Ένας από του στόχους της Σουηδίας είναι να μειωθεί το κόστος για τον καθαρισμό των δρόμων χωρίς να μειωθεί και η ποιότητα. Έτσι κάποιοι εφάρμοσαν ένα πιλοτικό σχέδιο που λέγεται «Corvid Cleaning».

Το σχέδιο αυτό προβλέπει να εκπαιδευτούν κοράκια που θα μάθουν να εντοπίζουν τις γόπες των τσιγάρων στο δρόμο, αλλά και άλλα σκουπιδάκια. Το εκπαιδευμένο κοράκι θα παίρνει τη γόπα και θα την πηγαίνει σε ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο αμέσως θα του δίνει τροφή για ανταμοιβή.

Και δεν είναι δύσκολο να γίνει αυτό, αφού οι ειδικοί στα πτηνά θεωρούν ότι τα κοράκια είναι από τα εξυπνότερα και εύκολα στην εκπαίδευση πουλιά. Η πρώτη πόλη που θα εφαρμόσει το σχέδιο είναι η Σέντερτελγε (Södertälje).


Η πόλη ξοδεύει κάθε χρόνο στον καθαρισμό των δρόμων από απορρίμματα και μικρά σκουπίδια, 20 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες δηλαδή κάτι περισσότερο από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Πάντως η εκπαίδευση κορακιών σε ρόλο οδοκαθαριστή έχει ξαναγίνει. Πριν τρία χρόνια στο θεματικό πάρκο PuyduFou στην πόλη Vendée στη Γαλλία είχαν εκπαιδευτεί 6 κοράκια τα οποία μάζευαν από κάτω τα σκουπίδια και τα πετούσαν σε έναν κάδο. Παρομοίως το 2017 στην Ολλανδία είχαν επιχειρήσει να εκπαιδεύσουν κοράκια.