Την πολιτική της Τουρκίας έναντι των προοδευτικών Τουρκοκυπρίων κατήγγειλε για ακόμη μια φορά ο ευρωβουλευτής Νιαζί Κίζίλγιουρεκ.

Με γραπτή ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέδειξε το ζήτημα της απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία της  Τουρκοκύπριας δημοσιογράφου Aysu Basri Akter.

Στην ερώτηση ο ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η δημοσιογράφος μετά από 19 ώρες αναμονής στο αεροδρόμιο στάλθηκε πίσω στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη Τουρκοκύπρια που της απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία.

Η «δικαιολογία» της Αγκυρας

Τους τελευταίους μήνες  σε αρκετούς Τουρκοκύπριους ακτιβιστές, δημοσιογράφους και συνδικαλιστές δεν επετράπη να εισέλθουν στην Τουρκία.

Για όλους ο επίσημος λόγος είναι ότι αποτελούν απειλή για την «εθνική ασφάλεια της Τουρκίας», ωστόσο -όπως ανέφερε ο κ. Κιζίλγιουρεκ- ο πραγματικός λόγος είναι ότι καταγγέλλουν τις πολιτικές της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και τάσσονται υπέρ μιας ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον ενημερώσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα ευρωπαίων πολιτών που παραβιάζονται από την τουρκική κυβέρνηση.