Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τι βλέπουν οι σκύλοι στην τηλεόραση;

Τι βλέπουν οι σκύλοι στην τηλεόραση;

Αν αναρωτιέστε τι μπορεί να βλέπει ο σκύλος σας στην τηλεόραση και γιατί αντιδρά με συγκεκριμένο τρόπο, σας έχουμε την απάντηση

Μια απορία, που μπορεί να έχουν οι κηδεμόνες σκύλων, είναι τι μπορεί να διακρίνει ο τετράποδος φίλος τους κοιτάζοντας την τηλεόραση.

«Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση, πολλοί από εσάς θα έχετε παρατηρήσει ότι οι σκύλοι σας κοιτάζουν την οθόνη. Και θα έχετε εκπλαγεί από την αντίδραση τους. Σίγουρα, θα έχετε αναρωτηθεί εάν οι σκύλοι σας καταλαβαίνουν τι βλέπουν και πώς το αντιλαμβάνονται. Μελετώντας διάφορες έρευνες για αυτό το θέμα, θα σας δώσω μία επιστημονική απάντηση», αναφέρει η σύμβουλος συμπεριφοράς και ευζωίας του σύγχρονου κατοικιδίου σκύλου, Βιβή Τσούγκα.

Αρχικά, όπως επισημαίνει, πρέπει να αναφέρουμε πως οι σκύλοι έχουν διχρωματική όραση, σε αντίθεση με τον άνθρωπο που έχει τριχρωματική. Δηλαδή, οι σκύλοι μας βλέπουν τις αποχρώσεις του κίτρινου και του μπλε.

«Στις παλαιές τηλεοράσεις, όπου τα καρέ ήταν ανά δευτερόλεπτο, η εικόνα δεν είχε την ίδια ποιότητα στα μάτια τους, οπότε αλλοιωνόταν.

Πλέον, οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τις εικόνες όπως οι άνθρωποι. Ωστόσο, μπορούν και καταγράφουν εικόνες και ήχους γρηγορότερα από εμάς τους ανθρώπους και με μεγαλύτερη ακρίβεια», διευκρινίζει η κα Τσούγκα.

Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία κάθε σκύλου, οι σκύλοι μας, αναγνωρίζοντας τη μορφή ενός ζώου ή ανθρώπου στην τηλεόραση, θα ανταποκριθούν με γάβγισμα, κούνημα ουράς και γρύλισμα

Συνήθως, η δική μας συμπεριφορά είναι αυτή που ενισχύει περισσότερο την αντιδραστικότητα και τη φοβία του σκύλου μας

Θα έχετε δει διάφορες αντιδράσεις των σκύλων σας, όπως λέει, ακούγοντας ή βλέποντας έναν άλλο σκύλο, ή άνθρωπο στην τηλεόραση. Αυτό οφείλεται στη διαφορετική φυλή και ιδιοσυγκρασία τους. Κάθε ένας, εξηγεί, είναι ξεχωριστός και με ιδιαίτερο ταμπεραμέντο.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις των σκύλων

«Κάποιοι σκύλοι είναι περισσότερο ανθρωποκεντρικοί, και κάποιοι άλλοι πιο φιλικοί με τους σκύλους. Οπότε, βλέποντας την εικόνα ενός ανθρώπου ή σκύλου στην τηλεόραση, η αντίδρασή τους θα ήταν να κουνήσουν την ουρά τους χαρωπά», λέει η κα Τσούγκα.

Αντίθετα, όπως υπογραμμίζει, εάν είναι αρκετά επιφυλακτικοί ή αντιδραστικοί, θα εκδηλώσουν αρνητική συμπεριφορά: θα γαβγίσουν ή θα γρυλίσουν, ακόμη και θα σηκώσουν τη ράχη τους από διέγερση.

«Έτσι, με την ιδιοσυγκρασία κάθε σκύλου, οι σκύλοι μας, αναγνωρίζοντας τη μορφή ενός ζώου ή ανθρώπου στην τηλεόραση, θα ανταποκριθούν με γάβγισμα, κούνημα ουράς και γρύλισμα. Αν, όμως, δουν ένα ζώο που δεν το γνωρίζουν, θα απορήσουν κουνώντας το κεφάλι δεξιά – αριστερά και θα νιώθουν αβεβαιότητα», διευκρινίζει η σύμβουλος συμπεριφοράς και ευζωίας του σύγχρονου κατοικιδίου σκύλου.

Αν ο σκύλος είναι επιφυλακτικός ή φοβικός, σύμφωνα με την κα Τσούγκα, η αντίδραση του θα είναι να βάλει την ουρά του κάτω από τα σκέλια. Ή, ακόμα, να πάει να κρυφτεί.

Πώς ενισχύονται οι αντιδράσεις των σκύλων βλέποντας τηλεόραση

«Συνήθως, η δική μας συμπεριφορά είναι αυτή που ενισχύει περισσότερο την αντιδραστικότητα και τη φοβία του σκύλου μας. Και αυτό γιατί τη βρίσκουμε αστεία», διευκρινίζει η κα Τσούγκα.

Και καταλήγει: «Γι΄ αυτό, καλό θα ήταν, εάν δούμε ότι ο σκύλος μας αναστατώνεται ή νιώθει δυσφορία, να προσπαθήσουμε να τον καθησυχάσουμε ή να αλλάξουμε κανάλι».

Η σύμβουλος συμπεριφοράς και ευζωίας του σύγχρονου κατοικιδίου σκύλου, Βιβή Τσούγκα

* Η κυρία Βιβή Τσούγκα είναι σύμβουλος συμπεριφοράς και ευζωίας του σύγχρονου κατοικιδίου σκύλου. Απόφοιτος της σχολής Dogfully – έχει παρακολουθήσει το σεμινάριο Ανάλυσης Συμπεριφοράς και Ψυχολογίας.

Έχει ειδικευτεί σε πολλά σεμινάρια Ανίχνευσης Οσμών και έχει επίσημη πιστοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Έρευνας και Διάσωσης IRO Ανοιχτού Πεδίου με τον σκύλο της τον Λεξ.

Και όπως λέει: Με τον Λεξ έχουμε επίσης περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις βασικής υπακοής BH-VT. Είμαι κηδεμόνας ακόμα ενός πρώην αδέσποτου τσοπανόσκυλου, την Τζέση, και μιας γάτας. Στόχος μου είναι το απόλυτο δέσιμο κηδεμόνα και σκύλου. Και το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι: επικοινωνία, σεβασμός, εμπιστοσύνη. Πιστεύω επίσης, ότι είναι σημαντικό να μπορεί ο κηδεμόνας να καταλαβαίνει την «γλώσσα σώματος» του σκύλου του και να αλληλεπιδρά μαζί του!».

Είναι ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www. Joy-full.gr.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου και τα συγχαρητήρια από ΠΑΕ και ΚΑΕ (pics)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος πόλο, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, με τις ΠΑΕ και ΚΑΕ να δίνουν τα συγχαρητήριά τους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024