Κρήτη: «Αγκάθι» η έλλειψη εργατών γης – Σε όψιμες συγκομιδές οδηγούνται οι αγρότες
Σε μια πιο όψιμη παραγωγή και συγκομιδή εξαναγκάζονται οι αγρότες
Στα χαρτιά έχουν μείνει οι διαδικασίες μετάκλησης και νομιμοποίησης εργατικού προσωπικού για τον πρωτογενή τομέα, επισημαίνουν οι αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι πλέον ο χαμένος χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, εξαναγκάζονται σε πιο όψιμη παραγωγή και συγκομιδή.
Η έλλειψη εργατών γης και τη φετινή χρονιά αποτελεί αγκάθι για τον πρωτογενή τομέα, όπου σε πολλές περιπτώσεις αγρότες άφησαν ασυγκόμιστα τα χωράφια τους και τα δέντρα τους.
Διαβάστε επίσης: Εργάτες γης: Τι προβλέπει ρύθμιση για την απασχόληση στην αγροτική οικονομία
Συγκεκριμένα, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας επισημαίνει ότι οι διαδικασίες μετάκλησης και νομιμοποίησης εργατικού προσωπικού για τον πρωτογενή τομέα δεν δύναται ακόμα να διεκπεραιωθούν στο σύνολο τους και στον επιθυμητό βαθμό.
«Μοναδική αλλαγή είναι εκκίνηση από το Υπουργείο Εργασίας για την έγκριση συμπληρωματικού αριθμού θέσεων εργασίας ανά Νομό και Περιφέρεια, η οποία ΚΥΑ αναμένεται να εκδοθεί άμεσα», σημειώνει τονίζοντας ότι σε όλα τα υπόλοιπα στάδια εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα που έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό και πρακτικά καταστούν ανέφικτη η άμεση εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.
Επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν αγρότες
Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλεται επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν αγρότες εισπράττοντας προκαταβολή για να ολοκληρώσουν την διαδικασία μετάκληση ή νομιμοποίησης σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Συγχρόνως, οι αγρότες της Κρήτης προειδοποιούν για άλλη μια φορά, ότι ο χρόνος που έχει χαθεί για αυτό το θέμα δεν μπορεί να αναπληρωθεί και οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πλέον δεδομένες, ξεκινώντας από το γεγονός ότι το σύνολο των καλλιεργειών θα μετατοπιστεί σε πολύ όψιμη παραγωγή και συγκομιδή. «Για όλα τα παραπάνω, αποκλειστική ευθύνη έχουν οι χειρισμοί της κυβέρνησης, καθώς ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος, αλλιώς θα ενεργούσαν διαφορετικά», σημειώνουν.
- Ευαγγελία Συριοπούλου: Η μητρότητα, η δουλειά κι ένας ρόλος που αλλάζει τις ισορροπίες
- Χωρίς Άλισον η Λίβερπουλ στους προημιτελικούς με την Παρί
- Η Tudor απογειώνεται με τους Flying Bulls
- Εντυπωσιακές εικόνες από την Τήνο: Η κακοκαιρία «μετέτρεψε» τη θάλασσα σε καφέ μέσα σε λίγα λεπτά
- ΔΥΠΑ: Μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη η προθεσμία για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων
- Νέα σενάρια για Ολυμπιακό και Ρόντεν (vids)
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη Βουλή τα διαβιβασιστικά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τις νέες δικογραφίες
- Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ ΔΑΟΕ και JTI Hellas
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)





























![Ελαιόλαδο: Σε άνοδο οι εισαγωγές παγκοσμίως – Πώς μεταβάλλονται οι τιμές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/20elaioladoo10-thumb-large-thumb-large-thumb-large-315x220.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442