Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη «Χαρουπιά» του Γιάννη Μπαξεβάνη για τυλιχτά με φαλάφελ, κοκορέτσι και όχι μόνο

Στη «Χαρουπιά» του Γιάννη Μπαξεβάνη για τυλιχτά με φαλάφελ, κοκορέτσι και όχι μόνο

Ο μοναδικός σεφ ετοίμασε ένα νέο πρότζεκτ που περιστρέφεται γύρω απ’ το αγαπημένο του χαρούπι και φέρνει τα ιδιαίτερα τυλιχτά του στα σπίτια μας.

Πολύ πριν γίνουν μόδα, όταν σχεδόν κανείς δεν τολμούσε να τα βάλει στα πιάτα των ακριβών εστιατορίων, ο Γιάννης Μπαξεβάνης ήταν από τους πρώτους σεφ που μοιράστηκε και μετέδωσε στον κόσμο τον ενθουσιασμό του για τα προϊόντα της ελληνικής φύσης.

Άγρια χόρτα, μολόχα, σταμναγκάθι είναι μερικά μόνο από τα αγαπημένα του υλικά που ξανασύστησε στους Έλληνες ανανεώνοντας τη σύγχρονη κουζίνα της χώρας και με τα οποία πρεσβεύει εδώ και χρόνια την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Τώρα, το αγαπημένο του χαρούπι γίνεται ο πρωταγωνιστής του νέου του εγχειρήματος, της «Χαρουπιάς» που μόλις ξεκίνησε τη λειτουργία της προσφέροντας μέσω διανομής εμπνευσμένα τυλιχτά, διαφορετικά από τα άλλα.

«Εμένα με έχουν συνδέσει με το χαρούπι και με τα βότανα. Το χαρούπι στον πόλεμο έθρεψε ολόκληρη γενιά. Οι παλιότεροι το έχουν συνδέσει έτσι άσχημα στο μυαλό τους, όμως αν το δοκιμάσουν σε ψωμί, σε σαλάτες ή σε γλυκά, όλοι ξετρελαίνονται» είχε πει ο σεφ σε παλιότερη συνέντευξή του.

Οι «χαρουπόπιτες» του, που μπορούμε να δοκιμάζουμε από σήμερα στα σπίτια μας, φτιάχνονται με τη ζύμη χαρουπιού που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια ο σεφ. Η ζύμη, αφού ξεκουραστεί, ανοίγεται σε λεπτό φύλο που με τη σειρά του ψήνεται στο σάτζι- ένα καμπυλωτό θερμαινόμενο μέταλλο- χωρίς ίχνος λαδιού. Στη συνέχεια οι πίτες γεμίζονται με διαφορετικούς συνδυασμούς με έμπνευση τα πολλά ταξίδια του Μπαξεβάνη σε διάφορες χώρες του κόσμου και κυρίως την ανατολή.


Τα Σαββατοκύριακα στη Χαρουπιά τα τυλιχτά θα γεμίζονται και με κοκορέτσι ψημένο σε σχίνο. 

«Ήθελα να κάνω κάτι με το αγαπημένο μου χαρούπι το οποίο είναι πάρα πολύ υγιεινό, αυτό που οι ξένοι ονομάζουν superfood. Ήθελα επίσης να δείξω πως ένα φαγητό που είναι γρήγορο δεν σημαίνει πως πρέπει να του λείπει η καλή ποιότητα και τα θρεπτικά συστατικά» εξηγεί ο ίδιος.

«Το χαρούπι έχει μια γλυκάδα. Γενικά ό, τι είναι γλυκό είναι νόστιμο και αυτό το έχουν εκμεταλλευτεί δυστυχώς τα fast food και βάζουν μέσα σε όλα ζάχαρη- από το ψωμί, τη κέτσαπ, τη μαγιονέζα έως ακόμα και το κρέας» εξηγεί ο Μπαξεβάνης. Η «γλυκάδα» που αναζητάμε συχνά στο φαγητό υπάρχει στο χαρούπι, χωρίς όμως τα αρνητικά της ζάχαρης.

«Θα έλεγα πως έχει μια γεύση από κανέλα, γαρύφαλλο και μπαχάρι ταυτόχρονα. Γλυκάδα και απίστευτη αίσθηση μπαχαρικών. Αν σε αυτά προσθέσεις τη θρεπτική του αξία καταλαβαίνεις για τι υλικό μιλάμε» συμπληρώνει.

Θρεπτικό, πλούσιο σε ασβέστιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ενέργεια το χαρούπι είναι όντως μια εκπληκτική πρώτη ύλη την οποία ο σεφ έχει χρησιμοποιήσει σε πίτες, ψωμιά, γλυκά και όχι μόνο. Τώρα, η παντενταρισμένη του «χαρουποσουβλακόπιτα» έρχεται γεμιστή με ποιοτικά, ελληνικά υλικά.

«Δουλεύουμε μόνο ελληνικά προϊόντα. Τα κρέατά μας είναι μόνο ελληνικά φρέσκα. Το γιαούρτι μας είναι αληθινό όχι ιμιτασιόν, οι πατάτες μας φρέσκες, κομμένες στο χέρι με τον φλοιό τους» αναφέρει ο σεφ.

Το τυλιχτό «Συρίας» είναι γεμισμένο με φαλάφελ, ταμπουλέ, αρωματικό γιαούρτι με ταχίνι, μαρούλι και ντομάτα, για παράδειγμα, ενώ το «Ντουμπάι» ξεχωρίζει με το τρυφερό μαριναρισμένο κοτόπουλο και την αρωματική σάλτσα γιαουρτιού με τζίντζερ και λάιμ.

Τα Σαββατοκύριακα στη Χαρουπιά θα είναι ξεχωριστά καθώς τα τυλιχτά θα γεμίζονται εκείνες τις μέρες και με κοκορέτσι ψημένο σε σχίνο, παρέα με ντομάτα, κρεμμύδι, πάπρικα.

Το διάσημο χαρουπόψωμο του Μπαξεβάνη, ντάκος σταρένιος, εφτάζυμος ή χαρουπιού και εφτάζυμο ψωμί χαρουπιού στον ξυλόφουρνο θα είναι επίσης διαθέσιμα καθημερινά.

Τέλος η «Χαρουπιά» θα προσφέρει και κατεψυγμένα προϊόντα από τον συνεταιρισμό γυναικών Κριτσάς, ενός από τα ομορφότερα χωριά του Λασιθίου.

«Είναι ένας συνεταιρισμός που κάνει καταπληκτική δουλειά. Οι γυναίκες τα κάνουν όλα με το χέρι, όπως ακριβώς τα κάνουν στο σπίτι τους και τα καταψύχουν. Ειδικά για μένα έχουν βγάλει τυροπιτάκια, μυζηθροπιτάκια, μακαρούνες, πίτες νεράτες τοπικές- όλα με χαρούπι. Στη συνέχεια ό, τι αξιόλογα προϊόντα με χαρούπι βρίσκω- όπως το καταπληκτικό μέλι από χαρουπιά- θα τα προσθέτω στο μενού» αναφέρει ο σεφ.

Το κατάστημά θα ξεκινήσει τη λειτουργία του εξυπηρετώντας μόνο το Χαϊδάρι και το Άνω Λιούμη καις τη συνέχεια θα επεκταθεί στις γύρω περιοχές.

Χαρουπιά
Ηπείρου 12, Χαϊδάρι
Διανομή κατ’ οίκον κάθε ημέρα από 18:00-23:00 και Σαββατοκύριακο από 13:00-24:00.
Για παραγγελίες στο τηλέφωνο 2105311616 ή μέσα από την ιστοσελίδα της Χαρουπιάς, θα έχετε δώρο ατομικό γλυκάκι.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024