Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για τα παιδιά της Παλαιστίνης η «ειρήνη» μοιάζει με ψευδαίσθηση λέει ο καλλιτέχνης Mohammed Amous

Για τα παιδιά της Παλαιστίνης η «ειρήνη» μοιάζει με ψευδαίσθηση λέει ο καλλιτέχνης Mohammed Amous

Οι Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες δεν δημιουργούν απλώς έργα τέχνης- η τέχνη τους αποτελεί πράξη αντίστασης.

Η ιστορία είναι ένα χρονολόγιο γεγονότων, αλλά η τέχνη είναι ένα παράθυρο στην ανθρώπινη εμπειρία. Ο εξανθρωπισμός της ιστορίας συνεπάγεται το να ακούγονται οι φωνές των περιθωριοποιημένων και των καταπιεσμένων. Σημαίνει να αφηγούμαστε τις ιστορίες των απλών ανθρώπων και να κατανοούμε βαθύτερα τις τραγωδίες, τις ελπίδες και τα όνειρα τους.

Όταν εξανθρωπίζουμε την ιστορία, καταλαβαίνουμε ότι το παρελθόν δεν είναι ένα σύνολο από ημερομηνίες και γεγονότα, αλλά και μια ζωντανή καταγραφή της ανθρώπινης εμπειρίας. Η τέχνη μεταμορφώνει τα συναισθήματα σε τόπους, γλώσσες και ζωντανές μεταφορές. Ζωγραφίζοντας κτίρια, τοπία και άλλα παλαιστινιακά σύμβολα, οι Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες ενώνουν τις διαφορετικές παραδόσεις του έθνους τους.

Tα παιδιά της Παλαιστίνης βιώνουν τον πόλεμο ως μια μόνιμη πραγματικότητα κατά την οποία η έννοια της «ειρήνης» μοιάζει με ψευδαίσθηση

Οι Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες δεν δημιουργούν απλώς έργα τέχνης- η τέχνη τους είναι επίσης μια πράξη αντίστασης.H τέχνη, αποτελεί για τους Παλαιστίνιους ένα μέσο για να αφηγηθούν τις ιστορίες τους και να υποστηρίξουν την ταυτότητα τους. Με κάθε έργο τέχνης, σχεδιάζουν και ζωγραφίζουν μια διαφορετική ιστορία για να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις κυρίαρχες αφηγήσεις για την ταυτότητα τους.

Από τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας μέχρι τον υπόλοιπο κόσμο, οι Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο αξιοποιούν τη δημιουργικότητα τους για να δώσουν φωνή στον παλαιστινιακό λαό. Οι πίνακες τους αποτυπώνουν την αντοχή του παλαιστινιακού πνεύματος, την ομορφιά του πολιτισμού τους και την ανυποχώρητη λαχτάρα για ελευθερία.

Η Abu Akleh απεικονίστηκε από τον Amous ως το Άγαλμα της Ελευθερίας, με το μικρόφωνo της να λειτουργεί ως φωτιστικός πυρσός

Mohammed Amous

Τα παιδιά της Παλαιστίνης βιώνουν τον πόλεμο ως μια μόνιμη πραγματικότητα κατά την οποία η έννοια της «ειρήνης» μοιάζει με ψευδαίσθηση, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο εικονογράφο Mohammad Amous. Ως απόρροια της διαρκούς συνειδητοποίησης του «εσωτερικού του παιδιού», ο Amous ζωγραφίζει και σχεδιάζει για παιδιά. «Δεν θέλω να περιπλέξω ή να εξευγενίσω τα πράγματα», είπε κάποτε. «Προσπαθώ να απλοποιήσω τα πράγματα μέσα από την τέχνη μου».

Ο Amous έχει διοργανώσει στο παρελθόν αρκετά εργαστήρια τέχνης για παιδιά και είναι ευρέως γνωστός για το έργο του με θέμα τη Shireen Abu Akleh, η οποία υπήρξε μια εξέχουσα Παλαιστίνια-Αμερικανίδα δημοσιογράφος που εργαζόταν ως ρεπόρτερ για 25 χρόνια στο Al Jazeera, πριν σκοτωθεί από έναν Ισραηλινό στρατιώτη. Η Abu Akleh απεικονίστηκε από τον Amous ως το Άγαλμα της Ελευθερίας, με το μικρόφωνo της να λειτουργεί ως φωτιστικός πυρσός.

Dalia Elcharbini

Η Dalia Elcharbini είναι Παλαιστίνια-Καναδή σύγχρονη καλλιτέχνης με έδρα το Τορόντο. Είναι επίσης διεπιστημονική δημιουργική διευθύντρια και σχεδιάστρια. Το έργο της κινείται με γνώμονα τη σύμπραξη του σχεδιασμού και της τεχνολογίας και της αρέσει να συνεργάζεται με καινοτόμες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εργαλείων παραγωγικότητας για δημιουργούς.

Η τέχνη της Elcharbini είναι συχνά εμπλουτισμένη με συμβολισμούς και μνήμες από την Παλαιστίνη. Στο έργο της εξερευνά θέματα ταυτότητας, εκτοπισμού και αντοχής. Είναι επίσης φανατική στο να χρησιμοποιεί την τέχνη για να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν πληγεί από τον πόλεμο. Το 2020 ίδρυσε το Our Stars School Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρέχει καλλιτεχνική εκπαίδευση σε παιδιά από περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Η Elcharbini είναι γνωστή για τις ψηφιακές εικονογραφήσεις της με Παλαιστίνιες γυναίκες, οι οποίες συχνά «συνοδεύονται» από φύλλα χρυσού για να αναδείξουν τα παραδοσιακά τους κεντήματα και ρούχα.

Fuad Alymani

Ο Fuad Alymani είναι Παλαιστίνιος εικαστικός καλλιτέχνης με έδρα την Πράγα της Τσεχίας. Το έργο του είναι μια έντονη και συναρπαστική εξερεύνηση της παλαιστινιακής ιστορίας, συχνά εστιάζοντας σε θέματα εκτόπισης, ταυτότητας και αντίστασης.

Τα έργα του Alymani χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα, εκφραστικές πινελιές και πρωτοποριακή χρήση υλικών. Συχνά εντάσσει παραδοσιακά παλαιστινιακά μοτίβα στους πίνακες του, όπως σχέδια κεντήματος και γεωμετρικά σχέδια.

Οι έντονες εικόνες του καλλιτέχνη απεικονίζουν τη φρίκη του πρόσφατου πολέμου στη Γάζα, ιδίως τον αντίκτυπο στα παιδιά. Σε μια εικονογράφηση, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ξεπροβάλλει πίσω από τη σκιά ενός παιδιού, ενώ σε μια άλλη, ένα παιδί φαντάζεται το παιχνίδι του ως μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Sultan Abdul Jawad

Ο Abdul Jawad είναι ένας 24χρονος Παλαιστίνιος καλλιτέχνης που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μέση Ανατολή και σήμερα ζει στον Καναδά. Είναι Παλαιστίνιος πρόσφυγας δεύτερης γενιάς και ανήκει στη νέα παλαιστινιακή γενιά καλλιτεχνών που αξιοποιούν το μοναδικό τους καλλιτεχνικό στυλ για να εκφράσουν την αλήθεια της παλαιστινιακής διασποράς.

Το έργο του Jawad χαρακτηρίζεται συχνά από τη χρήση γελοιογραφιών και άλλων ευφάνταστων εικόνων για την απεικόνιση του υπέρμετρου αριθμού των παλαιστινιακών θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα του Jawad σχετικά με τον πρόσφατο πόλεμο στη Γάζα παρουσιάζει πέντε Παλαιστίνιους δεμένους σε μια σιδηροδρομική γραμμή, με ένα τρένο να τους πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα. Στην άλλη πλευρά της γραμμής, ένας άλλος Ισραηλινός είναι δεμένος στις ράγες. Το έργο αποτελεί μια ισχυρή αλληγορία για τη δυσχερή θέση των Παλαιστινίων που ζουν υπό κατοχή, οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς σε κίνδυνο θανάτου και καταστροφής.

*Με πληροφορίες από: egyptianstreets | Kεντρική φωτογραφία θέματος: fuad_alymani

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024