Πολωνία: Ανέθεσε σε αμερικανική εταιρεία την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού
«Σαφές μήνυμα στη Ρωσία» στέλνει, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η απόφαση της Πολωνίας να προχωρήσει στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της, επιλέγοντας ν' αναθέσει το έργο σ' αμερικανική εταιρεία.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας επέλεξε τον αμερικανικό όμιλο Westinghouse για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στη χώρα, απορρίπτοντας ανταγωνιστικές προσφορές από τη γαλλική EDF και τη νοτιοκορεατική KHNP, όπως ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Francois Lenoir/Reuters).
«Σαφές μήνυμα στη Ρωσία»
«Επιβεβαιώνουμε ότι το έργο μας για την πυρηνική ενέργεια θα χρησιμοποιήσει την αξιόπιστη και ασφαλή τεχνολογία του Westinghouse», έγραψε ο πολωνός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter.
Δείτε ακόμα – Αυστρία: Στέλνει την Κομισιόν στο Δικαστήριο για το «πράσινο ξέπλυμα» της πυρηνικής ενέργειας
Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη, συμπλήρωσε.
Η Πολωνία σχεδίαζε εδώ και χρόνια να στραφεί στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Θεωρώ ότι στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι ενωμένη σε ό,τι αφορά τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και την αντίσταση στη ρωσική εργαλειοποίηση της ενέργειας», σχολίασε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ.
Σε λειτουργία το 2033
Η απόφαση της Βαρσοβίας «στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον (πρόεδρο της Ρωσίας) Πούτιν για τη δύναμη της αμερικανο-πολωνικής συμμαχίας», ανέφερε από την πλευρά του υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση Μοραβιέτσκι φιλοδοξεί ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της χώρας να τεθεί σε λειτουργία το 2033. Για την ανέγερση του πυρηνικού σταθμού επιλέχθηκε η κοινότητα Χοτσέβο, στις ακτές τις Βαλτικής Θάλασσας.
Πηγή: ΑΠΕ
- Πτώση ελικοπτέρου εναέριου-ασθενοφόρου στη Λιβύη με δύο Ρώσους πιλότους και τρεις ντόπιους [Λιβύη]
- Σουδάν: Οι φρικαλεότητες της Ελ Φάσερ επαναλαμβάνονται στην Κορντοφάν, καταγγέλλει ο ΟΗΕ
- Βενεζουέλα: Αναβλήθηκε η συζήτηση στο Κοινοβούλιο του νομοσχεδίου για τη γενική αμνηστία
- Δυτική Οχθη: Η Βρετανία καλεί το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφασή του για επέκταση του ελέγχου
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Κερασάκι στην τούρτα είναι ο Παναγόπουλος;
- Γεραπετρίτης και Μπαμπινιώτης συζητούν για την ελληνική γλώσσα: Δημοκρατία, Διάλογος και Συναίνεση





