Η πεσκανδρίτσα, γνωστή και ως πεσκαντρίτσα, βατραχόψαρο, φλάσκα, φανάρι, σκλεμπού και σκερπελέτσο, είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό ψάρι το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Λοφιιείδων.

Έχει μήκος περίπου 1 μέτρο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2 μέτρα. Το μέγσιτο βάρος του μπορεί να αγγίξει τα 57 κιλά! Έχει χαρακτηριστικό σχήμα με μεγάλο, επίπεδο κεφάλι και πλακουστωτό σώμα. Το χρώμα του είναι μεταβλητό σε μεγάλο βαθμό, είτε ομοιόμορφο είτε με στίγματα, φωτεινό έως πολύ σκουρό καφέ στη ράχη και λευκό στην κοιλιά.

Η γεύση του είναι μοναδική και η σάρκα του πυκνή και τρυφερή συγχρόνως. Μπορεί να γίνει πεντανόστιμη σούπα, κατσαρολάτη σαν στιφάδο, αλλά και στον φούρνο σε διάφορες εκδοχές.

Δείτε μια αγαπημένη συνταγή με πάπρικα και ρίγανη:

ΥΛΙΚΑ

4 ουρές πεσκανδρίτσας των 250 – 300 γρ. η καθεμία ή 2 – 3 μεγαλύτερες συνολικού βάρους 1.200 γρ.
1 – 1½ κουτ. σούπας χοντρό αλάτι, κοπανισμένο ελαφρώς
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα σε σκόνη
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
2/3 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, κοπανισμένη
1 λεμόνι κομμένο στα 4 (για το σερβίρισμα)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε σε κομμάτια, για να χωρέσουν τα ψάρτια στο ταψί μας. Ξεπλένουμε τις πεσκανδρίτσες, τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Τις πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και βάζουμε το σουρωτήρι στο ψυγείο, πάνω σε πιάτο. Τις αφήνουμε εκεί για 30 λεπτά, για να τραβήξουν το αλάτι στη σάρκα τους και να νοστιμίσουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με την πάπρικα, το σκόρδο (αν το χρησιμοποιήσουμε) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζουμε μέσα στο μπολ τις πεσκανδρίτσες, τις γυρνάμε, να «βραχούν» καλά με το λάδι, και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί που να τις χωράει ακριβώς σε μονή στρώση.

Τις ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για περίπου 18 – 25 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος, στους 220° C, ώστε να ψηθούν γρήγορα εξωτερικά αλλά να μη στεγνώσουν στο εσωτερικό τους.

Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και σερβίρουμε βάζοντας από ένα κομμάτι λεμόνι σε κάθε πιάτο. Ιδανικά, συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα ή μπρόκολο ή ρύζι αρωματισμένο με κάρι.

Της ταιριάζει πολύ το λεμόνι και τα μυρωδικά

Κι άλλη μία συνταγή για βελουτέ σούπα πεσκανδρίτσας:

ΥΛΙΚΑ

1-1½ κιλό πεσκανδρίτσα
1 κεφάλι σολομού
1½ λίτρο νερό
3 κρεμμύδια
2 πατάτες (προαιρετικά)
1 ντομάτα ώριμη
2 σκελίδες σκόρδο
3 καρότα
6-8 κόκκοι πιπέρι
6-8 κόκκοι μπαχάρι
1 κλωναράκι σέλινο
2 κλαδάκια μαϊντανό
2 φύλλα δάφνης
8 κ.σ. ελαιόλαδο
1-2 λεμόνια (ο χυμός τους)
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ψάρια από λέπια και εντόσθια. Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό, 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, το κεφάλι του σολομού και την πεσκανδρίτσα. Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει το νερό).
Βγάζουμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας τα ψάρια σε πιατέλα, περνάμε το ζωμό που έχουμε στη κατσαρόλα από σήτα για να μην μείνει μέσα κανένα κοκκαλάκι και τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.

Το μπαχάρι, τη δάφνη και το πιπέρι τα πετάμε.

Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο, τη ντομάτα και τα κρεμμύδια, όλα σε κύβους μέτριου μεγέθους κομμένα. Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Αφού μαλακώσουν προσθέτουμε και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Ταυτόχρονα, καθαρίζουμε τα ψάρια από τα κόκκαλα.

Αφού μαλακώσουν τα λαχανικά τα πολτοποιούμε με τη βοήθεια ραβδομπλέντερ ή σιγά-σιγά σε μούλτι. Προσθέτουμε σιγά-σιγά χυμό λεμονιού, σύμφωνα και με τα προσωπικά μας γούστα.
Τα καθαρισμένα ψάρια τα σερβίρουμε χωριστά ή τα προσθέτουμε κι αυτά στη σούπα.