ΗΠΑ: Με 6,4% «έτρεξε» η οικονομία το α’ τρίμηνο – Νέα πτώση στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας
Πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα είναι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας
Θετικά είναι τα μηνύματα από την αμερικανική οικονομία με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 6,4% το α΄τρίμηνο σε ετήσια βάση και τις αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας να καταγράφουν νέα πτώση.
Ειδικότερα, κατά 6,4% αυξήθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη -σε ευθυγράμμιση με την πρώτη εκτίμηση.
Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική οικονομία έτρεξε με 4,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Ο δείκτης για τις προσωπικές δαπάνες κατανάλωσης (PCE) – που είναι η μέτρηση του πληθωρισμού που προτιμά η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed)- έκανε άλμα κατά 3,7%.
Εξαιρουμένων των τιμών της διατροφής και της Ενέργειας ήταν 2,5% υψηλότερα.
Κάτω των προβλέψεων οι αιτησεις για επιδόματα ανεργίας
Πολύ κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα υποχώρησαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την προηγούμενη εβδομάδα, συνεχίζοντας την πτωτική τους πορεία.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 406.000 από 444.000 που ήταν μια εβδομάδα πριν, και έναντι προβλέψεων για υποχώρηση στις 425.000
Καθώς οι εμβολιασμοί στη χώρα συνεχίζονται, αίρονται οι περιορισμοί και ανοίγουν όλο και περισσότερες δραστηριότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της απασχόλησης.
Βέβαια, στην αμερικανή αγορά εργασίας, έχει δημιουργηθεί το παράδοξο από τη μία τα ποσοστά ανεργίας να μην υποχωρούν και από την άλλη οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να βρουν εργαζομένους.
Η τάση αυτή, που αποδίδεται αφενός στην έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων, και αφετέρου στην απροθυμία ή την αδυναμία κάποιων να επιστρέψουν στη δουλειά, καταγράφεται αυτή τη στιγμή από τους αναλυτές και μένει να διαφανεί ποια θα είναι η διάρκειά της.
- Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος – Οι φωτογραφίες του Τζιμ Κέρτις για τα 57α γενέθλια της Τζένιφερ Άνιστον δηλώνουν συναίσθημα
- Super League: Γερμανός διαιτητής στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, ο Φωτιάς στο Λεβαδειακός – Ολυμπιακός
- Το Harper’s Bazaar υποδέχεται την άνοιξη – Αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Μητσοτάκης για θάνατο Παπαληγούρα – «Με θλίψη αποχαιρετώ έναν ευπατρίδη της πολιτικής»
- Η Ιαπωνία καταργεί την ισοπαλία στο ποδόσφαιρο
- Μετρό: Ο μετροπόντικας «Αθηνά» έφτασε στον Ευαγγελισμό για την επέκταση της γραμμής 4








