Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία: Πώς οι Βιεννέζοι «κουρέλιασαν» το lockdown και τις απαγορεύσεις

Αυστρία: Πώς οι Βιεννέζοι «κουρέλιασαν» το lockdown και τις απαγορεύσεις

Στη Βιέννη, η αστυνομία κόβει βόλτες έξω από σπίτια και σε διασταυρώσεις δρόμων, αλλά κανείς δεν φαίνεται να πτοείται, ούτε από την παρουσία αστυνομικών ούτε από τις απαγορεύσεις εξόδου.

Οι κάτοικοι της αυστριακής πρωτεύουσας ζουν σαν να έχουν ξεχάσει ότι ισχύουν λοκντάουν και απαγόρευση εξόδου. Διασκεδάζουν την καθημερινότητά τους με αυτό που (περίπου) τους προσφέρει.

Με το ηλιοβασίλεμα…

Οποιος μετά από παραμονή μηνών στη Γερμανία επιστρέφει στη Βιέννη, ένα πράγμα τού προξενεί εντύπωση: Δεν υπάρχoυν όργανα τήρησης της τάξης.

Στις παρυφές του πάρκου Burggarten, στo αίθριο του Μουσείου Albertina, στο κέντρο της πόλης, με το ηλιοβασίλεμα συγκεντρώνονται ομάδες ανθρώπων κάθε ηλικίας. Τρεις Skater κινούνται με την τροχοσανίδα τους πάνω-κάτω στην άσφαλτο, φίλοι τους τούς χειροκροτούν από τη μια πλευρά του δρόμου.

Από την άλλη, δύο νέες γυναίκες κάθονται με χάμπουργκερ και πατάτες τηγανητές στο χέρι, πίσω τους 4 άνδρες πίνουν κρασί. Κανείς από όλους αυτούς φορά μάσκα. Και όσο ο ήλιος βυθίζεται στον ορίζοντα, τόσο περισσότερος γίνεται ο κόσμος παρά το γεγονός ότι η Βιέννη ανήκει σε ζώνη της χώρας με μέτρα λοκντάουν και 24ωρη απαγόρευση εξόδου.

Ο κόσμος ξέχασε τι σημαίνει λοκντάουν

Ενδοιασμούς στα ανοίγματα έχει ο δήμαρχος της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιχ

Αλλά στην αυστριακή πρωτεύουσα οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει σε όλα αυτά. Εδώ και έξι μήνες στην Αυστρία απαγορεύονται οι νυχτερινές έξοδοι και η ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς σοβαρό λόγο.

Το ίδιο ίσχυε επί μήνες και σε ολόκληρη τη χώρα, απαγόρευση κυκλοφορίας επί 24ωρου βάσης με 5 εξαιρέσεις που δυσκόλευαν τους ελέγχους: Για παράδειγμα μπορούσε κανείς να κάνει σκι με μάσκα FFP2 (σωματική αναψυχή), και να πίνει καφέ σε εξωτερικό χώρο με τον ή την κολλητή του (ψυχική αναψυχή με ένα πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος).

Στη Βιέννη, η αστυνομία κόβει βόλτες έξω από σπίτια και σε διασταυρώσεις δρόμων, αλλά κανείς δεν φαίνεται να πτοείται, ούτε από την παρουσία αστυνομικών ούτε από τις απαγορεύσεις εξόδου.

Η κατάσταση φτάνει σε σημείο που οι κάτοικοι να έχουν ξεχάσει τι θα πει απαγόρευση εξόδου και το θυμούνται μόνο όταν κάποιος κάνει λόγο γι’ αυτό.

«Χαιρόμαστε για την 19η Μαΐου»

Ετσι, συναντά κανείς μικρές ομάδες ανθρώπων στα κανάλια του Δούναβη, στις πλαγιές με τα αμπέλια έξω από την πόλη ή στα πάρκα, στο κέντρο, να απολαμβάνουν τη ζωή.

Παρά τον δείκτη θετικότητας πάνω από 170 κρούσματα σε 7 ημέρες, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς θέλει να βάλει τέλος στα μέτρα εγκλεισμού. Από τις 19 Μαΐου υποσχέθηκε τα πρώτα βήματα ανοίγματος στον ξενοδοχειακό κλάδο, στη γαστρονομία και άλλους τομείς.

Πανδοχείο λίγα μέτρα μακριά από το κτίριο της καγκελαρίας αποφάσισε αυθόρμητα να το γιορτάσει και ανάρτησε την επιγραφή «Χαιρόμαστε για την 19η Μαΐου». Ο δήμαρχος της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιχ προειδοποίησε ωστόσο τους πολίτες ότι θα πρέπει να εξετάσει πρώτα εάν αυτό το μέτρο είναι εφαρμόσιμο στην πόλη.

Δεν το βάζουν κάτω οι Βιεννέζοι

Χωρίς μάσκες ο κόσμος ρουφάει ήλιο και ελευθερία στα κανάλια του Δούναβη

Η Βιέννη έχει βρει μια αυστριακή εκδοχή ισορροπίας μπροστά σε όλα αυτά: Ο κόσμος έδειξε σημάδια παραίτησης μεν, αλλά με κάποιον τρόπο και με πολλή μουρμούρα κάπου τα βρήκε.

Ηδη, από τον Δεκέμβριο, τα τεστ γίνονται δωρεάν και με εύκολη πρόσβαση. Επιχειρηματίες μοιράζουν μάσκες στους εργαζόμενους και προσφέρουν δωρεάν τεστ.

Και τεστ με… γαργάρες

Ακόμη και τεστ PCR ανίχνευσης του κοροναϊού με γαργάρες μπορεί να κάνει κανείς στη Βιέννη, σε σούπερ-μάρκετ που τα στέλνουν σε εργαστήρια.

Ολα αυτά προσδίδουν στον κόσμο κάποια αίσθηση ασφάλειας και τον «σπρώχνουν» προς τα έξω. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη βιεννέζικη Melange, στο αγαπημένο του καφέ απέναντι από το υπουργείο Εξωτερικών.

‘Η πως μπορεί να αντισταθεί στην αγορά ενός κρασιού με τον πωλητή να του προσφέρει ένα ποτηράκι έξω από το κατάστημα; Το βράδυ από το παράθυρο ενός μπαρ μπορεί κανείς το Σαββατοκύριακο να αγοράσει το αγαπημένο του κοκτέιλ και να το απολαύσει λίγα μέτρα πιο κάτω με τους φίλους του.

«Kaiserschmarrn to go»

Αλλά και ο κεντρικός δρόμος με τα πολλά καταστήματα, η Mariahilfer Straße, είναι γεμάτη με κόσμο τις Παρασκευές το μεσημέρι, όσο ακριβώς και προ πανδημίας, παρά το ότι σε συνθήκες λοκντάουν κανένα κατάστημα δεν είναι ανοιχτό.

Ακόμη και το παραδοσιακό καφέ Demel προσαρμόστηκε στα σημεία των καιρών και προσφέρει το παραδοσιακό αυστριακό πανκέικ «Kaiserschmarrn to go».

Με όλα αυτά, η Βιέννη επανέρχεται στη ζωή παρά το λοκντάουν και την απαγόρευση εξόδου. Αλλά δεν προκαλεί εντύπωση. Διότι σύμφωνα με τον τίτλο βιενέζικο τηλεοπτικού σίριαλ του 1970 «ένας πραγματικός Βιεννέζος δεν το βάζει κάτω».

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024