
Ολλανδία: Τρίτη ημέρα επεισοδίων με ακτιβιστές κατά των ορυκτών καυσίμων
Χιλιάδες ακτιβιστές απέκλεισαν για τρίτη ημέρα τον βασικ΄πο αυτοκινητόδρομο οδηγεί στη Χάγη.
Η αστυνομία της Ολλανδίας χρησιμοποίησε κανόνι νερού για να απωθήσει τους ακτιβιστές του κλίματος που μπλόκαραν έναν μείζονα αυτοκινητόδρομο για Τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Δευτέρα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει να επιδοτεί τα ορυκτά καύσιμα.
Χιλιάδες ακτιβιστές κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στον αυτοκινητόδρομο A12 που οδηγεί στη Χάγη, αψηφώντας την έκκληση των αρχών να μείνει ανοιχτεί η κύρια οδική αρτηρία που εξυπηρετεί το κοινοβούλιο.
Περίπου 3.000 ακτιβιστές έχουν προσαχθεί μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι το Σάββατο, όταν περίπου 10.000 διαδηλωτές έκλεισαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Τους τελευταίους μήνες, ακτιβιστές του κλίματος έχουν προκαλέσει αναστάτωση και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Την κινητοποίηση οργάνωσε το κίνημα Extinction Rebellion, η οποία προειδοποίησε ότι θα κλείνει τον αυτοκινητόδρομο A12 σε καθημερινή βάση, μέχρι να σταματήσει η ολλανδική κυβέρνηση να επιδοτεί με δημόσιο χρήμα τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Καθημερινός πονοκέφαλος για την αστυνομία οι διαδηλώσεις στον αυτοκινητόδρομο Α12 (Reuters)
Τους τελευταίους μήνες, ακτιβιστές του κλίματος έχουν προκαλέσει αναστάτωση και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Διαδηλωτές που αποκλείουν κεντρικούς αυτοκινητόδρομους έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος στη Βρετανία, όπου πραγματοποιήθηκαν και διαδηλώσεις εναντίον πετρελαϊκών κολοσσών, ενώ στη Γερμανία απέκλεισαν δρόμους και εισέβαλαν σε αεροδρόμια.
Στην Ελβετία, ακτιβιστές πρόσφατα διέκοψαν την κυκλοφορία των ποταμόπλοιων στον Ρήνο, ενώ στη Γαλλία χιλιάδες ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν για την υπεράντληση νερού συγκρούστηκαν με την αστυνομία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες.
Θέλοντας να προλάβουν την ισχυροποίηση του κινήματος, οι αρχές της Γαλλίας και ορισμένων γερμανικών κρατιδίων ενεργοποιούν νόμους που εφαρμόζονται συνήθως εναντίον τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων.
- Απαρηγόρητη η Ντενίζ Ρίτσαρντς για τον θάνατο του Πάτρικ Μαλντούν
- Η ερωτική χημεία δεν φέρνει την τέλεια σχέση
- Οι μάγισσες επιστρέφουν: Μπούλοκ και Κίντμαν στα Μαγικά Φίλτρα 2 – Πρώτο τρέιλερ
- Οι Δήμοι φτιάχνουν τα δικά τους 112 – «Βρίσκεστε στην υπόγεια διάβαση Χ. Αποφύγετε τη στροφή δεξιά, κίνδυνος εγκλωβισμού»
- «Γιατί μας αντιπαθούν στη Μέση Ανατολή;» – Η ιστορική απάντηση του Κένεντι που ξέχασαν όλοι οι πρόεδροι
- Ώρα για «θεσμικές απαντήσεις» από την Κοβέσι – Τι θα συζητήσει με τον Γ. Φλωρίδη








