Πήρε ΦΕΚ η de minimis για ροδάκινα και νεκταρίνια – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Σε ποιες περιοχές θα χορηγηθεί, ποιες είναι οι ποικιλίες και ποιο το ύψος της ενίσχυσης.
Παραγωγοί βιομηχανικών και επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας, Λάρισας και Τρικάλω, που διέθεταν παραγωγικά δένδρα ηλικίας άνω των τεσσάρων ετών κατά το 2020 είναι οι δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης de minimis, συνολικού ύψος 8.457.660 ευρώ.
Οι δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης θα πρέπει να διαθέτουν τις παρακάτω ποικιλίες βιομηχανικών και επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών:
Επιτραπέζια ροδάκινα: FAYETTE, Ο΄ ΗΕΝRY, NIRINIA, ZEE LADY, GLADYS, MISELINE, HALL, ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΑ ΑΝΝΑ, SUMMER LADY, ROSA DEL WEST, ETOYAL, SWEET DREAM, AURELIA, ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, OCTAVIA, KEVINA και HONEY D HALLE.
Νεκταρίνια: ORION, SWEET LADY, FENTA LATE, VENUS, KALTEZI 2010, LADY ERICA, MAX και RED FALL.
Πλακέ: PLATY MOON νεκταρίνια και SWEET CUP ροδάκινα.
Συμπύρηνα: FERLOT, ANDROSS και FERCLUSE.
Το σύνολο των εκτάσεων που μπορούν να τύχουν ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ανέρχεται σε 54.402 στρέμματα καλλιεργειών βιομηχανικών ροδάκινων, σε 14.604 στρέμματα επιτραπέζιων ροδάκινων και σε 11.256 στρέμματα καλλιεργειών νεκταρινιών.
Όροι και ύψος ενίσχυσης
Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα απόφαση ορίζονται οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια βιομηχανικών και επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών στις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας, Λάρισας και Τρικάλων και έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2020 και διατηρούν καλλιέργεια τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα βιομηχανικών ή επιτραπέζιων ροδάκινων ή ένα (1) στρέμμα νεκταρινιών.
Παράλληλα, το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 110 ευρώ ανά στρέμμα για τα βιομηχανικά ροδάκινα, σε 100 ευρώ ανά στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα και 90 ευρώ ανά στρέμμα για τα νεκταρίνια.
Η ενίσχυση καταβάλλεται μόνο για παραγωγικά δέντρα βιομηχανικών, επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, δηλαδή δέντρα άνω των τεσσάρων ετών.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 20.000,00 ευρώ.
- Τρέξιμο: Τα λάθη που «μπλοκάρουν» την απώλεια βάρους
- Οι «φτωχοί» αγρότες του Μεσαίωνα γιόρταζαν καλύτερα από εσένα αυτές τις μέρες
- Gen Z: Οικονομική αβεβαιότητα και ψυχική υγεία
- Φέτος η Ευρώπη θρηνεί την διατλαντική συμμαχία – Τι θα ακολουθήσει;
- Μοιραία λάθη στις πλαγιές του θανάτου – Τρομάζουν οι αριθμοί
- Κληρονομικό δίκαιο: Πώς ενεργοποιεί αδρανείς περιουσίες και φέρνει έσοδα στα κρατικά ταμεία








