Πήλιο: Ζημιές σε ελιά, μήλα και αμπέλι – Ζητείται οικονομική στήριξη
Οικονομική ζημιά για τους παραγωγούς
Την οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, λόγω της ακαρπίας και δεδομένου ότι η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί σε πολλές περιοχές την μοναδική καλλιέργεια και το μοναδικό εισόδημα για πολλούς αγρότες παραγωγούς, αλλά και των μηλοκαλλιεργητών και αμπελοπαραγωγών, ζητά με υπόμνημά του ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο.
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα για την μηλοκαλλιέργεια κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο, λόγω των καιρικών συνθηκών που έχουν επικρατήσει το χρονικό διάστημα από Απρίλιο μέχρι και μέσα Ιουνίου (συχνές και έντονες βροχοπτώσεις, υψηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας) σε όλη την έκταση του Δήμου Νοτίου Πηλίου, δημιουργήθηκε ευνοϊκό περιβάλλον για την εκδήλωση προσβολών και μεγάλων ζημιών από φουζικλάδιο στις μηλιές και περονόσπορο στο αμπέλι.
Σε όλη την έκταση της ζώνης μηλοκαλλιέργειας του Δήμου Νοτίου Πηλίου (Δ.Ε. Μηλεών, Δ.Ε. Αφετών) υπάρχουν πολλές καταγεγραμμένες ζημιές και σοβαρή ποιοτική υποβάθμιση των μήλων, τη στιγμή που οι παραγωγοί προχώρησαν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την καταπολέμηση του φουζικλαδίου.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και με διπλασιασμό του αριθμού των ψεκασμών, δεν υπήρξαν αποτελέσματα στην καταπολέμηση του μύκητα. Το αποτέλεσμα είναι το κόστος φυτοπροστασίας έχει εκτιναχθεί, χωρίς να μπορεί να καλυφθεί αφού η παραγωγή έχει υποβαθμιστεί ποιοτικά.
Προσβολές περονόσπορου
Η ίδια εικόνα επικρατεί και στην αμπελοκαλλιέργεια, με αναφορές για ζημιές από περονόσπορο σε πολλές περιοχές του Δήμου Νοτίου Πηλίου (Αργαλαστή, Μετόχι, Μηλίνα). Οι παραπάνω προσβολές έχουν ζημιώσει αισθητά το εισόδημα των παραγωγών.
Όσον αφορά την ελαιοκαλλιέργεια κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο και λόγω της πολύ μειωμένης παραγωγής, πολλά ελαιοκτήματα έχουν μείνει ακαλλιέργητα, λόγω της αδυναμίας των παραγωγών να ανταποκριθούν στο κόστος της καλλιέργειας των κτημάτων.
Επίσης; τονίζεται ότι επειδή ο χαρακτήρας όλων των οικισμών του Δήμου Νοτίου Πηλίου είναι ο συνδυασμός οικιστικού και αγροτικού περιβάλλοντος, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σε περίπτωση εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς να σημειωθεί γρήγορη εξάπλωση αυτής, λόγω των πολλών και συνεχόμενων ακαλλιέργητων εκτάσεων.
Τέλος επισημαίνεται πως θα πρέπει άμεσα να αποτελέσει αντικείμενο εργασίας η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και να προβλεφθεί η κάλυψη ζημιών στον πρωτογενή τομέα και στις περιπτώσεις που το ζημιογόνο αίτιο έχει επηρεάσει μια γεωγραφική περιοχή σε επίπεδο Δήμου ή ακόμα και Δημοτικής Ενότητας, ιδιαίτερα όταν η ζημιά είναι πολύ μεγάλη.
- Η βιομηχανία του «σκοτεινού τουρισμού»: Γιατί οι νέοι επισκέπτονται τόπους καταστροφής;
- Σχέσεις: Από πότε το dating έχει γίνει τόσο πολύ δύσκολο;
- Από τους δασμούς μέχρι τα Labubu, το 2025 ήταν μία… ιδιαίτερη χρονιά για τη παγκόσμια οικονομία
- Miriam Rodríguez: Η μητέρα που κυνήγησε τους δολοφόνους της κόρης της – Και το πλήρωσε με τη ζωή τη
- Ο Tyler, the Creator έχει ενθουσιαστεί με το κινηματογραφικό του ντεμπούτο – «Μια βουτιά με τα μούτρα σε κάτι καινούργιο»
- Dry January: Αν σκέφτεσαι να κόψεις μαχαίρι το αλκόολ τον πρώτο μήνα του 2026, ξανασκέψου το
- Τι κάνει την ανισότητα να γίνει κοινωνική εξέγερση; Ίσως να είναι το ίντερνετ
- Ναυτιλία: Νέα ευκαιρία για ρεαλιστική μετάβαση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)
















































![Στα λευκά «ντύθηκε» η Κωνσταντινούπολη την πρώτη ημέρα του χρόνου – Χιονοστιβάδες στην πόλη Βαν [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/konstantinopole-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442