Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι φυλακές του Ισραήλ γεμίζουν με Παλαιστίνιους

Οι φυλακές του Ισραήλ γεμίζουν με Παλαιστίνιους

Ο αριθμός των Παλαιστινίων κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ έχει διπλασιαστεί μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

«Γίνονται συλλήψεις 24 ώρες το 24ωρο», λέει ο Σαχάρ Φράνσις της Addameer: μιας ΜΚΟ, με έδρα τη Ραμάλα, για τα δικαιώματα Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η οργάνωση, στον πρώτο μήνα του πολέμου οι συλλήψεις Παλαιστινίων ξεπέρασαν τις 6.000.

Εξ αυτών, αναφέρθηκε, πάνω από 2.000 συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι υπόλοιποι περίπου 4.000 είναι εργαζόμενοι από τη Λωρίδα της Γάζας, που έχουν άδειες εργασίες στο Ισραήλ και βρέθηκαν εγκλωβισμένοι εκεί μετά τον πλήρη αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα και το ξέσπασμα του πολέμου.

Κοντολογίς, ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές -που ήταν περίπου 5.000 προ πολέμου- υπερδιπλασιάστηκε μόλις μέσα σε ένα μήνα.

Καθημερινές, οι συλλήψεις από τον ισραηλινό στρατό γίνονται πλέον με «πρωτοφανείς» ρυθμούς και βίαιες μεθόδους, καταγγέλλουν οργανώσεις.

Πολλοί Παλαιστίνοι «συνελήφθησαν στα σπίτια τους ή ενώ περνούσαν από στρατιωτικά σημεία ελέγχου», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση η Αρχή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Kρατουμένων και η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων.

«Ορισμένοι», υποστήριξαν, «αναγκάστηκαν να παραδοθούν υπό την πίεση» απειλών «κατά μελών της οικογένειάς τους» από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Έχουν επίσης συλληφθεί δεκάδες αραβικής καταγωγής «πολίτες του Ισραήλ, επειδή εξέφρασαν αλληλεγγύη στη Γάζα και στον άμαχο πληθυσμό της (…) ή έδειξαν οποιαδήποτε υποστήριξη στον παλαιστινιακό λαό», αναφέρει σε ρεπορτάζ από την Ιερουσαλήμ το CNN.

«Η αστυνομία λέει ότι οποιαδήποτε συνθήματα υπέρ της Γάζας ή κατά του πολέμου σημαίνει υποστήριξη της τρομοκρατίας… ακόμα κι αν λέτε ότι είστε, φυσικά, ενάντια στη δολοφονία ανθρώπων», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αμπίρ Μπάκερ, που έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση αρκετών συλληφθέντων.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι (εκ νέου) η 22χρονη Παλαιστίνια ακτιβίστρια, Άχεντ Ταμίμι

Συστημικός εκφοβισμός

Για αυτό που ο Καντούρα Φαρές, επικεφαλής της Επιτροπής της Παλαιστινιακής Αρχής για τις Υποθέσεις Κρατουμένων, χαρακτηρίζει «πρωτοφανή και πολύ επικίνδυνη» κατάσταση, οι ισραηλινές αρχές επικαλούνται τον Αντιτρομοκρατικό Νόμο της χώρας.

Στο άρθρο 24 ορίζει ότι μπορεί να συλληφθεί και να φυλακιστεί έως και τρία χρόνια οποιοσδήποτε για «ταύτιση με τρομοκρατική ομάδα».

Προς τούτο, θεωρούνται ακόμη και «η δημοσίευση σχολίων εγκωμιασμού, υποστήριξης ή συμπάθειας, το ανέμισμα σημαίας, η δημοσίευση ή επίδειξη συμβόλου, η αναπαραγωγή ή δημοσίευση συνθήματος ή ύμνου».

Ούτε μια εβδομάδα εν τω μεταξύ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ τροποποίησε το νόμο για να διευκολύνει τις σχετικές έρευνες και τη σύλληψη, απλά βάση υποψιών.

«Θα πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή σε όσους δημοσιεύουν,  ρητά και ακόμη και σιωπηρά, εκφράσεις υποστήριξης στον εχθρό και τις εγκληματικές του πράξεις εναντίον των πολιτών της χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωση το Γραφείο του Ισραηλινού Εισαγγελέα.

Προετοιμαζόμενη δε για το κύμα συλλήψεων, η Κνεσέτ (το ισραηλινό κοινοβούλιο) ενέκρινε σχέδιο -τρίμηνης προς το παρόν ισχύος- για συρρίκνωση του προβλεπόμενου χώρου κράτησης ανά άτομο στις ισραηλινές φυλακές.

Προ της 7ης Οκτωβρίου, ήταν 3 τετραγωνικά μέτρα.

Στο μεσοδιάστημα, οι συνθήκες κράτησης είχαν σαφώς επιδεινωθεί, βάσει ενός σχεδίου που προωθεί εδώ και μήνες ο ακροδεξιός   υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Πρόκειται για έποικο της Δυτικής Όχθης, ο οποίος καταδικάστηκε το 2007 για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους κατά των Αράβων και για υποστήριξη του  εξτρεμιστικού σιωνιστικού κινήματος Καχ, που απαγορεύτηκε στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Τώρα, ων υπουργός στη νέα κυβέρνηση Νετανιάχου, έχει εκδώσει νέους κανονισμούς, με περιορισμούς στην παροχή νερού, ακόμη και  φρέσκου ψωμιού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Διέταξε να αυξηθούν οι επιθεωρήσεις στα κελιά τους.

Αυστηροποίησε τους όρους για πρόωρη αποφυλάκιση.

«Έχουν επίσης κλείσει κλινικές φυλακών», τόνισε ο Φαρές.

Η κατάσταση της υγείας κρατούμενων με χρόνιες παθήσεις, υπογράμμισε, έχει επιδεινωθεί ραγδαία.

Από παλαιότερη σύλληψη ανήλικου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

«Άνομες φυλακές»

Από τις πλέον ανησυχητικές εξελίξεις που επισημαίνει η οργάνωση Addameer είναι η εκτεταμένη χρήση από το Ισραήλ της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης».

Τουλάχιστον 2070 Παλαιστίνιοι υπολογίζεται ότι κρατούνται σήμερα υπό αυτό το «ομιχλώδες» καθεστώς, χωρίς την απαγγελία κατηγορίας ή δίκη.

Χαρακτηρίζονται «προληπτικές κρατήσεις», βάσει διαβαθμισμένων πληροφοριών, που δεν κοινοποιούνται στους κρατούμενους ή ακόμη και στους δικηγόρους τους.

Οι ακροάσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Η διάρκεια της κράτησης είναι απροσδιόριστη.

Θεωρητικά, θα πρέπει να διαρκεί από τρεις έως έξι μήνες.

Συχνά ωστόσο ανανεώνεται.

Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι που συνελήφθησαν μετά την 7η Οκτωβρίου είναι υπό αυτό το καθεστώς.

Παλαιστινιακές οργανώσεις αναφέρουν δε ότι μεταξύ των συλληφθέντων τις τελευταίες εβδομάδες είναι περίπου 170 παιδιά. Τα 20, αναφέρουν, κρατούνται στην απομόνωση.

Ειδικά δε για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη εμπειρογνώμονες και αναλυτές επισημαίνουν ότι η αναγκαστική μεταφορά ατόμων σε φυλακές του Ισραήλ παραβιάζει την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης, που ορίζει ρητά τις υποχρεώσεις των δυνάμεων κατοχής.

Καθώς δε η τύχη των ομήρων της Χαμάς και η ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας έχει αρχίσει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις ακόμη και εντός του Ισραήλ, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ εξετάζει τώρα πρόσθετα μέτρα στο εσωτερικό της χώρας.

Στο επίκεντρο, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν -μέλος του δεξιού κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου- είναι η διεύρυνση της ισχύουσας νομοθεσίας για ανάκληση της ιθαγένειας λόγω τρομοκρατίας.

Σήμερα το μέτρο προβλέπεται για όσους καταδικάζονται για συμμετοχή σε «τρομοκρατική δραστηριότητα».

Στο άμεσο μέλλον, ανακοινώθηκε, μπορεί να συμπεριλαμβάνει όσους υποστηρίζουν δημόσια, υποκινούν ή επαινούν την τρομοκρατία.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024