ΑΔΜΗΕ: «Δεν προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη από τους πυλώνες υψηλής τάσης»
Διεξάγονται όλες οι απαραίτητες συντηρήσεις στο σύστημα, σχολιάζει ο Διαχειριστής
Σε μεγάλη απόσταση από τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ προκλήθηκε η περσινή πυρκαγιά στη Βαρυμπόμομπη υποστηρίζει ο Διαχειριστής.
Σε σχετική ανακοίνωση του η διοίκηση της εταιρείας και με αφορμή σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», το οποίο παρουσιάζει πόρισμα πραγματογνωμοσύνης της Πυροσβεστικής για τα αίτια πρόκλησης της καταστροφικής φωτιάς στην Πάρνηθα, επισημαίνει: «Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μεγάλη απόσταση από τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ, όπως προκύπτει από όλο το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό, και ακολούθως άρχισε να πλησιάζει το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και να θέτει διαδοχικά εκτός λειτουργίας τα κυκλώματά του», περιγράφει η εταιρεία απορρίπτοντας με τον τρόπο αυτό τα όσα αναφέρει το πόρισμα για την πρόκληση της πυρκαγιάς από συγκεκριμένο πυλώνα.
Και συνεχίζει ο ΑΔΜΗΕ: «Όταν το τεχνικό προσωπικό του ΑΔΜΗΕ εντόπισε οπτικά την πρώτη εστία και ειδοποίησε αμέσως την Πυροσβεστική, δεν είχε καταγραφεί ακόμη λειτουργία των ηλεκτρονόμων και του διακοπτικού υλικού. Όταν η φωτιά πλησιάζει, λόγω των καυσαερίων που προσεγγίζουν τους πυλώνες και τους αγωγούς, δημιουργείται ιονισμός ο οποίος παράγει ηλεκτρικά τόξα και άρα βραχυκυκλώματα στο δίκτυο», υποστηρίζει με αφορμή τα όσα αναφέρει η πραγματογνωμοσύνη για την πρόκληση της πυρκαγιάς από την παραγωγή ηλεκτρικών τόξων.
«Το πρώτο βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ σημειώθηκε τουλάχιστον μισή ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς το μεσημέρι της 3/8/2021, γεγονός που οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η φωτιά και οι καπνοί προκάλεσαν το βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και όχι το αντίθετο», εξηγεί η εταιρεία.
Οι συντηρήσεις
Αναφορικά με την ελλιπή συντήρηση του δικτύου που σημειώνει το πόρισμα η εταιρεία τονίζει: «Ο ΑΔΜΗΕ διεξάγει όλες τις απαραίτητες συντηρήσεις στο δίκτυό του, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και διαθέτει πιστοποιημένα συστήματα για τον άμεσο εντοπισμό και την αποκατάσταση τυχόν βλαβών».
Και μάλιστα ο ΑΔΜΗΕ αιτιολογεί με τον τρόπο αυτό για το γεγονός ότι δεν προκλήθηκε διακοπή ρεύματος με τις πυρκαγιές της Αττικής: «Οι πυλώνες του ΑΔΜΗΕ άντεξαν τη φωτιά, λόγω της καλής συντήρησής τους, με αποτέλεσμα να επανέρχονται τακτικά σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της φωτιάς και να διατηρηθεί η ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου Αττικής».
Προληπτικά μέτρα
Ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει πως έχει προχωρήσει σε προληπτικά μέτρα καθαρισμού και αυτό το καλοκαίρι:
«Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ και φέτος, όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα καθαρισμών ώστε να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμη και σε περίπτωση πυρκαγιών»
Εισαγγελικές έρευνες
«Ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, που συνεχίζουν να διεξάγουν έρευνα για το θέμα της περυσινής πυρκαγιάς και τους παρέχει όλα τα στοιχεία που διαθέτει.
Οι εισαγγελικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν δεν έχουν αποδώσει τις πυρκαγιές που αναφέρονται στο δημοσίευμα, στο δίκτυο μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας», τονίζει και καταλήγει στην ανακοίνωση του:
«Ο ΑΔΜΗΕ ουδέποτε ενημερώθηκε από την εφημερίδα για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την περυσινή πυρκαγιά, ενώ η εφημερίδα δεν ζήτησε την άποψή του, όπως θα όφειλε, πριν από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ.
Ως εκ τούτου ο ΑΔΜΗΕ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του»
- «Θα βρούμε τον σωστό τόνο» – Η λεπτή ισορροπία του παρουσιαστή των Όσκαρ, Κόναν Ο’Μπράιεν, εν μέσω του πολέμου με το Ιράν
- Η Κούβα δηλώνει ότι έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ εν μέσω του πετρελαϊκού αποκλεισμού
- ΠΑΣΟΚ για Κωνσταντινόπουλο: «Επέλεξε τον μονόλογο της υπονόμευσης της παράταξης» – Μπαράζ αντιδράσεων από στελέχη του κόμματος για τη διαγραφή του
- Εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις Ντίλιαν ζητά η αντιπολίτευση – «Οργανωμένο σχέδιο από το Μαξίμου»- «Δεν υπάρχει κρατική εμπλοκή», επιμένει η ΝΔ
- Έσωσε ηλικιωμένο που έπεσε στο κανάλι του Μόρνου η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φυλής
- Παρατηρήσεις και προτάσεις της ΚΕΔΕ για το Σχέδια Αστικής Ανθεκτικότητας




