Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Poncho Tacos: Ένας Μεξικανός άνοιξε αυθεντική τακερία στην πλατεία Καρύτση

Poncho Tacos: Ένας Μεξικανός άνοιξε αυθεντική τακερία στην πλατεία Καρύτση

Αν δυσκολευόσουν και εσύ να βρεις καλό μεξικάνικο στην Αθήνα, δοκίμασε τα τάκος al pastor που φτιάχνει ο Poncho σε ένα μικροσκοπικό μαγαζί στο κέντρο της πόλης.

Το κρέας, μαριναρισμένο με μπαχαρικά και μεξικάνικες πιπεριές guajillo, γυρίζει αργά στη σούβλα με ένα μεγάλο κομμάτι ανανά στη κορυφή.  Όσο σιγοψήνεται και κόβεται σε λεπτά κομμάτια-μαλακά και λίγο τραγανά στις άκρες- ο ανανάς καραμελώνει σταδιακά ραντίζοντας με τους χυμούς του το κρέας. Αυτή είναι η επιστήμη των τάκος al pastor.

Παρόλο που το μεξικάνικο street food είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και νοστιμότερα στο κόσμο, οι προσπάθειες αναδημιουργίας του στην Αθήνα ήταν μέχρι σήμερα τις περισσότερες φορές απογοητευτικές. Αυτό ήθελε να αλλάξει ο Poncho Alvarez, ο Μεξικανός που κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα, άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες την δική του τακερία στην Πλατεία Καρύτση.

Εδώ όλα φτιάχνονται από την αρχή: από τις τορτίγιες καλαμποκιού που προετοιμάζονται αποβραδίς και συνήθως ανοίγονται μπροστά στους πελάτες, μέχρι τις σάλτσες και τα δροσιστικά aguas locas.

Τα προϊόντα του «Poncho Tacos» είναι μετρημένα και καλά.

Για την ακρίβεια τα εξής δύο: τάκος και quesadillas. Τα τάκος al pastor γεμίζονται με χοιρινό μαριναρισμένο με παραδοσιακά, μεξικάνικα μπαχαρικά, φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λεπτές φέτες από τον ανανά που ψήνεται στη σούβλα παρέα με το κρέας.

Στην quesadilla al pastor θα βρεις τα ίδια υλικά μαζί με σπιτικό πουρέ μαύρων φασολιών αρωματισμένο με μπόλικο κύμινο και quesillo, ένα μεξικάνικο τυρί με προέλευση από την Oaxaca που λιώνει όπως η μοτσαρέλα.

Δίπλα στον Poncho μαγειρεύει και ο φίλος του ο Φάνης, ένας έμπειρος vegan σεφ που εμπλουτίζει το ρεπερτόριο της τακερίας με εμπνευσμένες vegetarian/vegan επιλογές.

Έτσι, όποιος επιθυμεί μπορεί να δοκιμάσει και τάκος με γέμιση μανιταριών σε δύο εκδοχές: μανιτάρια al pastor ή μανιτάρια με αρωματικά βότανα όπως μαϊντανό και epazote- κάπως σαν το μεξικάνικο αντίστοιχο του μελισσόχορτου. Και στις δύο περιπτώσεις τα μανιτάρια μαγειρεύονται χωρίς καθόλου λάδι ενώ για τις vegan quesadillas o Φάνης φτιάχνει το δικό του φυτικό αναπλήρωμα τυριού από καρότο, γλυκοπατάτα και διατροφική μαγιά

Ενώ οι δύο μάγειρες προετοιμάζουν τα καλαμπόκια για τις τορτίγιες που θα φτιάξουν αύριο τους ρωτάω γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρεις καλό μεξικάνικο και η απάντησή βρίσκεται ήδη μπροστά μου. «Γιατί δεν υπάρχουν συνήθως άνθρωποι που να έχουν τη διάθεση να μπουν σε όλη αυτή τη διαδικασία» μου λένε.

Οι δυο τους αρνούνται πεισματικά να χρησιμοποιήσουν οτιδήποτε έτοιμο και αφιερώνουν καθημερινά πολλές επιπλέον ώρες για να τα καταφέρουν.

Για παράδειγμα αυτό με το οποίο ασχολούνται αυτή τη στιγμή είναι η παραδοσιακή διαδικασία του nixtamalization.

Με τον παραδοσιακό τρόπο τα καλαμπόκια μουλιάζονται αποβραδίς σε αλκαλικό διάλυμα και έπειτα ξεπλένονται, αποφλοιώνονται και αλέθονται για να γίνουν οι τορτίγιες. Η συγκεκριμένη διαδικασία κάνει το καλαμπόκι πιο θρεπτικό και πιο εύπεπτο για τον άνθρωπο.

Αφού η τορτίγια σου γεμιστεί με τα βασικά, μπορείς να διαλέξεις μια από τις σπιτικές σάλτσες: salsa verse με tomatillos, κόλιανδρο και άλλα αρωματικά για κάτι απαλό, chipotle για περισσότερη ένταση ή καυτερή σάλτσα habanero.

Το κάψιμο θα σβήσουν τα aguas locas που είναι κρύα ροφήματα με ιβίσκο ή tamarind, λίγο χυμό λεμόνι και σιρόπι ζάχαρης και στα οποία μπορείς να προσθέσεις τεκίλα ή mescal.

Info: Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 10, τηλ: 21 0331 7538 & στις υπηρεσίες delivery. Ωράριο (για τώρα): Τρίτη-Σάββατο: 15:00-23:00.

Sports in

Την ενοχή του οδηγού για το θάνατο του Ιάσονα προτείνει ο εισαγγελέας

«Η αμέλεια του κατηγορούμενου είναι βαρύτατη...» υποστήριξε ο εισαγγελέας, με τον οδηγό να τονίζει ότι «ακόμη και σήμερα η οδηγία της Αστυνομίας είναι αν υπάρχει επίσημος να μπαίνει έτσι».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024