Αλτσχάιμερ: Το νέο φάρμακο μόνο σε διαγνωσμένους ασθενείς
Ασθενείς με διαγνωσμένη άνοια από ερευνητές – γιατρούς θα μπορούν να πάρουν το νέο φάρμακο για την Αλτσχάιμερ στο αμερικανικό σύστημα Medicare
Το σύστημα υγείας των ΗΠΑ, Medicare, θα καλύπτει τα νέα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ μετά την πλήρη έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σε ασθενείς που έχουν ενταχθεί στο μητρώο του φορέα.
Προϋπόθεση είναι η προηγούμενη διάγνωση του ασθενή με ήπια ή πρώιμη άνοια λόγω Αλτσχάιμερ, από εξειδικευμένο γιατρό ενταγμένο σε μητρώο.
Παρότι η απόφαση επεκτείνει τους όρους κάλυψης, οι φαρμακευτικές δηλώνουν ότι θα περιορίσει τη χρήση.
Το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ και τα Κέντρα των Medicare & Medicaid (CMS) δήλωσαν την Πέμπτη ότι «Η απαίτηση ένταξης σε μητρώο για τα φάρμακα που έχουν εγκριθεί από το FDA ισχύει για όλους τους ασθενείς του Medicare».
Η δήλωση αφορούσε το φάρμακο κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, Lecanemab της Eisai και Biogen, το οποίο έλαβε ταχεία έγκριση από το FDA τον Ιανουάριο και αναμένεται να πάρει πλήρη έγκριση ως τις αρχές Ιουλίου.
Το αμερικανικό σύστημα υγείας Medicare για Αμερικανούς 65 ετών και άνω, μέχρι στιγμής αποζημιώνει το Lecanemab μόνο εάν οι ασθενείς εγγραφούν σε κλινική δοκιμή.
Οι εταιρείες και οι υποστηρικτές των ασθενών πιέζουν για κάλυψη του φαρμάκου χωρίς εγγραφή στο μητρώο, λέγοντας ότι η απαίτηση αυτή, θα παρεμπόδιζε τη χρήση του φαρμάκου.
Τα CMS δήλωσαν ότι για να υπάρξει η κάλυψη του Medicare, οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν διάγνωση ήπιας γνωστικής εξασθένησης ή πρώιμης άνοιας που προκαλείται από τη νόσο Αλτσχάιμερ και να έχουν έναν εξειδικευμένο γιατρό που θα συμμετέχει σε ένα μητρώο.
Η Eli Lilly αναπτύσσει επίσης ένα φάρμακο για το Alzheimer που στοχεύει τις αμυλοειδείς πλάκες του εγκεφάλου, παρόμοιο με το Lecanemab.
- ΣΥΡΙΖΑ: Μετά την ευλογιά, ο αφθώδης πυρετός θα «ξεπαστρέψει» οριστικά και αμετάκλητα την κτηνοτροφία;
- Στο εδώλιο και πάλι ο πατέρας Αντώνιος για το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκου – Διεκόπη η δίκη
- Κλείνει δημοτικό θέατρο και αναστέλλονται όλες οι παραστάσεις
- Ζάκυνθος: Υπέκυψε στα τραύματά του ο οδηγός του ΙΧ μετά το τροχαίο με σχολικό λεωφορείο
- Ο Ολυμπιακός μετά την 100άρα στη Φενέρ βλέπει… κορυφή – Πώς μπορεί να βγει πρώτος στη regular season…
- «Ο Ανδρέας μέσα από τα μάτια των παιδιών του»: Γιώργος και Νίκος Παπανδρέου μιλούν για τον πατέρα τους





