Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 και τοποθετήστε ένα ράφι στη μέση. Στρώστε χαρτί ψησίματος σε ένα ρηχό ταψί αφήνοντάς το να κρέμεται στις άκρες.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε το βούτυρο και τα 2/3 της κούπας ζάχαρη μέχρι να γίνει ελαφρύ και κρεμώδες, για περίπου 3 λεπτά.
Με το μίξερ στο χαμηλό προσθέστε το αλεύρι, τη μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και το αλάτι και ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε στους κρόκους των αυγών και το γάλα, χτυπήστε για λίγο και έπειτα ρίξτε το μίγμα στο ταψί.
Χτυπήστε τα ασπράδια και το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι ζάχαρη έως ότου να δημιουργηθούν μαλακές κορυφές και απλώστε τη μαρέγκα πάνω από το μίγμα του κέικ.
Ψήστε για 25 λεπτά, ή έως ότου η μαρέγκα διογκωθεί και να πάρει χρώμα. Στα 15 λεπτά περίπου καλύψτε τη μαρέγκα με νιφάδες καρύδας (με αυτόν τον τρόπο, η καρύδα θα κολλήσει στη μαλακή μαρέγκα χωρίς να καεί).
Αφήστε το κέικ να κρυώσει. Εν τω μεταξύ, φτιάξτε την σαντιγί: ρίξτε την κρέμα σε ένα μεσαίο μπολ και προσθέστε τη βανίλια (το εσωτερικό του στικ). Χτυπήστε στο μίξερ για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθούν μαλακές κορυφές.
Μεταφέρετε προσεκτικά το κέικ που έχει κρυώσει σε ένα ξύλο κοπής. Κόψτε το κέικ στη μέση, κατά μήκος με ένα οδοντωτό μαχαίρι.
Τοποθετήστε το μισό κέικ στο δίσκο σερβιρίσματος της επιλογής σας και καλύψτε με κρέμα και φέτες μπανάνας. Από πάνω τοποθετήστε το άλλο μισό κέικ, με την πλευρά της μαρέγκας προς τα πάνω.