Στη πρώτη συνεδρία, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα της γλωσσικής αλλαγής, προήδρευσε ο Μόσχος Μορφακίδης Φυλακτός.

Ξεπερνά κάθε προσδοκία η πρώτη ημέρα του συνεδρίου δύο εκ των πιο εμβληματικών εφημερίδων στην ιστορία του ελληνικού Τύπου, «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», με την πρωτη συνεδρία να ολοκληρώνεται.

Στη πρώτη συνεδρία, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα της γλωσσικής αλλαγής, προήδρευσε ο Μόσχος Μορφακίδης Φυλακτός.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας μίλησαν οι Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός, Διονύσης Γούτσος, καθηγητής Γλωσσολογίας, τμήμα Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Λαβίδας, Αναπληρωτής καθηγητής Γλωσσολογίας, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Eloeva Fatima, καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας, τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βίλνιους, Λιθουανία.

«Ήδη η πρώτη μέρα του συνεδρίου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ως προς τις εισηγήσεις και ως προς τη συμμετοχή του κοινού με φοιτητές και νέους ανθρώπους. Οι μεστές περιεχομένου σύντομες εισηγήσεις του ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπκωματίας Γιάννη Χρυσουλάκη καθώς και του ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας Οδυσσέα Ζώρα καθώς και του Θεόδωρου Παπαγγελή αρκούσαν για να δούμε από μια ευρύτερη γωνία τη σπουδαία θεματική του συνεδρίου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Από την πλευρά του ο Διονύσης Γούτσος ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό που το ιστορικό αρχείο ανοίγει προς τον κόσμο, τους επιστήμονες και δίνει τη δυνατότητα να μελετήσουμε την ιστορία της νεότερης Ελλάδας με αληθινά δεδομένα».

Ο Νικόλαος Λαβίδας τόνισε ότι είναι «εξαιρετική τιμή που συμμετέχω σε μια σημαντική εκδήλωση που σηματοδοτεί την έναρξη ενός ιστορικού αρχείου με μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα».

«Είμαι ενθουσιασμένη που συμμετέχω σε αυτό το σημαντικό συνέδριο. Από το ιστορικό αρχείο μας δίνεται η δυνατότητα να ρίξουμε μια σημαντική ματιά στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας» ανέφερε η Eloeva Fatima.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr