο, όταν οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίπου 1.500 ασθενείς, 1.500 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και 7.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο.

Όσοι βρίσκονται μέσα αναφέρουν ότι έχουν καθηλωθεί από πυρά ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών. Το Ισραήλ λέει ότι πρόσφερε ασφαλή διέλευση σε όσους ήθελαν να φύγουν.

Ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ, μιλώντας ανώνυμα, λέει ότι οι εναπομείναντες ασθενείς χρειάζονται ειδικές διαδικασίες για να μεταφερθούν, συμπεριλαμβανομένων εξοπλισμένων ασθενοφόρων προκειμένου να μεταβούν σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

12:54 Ερυθρά Ημισέληνος: Μας πυροβολούν ενώ προσπαθούμε να εκκενώσουμε το νοσοκομείο Αλ Κουντς

Ο εκπρόσωπος της Ερυθυράς Ημισελήνου στην Παλαιστίνη περιγράφει την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Αλ Κουντς στο Quds News Network.

  • Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής βομβαρδίζουν και πυροβολούν έντονα στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ-Κουντς  στην πόλη της Γάζας, καθώς προσπαθούμε να εκκενώσουμε το νοσοκομείο.
  • Τα ισραηλινά τανκς ρίχνουν σφαίρες σε όποιον κινείται έξω από το νοσοκομείο και είμαστε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.
  • Αυτές μπορεί να είναι οι τελευταίες μας λέξεις, αλλά το ανθρωπιστικό μήνυμα παραμένει
  • Βρισκόμαστε στο πιο επικίνδυνο μέρος και θα εργαστούμε για να εκκενώσουμε τους υπόλοιπους ασθενείς σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες

12:40 IDF: Στοχεύσαμε 300 τούνελ της Χαμάς – Πραγματοποιήσαμε 4.300 επιθέσεις

Ο εκπρόσωπος των IDF αναφέρει ότι από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο στρατός έχει στοχεύσει εκατοντάδες θέσεις εκτόξευσης ρουκετών, περίπου 300 υπόγειες σήραγγες και εκατοντάδες κέντρα διοίκησης που ανήκουν στη Χαμάς.

«Τα αεροσκάφη και οι χερσαίες δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει 4300 επιθέσεις», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

12:25 Ισραηλινά τανκς και ελεύθεροι σκοπευτές έξω από το Αλ Σίφα

Μιλώντας για την κατάσταση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στο Αλ Τζαζίρα, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανέφερε τα εξής:

  • Τα ισραηλινά άρματα μάχης και οι ελεύθεροι σκοπευτές περικυκλώνουν το νοσοκομείο Αλ Σίφα
  • Περίπου 200 οικογένειες στην περιοχή του νοσοκομείου δεν μπορούν να μετακινηθούν
  • Περίπου 100 πτώματα αποσυντίθενται στο προαύλιο του νοσοκομείου

12:03 Κομμένη η επικοινωνία – Χωρίς επικαιροποίηση ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας δεν είναι σε θέση να επικαιροποιήσει τους αριθμούς των θυμάτων λόγω της κατάρρευσης των ιατρικών κέντρων και των υπηρεσιών επικοινωνίας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

11:51 Σημαντικές ζημιές σε ξενώνα του ΟΗΕ στη Ράφα

«Ένας ξενώνας της UNRWA στη Ράφα υπέστη «σημαντικές ζημιές» την Κυριακή μετά από επιθέσεις από ισραηλινές επιθέσεις από τη θάλασσα», δήλωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Το διεθνές προσωπικό του ΟΗΕ που βρίσκεται στη Ράφα είχε εγκαταλείψει το κτίριο 90 λεπτά πριν από το χτύπημα. Δεν αναφέρθηκαν θύματα μεταξύ του προσωπικού, αν και ο ξενώνας υπέστη σοβαρές ζημιές», ανέφερε η UNRWA σε ανακοίνωσή της

11:42 Γιατρός στο Αλ Σίφα βιντεοσκοπεί τη διαφυγή της από το πολιορκημένο νοσοκομείο – Η συνάντηση με Ισραηλινούς στρατιώτες

Η Sara Al Saqqa, χειρουργός στο Αλ Σίφα, κατέγραψε στον φακό τη διαφυγή της αφού μέλη από το ιατρικό προσωπικό εγκατέλειψαν την εγκατάσταση και περπατούσαν για ώρες μαζί με χιλιάδες άλλους που εκτοπίστηκαν βίαια μετά την περικύκλωση της μεγαλύτερης υγειονομικής εγκατάστασης της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το οδυνηρό της ταξίδι περιελάβανε επίσης μια συνάντηση με ισραηλινούς στρατιώτες:

11:30 Οι κάτοικοι οκτώ πόλεων του βόρειου Ισραήλ έλαβαν εντολή να πάνε στα καταφύγια μέχρι νεωτέρας

Οι κάτοικοι οκτώ ισραηλινών πόλεων στην Γαλιλαία έλαβαν εντολή να εισέλθουν σε προστατευόμενες περιοχές μέχρι νεωτέρας, μετά από αξιολόγηση της κατάστασης ασφαλείας από τις IDF. Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Άνω Γαλιλαίας ειδοποίησε τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο σε ασφαλείς χώρους. Όλοι οι δρόμοι στην περιοχή έκλεισαν για την κυκλοφορία.

11:17 ΕΕ: Παύσεις των εχθροπραξιών και αύξηση της βοήθειας στη Γάζα

Οι 27 χώρες της ΕΕ, με κοινή δήλωσή τους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ζητούν «άμεσες παύσεις» των εχθροπραξιών και τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» , μεταξύ άλλων μέσω της αυξημένης χωρητικότητας στα συνοριακά περάσματα και μέσω μιας ειδικής θαλάσσιας οδού, έτσι ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να μπορεί να φτάσει με ασφάλεια στον πληθυσμό της Γάζας. Αυτό τόνισε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

11:03 Κυβερνητική κρίση στη Βρετανία – Έδιωξε την υπουργό Εσωτερικών ο Σούνακ

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έπαυσε την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, μετέδωσε σήμερα το BBC.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι διεξάγεται ανασχηματισμός της ομάδας των κορυφαίων υπουργών του Σούνακ.

H Μπράβερμαν προκάλεσε πονοκέφαλο στους Τόριδες μετά τη δημοσίευση άρθρου της στους Times στο οποίο στρεφόταν κατά των διαδηλώσεων αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, αποκαλώντας τους διαδηλωτές φιλοπαλαιστινιακό όχλο και λέγοντας ότι οι διαμαρτυρίες «θυμίζουν ανησυχητικά» αυτές που παρατηρήθηκαν στη Βόρεια Ιρλανδία.

Χαρακτήρισε ακόμα τις διαδηλώσεις ως διαδηλώσεις μίσους και κατηγόρησε την αστυνομία για «διπλά πρότυπα» όσον αφορά τον χειρισμό των διαδηλώσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε να απαγορεύσει τη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση του Σαββάτου που τελικά μετατράπηκε στο μαζικότερο συλλαλητήριο των τελευταίων δεκαετιών, με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να παίρνει τελικά αποστάσεις από τις δηλώσεις της Μπράβερμαν.

Ακροδεξιοί συγκρούστηκαν με αστυνομικούς το Σάββατο με τους επικριτές της Μπράβερμαν να την κατηγορούν ότι με τις δηώσεις της οδήγησε σε αναζωπύρωση των εντάσεων.

10:50 Ανταλλαγή πυρών Ισραήλ – Λιβάνου

Σειρήνες ήχησαν σε πολλές πόλεις του βορείου Ισραήλ μετά την εκτόξευση δύο όλμων από τον Λίβανο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Και οι δύο προσγειώθηκαν σε ανοιχτή περιοχή, δήλωσε ο στρατός, προσθέτοντας ότι απάντησε με πυρά κατά του Λιβάνου.

Πρόκειται για τον τελευταίο γύρο ανταλλαγής πυρών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Την Κυριακή, τουλάχιστον 14 άμαχοι τραυματίστηκαν στο Ισραήλ μετά από αντιαρματικό πύραυλο, για την εκτόξευση του οποίου την ευθύνη ανέλαβε η Χεζμπολάχ.

Σε μια ξεχωριστή επίθεση, επτά Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κοντά στα σύνορα.

Οι αψιμαχίες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ συνεχίζονται από την έναρξη του πολέμου.

10:34 Αναζωπυρώθηκαν οι αεροπορικές επιδρομές στη Χαν Γιουνίς

Μέσα στα τελευταία τριάντα λεπτά, οι αεροπορικές επιδρομές αναζωπυρώθηκαν στο ανατολικό τμήμα της Χαν Γιουνίς. Αυτή είναι η τρίτη φορά το τελευταίο 24ωρο που η περιοχή έχει επανειλημμένα στοχοποιηθεί.

Ένα κτίριο κατοικιών καταστράφηκε ολοσχερώς. Εκεί είχαν καταφύγει Παλαιστίνιοι που είχαν φύγει από τη βόρεια Γάζα για να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

Το τμήμα επειγόντων περιστατικών που μετέφερε τραυματίες στο νοσοκομείο δήλωσε ότι οι άνθρωποι ένιωσαν το έδαφος να τρέμει κάτω από τα πόδια τους πριν σημειωθεί μια τεράστια έκρηξη στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ότι δύο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, πολλοί έχουν τραυματιστεί και πολλοί παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια.

10:24 Το Ισραήλ δεν πρέπει να μείνει πολύ καιρό στη Γάζα, λέει πρώην επικεφαλής της Μοσάντ

Ο Danny Yetom, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Μοσάντ όταν το Ισραήλ είχε ακόμη στρατιώτες και εποίκους στη Γάζα, είπε στο BBC ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να παραμείνει πολύ καιρό στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόσθεσε ακόμα ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να φύγει από τη Γάζα μέχρι «όλοι οι απαχθέντες να επιστρέψουν στα χέρια μας και να έχουμε κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς».

Ο ίδιος ορίζει τη νίκη ως «την κατάρρευση της Χαμάς ως φορέα και την απώλεια της αλυσίδας διοίκησής της».

10:10 Θυμός και απόγνωση κυριαρχούν στη Γάζα

Ο Mansour Shouman, κάτοικος της Χαν Γιουνίς, λέει στο Al Jazeera ότι οι άνθρωποι σε όλη τη λωρίδα της Γάζας ζουν σε αβεβαιότητα καθώς οι συνθήκες επιδεινώνονται.

«Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες δεν έχουμε δει κανένα φορτηγό με βοήθεια που υποτίθεται ότι θα ερχόταν από το πέρασμα της Ράφα. Η μόνη φορά που είδαμε κάτι ήταν όταν ήρθαν μπουκάλια με νερό. Αλλά πέρασαν μέσα σε δύο λεπτά», είπε.

«Το 95% των αρτοποιείων είναι κλειστά ενώ στα ελάχιστα που είναι ανοιχτά οι άνθρωποι περιμένουν για 7-8 ώρες στην ουρά για λίγο ψωμί. Δεν υπάρχει καθαρό νερό, ούτε καύσιμα, ούτε ιατρικές προμήθειες. Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι και ζουν σε απόγνωση. Ωστόσο, διοχετεύουν όλα τα συναισθήματά τους σε πράξεις», πρόσθεσε.

Ο Shouman είπε ότι η δράση αυτή περιλαμβάνει μητέρες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να φροντίσουν τα παιδιά τους με περιορισμένες προμήθειες και κατοίκους που προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο μέσω πλατφορμών μέσων ενημέρωσης, επιδιώκοντας να εκθέσουν τις δυσκολίες που περνούν οι άνθρωποι στη Γάζα.

09:55 Ο αριθμός των νεκρών βρεφών ανέρχεται σε έξι

Ο Youssef Abu Rish από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε στο AFP ότι οι νέοι θάνατοι στο νοσοκομείο Αλ Σίφα αυξάνουν τον τραγικό απολογισμό σε έξι νεογέννητα και εννέα ασθενείς από τότε που οι ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος άρχισαν να επηρεάζουν το νοσοκομείο πριν από αρκετές ημέρες.

09:41 Πέντε Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή ελικοπτέρου στη Μεσόγειο

Πέντε μέλη αμερικανικής μονάδας ειδικών επιχειρήσεων έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή όταν το ελικόπτερό τους συνετρίβη στη Μεσόγειο στη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής, ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι στρατιώτες στο ελικόπτερο ανήκαν στο προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων του αμερικανικού Στρατού, σύμφωνα με δύο αμερικανούς αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομασθούν.

Σε δήλωσή του, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν περιέγραψε τη συντριβή ως «δυστύχημα κατά την εκπαίδευση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει δύο αεροπλανοφόρα -τα Ford και Eisenhower- μαζί με πλοία συνοδείας και δεκάδες αεροσκάφη στην ανατολική Μεσόγειο μετά την επίθεση που πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς στο Ισράηλ.

09:35 Νοσοκομείο Αλ Σίφα: Ψάχνουμε ένα κομμάτι ψωμί για να φάμε

Δημοσιογράφος που βρίσκεται στο νοσοκομείο Αλ Σίφα μεταδίδει στο Quds News Network:

«Η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Ψάχνουμε για ένα κομμάτι ψωμί για να φάμε. Τα πτώματα των μαρτύρων που είναι διασκορπισμένα στις αυλές του συγκροτήματος γίνονται βορρά από αδέσποτα σκυλιά χωρίς κανείς να μπορεί να τα φτάσει».

09:28 Οι ΗΠΑ μπορεί να εξαπολύουν περισσότερες αεροπορικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόσθετων επιδρομών εναντίον ομάδων που συνδέονται με το Ιράν, εκτός εάν σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία.

«Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν, και αν δεν σταματήσουν, τότε δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, και πάλι, για να προστατεύσουμε τα στρατεύματα», δήλωσε ο Όστιν στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ.

Το σχόλιο του Όστιν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας ότι πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας αεροπορικές επιθέσεις στην ανατολική Συρία.

09:19 Το Ισραήλ μπλοκάρει κανάλι που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ

Ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών δίνει εντολή να μπλοκαριστεί το κανάλι Al-Mayadeen που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ και να κλείσουν τα γραφεία του στη Δυτική Όχθη μετά την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου

09:00 Ο βομβαρδισμός της γειτονιάς Αλ Σάμπρα στην πόλη της Γάζα

08:46 «Δεν είναι ώρα να μιλάμε για αντικατάσταση του Νετανιάχου» λέει ο Μπένι Γκαντζ

Ο Μπένι Γκαντζ, ηγέτης της αντιπολίτευσης που πλέον όμως συμμετέχει στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ απέρριψε τις εκκλήσεις για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με όσα δήλωσαν πηγές από το περιβάλλον του στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

Ο Γκαντζ δήλωσε ότι καθώς η χώρα βρίσκεται εν μέσω πολέμου, οι εκκλήσεις για αντικατάσταση του πρωθυπουργού δεν είναι «τίποτα λιγότερο από τρέλα».

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι ο Γκαντζ πιστεύει ότι θα υπάρξει χρόνος για να διερευνηθούν και να συζητηθούν οι ευθύνες για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Το ζήτημα γύρω από τις ευθύνες είναι ακανθώδες στο Ισραήλ. Ενώ πολλοί από τον μηχανισμό ασφαλείας έχουν παραδεχτεί τις ελλείψεις, ο Νετανιάχου αρνήθηκε να το πράξει, προκαλώντας ευρεία καταδίκη και δυσαρέσκεια.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλώντας την Κυριακή στο CNN είπε ότι δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών και ότι αυτό θα συζητηθεί μετά το τέλος του πολέμου.

08:34 «Δεν είναι δυνατή η ασφαλής μεταφορά των νεογνών από το νοσοκομείο Αλ Σίφα»

Τα δεκάδες νεογέννητα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και δίνουν μάχη με τον χρόνο για να κρατηθούν στη ζωή, δεν μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια σε άλλη εγκατάσταση δήλωσε ανθρωπιστική οργάνωση.

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει ότι προσφέρθηκε να βοηθήσει στη μεταφορά των βρεφών σε ένα «ασφαλέστερο νοσοκομείο», ωστόσο όπως τονίζει η εκπρόσωπος της οργάνωσης «Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους» μία τέτοια μεταφορά είναι μία «πολύπλοκη και τεχνική διαδικασία».

Σε δήλωσή της την Κυριακή, η διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης βοήθειας, Melanie Ward, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ και σημείωσε ότι «ανησυχεί βαθύτατα από την άκριτη αναφορά της πληροφορίας από τα μέσα ενημέρωσης».

«Με τα ασθενοφόρα να μην μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο -ιδιαίτερα εκείνα που διαθέτουν τις δεξιότητες και τον εξοπλισμό που απαιτούνται για τη μεταφορά αυτών των μωρών- και με κανένα νοσοκομείο να έχει τη δυνατότητα να τα υποδεχθεί, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πώς μπορεί να γίνει αυτή η μεταφορά με ασφάλεια».

Η Ward είπε ακόμα ότι η «μόνη ασφαλής επιλογή» για να σωθούν τα νεογέννητα είναι το Ισραήλ «να σταματήσει την επίθεση και την πολιορκία του Αλ Σίφα, να επιτρέψει την παροχή καυσίμων και να διασφαλίσει ότι οι επιζώντες γονείς αυτών των μωρών μπορούν να επανενωθούν μαζί τους».

08:24 Βομβαρδισμοί σε βορρά και νότο – Νεκρά τα μέλη οικογένειας που έφυγαν για να γλιτώσουν

Ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα για τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα για όσους ζουν στο κέντρο της Γάζας, στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat και στη Χαν Γιουνίς, μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera.

Στη Χαν Γουνίς καταστράφηκαν κατοικίες μετά από επίθεση. Ανάμεσα στα θύματα και κόσμος που είχε μόλις φτάσει από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας στη Χαν Γιουνίς στο κέντρο για να βρει ασφάλεια.

Ο προσφυγικός καταυλισμός Nuseirat βομβαρδίστηκε σφοδρά, ένα τζαμί και οι γύρω γειτονιές καταστράφηκαν επίσης και πολλοί άνθρωποι βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια.

Στο βορρά, ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια, ο οποίος αποτελεί στόχο βομβαρδισμών από την αρχή του πολέμου, δέχθηκε και πάλι επίθεση και 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

08:14 IDF: Επιδρομή στο σπίτι στελέχους της ισλαμικής Τζιχάντ – «Βρήκαμε όπλα στο παιδικό δωμάτιο»

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι ενός ανώτερου στελέχους της Ισλαμικής Τζιχάντ στα περίχωρα του προσφυγικού καταυλισμού Σάτι στη Γάζα και ανακάλυψαν μια κρύπτη με όπλα στο δωμάτιο των παιδιών.

Οι IDF δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην περιοχή, οι δυνάμεις επικεντρώνονται στον εντοπισμό της τρομοκρατικής υποδομής και στην κατάσχεση εκρηκτικών, όπλων και εξοπλισμού μάχης που είναι τοποθετημένα – όπως ισχυρίζονται- σε κεντρικά πολιτικά ιδρύματα, όπως σχολεία, πανεπιστήμια και τζαμιά.

«Σε μια ξεχωριστή επιχείρηση στη Beit Hanoun, σε μια σήραγγα βρέθηκαν υλικά πληροφοριών της Χαμάς και πολεμικά εφόδια».

Οι IDF δημοσίευσαν βίντεο από τις επιχειρήσεις τους, η γνησιότητα των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί ανεξάρτητα.

07:59 Νεκρός 65χρονος από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων στη Χεβρώνα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε νωρίς τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της τελευταίας ισραηλινής επιδρομής στη συνοικία al-Hawuz στην πόλη της Χεβρώνας.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, Wafa, αναφέρει ότι πρόκειται για τον 65χρονο Issa Ali Abdel Moneim Al-Qadi Al-Tamimi.

Το Wafa ανέφερε ότι ο Tamimi οδηγούσε το όχημά του όταν δέχτηκε πυρά στο κεφάλι από τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο κτίριο της Ισλαμικής Φιλανθρωπικής Εταιρείας Φροντίδας Ορφανών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι ισραηλινές δυνάμεις κατέσχεσαν επίσης υπολογιστές, αρχεία και περιουσιακά στοιχεία από το κτίριο της Ισλαμικής Φιλανθρωπικής Εταιρείας Φροντίδας Ορφανών, πριν το σφραγίσουν.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Υπουργείου Υγείας από την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, τουλάχιστον 186 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

07:55 Οργιάζουν οι μεταδοτικές ασθένειες στα νοσοκομεία της Γάζας

Η γιατρός Alice Rothchild, από την οργάνωση Jewish Voice for Peace, δήλωσε στο Al Jazeera ότι δεν υπάρχει τίποτα αισιόδοξο για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας.

«Ένα σύγχρονο νοσοκομείο του 21ου αιώνα χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα και ενέργεια για να χρησιμοποιεί όλα τα όργανα και τον εξοπλισμό του. Χωρίς καύσιμα, ακόμη και οι ηλεκτρογεννήτριες και τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν», σημείωσε η ίδια.

«Σκεφτείτε το προσωπικό των νοσοκομείων. Το προσωπικό είναι εξαντλημένο, τραυματισμένο. Πολλοί από αυτούς αρρωσταίνουν επειδή υπάρχουν μεταδοτικές ασθένειες που πλέον οργιάζουν», είπε.

«Αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι ότι οι άνθρωποι θα υποφέρουν και κάποιοι από αυτούς θα πεθάνουν. Μπορεί να πεθάνουν αργά με σήψη, μόλυνση ή γάγγραινα. Και κάποιοι θα πεθάνουν ξαφνικά, όταν ο αναπνευστήρας τους σταματήσει να λειτουργεί», πρόσθεσε.

07:42 Περισσότερα από 60 τζαμιά καταστράφηκαν στη Γάζα

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ισραηλινό αεροσκάφος βομβάρδισε το τέμενος αλ Σάλαμ στη συνοικία Σάμπρα της πόλης της Γάζας.

Η καταστροφή του τζαμιού αλ Σάλαμ αύξησε σε περισσότερα από 60 τον συνολικό αριθμό των τζαμιών που έχουν καταστραφεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι χώροι λατρείας πληρούν τις προϋποθέσεις για προστασία ως πολιτιστικά αγαθά.

07:33 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Τρεις νοσοκόμες έχουν σκοτωθεί στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
  • Το νοσοκομείο Kamal Adwan της βόρειας Γάζας αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του, καθώς η κύρια γεννήτρια του έμεινε από καύσιμα λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού.
  • Ισραηλινές επιδρομές βρίσκονται σε εξέλιξη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με αναφορές για έκρηξη στην Καλκίλια και συγκρούσεις στη Ναμπλούς.
  • Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Παλαιστίνιους μαχητές στην πολιορκημένη περιοχή της Γάζας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
  • Έξι έως επτά φιλο-ιρανοί μαχητές φέρονται να σκοτώθηκαν μετά από χτύπημα που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με ανταποκριτή του Fox News που επικαλείται πηγή του Πενταγώνου.
  • Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Σαν Φρανσίσκο εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους.
  • Περισσότεροι θάνατοι και τραυματισμοί αναφέρθηκαν μετά από ισραηλινό χτύπημα κοντά στο Χαν Γιουνίς, καθώς τα νοσοκομεία της Γάζας στενάζουν από τον μεγάλο αριθμό των ασθενών και την έλλειψη ιατρικού υλικού και καυσίμων.

07:26 Μεσίστιες οι σημαίες του ΟΗΕ στη μνήμη των εργαζομένων του οργανισμού που σκοτώθηκαν στη Γάζα

Μεσίστιες οι σημαίες του ΟΗΕ στα γραφεία των οργανώσεων στην Ασία στη μνήμη των πάνω από 100 εργαζομένων που σκοτώθηκαν στη Γάζα. Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα Δευτέρα σε γραφεί του ΟΗΕ ανά τον κόσμο.

07:14 «Ο πόλεμος στη Γάζα είναι και δικός σας», λέει ο Νετανιάχου στις ΗΠΑ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN χθες Κυριακή πως οι Αμερικανοί πρέπει να θεωρήσουν τον πόλεμο που κήρυξε εναντίον της Χαμάς και «δικό τους».

«Δεν είναι μόνο δικός μας πόλεμος, είναι και δικός σας», είπε ο Νετανιάχου. «Είναι πόλεμος του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι η «μάστιγα» της Χαμάς, αν δεν νικηθεί από το Ισραήλ θα εξαπλωθεί πέραν της Μέσης Ανατολής, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ: «θα γίνετε οι επόμενοι».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέμεινε για ακόμα μία φορά στον ισχυρισμό ότι για τον θάνατο των αμάχων στη Γάζα ευθύνεται η Χαμάς η οποία «φτιάχνει τούνελ κάτω από παιδικά κρεβάτια» και «επιτέθηκε στα καραβάνια των Παλαιστινίων που έφευγαν για τον Νότο».

07:01 Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 70χρονο στη Χεβρώνα

Ένας 70χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης τη νύχτα της Κυριακής, σύμφωνα με παλαιστινιακές αναφορές.

«Ο άνδρας, που αναγνωρίστηκε ως Issa Alkadi, φέρεται να πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν ενώ στρατιώτες βρίσκονταν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν έρευνες και να κατασχέσουν εξοπλισμό», μεταδίδει η ισραηλινή Haaretz.

Issa Alkadi

06:58 Δύο ακόμα Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες με Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα την Κυριακή.

06:53 Εκτός λειτουργίας τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Γάζας

Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το Αλ Κουντς λόγω έλλειψης καυσίμων ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το Αλ Σίφα που συνεχίζει να είναι περικυκλωμένο από τον ισραηλινό στρατό.

06:40 Ισραηλινή επιδρομή και συγκρούσεις στη Ναμπλούς

Ήχοι από πυροβολισμούς ακούγονται στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στη Ναμπλούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις των ισραηλινών δυνάμεων με Παλαιστίνιους μαχητές.

Οι νυχτερινές επιδρομές έχουν γίνει κανόνας στη Δυτική Όχθη μετά τις 7 Οκτωβρίου.

06:25 Χωρίς νερό, τροφή, καύσιμα και νοσοκομεία

Καλημέρα σας. Και σήμερα θα παρακολουθήσουμε μαζί τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ 

Sports in

Oλυμπιακός – Παναθηναϊκός 75-45: Σαρωτικοί οι Ερυθρόλευκοι, κατέκτησαν το πρωτάθλημα εφήβων!

Η ομάδα εφήβων του Ολυμπιακού διέλυσε την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού με 75-45 και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 13 Μαϊου 2024